الگوریتم زمانبندی در دوسطح[۶۷]
این الگوریتم در دو سطح درجهت فروسو طراحی شده است. ایده سطح بالاتر این الگوریتم بر اساس نظریه کنترل خطی زمان گسسته بوده و در سطح پایینی از دو الگوریتم زمانبندی یکی برای انتخاب کاربران بلادرنگ و دیگری برای کاربران غیربلادرنگ استفاده شده است. در این الگوریتم، زمان به عنوان یک دنبالهی بی پایان از فریمها نظر گرفته می شود. عملکرد این الگوریتم بهگونه ای است که در ابتدای هر فریم، براساس الگوریتم زمانبندی سطح فریم [۶۸]میزان اطلاعاتی که هر منبع اطلاعات باید در مدت زمان فریم جاری یعنی ۱۰ میلیثانیه ارسال کند، محاسبه می شود. سپس در سطح پایینتر الگوریتم با توجه به نوع ترافیکی که کاربران دارند از الگوریتم PF یا MT بر اساس نوع ترافیک استفاده می شود. دو سطح طراحی شده این الگوریتم در شکل زیر به صورت مصور قابل مشاهده است]۳۱[:
(( اینجا فقط تکه ای از متن درج شده است. برای خرید متن کامل فایل پایان نامه با فرمت ورد می توانید به سایت nefo.ir مراجعه نمایید و کلمه کلیدی مورد نظرتان را جستجو نمایید. ))
شکل۳‑۲ ساختار مصور الگوریتمTLS [31]
سطح بالایی زمانبندی
الگوریتم FLS که در بالاترین سطح این الگوریتم قرار دارد، با بهره گرفتن از استدلال نظریه کنترل خطی زمان گسسته، طراحی شده است. در سیستم در نظر گرفته شده برای این الگوریتم، فرض شده است که کانال بیسیم بین Nجریان ترافیک فعال تسهیم شدهاست. بستهها برای ارسال شدن در صفهای تشکیل شده در ایستگاه مبنا مربوط به هر جریان منتظر میمانند تا سیاست مشخص الگوریتم در ابتدای هر بازهی زمانی ارسال اجرا شده و بلوک منابع موجود به کاربران منتخب تخصیص یابد. FLS نیازهای همه صفها را در شروع هر فریم با یک ساختار حلقه بسته کنترل، ارزیابی می کند. نقش الگوریتم زمانبندی FLS در سطح بالایی الگوریتم برای ارزیابی کل اطلاعاتی که منبع بلادرنگ iام باید در kامین فریم ارسال کند، ، با بهره گرفتن از ساختار کنترل حلقه بسته است. به همین منظور یک ساختار حلقه بسته برای محاسبهی این مقدار در ادامه معرفی خواهد شد. برای محاسبات ابتدا پارامترهای مورد نیاز برای
محاسبهی به این صورت تعریف میشوند که، ، بیانگرکل اطلاعاتی است که باید در فریم kام توسط کاربر iام ارسال شود و به عنوان زمان شروع امین فریم برای امین منبع در نظر گرفته می شود. بازهی نمونهبرداری برابر با است که برابر با طول فریم یعنی است. رابطه ۳-۱۹ رفتار منبع اطلاعات صف iام را مدل می کند:
(۳-۱۹)
در رابطه ۳-۱۹، برابر با طول iامین صف در زمان ، طول iامین صف در زمان ، برابر با میزان اطلاعاتی است که در طول فریم kام باید ارسال گردد و نیز میزان اطلاعات اضافهشده به صف در طول فریم kام است. در واقع این رابطه بیان می کند که اختلاف طول صف کاربر مشخص iام در فریم (k+1)ام و فریم kام برابر با اختلاف تعداد بیتی که در طول فریم به صف اضافه شده و مقدار بیتی که کاربر باید در طول فریم ارسال کند، میباشد. همانطور که پیشتر بیان گردید، در ابتدای فریم kام، FLS کل اطلاعات ارسالی توسط جریان iام در فریم درنظر گرفته شده را محاسبه می کند. حال با توجه به آنچه در ابتدای بخش بیان گردید، نیاز به طراحی یک قانون کنترل است. از طریق قانون کنترل میتوان میزان اطلاعاتی که کاربر باید در فریم kام ارسال کند تا حد تاخیر فراهم شود، محاسبه می شود. علاوه بر فراهم آوردن حد تاخیر، پایداری ورودی محدود، خروجی محدود[۶۹] سیستم که به صورت رابطهی۳-۱۹ تعریف شده است، نیز باید فراهم گردد. پایداریBIBO به این معنی میباشد که دامنه خروجی سیستم با فرض محدود بودن دامنه ورودی از یک حدی بیشتر نمی شود. روند محاسبات با در نظر گرفتن قانون کلی کنترل مطابق رابطه ۳-۲۰ شروع می شود :
(۳-۲۰)
معادله ۳-۲۰، به این معنی است که مقدار اطلاعاتی که باید توسط جریان iام در طول فریم kام ارسال شود با فیلتر کردن سیگنال از طریق یک فیلتر خطی تغییرناپذیر با زمان با پاسخ ضربهی بدستآمده است.
