۰٫۷۱۱۵۲۹
۰
خوشه سوم
۲۵۳
۰٫۶۸۰۲۴
۰٫۵۲۲۳۵۲
۰٫۱۴۹۷۷۶
۰
خوشه چهارم
۱۸۱
۰٫۳۸۷۰۳
۰٫۲۵۹۷۶۴
۰٫۶۴۹۲۷۲
۰
خوشه پنجم
۳۹
۰٫۴۲۶۰۹
۰٫۴۹۱۱۵۸
۰٫۹۴۴۴۷۵
۱
۴-۵- نتایج تحقیق
با مقایسه جدول ۴-۷ با جدول راهنمای ۴-۶ میتوان دریافت که خوشه اول که مقدار متغیر R آن پایین (یعنی اخیراً به بانک مراجعه داشته اند)، متغیر F یعنی تعداد تراکنش اخیر آنها طی یک سال گذشته آن نسبتاً بالا و متغیر M یعنی میانگین مبلغ تراکنشهای آنها در طی یک سال گذشته نسبتاً پایین است، مشتریانی هستند وفادار با مانده حساب پایین (مشتریان قدیمیتر) و بانک در مواجهه با این گروه باید به دنبال جواب این سؤال باشد که چطور میتوان این گروه از مشتریان را که وفاداری نسبتاً بالایی به بانک دارند به سرمایه گذاری بیشتر و افزایش موجودی و فعالیت حساب از طرق مختلف در بانک ترغیب نمود. ارائه تسهیلات، می تواند پیشنهادی مناسب جهت نگهداشت مشتریان این گروه باشد.
خوشه دوم که مقدار R، F و M نسبتاً بالایی دارند، از آنجاییکه میانگین مبلغ تراکنشها و تعداد تراکنش بالایی دارند، مشتریانی ارزشمند برای بانک محسوب میشوند. اما از آنجاکه فاصله زمانی آخرین تراکنش آنها با بانک عدد به نسبت بزرگی است، احتمال فرار این مشتریان بالاست. بانک باید با ارائه خدمت رسانی سریعتر و بهتر به این دسته از مشتریان، این احتمال را کاهش داده و جهت جلب اعتماد مجدد آنها تلاش نماید.
( اینجا فقط تکه ای از متن پایان نامه درج شده است. برای خرید متن کامل فایل پایان نامه با فرمت ورد می توانید به سایت feko.ir مراجعه نمایید و کلمه کلیدی مورد نظرتان را جستجو نمایید. )
در مورد مشتریان خوشه سوم میتوان گفت این مشتریان با وجود تعداد گردش بالا در یک سال گذشته، اخیراً گردش حسابی نداشتهاند. در مورد مشتریان این خوشه و خوشه دوم میتوان گفت باید به روشهایی مانند معرفی طرحهای جدید به این مشتریان سعی در جذب مجدد آنها نمود. البته مشتریان خوشه دوم به دلیل داشتن میانگین مبلغ بالاتر نسبت به مشتریان این خوشه از ارزش بالاتری برخوردارند.
مشتریان خوشه سوم مشتریانی نسبتاً ارزشمند ولی با فعالیت حساب پایین و به طور معمول مشتریان جدید هستند که میزان نسبتاً بالای تبادل نقدینگی با بانک را دارا میباشند. بانک می تواند با معرفی کامل کلیه خدمات بانکی ارائه شده به روشهای مختلف مانند ارائه کاتالوگ، ارسال پیامک، ایمیل و … مشتری جدید را در انتخاب خدمات متناسب و در نتیجه بقای ارتباط با این بانک یاری نماید.
مقدار میانگین ۱ مربوط به متغیر K در خوشه پنجم نشان میدهد کلیه مشتریان این خوشه جزء مشتریان کلیدی بانک میباشد. با گسترش دامنه مطالعه به سایر متغیرهای مربوط به این مشتریان میتوان به گزارههای دانشی ارزشمندی دست یافت. مثلاً اکثریت افراد این خوشه مرد، متأهل و دارای شغل آزاد میباشند. این دانش در مورد ارزشمندترین مشتریان بانک می تواند در زمینه اخذ تصمیماتی جهت افزایش روزافزون رضایت این دسته از مشتریان و ممانعت از رویگردانی آنها از این بانک بسیار کمک کننده باشد. یکی از این رویکردها که می تواند در ارتقاء رضایت این مشتریان تأثیرگذار باشد، ارسال پیامکهایی خاص این گروه ها و معرفی خدمات جدید به قصد افزایش بازدهی حسابهای آنان در نزد این بانک میباشد. توسعه خدمات جدید متناسب با مطالبات این گروه می تواند موجب بقای ارتباط آنها با بانک بوده و قطعاً رضایت مشتری در دراز مدت سودآوری زیادی را برای بانک به همراه خواهد داشت.
