X(Ni) بردار شدت روشنایی پیکسلهای داخل پنجره s*s به مرکزیت پیکسل i، فاصله اقلیدسی وزندار (با نقاب گوسین) بین دو پنجره همسایگی حول پیکسلهای i و j است. h پارامتر درجه فیلترسازی، میزان نزول تابع نمایی را تعیین مینماید. در روش پیشنهادی خود، ژائو و همکارانش این پارامتر را برای هر پیکسل به صورت سازگار و جداگانه تعیین نموده اند. این پارامتر با توجه به پنجره بزرگ اطراف هر پیکسل و با محاسبه فاصله ساختار همسایگی همه پیکسلهای درون پنجره با ساختار همسایگی پیکسل موردنظر تعیین گردید. در پنجرههایی که میزان نویز زیاد باشد، اندازه این پارامتر بزرگ انتخاب می شود و برعکس.
( اینجا فقط تکه ای از متن درج شده است. برای خرید متن کامل فایل پایان نامه با فرمت ورد می توانید به سایت feko.ir مراجعه نمایید و کلمه کلیدی مورد نظرتان را جستجو نمایید. )
۴-۷ خلاصه فصل
در این فصل انواع روشهای بخشبندی تصاویر معرفی و به طور اجمالی بررسی گردیدند. بعضی از روشهای مبتنی بر خوشهبندی پیکسلهای تصویر، پیکسلها را بر اساس ویژگیهای شدت روشنایی، بافت و غیره دستهبندی می کنند. این روشها به دلیل عدم به کار بردن اطلاعات مکانی پیکسلها، از بخشبندی تصاویر آلوده به نویز عاجز بوده و نتایج مطلوبی ایجاد نمیکنند. در مقابل روشهایی که روابط همسایگی پیکسلها را در کنار ویژگیهای دیگر تصویر به کار میبرند، به خوبی تصاویر را بخشبندی مینمایند.
فصل ۵
راهکار پیشنهادی
همانطور که در فصل قبل ذکر شد، بخشبندی تصویر بدون استفاده از اطلاعات مکانی و روابط همسایگی پیکسلها موجب نتایج ضعیف و غیرقابل قبولی به خصوص برای تصاویر نویزدار خواهد شد. همچنین بر اساس این اصل که پیکسلهای همسایه در تصویر مشابه بوده و دارای همبستگی هستند، احتمال آن که این پیکسلها متعلق به یک کلاس باشند، زیاد است. در این فصل با بهره گرفتن از اصول فوق ابتدا روشی به منظور جمعآوری اطلاعات همسایگی پیکسلها، در پنجره همسایگی بزرگ پیرامون هر پیکسل جهت به دست آوردن ویژگی میانگین وزندار غیرمحلی[۲۸] [۱۰] معرفی میگردد و سپس در بخش دوم با ترکیبی از الگوریتم رقابت استعماری بهبود یافته و روش خوشهبندی K-means، جهت خوشهبندی پیکسلهای تصویر با بهره گرفتن از ویژگیهای به دست آمده از مرحله قبل و سپس اعمال پسپردازشی ساده بر روی تصویر نتیجه آشنا
میشویم که الگوریتم پیشنهادی [۲۹]NLICA نامگذاری شده است.
تحلیل مؤلفه های اصلی بردارهای تکههای تصویر برای تعیین پارامتر انحراف معیار محاسبه وزن پیکسلها
عملگر انقلاب
جمعآوری اطلاعات غیرمحلی پیکسلها (ویژگی میانگین غیرمحلی)
جابجایی استعمارگر و بهترین مستعمره
رقابت استعماری
ایجاد کشورهای اولیه (هر کشور شامل k مرکز خوشه)
حذف استعمارگرهای ضعیف
بررسی شرط خاتمه
تعیین کشورهای استعمارگر و تقسیم مستعمرات بین آنها
حرکت استعمارگرها به سمت بهترین استعمارگر
جابجایی بهترین استعمارگر با بهترین جواب کاندید (اطراف استعمارگر)
جذب مستعمرات به سمت استعمارگرها
پسپردازش
تصویر بخشبندی شده
شکل ۵-۱: کارنمای روش پیشنهادی
۵-۱ جمعآوری اطلاعات غیرمحلی تصویر
در روش پیشنهادی به منظور جمعآوری اطلاعات مکانی و روابط همسایگی برای هر پیکسل، میانگین وزندار پیکسلهای اطراف آن به عنوان ویژگی جهت استفاده در خوشهبندی پیکسلها محاسبه می شود. اطلاعات غیرمحلی همچنین برای از بین بردن اثر نویز موجود در تصویر به کار میرود. پس از استخراج ویژگی میانگین وزندار غیرمحلی برای همه پیکسلهای تصویر، برای خوشهبندی پیکسلهای تصویر بر اساس ویژگیهای به دست آمده، از ترکیب الگوریتم رقابت استعماری بهبود یافته و الگوریتم K-means استفاده میگردد.
