۴-۴-۲. ویژگیها و تحولات اقتصادی روستاهای مورد مطالعه
مطالعات به عمل آمده نشان میدهد که کارگران ساده و بدون مهارت و فروشندگان، جزو بیشترین میزان اشتغال ساکنان حسن آباد و نایسر را تشکیل می دهند. این مشاغل نزدیک به نیمی از اشتغال روستاهای مورد مطالعه را تشکیل میدهد. جالب توجه است که بر خلاف غالب بودن اشتغال کشاورزی در اغلب روستاهای کشور و منطقه، اشتغال در بخش کشاورزی و امور مربوطه درصد خیلی کمی از میزان کل شاغلان روستاها را تشکیل میدهد. همچنین محل کار دو سوم شاغلان این روستاها، شهر سنندج است.
شایان ذکر است که روستاهای حسن آباد و نایسر تا سالهای اخیر نقش حومه کشاورزی شهر سنندج را داشتند. در حال حاضر نیز این ویژگی تا حدودی حفظ شده است، با این وجود به تدریج بر اثر فرایند فزاینده تغییر و تبدیل اراضی کشاورزی، روندی کاهشی دارد. به طور کلی بررسی اقتصاد روستاهای واقع در پیرامون شهر سنندج نشان از فرایند فزاینده شهرگرایی روستاییان دارد. فرآیندی به معنی تغییر در شیوه زندگی روستایی در جهت تمایل به شیوه زندگی شهری، که تا اندازه زیادی ناشی از تعامل با شهر است.
۴-۴-۳. ویژگیها و تحولات کالبدی روستاهای مورد مطالعه
به لحاظ تیپولوژی، واحدهای مسکونی واقع در روستاهای مورد مطالعه به دو تیپ شهری و روستایی قابل تقسیم هستند. بررسی تیپولوژی ساختمانهای مسکونی از چند بُعد مورد مطالعه قرار گرفته است؛ ۱- شکل ظاهر و نمای ساختمان، ۲- معماری ساختمان، ۳- مصالح به کار رفته، ۴- وجود یا عدم وجود محل نگهداری دام در داخل فضای ساختمان. بر این اساس مطالعات به عمل آمده نشان میدهد که در روستاهای حسن آباد و نایسر به ترتیب ۷۵ و ۹۵ درصد از ساختمانهای مسکونی تیپ شهری دارند. همچنین تعداد زیادی از ساختمانهای روستاهای مورد مطالعه نوساز بوده و در دهه اخیر ساخته شده اند.
تصویر (۴-۱): نمایی از ساخت و سازهای جدید در روستای نایسر با بهره گرفتن از مصالح و معماری غیربومی
تصویر (۴-۲): نمایی از ساخت و سازهای جدید در روستای حسن آباد با بهره گرفتن از مصالح و معماری غیربومی
در روستاهای مورد مطالعه بیشترین تعداد واحدهای مسکونی در یک و دو طبقه ساخته شده اند، که میتوان علل آن را به عوامل همچون ارزان بودن زمین در مقایسه با شهر سنندج، و مخالفت شدید اهالی با فرهنگ آپارتمان نشینی است. با این وجود توسعه عمودی در روستاهای مورد مطالعه روبه افزایش است.
مهاجرت پذیری روستاهای مورد مطالعه باعث افزایش تقاضا برای زمین مسکونی و قیمت آن شده است. رونق بازار زمین روند تغییر و تبدیل زمینهای کشاورزی و فروش آن را افزایش داده است. به گونه ای که حتی زمینهای کشاورزی با فاصله نسبتا زیاد از محدوده کالبدی روستا تقطیع و ساخته شده اند. این عامل به علاوه سرمایه گذاری سوداگران زمین و احتکار آن، سبب گسترش نسبتا پراکنده روستاها در اطراف و خارج از محدوده شده است. همچنین عدم مدیریت در ساخت و سازهای به عمل آمده در روستاهای مورد مطالعه تأثیر خود را در سرانهها و تراکم جمعیت نشان میدهد. به گونه ای که استفاده فشرده از زمین باعث کاهش سرانهها و افزایش میزان تراکمها نسبت به حد معمول در سایر روستاهای منطقه شده است. قیمت زمین نیز تحت تأثیر شدت جریانات با شهر نسبت به روستاهای همجوار بسیار بالا میباشد.