فرض استراتژی طراحی برای پیدا کردن تابع مناسب بوده که پایداری BIBO را برای سیستم برقرار کند و تاخیر صفها را نیز ضمانت می کند. این خاصیت بیان می کند که FLS هرگز یک پهنای باند نامحدود را تخصیص نمیدهد زیرا دامنه ورودی سیستم به علت عدم تولید یک نرخ نامحدود بسته، محدود است.
نظریهی۱:سیستم BIBO پایدار است و تاخیر صف برای iامین صف کوچکتر از بازهی نمونهبرداری خواهد شد، اگر پاسخ حلقه بسته به صورت عبارت ۳-۲۱ است:
(۳-۲۱)
در رابطه ۳-۲۱، طول پاسخ ضربه بوده به صورتیکه رابطه ۳-۲۲ برقرار است:
(۳-۲۲)
با در نظر گرفتن اینکه هر بازهی نمونهبرداری به اندازه طول بکشد، حد بالای تاخیر صف به صورت رابطه
۳-۲۳ است:
(۳-۲۳)
حال میتوان تابع انتقال را طراحی نمود. در حقیقت، رابطه ۳-۲۱ برای پاسخ ضربهی سیستم هنگامی مورد استفاده قرار میگیرد که تابع انتقال کنترل کننده به صورت رابطه ۳-۲۴ باشد:
(۳-۲۴)
این موضوع خیلی مهم است که ایده پیشنهاد شده قادر است که حد تاخیر را در حضور اختلال زودگذر کانال نیز ضمانت کند. منظور از اختلال این است که یک کاربر نتواند کل اطلاعات محاسبه شده توسط FLSرا تا پایان فریم جاری، ارسال کند. اگر یک کاهش ناگهانی در کیفیت کانال اتفاق بیفتد ارسال اطلاعات با مشکل مواجه می شود. برای حل این مشکل الگوریتم FLS، زمانبندی آنها را در فریم بعدی انجام می شود. بنابراین با این کار از انقضای زمان پایان بستهها جلوگیری می کند.با توجه به مقدار بدست آمده برای با قرار دادن این مقدار در رابطه
۳-۲۴ و عکس تبدیل Z گرفتن از آن، تعداد بیتی که هر کاربر در فریم kام باید ارسال کند به صورت رابطه ۳-۲۵ بدست می آید:
(۳-۲۵)
در رابطه ۳-۲۵، به نوع ترافیک وابسته است که برای ترافیکهای صدا مقدار ۱۱ و برای ترافیکهای ویدئو مقدار ۹ درنظر گرفته شده است. ضریب در این سیستم برای مدل فیلتر زمان گسسته مورد استفاده قرار گرفته است. مقدار ضریب مشخص می کند چطور اطلاعات قرار گرفته در صف روی بازه نمونهبرداری متوالی گسترش یافته است. این مقادیر از رابطه ۳-۲۶ محاسبه می شود:
(۳-۲۶)
سطح پایینتر زمانبندی کننده