۵-۱-۱ محاسبه وزن در جمعآوری اطلاعات غیرمحلی
همانطور که اشاره شد، اطلاعات غیرمحلی هر پیکسل به وسیله میانگین وزندار پیکسلهای واقع در پنجره نسبتاً بزرگ پیرامون آن و به مرکزیت آن پیکسل به دست می آید که پیکسلهایی از پنجره که دارای ساختار همسایگی مشابه با ساختار همسایگی پیکسل مرکزی باشند، وزن بیشتری داشته و به پیکسلهای با پیکربندی متفاوت از پیکسل مرکزی، وزن کمتری اختصاص مییابد. مقایسه ساختار همسایگی به صورت محاسبه فاصله اقلیدسی وزندار شدت روشنایی پیکسلهای قرارگرفته در پنجره کوچک s*s حول پیکسل مرکزی و پیکسلهای درون پنجره s*s پیرامون پیکسل مورد مقایسه انجام میگیرد. در شکل زیر نمونه ای از همسایگی غیرمحلی پیکسل مرکزی با ابعاد r*r و همسایگی کوچک s*s پیرامون پیکسل مرکزی نشان داده شده است.
پنجره همسایگی کوچک
پیکسل مرکزی
پنجره همسایگی بزرگ
شکل ۵-۲: همسایگی محلی و غیرمحلی پیکسل مرکزی [۹]
در این پژوهش برای محاسبه وزنهای پیکسلها، به جای استفاده از همسایگیهای پیکسلهای تصویر ورودی، از همسایگیهای تصویر نویززدایی شده با صافی[۳۰] پایینگذر گوسین[۳۱] و همچنین از تصویر جزئیات بهره گرفته شده است. نقاب گوسین جزء صافیهای پایینگذر بوده و فرکانسهای بالا را از خود عبور
نمیدهد. نویز و جزئیات تصویر جزء مؤلفه های فرکانس بالای تصویر میباشند و بنابراین استفاده از این نقاب علاوه بر کاهش اثر نویز، باعث از بین رفتن یا تضعیف جزئیات تصویر ورودی مانند لبهها، در تصویر نویززدایی شده میگردد. میزان فیلتر کردن (صاف کردن) تصویر با نقاب گوسین، با پارامتر واریانس ( ۲σ ) این نقاب تعیین می شود که با افزایش واریانس، میزان صاف شدن تصویر زیاد و تأثیر نویز کمرنگتر میگردد. در
روش پیشنهادی در تصاویر بدون نویز میزان پارامتر واریانس را عدد کوچکی در نظر گرفتهایم تا میزان جزئیات محو شده در تصویر پیشپردازش شده را به حداقل برسانیم و در تصاویر نویزدار از نقاب گوسین با پارامتر واریانس ۱ استفاده شده است. تصویر باقیمانده[۳۲]، از اختلاف بین تصویر ورودی (نویزدار) و تصویر
نویززدایی شده به دست می آید و تصویر جزئیات حذف شده تصویر اصلی، حاصل نویززدایی و از بین بردن اثر نویز در تصویر باقیمانده میباشد. به منظور تقلیل اثر نویز موجود در تصویر باقیمانده، از نقاب میانگین معمولی با اندازه ۳*۳ استفاده شده و تصویر به دست آمده از اعمال نقاب میانگین بر روی تصویر باقیمانده، شامل جزئیات تصویر مانند لبههای ضعیف میباشد.
۹/۱ ۹/۱ ۹/۱
۹/۱ ۹/۱ ۹/۱
۹/۱ ۹/۱ ۹/۱
شکل ۵-۳: نقاب میانگین با اندازه ۳*۳
نقاب میانگین ۳*۳ علاوه بر تقلیل اثر نویز، به دلیل اندازه کوچکی که دارد، موجب حفظ جزئیات ضعیف موجود در تصویر باقیمانده می شود. اگر x تصویر اصلی بدون نویز، y تصویر نویزدار، تصویر نویززدایی شده با صافی گوسین باشد، آنگاه تصویر باقیمانده برابر است با:
(۵-۱)