طول عمر حشرات کامل زمستانگذران نر (روز)
۱۳۸۹
a1/2±۷/۳۷
a5/2±۵/۹
a9/4±۳/۴۰
a7/0±۶/۴۸
a7/1±۴/۴۹
۱۳۹۰
a5/3±۱/۳۴
a6/3±۱/۱۱
a8/10±۶/۶۰
a8/3±۹/۴۵
a9/3±۸/۴۷
حروف غیر مشابه در هر ستون نشاندهنده اختلاف معنیدار در سطح احتمال پنج درصد با بهره گرفتن از آزمون t است.
رفتار تخمگذاری مادهها به این صورت مشاهده گردید که مادهها قبل از تخمگذاری توسط خرطوم خود حفرهای را درون جوانه طبق گل ایجاد کرده (شکل۳-۴۴) و سپس تخم های خود را به صورت انفرادی درون آن قرار می دهند (شکل۳-۴۵). تخم های این سرخرطومی گرد و به رنگ زرد روشن میباشند (شکل۳-۴۷). هر فرد ماده پس از تخمگذاری روی تخم را با ترشحات لزج و سیاهرنگ میپوشاند (شکل۳-۴۶) و سپس توسط خرطوم خود تکههای کوچکی از جوانه طبق گل را جدا کرده و روی محل تخمگذاری قرار میدهد. به نظر میرسد که این رفتار تخمگذاری برای محافظت از تخمها در مقابل دشمنان طبیعی به خصوص مورچهها بسیار مفید است. چرا که در مرحله تخمگذاری مهمترین شکارگر تخم این سرخرطومی مورچهها هستند. همچنین این رفتار تخمگذاری در جلوگیری از خشک شدن تخمها در مقابل تابش آفتاب نیز موثر است.
( اینجا فقط تکه ای از متن فایل پایان نامه درج شده است. برای خرید متن کامل پایان نامه با فرمت ورد می توانید به سایت feko.ir مراجعه نمایید و کلمه کلیدی مورد نظرتان را جستجو نمایید. )
طول دوره نشوونمای جنینی در شرایط دمایی، رطوبتی و دوره نوری طبیعی اختلاف معنیداری را در دو سال مورد مطالعه نشان داد (۱۸ =df ، ۱۳/۵t=، ۰۰۰۱/۰ P=). طوریکه، طول این دوره ۳/۸ روز در سال ۱۳۸۹ و ۶ روز در سال ۱۳۹۰ تعیین گردید (جدول۳-۶).
لاروهای تازه خارج شده از تخم با حفر سوراخی به درون جوانه طبق گل نفوذ کرده و شروع به تغذیه از بافت درون طبق مینمایند (شکل۳-۴۸). علیرغم تغذیه لاروها از بافت درون طبقها ، گلدهی طبقها انجام می شود. ولی، پس از مرحله گلدهی تغذیه لاروها به دلیل درشت شدن جثه لاروی افزایش مییابد. بنابراین، با تغذیه لارو از درون طبق گل بذری درون طبق تشکیل نمی شود یا بذرهای در حال تشکیل در اثر تغذیه لاروها تخریب میشوند. در ظاهر طبقهای گل آلوده به لاروهای این سرخرطومی اثری از فضولات لاروی مشاهده نمی شود، ولی طبقهای گل آلوده با متورم شدن محل فعالیت لارو به راحتی قابل تشخیص هستند. طول دوره نشوونمای لاروی در شرایط دمایی، رطوبتی و دوره نوری طبیعی اختلاف معنیداری را در دو سال مورد مطالعه نشان داد (۱۸ =df ، ۳۵/۳t=، ۰۰۳۶/۰ P=). به طوریکه، طول این دوره ۴/۵۱ روز در سال ۱۳۸۹ و ۶/۵۳ روز در سال ۱۳۹۰ تعیین گردید (جدول۳-۶).
لاروها پس از تکمیل نشوونمای خود در محفظه خالی ایجاد شده درون طبق گل به شفیره تبدیل میشوند (شکلهای ۳-۵۰ و ۳-۵۱). مدت زمان لازم برای نشوونمای شفیرگی و ظهور حشرات کامل نسل جدید ۷/۶ روز در سال ۱۳۸۹ و ۶/۷ روز در سال ۱۳۹۰ تعیین گردید، که اختلاف معنیداری را در دو سال مورد مطالعه نشان میدهد (۱۸df= ، ۶۳/۲t=، ۰۲/۰ P=) (جدول ۳-۶).
طول دوره مراحل نابالغ این سرخرطومی در شرایط دمایی، رطوبتی و دوره نوری طبیعی ۴/۶۶ روز در سال ۱۳۸۹ و ۲/۶۷ روز در سال ۱۳۹۰ تعیین شد، که اختلاف معنیداری را در دو سال مورد مطالعه نشان نداد (۱۸ =df ، ۶۳/۰t=، ۱۲/۰ P=) (جدول ۳-۶). حشرات کامل نسل جدید بعد از خارج شدن از پوسته شفیرگی به مدت ۳ تا ۴ روز درون طبق گل باقی مانده و سپس طبق گل را سوراخ کرده و آن را ترک می کنند (شکل۳-۵۲). ظاهر شدن حشرات کامل نسل جدید از اوایل تیرماه آغاز و در اواخر شهریورماه پایان یافت. این حشرات کامل مدتی را روی بوته های گیاه میزبان سپری می کنند و پس از خشک شدن کامل بوته، به سمت پناهگاههای زمستانی در زیر بقایای گیاهی یا شکافهای درون خاک حرکت می کنند (شکل۳-۴۰).
جدول۳-۶- مقایسه میانگین (SE±) طول دوره نشوونمای مراحل نابالغ سرخرطومی L. affinis روی گیاه میزبان E. aucheri در دو سال ۱۳۸۹ و ۱۳۹۰
سال
طول دوره نشوونمای جنینی (روز)
طول دوره نشوونمای لاروی (روز)
طول دوره شفیرهگی (روز)
طول دوره مراحل نابالغ (روز)
۱۳۸۹
a3/0±۳/۸
b4/0±۴/۵۱
b3/0±۷/۶
a1/1±۴/۶۶
۱۳۹۰
b3/0±۶
a5/0±۶/۵۳
a2/0±۶/۷
a9/0±۲/۶۷