بهمنظور محاسبه ارزش بازار حقوق صاحبان سهام در متغیر اهرم مالی، آخرین قیمت پایانی سهام شرکتهای انتخابی و آخرین تعداد سهام شرکت در هر یک از سالهای موردبررسی از سایت فناوری اطلاعات بورس سهام استخراج و در محاسبه متغیرهای مورد نظر استفادهشده است.
۳-۲-۳- روش پژوهش
پژوهشگر پس از تهیه و تنظیم موضوع پژوهش، باید در فکر انتخاب روش پژوهش باشد. هدف انتخاب روش پژوهش این است که مشخص نماییم برای بررسی موضوع خاص چه روش تحقیقی لازم است و محقق چه روش و شیوهای را اتخاذ کند تا او هرچه دقیقتر و سریعتر به پرسش یا پرسشهای پژوهش موردنظر دست یابد.
( اینجا فقط تکه ای از متن فایل پایان نامه درج شده است. برای خرید متن کامل پایان نامه با فرمت ورد می توانید به سایت feko.ir مراجعه نمایید و کلمه کلیدی مورد نظرتان را جستجو نمایید. )
این پژوهش از نظر هدف، کاربردی و نحوه گردآوری دادهها، توصیفی- همبستگی است. پژوهش توصیفی شامل مجموعه روشهایی است که هدف آنها توصیف کردن شرایط یا پدیدههای موردبررسی است. اجرای پژوهش توصیفی میتواند صرفاً برای شناخت بیشتر شرایط موجود یا یاریدادن به فرایند تصمیمگیری باشد. در پژوهش همبستگی، رابطه میان متغیرها بر اساس هدف پژوهش، تحلیل میگردد. (بازرگان و دیگران، ۱۳۸۵).
۳-۲-۴- روشهای آماری
برای تخمین مدلهای این فصل، از دادههای تابلویی در اقتصادسنجی استفادهشده است. روش اقتصادسنجی مورداستفاده پانل پویای گشتاورهای تعمیمیافته است.
۳-۳- متغیرهای پژوهش
۳-۳-۱- متغیرهای ویژه شرکتی
متغیرهای ویژه شرکتی که یک مدل استاندارد برای اهرم مالی شرکت است و متغیرهای کنترل شونده در طول تحقیق میباشند. این متغیرها شامل موارد زیر میباشند:
اهرم واقعی دوره قبل (ارزش به تأخیر افتاده اهرم)، نسبت ارزش بازار به دفتری، سودآوری شرکت، نسبت داراییهای مشهود بهکل داراییها، اندازه شرکت است که نحوه محاسبه آنها بهقرار زیر است:
- اهرم دفتری = (ارزش دفتری کل بدهی) (ارزش دفتری کل داراییها)
ارزش دفتری همان اقلام گزارششده در ترازنامه و صورت سود زیان پایان دوره است. دو حساب بدهی کل و دارایی کل در ترازنامه واقعشدهاند.
به دو دلیل از اهرم دفتری به جای اهرم بازار بهره گرفتهایم، اولاً اهرم بازار تحت تأثیر نوسانات حقوق صاحبان سهام بازار است و باعث خنثی شدن اثر بدهیها در اهرم میشود، ثانیاً بانکها مؤسسات مالی برای پرداخت اعتبارات به شرکتها اهرم دفتری را ملاک ارزیابی و اعتبارسنجی خود قرار میدهند.
- دارایی مشهود = ( تجهیزات و ماشینآلات+ زمین و ساختمان) (ارزش دفتری کل داراییها)
داری مشهود در ترازنامه به نام داراییهای ثابت گزارش میشود.
- ارزش بازار به دفتری = (ارزش بازاری حقوق صاحبان سهام+ارزش دفتری بدهی) (ارزش دفتری کل داراییها)
ارزش بازاری حقوق صاحبان سهام از حاصلضرب تعداد کل سهام منتشره شده توسط شرکت در قیمت بازاری سهام به دست میآید.
- سودآوری = (سود قبل از بهره و مالیات) (ارزش دفتری کل داراییها)
- اندازه شرکت= لگاریتم داراییها که با شاخص قیمت مصرفکننده نرمال شده است.