۴-۶- جمعبندی مطالب فصل
در این تحقیق یک نمونه هزارتایی از دادههای مربوط به تراکنشهای اخیر مشتریان با بانک مهر اقتصاد از پایگاه دادههای این بانک موجود استخراج شده و با انجام عملیات پیشپردازشی مانند نرمال، جدول دادهها، حاوی مقادیر نرمال شده متغیرهای R، F، M و K در قالب جدول اکسل، به عنوان ورودی الگوریتمهای K-Means، WK-Means و Anti Harmonic Means آمادهسازی شد. سپس به کمک معیار SSE، خوشههای به دست آمده از روش K-Means که دارای کمترین مقدار SSE بودند، به عنوان مناسبترین خوشهها شناسایی و به گام نهایی یعنی گام تحلیل خوشهها، تحویل شد. و در نهایت این خوشهها با کمک نظرات خبرگان بانکی مورد تحلیل قرار میگیرد. دانش حاصل می تواند پشتیبانی قدرتمند برای مدیران سازمان جهت اتخاذ راهبُردهایی جهت بهبود ارتباط با مشتری باشد.
فصل پنجم
نتیجهگیری و پیشنهادها
۵-۱- مقدمه
هرچند ممکن است استخراج دانش از حجم عظیم دادههای برجایمانده از تعاملات سازمانها و به خصوص تعاملات بانکها با مشتریانشان، در نگاه اول بسیار سخت و گاهی ناممکن به نظر برسد، اما با بهره گیری از ابزارهای نوین تحلیل دادهها همچون دادهکاوی و استفاده از دانشهای روز دنیا همچون مباحث مدیریت دانش و مدیریت ارتباط با مشتری میتوان این دادهها را به گنجینهای گرانبها تبدیل نمود. این گنجینه همان دانش استخراجشده از طریق کند و کاو این دادههاست.
میتوان فنهای دادهکاوی را ابزارهای پشتیبان تصمیم دانست که مدیران سازمان را قادر میسازد که به جای تأثیرپذیری از محیط، بر بازار و عوامل آن تأثیرگذار باشند.
رتبه بندی مشتریان با بخشبندی آنها سعی در کشف الگوهای رفتاری مشابه حاکم بر آن بخش دارد. کشف این الگوها می تواند در مسیر اتخاذ تصمیمات راهبردی سازمان بکار گرفته شود.
۵-۲- خلاصه تحقیق
هدف از این تحقیق با عنوان «مدیریت دانش مشتریان بانک مهر اقتصاد با بهره گرفتن از تکنیکهای دادهکاوی»، بخشبندی مشتریان بانک مهر اقتصاد باهدف کشف ویژگیهای رفتاری مشابه جهت تسهیل اتخاذ استراتژیهای متناسب با هر بخش و در نتیجه حفظ، تقویت و یا توسعه ارتباط با مشتریان این بانک میباشد. دادههای خام مورد نیاز جهت این مطالعه از پایگاه دادههای بانک مهر اقتصاد استخراج شده است.
چارچوب کلی این تحقیق در هفت گام تنظیم شده است. در گام انتخاب متغیرها، با توجه به اهداف تحقیق و به جهت کاهش حجم دادهها، متغیرهای تأثیرگذار بر این مطالعه شناسایی شد و از این میان سه دسته متغیر داده های جمعیت آماری مشتریان، متغیرهای تراکنشهای مالی مشتریان (R، فاصله میان زمان آخرین تراکنش مشتری تا زمان مورد ارزیابی، F، تعداد خریدهای مشتریان در یک بازه زمانی خاص و M، میانگین مبالغ تراکنشهای مشتری در یک بازه زمانی خاص) و متغیر K مربوط به کلیدی بودن مشتری که با نظر خبرگان بانکی تعیین میگردد، انتخاب شده است. در گام آمادهسازی دادهها عملیات پیشپردازشی نظیر حذف دادههای نامناسب و نرمال سازی، جهت آمادهسازی برای ورود به الگوریتم انجام میگیرد. این دادهها در یک مجموعه با هزار نمونه و در قالب جدول اکسل تنظیم شدند. در ادامه تعداد خوشهها به منظور تفکیک مشتریان با بهره گرفتن از نظرات خبرگان بانکی، پنج دسته تعیین گردید. در گام بعد الگوریتمهای خوشهبندی K-Means، WK-Means و A-H-Means بر روی پایگاه دادهها اعمال شد. در نهایت با شناسایی خوشههای مشتریانی که بیشترین شباهت را در الگوهای رفتاری خود دارند، دانشی حاصل خواهد شد که می تواند در جهت اتخاذ استراتژی مناسب جهت جذب و نگهداری مشتری و بهبود کارآیی مالی او، توسط مدیران سازمان بکار گرفته شود.
۵-۳- نتیجهگیری
با بکارگیری تکنیکهای هوشمند دادهکاوی مشتریان بانک مهر اقتصاد در پنج دسته و با توجه به بیشترین شباهت در الگوی رفتاری گروهبندی شدند.
خوشهبندی مشتریان بر مبنای چارچوب ارائه شده در این تحقیق به ما کمک می کند تا مشتریانی که دارای الگوهای رفتاری مشابه بر حسب متغیرهای تراکنشی مشتریان و ممتغیرهای جمعیت آماری هستند را در گروه های واحدی در نظر گرفته و بر مبنای ویژگیهای اکثریت مشتریان هر گروه، سرویسهای متناسب با این ویژگیها را به روشهای متفاوت به مشتریان پیشنهاد نمود.