( اینجا فقط تکه ای از متن فایل پایان نامه درج شده است. برای خرید متن کامل پایان نامه با فرمت ورد می توانید به سایت feko.ir مراجعه نمایید و کلمه کلیدی مورد نظرتان را جستجو نمایید. )
تصویر (۴-۳): نمایی از تفکیک زمینهای اطراف روستای حسن آباد
شایان ذکر است که میزان و نوع تعاملات روستاهای مورد مطالعه با شهر سنندج موجب تغییر در کمیت و کیفیت خدمات شده است. وجود خدماتی مانند مشاورین املاک، سالن غذاخوری به ویژه فست فودها، کلوپ بازیهای کامپیوتری، شرکتهای ساختمانی، بانک، آژانس تاکسی تلفنی، تعویض روغنی و… نشانی دیگر از تغییر و تحول در روستاهای مورد مطالعه است.
تصویر (۴-۴): شکل گیری برخی خدمات و امکانات جدید در روستاهای مورد مطالعه
۴-۵. جغرافیای طبیعی منطقه مورد مطالعه
شهر سنندج با موقعیت کوهپایهای توسط ارتفاعات آبیدر از سمت غرب و جنوب غرب و کوه کوچک رش از شمال شرق و از سمت شرق و جنوب شرق توسط تراسهای رودخانهای احاطه شده است. به طور کلی از لحاظ طبیعی شهر سنندج و اراضی پیرامون شامل مناطق ذیل میگردد؛
الف) منطقه شمالی شهر سنندج که در قسمت جنوبی سد قشلاق واقع شده است. این منطقه دارای تپههای کم ارتفاع تیره رنگ با قلل مدور بوده که عموما بر روی شیتها و مواد دگرگونی واقع شده شده است و شیب آن بین ۲۵ تا ۴۰ درصد بوده و ارتفاع آن بین ۱۲۰۰ تا ۱۵۰۰ متر است. منطقه مذکور دارای خاکهای کم عمق سنگلاخی و سنگریزهدار بر روی شیت میباشد. همچنین در برخی مناطق آن رخنمون سنگی مشاهده می شود و گیاهان استپی منطقه دارای پوشش پراکندهای بوده و چرای دام در آنها به ندرت صورت میگیرد.
ب) منطقه غرب شهر سنندج که شامل فلاتها و تراسهای فوقانی با پستی و بلندی متوسط تا زیاد می باشد. شیب کلی این منطقه ۴ تا ۸ درصد است و از نظر خاک شناسی دارای خاک نیمه عمیق با بافت سنگین بر روی سنگریزه و مواد آهکی میباشد و پوشش گیاهی آن عموما دیمکاری و غلات در بعضی قسمت ها چراگاه فصلی است.
ج) منطقه شمال شرق، شرق و جنوب شرق شهر سنندج که بستر رودخانه قشلاق از این منطقه میگذرد دارای دشتهای دامنهای نسبتاَ مسطح و تراسهای رودخانهای بوده و شیب آن بین ۰/۵ تا ۲ درصد است و دارای خاکهای عمیق با بافت سنگین تا خیلی سنگین بوده و بدون سنگریزه میباشد که زراعت آبی نباتات و درختکاری در این منطقه دیده می شود. لازم به ذکر است که روستای نایسر در این منطقه قرار گرفته است.
د) منطقه جنوبی شهر سنندج که بعد از فرودگاه قرار دارد دارای واریزههای بادبزنی شکل سنگریزه دار با شیب متوسط بین ۳ تا ۸ درصد است و از نظر خاک شناسی دارای خاک کم عمق سنگریزهدار میباشد. لازم به ذکر است که روستای حسن آباد در این منطقه قرار گرفته است.
۴-۵-۱. وضعیت زمین شناسی
قدیمیترین رسوبات در این ناحیه را رسوبات پرمین تشکیل میدهد و از سنگهای کربناته- دولومیت، آهک، دولومیتهای چرتدار که همراه با شیتهای کمی دگرگون شده اند، تشکیل یافتهاند. در لایه بندی این سری و به صورت بین لایهای و لکانتیکهای تیره رنگ نیز یافت می شود. از نظر کلی شباهت زیادی مابین سری پرمین این ناحیه و ایران مرکزی مشهود است. رخنمونهای دوران دوم و رسوبات این چرخه به وسعت زیاد منطقه را پوشانده و تقسیم بندیهای زیادی را شامل میگردد. رخنمونهای این دوره از رخساره شیلی، شیتهای بسیار کم دگرگونه که گه گاه درجه دگرگونی آنها بالاتر رفته همراه با کانیهای ثانوی ناشی از دگرگونی است. کوارتزیت، ماسه سنگ و سنگهای کربناته- آهک، دولومیت، آهکهای مارنی، عموما دگرگون شده و تبدیل به مرمریت و سنگهای آهکی شده اند.