۳-۳-۲- نااطمینانی اقتصاد کلان[۲۶۵]
۳-۳-۲-۱- نحوه ساخت پروکسی برای نااطمینانی اقتصاد کلان
متغیر استفادهشده برای نااطمینانی اقتصاد کلان، تورم[۲۶۶] است که با از مدل (GARCH) یک پروکسی برای تغییرات غیرقابلپیشبینی اقتصاد کلان میسازیم و آن را به جای نااطمینانی اقتصاد کلان به کار میبریم. این پروکسی به شکل زیر استخراج میشود:
(۳-۱)
: مقداری ثابت، : ضریب اتورگرسیون
برآورد واریانس شرطی یک دوره جلوتر واریانس پیشبینی برای اطلاعات قبل است.
: مقدار ثابت است نوآوری در تورم است. این مدل با بهره گرفتن از روش حداکثر درستنمای برآورد شده است.
خروجیهای تخمین بالا را به چهار گروه زیر تقسیم میشود:
دادههای بین صدک ۰ و ۲۵ که نشان دهنده سطح نااطمینانی بسیار پایین برای اقتصاد کلان است که آن را با متغیر مجازی نشانمی دهیم.
دادههای بین صدک ۲۵ و ۵۰ که نشان دهنده سطح نااطمینانی پایین برای اقتصاد کلان است که آن را با متغیر مجازی نشان می دهیم.
دادههای بین صدک ۵۰ و ۷۵ که نشان دهنده سطح نااطمینانی متوسط برای اقتصاد کلان است که آن را با متغیر مجازی نشان می دهیم.
دادههای بالاتر از صدک ۷۵ که نشان دهنده سطح نااطمینانی بالا برای اقتصاد کلان است که آن را با متغیر مجازی نشان می دهیم.
به منظور اطمینان خاطر از وجود اثر ARCH بر سری زمانی انتخاب شده، با انجام آزمون ضریب لاگرانژ این پدیده مورد بررسی قرار میگیرد. فرضیه صفر این آزمون بیانگر عدم وجود اثر ARCH در دادههای مالی است. رد این فرضیه به معنای تأیید فرضیه مقابل و وجود اثر ARCH در دادههای مربوط به سری زمانی است. تعریف و مبانی آزمون لاگرانژ در قسمت بعد توضیح داده شده است.
۳-۳-۲-۲- آزمون ضریب لاگرانژ[۲۶۷]
در روش حداکثر درستنمایی، برای برآورد ضرایب، از تابع درستنمایی مشتق گرفته و برابر صفر قرار میدهیم که در اینجا آن را به صورت زیر نشان میدهیم:
(۳-۲)
به ازای تخمین غیرمقید شرط برقرار میباشد و تابع درستنمایی به حداکثر خود میرسد. حال بدیهی است که به ازای تخمین مقید ، برابر صفر نیست. اگر به صفر نزدیک باشد بدان معنا است که تخمین مقید و غیرمقید تفاوت معناداری ندارند.
از طرف دیگر دیدیم که مشتق تابع درستنمایی برای رگرسیون چند متغیره برابر است با:
(۳-۳)
در اینجا برابر است با:
(۳-۴)
صورت کسر برابر با است. از آنجا که ماتریس واریانس – کوواریانس برابر با است، لذا ماتریس واریانس – کوواریانس برابر با میباشد. بدین ترتیب بر اساس نسبت زیر را تعریف میکنیم که معروف به ضریب لاگرانژ میباشد:
(۳-۵)
به جای نیز از تخمین مقید آن استفاده میکنیم و LM را به صورت زیر مینویسیم:
(۳-۶)
حال در (۴۱-۵) به جای قرار میدهیم:
(۳-۷)
به جای از رابطهی در (۴۴-۵) قرار می دهیم:
(۳-۸)
اگر تخمین های مقید و غیرمقید به هم نزدیک باشد ( ) در این صورت آماره LM کوچک خواهد بود و فرضیه رد نمی شود.
از طرف دیگر اگر در (۴۴-۵) از استفاده کنیم، LM را به صورت زیر می نویسیم:
(۳-۹)
ضریب تعیین در رگرسیون (خطاهای رگرسیون مقید) روی Xها است.
آماره LM را می توان بر حسب مجموع مجذور خطاهای مقید و غیرمقید نیز نوشت. بدین منظور ثابت می کنیم که صورت کسر LM برابر با است. اثبات این رابطه را می توان با بهره گرفتن از تبدیل زیر انجام دهیم:
=Y-X
(۳-۱۰)
بنابراین، برابر است با: