شکل (۴-۴) موقعیت گرهها و نقاط تنش در المان تیر ۳ گرهی و ۵ گرهی
المان تیر بر اساس تئوری تیر میندلین[۲۰] میباشد. در این تئوری به تیر اجازه داده می شود تا همانند خمش، برش را تیر تحمل نماید. سختی ورق به صورت زیر محاسبه می شود:
(۴-۱۴) Shear Stiffness=
این بدان معنی است که سختی برشی به تصور اینکه صفحه دارای مقطع مستطیلی است، محاسبه شده است.
همچنین این المان می تواند هنگام وارد کردن نیروی محوری، تغییر طول دهد. المان تیر وقتی که نیروی محوری و یا لنگر خمشی به مقدار بیشینه خود میرسد، به حالت پلاستیک درآید.
لنگرهای خمشی و نیروهای محوری را میتوان از تنش در نقاط تنش ارزیابی نمود. یک المان تیر سه گرهای شامل ۲ جفت نقاط تنش گاوس میباشد در حالی که یک المان تیر ۵ گرهی شامل ۴ جفت نقطه تنش میباشد. در هر جفت، نقاط تنش در فاصله از بالا و پایین محور مرکزی صفحه قرار دارند.
۴-۱۲- سطح مشترک[۲۱]
هر سطح مشترک به صورت یک ضخامت مجازی بیان می شود که یک ضخامت مرزی بوده، به طوری که ابعاد فرضی برای تعریف مشخصات مصالح سطح مشترک به کار برده می شود. هر چقدر ضخامت مجازی بالاتر باشد، تغییر شکل الاستیک بیشتری تولید می شود. عموماً فرض می شود که المانهای سطح مشترک تغییر شکل الاستیک کوچکی دارند، در نتیجه ضخامت مجازی کوچک باید داشته باشند. از سوی دیگر اگر ضخامت مجازی خیلی کوچک باشد شرایط ناموزون عددی اتفاق میافتد. ضخامت مجازی از طریق فاکتور ضخامت مجازی ضربدر میانگین اندازه المانها محاسبه می شود. مقدار پیش فرض ضریب ضخامت مجازی ۱/۰ میباشد، همچنین حالت استاندارد ضریب ضخامت مجازی ۱/۰ است.
( اینجا فقط تکه ای از متن فایل پایان نامه درج شده است. برای خرید متن کامل پایان نامه با فرمت ورد می توانید به سایت feko.ir مراجعه نمایید و کلمه کلیدی مورد نظرتان را جستجو نمایید. )
سطوح مشترک به صورت خط تیره در سمت راست خط هندسی برای نشان دادن طرفی که در آن اندرکنش با خاک انجام میپذیرد، نشان داده می شود، (Rinter). این فاکتور ضخامت سطح مشترک (اصطکاک دیوار و چسبندگی) را به مقاومت خاک (چسبندگی و زاویه اصطکاک) مربوط میسازد.
عموماً برای اندرکنش خاک و سازه واقعی، سطح مشترک ضعیفتر و دارای انعطافپذیری بیشتری نسبت به لایه خاک وابسته به آن است. این بدان معنی است که اندازه Rinte باید از یک کمتر باشد. مقدار Rinte را در حالت اندر کنش بین انواع مختلف خاک و سازه را میتوان در نوشتجات یافت. در صورت نبود اطلاعات کافی Rinte برابر در نظر گرفته می شود. مشخصات سطح مشترک از مشخصات خاک در داده های وابسته به آن و با بهره گرفتن از فاکتور کاهش مقاومت بنا به قوانین زیر محاسبه می شود.
(۴-۱۵)
۴-۱۲-۱- المانهای سطح مشترک
سطوح مشترک از المانهای سطح مشترک تشکیل یافتهاند. شکل (۴-۵) چگونگی اتصال آنها به المانهای خاک را نشان میدهد. وقتی که المان خاک ۱۵ گرهی استفاده مینماییم، المانهای سطح مشترک وابسته به آن به وسیله ۵ جفت گره تعریف می شود، در حالی که وقتی المانهای خاک ۶ گرهی استفاده می نماییم، المانهای سطح مشترک وابسته به آن به وسیله سه جفت گره تعریف می شود.
ماتریس سختی المان سطح مشترک به وسیله انتگرال نیوتن - کوتس[۲۲] بدست می آید. محل نقاط تنش نیوتن – کوتس منطبق با جفتهای گره میباشد. پنج نقطه تنش برای المان سطح مشترک ۱۰ گرهی استفاده می شود در حالیکه ۳ نقطه تنش برای المان سطح مشترک ۶ گرهی استفاده می شود.