برای هر ۱۰بازهی زمانی ارسال که تشکیل دهنده یک فریم میباشند، سطح پایینتر مطابق با الگوریتم زمانبندی (PF)[70] بلوک منابع را به کاربران غیر بلادرنگ و الگوریتم بیشترین گذردهی به کاربران بلادرنگ تخصیص میدهد. در kامین بازهی زمانی ارسال فقط جریانهایی که هنوز کل اطلاعات محاسبهشدهشان توسط الگوریتم FLS، یعنی را در بازهی زمانی ارسال قبلی ارسال نکرده اند در همان فریم زمانبندی شده و اطلاعاتشان را ارسال می کنند. بنابراین یک منبع اطلاعات که کل اطلاعات محاسبه شدهاش از طریق الگوریتم FLS را ارسال کرده است، فرصت ارسال را تا شروع فریم بعدی از دست خواهد داد. حال در هر بازهی زمانی ارسال بین کاربرانی که بین آنها زمانبندی صورت میگیرد. ابتدا کاربران دارای ترافیک بلادرنگ انتخاب و از طریق الگوریتم بیشینه گذرده زمانبندی میشوند و با توجه به شرایط کانال که در این الگوریتم در هر ۲ بازهی زمانی ارسال یکبار توسط کاربران به ایستگاه مبنا گزارش داده می شود و مقدار سیگنال به نویزشان بلوک منبع دریافت می کنند. بعد از تخصیص بلوک منابع به کاربران بلادرنگ اگر بلوک منابعی باقی مانده بود به کاربران غیربلادرنگ که از طریق الگوریتم عدالت نسبی
زمانبندی شده اند، تخصیص مییابد. الگوریتم عدالت نسبی بلوک منابع را در جهت فروسو به کاربر غیربلادرنگی که دارای بهترین مقدار است، تخصیص میدهد. مقدار مربوط به iامین کاربر در jامین زیرکانال از رابطه ۳-۲۷ محاسبه می شود.:
(۳-۲۷)
در رابطه ۳-۲۷، و به ترتیب بیشترین نرخ اطلاعات قابل دسترس و متوسط نرخ اطلاعات تخمینزده شده میباشند. همچنین توجه کنید که مقدار در هر بازهی زمانی ارسال با استفاده رابطه ۳-۲۸ محاسبه می شود:
(۳-۲۸)
در رابطه ۳-۲۸، نشاندهنده نرخ اطلاعات بدست آمده توسط کاربر در بازهی زمانی ارسال قبلی میباشد.
الگوریتم M-EDF-PF[71]
الگوریتم بعدی که با الگوریتم پیشنهادی مقایسه شده و در این قسمت به صورت کامل معرفی خواهد شد، الگوریتمی با نام M-EDF-PF نام دارد. این الگوریتم ساختاری با پیچیدگی کم دارد و به صورت ترکیبی از دو الگوریتم نزدیکترین EDF و PF طراحی شده است تا کیفیت سرویس را برای ترافیکهای بلادرنگ نظیر ارسال صدا از طریق اینترنت[۷۲] و ویدئو در جهت فروسو بالا ببرد]۳۲[.
