بود فرزند مقبل دیده را نور
نشاید کرد نور از چشم خود دور
(همان: ۷۲۶/ ۳-۵)
جوابش داد کای صورتگر چین
سخنهایت همه خوب است و شیرین
همانا نامزد گشت آن گل اندام
به شادی شاه، پور خسرو شام
(همان: ۷۲۷/ ۱۴-۱۵)
۴-۲-۱-۱-۷٫ گره گشایی
در نتیجه گرهگشایی داستان با کمک قدرت جنگاوری و پهلوانی و نیز یاری گرفتن جمشید از هوش و درایت خود که راههای بسیار پر خطری را پشت سر میگذارد، جمشید توانست اژدها را از بین ببرد. با دیو مبارزه کند، از آبهای خروشان عبور کند و دختر محبوبش را از چنگال رقیب بدکردار، نجات دهد. او برای دستیابی و کامیابی از معشوق خود، این آزمونهای سخت و سحرآمیز را به سلامت پشت سر گذاشت. سرانجام جمشید، مهراج را منهدم کرد و تاج و تخت پادشاهی را به «نوذر» از اقوام افسر و شاه قیصر واگذار نمود و خود با غنایم فراوان به روم بازگشت و قیصر او را گرامی داشت.
( اینجا فقط تکه ای از متن فایل پایان نامه درج شده است. برای خرید متن کامل پایان نامه با فرمت ورد می توانید به سایت feko.ir مراجعه نمایید و کلمه کلیدی مورد نظرتان را جستجو نمایید. )
۴-۲-۲٫ شخصیتپردازی
۴-۲-۲-۱٫ شخصیت از نظر ماهیت (انسانی و غیرانسانی)
نویسنده در این داستان از ۱۹ شخصیت انسانی و ۱۵ شخصیت غیرانسانی استفاده کرده است. که از شخصیتهای غیرانسانی ۳ اشیاء و بقیه عوامل همه افسانهای هستند.
جمشید، خورشید، مهراب، شاه فغفور، همایون، افسر، قیصر روم، کتایون، شادی شاه، خاص حاجب، گلبرگ طری، مهراج، نوذر، سهراب، هوشنگ، فریدون، شکّر، ساقی به نام شهناز و کنیزان مطرب، همه از شخصیتهای انسانی این داستان هستند.
شمع، پری، نازپرورد، اژدها، دیو، گلها، بحر، پلنگ، ببر، مار، شیر، یوز، باز، شاهین، راهب، از شخصیتهای غیرانسانی به شمار میروند.
۴-۲-۲-۲٫ از نظر تحولپذیری (ایستا / پویا)
در داستان میبینیم که تمام شخصیتهای آن در کل ساده، ثابت و ایستا و غیر پویا هستند. یعنی شخصیتهایی که در طول داستان هیچگونه تغییر و تحولی در عادات و خلقیات رفتار آنها مشاهده نشده است.
جمشید که از شخصیتای اصلی این داستان است در آغاز داستان از شجاعت و دلاوری و مهارت در چوگان بازی او سخن به میان میآید و در آخر داستان هم میبینیم که او با همین صفات شجاعت و دلاوری و … است که بر رقیب خود پیروز میشود.
*شجاعت و دلاوری جمشید در آغاز داستان
چو با تیغ و سنان بودی خطابش
که تابش داشتی غیر از رکابش؟
به روز رزم ره بر چرخ میبست
چو تیر از دست او مریخ میجست