شکل (۴-۵) توزیع گرهها و نقط تنش در المان سطح مشترک و نحوه اتصال آنها به المان خاک
۴-۱۳- ساخت مرحله ای[۲۳]
عموماً ضریب مربوطه با روش ساخت مرحله ای، ، در هر فاز محاسبهای که ساخت مرحله ای به عنوان ورودی بارگذاری انتخاب شده است، از صفر شروع و به یک ختم می شود. در بعضی موقعیتهای ویژه انجام دادن فقط قسمتی از ساخت مرحله ای کاربرد دارد. این عمل به وسیله کلیک کردن بر روی کلید در برچسب ، می تواند انجام شود و یک سطح نهایی کوچکتر از یک تخصیص داده می شود. کوچکترین مقدار ورودی ۰۰۱/۰ میباشد.
به وسیله امکان شبیهسازی روش ساخت تونل با پوشش بتن پاشیده شده[۲۴] وجود دارد (). روشهای مختلف برای آنالیز سازههای تونل مطابق با روش تونلسازی اتریشی جدید () تعریف شده است. یکی از این روشها، روش نامیده می شود. ایده این است که تنش اولیه دور محلی که تونل در نظر گرفته می شود، مطابق شکل به یک بخش تقسیم می شود که به تونل مهار نشده (بدون متکی) وارد شده و بخش به تونل مهار شده وارد می شود. مقدار که یک مقدار تجربی است بستگی به طول تونل مهار نشده و قطر تونل دارد.
به جای وارد کردن مقدار در میتوان از گزینه ساخت مرحله ای با سطح نهایی کاهش یافته استفاده نمود. در اصل وقتی تودههای تونل غیر فعال می شود نیروهای خارج از تعادل اولیه اتفاق میافتد که قابل محاسبه با میباشد. در شروع محاسبه ساخت مرحله ای وقتی صفر است این نیرو به طور کامل به مش فعال وارد می شود و به صورت مر حلهای با افزایش همزمان به یک، به صفر کاهش مییابد. بنابراین مقدار قابل مقایسه با -۱ میباشد. به منظور اجازه دادن برای قدم دوم در روش ، سطح نهایی باید به مقدار -۱ محدود شده باشد، در حالی که تودههای تونل غیر فعال میباشد. این روش به صورت زیر خلاصه شده است:
تنش اولیه را ایجاد نمایید و بارهای خارجی احتمالی که قبل از اینکه تونل ساخته شود وجود دارند، را وارد نمایید.
تودههای تونل را بدون فعال کردن پوشش تونل غیر فعال نمایید و سطح نهایی برابربا -۱ را وارد کنید.
پوشش تونل را فعال نمایید.
شکل (۴-۶) نمایش شماتیک روش برای آنالیز تونلهای NATM
۴-۱۴- مدلسازی تونل
در این قسمت با بهره گیری از نرم افزار المان محدود PLAXIS V8.2 که قادر به شبیهسازی وآنالیز تونل به روش تونلسازی جدید اتریشی (NATM) است، سعی شده است که مقایسه ای بین رفتار لرزهای تونلهای تکی و دوقلو با در نظر گیری خواص ژئوتکنیکی متفاوت و قرار گیری تونل در اعماق مختلف، تا بر آوردی از نیروها و تغییر شکلهای انجام شده در حین آنالیز داشته باشیم.
۴-۱۵- فرضیات و پارامترهای تونل و توده خاک
مشخصات سازه تونل تکی که در تمام مدلها استفاده شده است به صورت خطی و الاستیک و همچنین برای مدلسازی المانهای پوشش اولیه و نهایی از المانهای خمشی استفاده شده است. اتصال المانهای پوشش اولیه و نهایی به خاک از طریق المانهای واسط (Interface) انجام شده است. همچنین مشخصات تونلهای دوقلو مانند تکی، با ۷۰/۶ متر از یکدیگر مدل شده است. محیط خاک در اطراف تونل به صورت همگن با رفتار ارتجاعی خمیری با ضابطه خمیری موهر کولمب میباشد. تحلیلها به صورت کرنش مسطح بوده است. همچنین جهت بررسی عمق دفن بر پاسخ لرزهای تونلها ، تونلهای تکی و دوقلو در اعماق ۱۰، ۱۵ و ۳۰ متری از سطح زمین قرار دارند که آب زیرزمینی نیز در ۵ متری سطح زمین قرار دارد.
۴-۱۶- وضعیت ژئوتکنیکی
مشخصات خاک استفاده شده در مدل، خاک ماسهای سیلتی (SM) با تراکم نسبی متفاوت است که در جدول (۴-۱)آمده است.
جدول (۴- ۱) وضعیت ژئوتکنیکی خاکها
نوع رفتار مصالح | مدل رفتاری مصالح | زاویه اتساع | زاویه اصطکاک داخلی | چسبندگی (KPa) | ضریب پواسون | ضریب ارتجاعی (KPa) |
ضریب نفوذپذیری (m/day) | وزن مخصوص خشک خاک (kn/m3) |
وزن مخصوص اشباع خاک (kn/m3) |
نام لایه |