۱۰
۶
۳
جدول (۶-۷۲): کاهش ضریب اطمینان (SF) تحت اثر کاهش سریع آب در کانالی با ابعاد H=6 و B=3و شیب ۵/۱
۴
۳
۲
۱
۰
T(hr)
۰/۹
۰/۸
۱/۱۴
۱/۵۱
۲/۱
SF
همانطور که انتظار می رود، در شیب ۱/۵ و خاک شماره ۲ با شرایط تعریف شده برای تابع کاهش سریع، ابعاد کانال مذکور مناسب نبوده و در ساعات سوم و چهارم SF کمتر از یک می دهد. در این مدل نیز گوه گسیختگی در ساعت چهارم به گوه گسیختگی عمیقی که به ناحیه عرض کف نفوذ کرده و پایداری آن را بهم زده تبدیل خواهد شد.
( اینجا فقط تکه ای از متن درج شده است. برای خرید متن کامل فایل پایان نامه با فرمت ورد می توانید به سایت feko.ir مراجعه نمایید و کلمه کلیدی مورد نظرتان را جستجو نمایید. )
شکل (۶-۲۵): تأثیر افزایش عرض کف و کاهش سریع ارتفاع آب بر گوه گسیختگی در کانالی با
ابعاد(H=6 و B=3) ساعت اول
شکل (۶-۲۶): برآیند نیرو ها که نشان دهنده پایداری قطعه شماره یک در ساعت اول می باشد
شکل (۶-۲۷): تأثیر افزایش عرض کف و کاهش سریع ارتفاع آب بر گوه گسیختگی در کانالی با
ابعاد(H=6 و B=3 ) ساعت چهارم
شکل (۶-۲۸): برآیند نیرو ها که نشان دهنده عدم پایداری قطعه شماره یک در ساعت چهارم می باشد.
همانگونه که از اشکال (۶-۱۳)، (۶-۱۵)، (۶-۱۷)، (۶-۱۹)، (۶-۲۱)، (۶-۲۳)، (۶-۲۵) و (۶-۲۷) مشخص می شود، با گذشت زمان و کاهش سطح آب به صورت سریع و کوتاه مدت، نرم افزار GEO-STUDIO گوه گسیختگی احتمالی را به قطعات کوچکتر تقسیم کرده و مورد کنترل قرار می دهد و در آخر، برآیند نیروهای موجود در قطعه مورد کنترل در گوه گسیختگی احتمالی در خروجی نرم افزار به صورت نامرتب نشان داده می شود (شکل ۶-۲۸)، که بیانگر عدم پایداری می باشد. طبق نمودار (۶-۳۴)، بخوبی مشخص است که با هرچه بزرگتر شدن عرض و عمق کانال، کاهش سریع ارتفاع آب تأثیر بیشتری بروی SF می گذارد و SF کمتری حاصل می شود. در کانال های انتقال آب کاهش سریع ارتفاع آب در بدنه کانال موجب برهم خوردن توازن نیرو بین بدنه کانال و خاک زیرین کانال شده و باعث حرکت معکوس آب از بدنه کانال به داخل خاک کناری می شود، در نتیجه نرخ رشد فشار آب منفذی مخرب در کانال افزایش میابد، که این امر باعث وارد شدن فشـــار به دیواره های کانال می شود تا جایی که پایداری را بر هم زده و کانال را تخریب می کنــــد. این امر در کانال های با ابعاد بزرگ محتمل تر است. هر اندازه عمق و عرض کف کانال افزایش یابد، وزن شیب که جزء نیروهای محرک می باشد بیشتر شده، استعداد لغزش بیشتر شده و SF کمتری حاصل می شود. کاهش SF ناشی از کاهش سریع ارتفاع آب تا زمانی که کانال از آب خالی شود ادامه میابد، خالی شدن کانال از آب باعث کُند شدن حرکت معکوس آب از بدنه کانال به داخل خاک کناری و زیرین شده و در نتیجه نرخ رشد فشار آب منفذی مخرب در کانال کاهش یافته و مقدار SF بعد از آن ثابت می شود. به طور کلی خالی شدن کانال در یک مدت زمان کوتاه و اشباع بودن خاک بستر باعث حرکت آب از هِد هیدرولیکی بیشتر به سمتِ هِد هیدرولیکی کمتر شده، که همین امر ناپایداری را بدنبال خواهد داشت.
نمودار (۶-۳۴): مقایسه بین ضریب اطمینان های (SF) حاصله از افزایش همزمان عرض کف به عمق با نسبت ثابت=۰/۵ در زمان های مختلف (T)، در شیب ۵/۱ و خاک درشت دانه
۶-۳-۳- بررسی اثر افزایش زمان در کاهش سریع ارتفاع آب :
در یک شرایط ثابت، زمان کاهش سریع ارتفاع آب از ۴ ساعت تا ۱۴ ساعت افزایش میابد. افزایش زمان و کُند شدن کاهش ارتفاع آب در کانال می تواند روند کاهشی SF را کم کرده و در ساعات بحرانی، SF بیشتری نسبت به شرایط کاهش ارتفاع آب با زمان کم بدهد.
الف) Z=1/5 و خاک شماره S-2 و (hr) T=4 :
جدول (۶-۷۳): مشخصات کانال مورد بررسی در شرایط کاهش سریع ارتفاع آب با زمان ۴ ساعت
SOIL
Z
L