الگوریتم M-EDF-PFالگوریتمی میباشد که از ترکیب الگوریتمهای EDF و PF تشکیل شده است. به علت اینکه دو الگوریتم EDF و PF در بخشهای ۳-۳-۱ و ۳-۳-۲ بیان شدند، در این بخش بیان نمیشوند. الگوریتم
M-EDF-PF هر دو ویژگی آگاه از شرایط کانال و هم آگاه از کیفیت سرویس را دارا است. همچنین هر دوی ویژگی عدالت با توجه به وجود الگوریتم PF و ضمانت حد تاخیر با توجه به وجود الگوریتم EDF را دارا بوده و یک تعادل خوب بین گذردهی، عدالت و کیفیت سرویس را برقرار میسازد. به منظور اینکه الگوریتم انعطافپذیر باشد تا ویژگیهای جریانهای مختلف را درنظر بگیرد، پارامترهای قابل تنظیم برای این الگوریتم معرفی شده است. الگوریتم M-EDF-PF برای زمانبندی ترافیکهای بلادرنگ نظیر ویدئو و ارسال صدا از طریق اینترنت مناسب است. در این الگوریتم ابتدا رابطهای به صورت رابطه ۳-۳۱ تعریف می شود که از طریق آن بتواند با تغییر دادن پارامترهای موجود در رابطه متناسب با ترافیکهای مختلف آنها را مورد استفاده قرار داد :
(۳-۳۱)
همچنین در هر بازهی زمانبندی این الگوریتم کاربران را براساس معیار به صورت رابطه ۳-۳۲ گزینش می کند:
(۳-۳۲)
در رابطه ۳۲-۳ مقدار از رابطه ۳-۳۰ محاسبه شده است. همچنین در رابطه ۳-۳۱ ، و پارامترهای قابل تنظیم هستند که با تنظیم آنها میتوان ترافیکهای مورد نظر را با توجه به حساسیتشان به تاخیر تولید نمود، . یک تابع کاو افزایشی بوده و شیب نمودارش با تغییر پارامترهای قابل تنظیم تغییر می کند. مطابق با ویژگیهای ترافیکهای متفاوت، پارامترهای قابل تنظیم متفاوت می تواند قرار گیرد تا مقادیر معیار با زمانبندی تخصیص یابد. همانطور برای ترافیکهای بااولویت بالاتر ، معیاری که مقدارش بالاتر است می تواند با قرار دادن پارامترهای قابل تنظیم بدست آید.
در این الگوریتم در هر بازهی زمانی ارسال کاربری که دارای بیشترین مقدار معیار است، انتخاب شده و بلوک منبع دریافت می کند و نقطهی ضعفی که برای این الگوریتم میتوان برشمارد، همین است که در هر بازهی زمانی ارسال فقط به یک کاربر بلوک منبع داده می شود و درواقع پهنای باند هدر میرود.
الگوریتم FBAQ
سومین الگوریتمی که بیان خواهد شد یک الگوریتم عادلانه بر اساس استفاده از پارامترهای کیفیت سرویس برای شبکه های LTE است که به اختصار نام آن FBAQنامیده می شود. در این الگوریتم یک معیار برای کاربران بلادرنگ به نام،AMLWDF[73] مورد استفاده قرار گرفته است که عوامل تاخیر، نرخ آنی ارسال، متوسط نرخ ارسال، محدودیتهای تاخیر، اولویت نشانهندهی کلاس کیفیت سرویس[۷۴] و عدالت را همزمان در نظر میگیرد. برای بیان این الگوریتم مقدماتی لازم است که ابتدا این مقدمات و سپس اصل الگوریتم بیان می شود]۳۳[.
AMLWDF
CQI یک استاندارد اندازه گیری کیفیت کانال شبکه های ارتباطی بیسیم میباشد. CQI بالاتر نشاندهنده کیفیت کانال بهتر میباشد و CQI پایینتر نشاندهنده شرایط نامناسب کانال است. کاربران دارای کیفیت کانال بهتر قادر میباشند که از تکنیکهای مدولاسیون سطح بالاتر نظیر QAM برای ارسال اطلاعاتشان استفاده کند. برعکس، کاربران دارای شرایط نامناسب کانال از تکنیک مدولاسیون پایینتر نظیر QPSK برای ارسال اطلاعاتشان استفاده می کنند. استاندارد ۳GPP سرویسهای LTE را به دو دستهی ضمانتکننده نرخ بیت[۷۵] و عدم ضمانت نرخ بیت[۷۶]با شناساییکننده کیفیت سرویس متفاوت مطابق با جدول ۳-۲ تقسیم بندی می کند:
جدول۳‑۲انواع سرویس در شبکه های LTE
مثال از سرویس | نرخ از دست رفتن بسته | حداکثر زمان قابل تحمل بسته | اولویت |