۴-۵-۲. لرزه خیزی
از نظر کلی توزیع زمین لرزهها در استان کردستان کمتر از نواحی مجاور در آذربایجان غربی و شمال کرمانشاه است و عموم لرزهها بر ساختارهای مشخص منطبق میگردند. به طور کلی زمین لرزههای حادث در این منطقه را به دو زمین ساخت عمومی میتوانیم نسبت دهیم:
الف- لرزههای مرتبط با خط راندگی زاگرس: این خط که حد مرزی ایران مرکزی و چین خوردگی زاگرس است محلی میباشد که صفحه عربستان با خرده قاره ایران به یکدیگر متصل شده اند و تقریباَ عمده زمین لرزهها منطبق با این خط میباشند.
ب- زمین ساختهای غیر اختصاصی واقع در زون ساختمانی سنندج- سیرجان: زمین لرزههای متوسط تا کمی قوی را که در شرق خط راندگی زاگرس به وقوع میپیوندند، میتوان مرتبط با این زمین ساختها دانست.
گسلهای اصلی منطقه که در غرب سنندج و مریوان واقع شده اند عبارتند از: گسل مروارید،گسل اصلی سنندج – سیرجان و گسلهای نا مشخص دیگری که در اطراف سنندج و غرب مریوان وجود دارد.
۴-۵-۳. ژئومورفولوژی
ناهمواریهای شهرستان سنندج همراه با ناهمواریهای شهرستانهای قروه و بیجار با مشخصات ویژهای از مناطق مجاور خود به خوبی متمایز شده اند.
به استثنای کوههای اطراف سنندج در بقیه نقاط دشتهای وسیع به چشم میخورد. این دشتها غالبا به وسیله شبکه نسبتاَ متراکمی از آبراهه ها بریده شده اند. در نتیجه دشتهای مواج با طول موجهای بزرگ از مشخصات عمومی دشتهای ناحیه به شمار میآیند. مرتفعترین این دشتها، دشت هوتو در شمال سنندج است که ارتفاع آن به ۲۲۰۰ متر میرسد. شعبات رودخانه قزل اوزن با شبکه های گسترده خود آبهای سطحی شمال شهرستان سنندج را به سمت دریای خزر زهکشی می کند. چهره دیگر ناهمواریها در این منطقه گنبدهای تاقدیسی با چالههای ناودیسی مجاور میباشد که ناودیس متقارن صلوات آباد نمونه بارز آن به شمار میرود. عوارض چین خورده عمدتاَ از رسوبهای الیگو- میوسن و همچنین نهشتههای نئوژن تشکیل شده اند در قلمرو رسوبهای سست نئوژن تاقدیسها به صورت گنبدهای کم ارتفاع پهلو به پهلو با دامنههای ملایم و یک نواخت درآمدهاند. هر جا طبقات سخت آهک الیگوسن بین رسوبهای سست ظاهر شده اند در شکل ناهمواری اثر گذاشته و به صورت صخرههای عریان قلل کوهها را ساختهاند. فلاتهای بازالتی منطقه از ساختهای فعالیتهای آتشفشانی منطقه محسوب میشوند. این فلاتها وسعتهای قابل ملاحظهای را میپوشانند. پس از تشکیل گدازههای بازالتی، عمل فرسایش آبهای جاری، سنگهای سست مجاور را از بین برده و در نتیجه بازالتها به علت مقاومت بیشتر به صورت فلاتهای وسیع و یا کم عرض با سطح هموار و جدار بریده نقش موثری در منظر زمین پیدا کرده اند.
۴-۵-۴. ویژگیهای اقلیمی
شهرستان سنندج در مسیر بادهای غربی واقع شده است و در فصل زمستان بیشتر سیکلونها و امواج کوتاه بادهای غربی از این ناحیه عبور می کنند و با همراهی ماهیت کوهستانی منطقه سبب ریزش بارانهای زیاد به خصوص برفهای سنگین میشوند. نقش ارتفاعات شهرستان در دوره گرم سال زیاد محسوس نیست اما در فصل زمستان با یورش هوای سرد سیبری و به علت کوهستانی بودن منطقه علاوه بر بارندگی زیاد موجب کاهش شدید دما در این منطقه می شود.