اینفنآوریهنوزکاملاًتوسعهنیافتهومحصولاتکمیازآنموجوداست.
شناخت کلیپیلسوختی
پیلسوختینوعیوسیلهالکتروشیمیاییاستکهانرژیشیمیاییحاصلازواکنشرامستقیماًبهانرژیالکتریکیتبدیلمیکند.سازهوبدنهاصلیپیلسوختیازالکترولیت،الکترودآندوالکترودکاتدتشکیلشدهاست. نمایکلییکپیلسوختیبههمراهگازهایواکنشدهندهوتولیدشدهومسیرحرکتیونها و الکترونهادرشکل۱‑۱ارائهشدهاست.
پیلسوختییکدستگاهتبدیلانرژیاستکهبهلحاظنظریتازمانیکهمادهاکسیدکنندهوسوختدرالکترودهایآنتأمینشوندقابلیتتولیدانرژیالکتریکیرادارد.البتهدرعملاستهلاک،خوردگیوبدعملکردناجزایتشکیلدهنده،طولعمرپیلسوختیرا کاهشمیدهد.
دریکپیلسوختی،سوختبهطورپیوستهبهالکترودآندواکسیژنبهالکترودکاتدتزریقمیشودوواکنشهایالکتروشیمیاییدرالکترودهاانجامشدهوباایجادپتانسیلالکتریکیجریانالکتریکیبرقرارمیگردد. اگرچهپیلسوختیاجزاءوویژگیهایمشابهیکباتریرادارداماازبسیاریجهاتباآنمتفاوتاست. باترییکوسیلهذخیرهانرژیاستوبیشترینانرژیقابلاستحصالازآنبهوسیلهمیزانمادهشیمیاییواکنشدهندهکهدرخودباتریذخیرهشدهاست (عموماًدرالکترودها)تعیینمیشود. چنانچهمادهواکنشدهندهدرباتریکاملاًمصرفشود،تولیدانرژیالکتریکیمتوقفخواهدشد (باتریتخلیهمیشود).درباتریهاینسلدوممادهواکنشدهندهباشارژمجدد،دوبارهاحیامیشودکهاینعملمستلزمتأمینانرژیازیکمنبعخارجیاست. دراینحالتنیزانرژیالکتریکیذخیرهشدهدرباتری،محدودووابستهبهمیزانمادهواکنشدهندهدرآنخواهدبود.
گازاکسیدکنندهنظیرهوایااکسیژنخالصدرالکترودکاتدکهباصفحهالکترولیتدرتماساستجریانپیدامیکند.بااکسیداسیونالکتروشیمیاییسوختکهمعمولاًهیدروژناستوبااحیاءاکسیدکننده، انرژیشیمیاییگازهایواکنشگربهانرژیالکتریکیتبدیلمیشود.
ازنظرتئوری،هرمادهایکهبهصورتشیمیاییقابلاکسیدشدنباشدوبتوانآنرابهصورتپیوسته (بهصورتسیال) بهپیلسوختیتزریقکرد،میتواندبهعنوانسوختدرالکترودآندپیلسوختیمورداستفادهقرارگیرد.بهطورمشابهمادهاکسید کنندهسیالیاستکهبتواندبانرخمناسبیاحیاء شود.
شکل۱‑۱:شماتیکطریقه عملکرد پیلسوختیPEM [3]. |
در پیل سوختی پلیمری گازهیدروژنبهعنوانسوختایدهآلمورداستفادهقرارمیگیرد.هیدروژنرا میتوانازتبدیلهیدروکربنهاازطریقواکنشکاتالیستی،تولیدوبهصورتهایگوناگونذخیرهسازیکرد. اکسیژنموردنیازدرپیلسوختی را میتوانبهطورمستقیمازهواتهیهنمود.بررویسطحالکترودهایآندوکاتدپیلسوختیواکنشاکسیداسیونواحیاءدرناحیهسهفازی (ودرصورتجامدبودنالکترولیتدوفازی) نزدیکسطحمشترکواکنشدهندهها (فاز گاز)،کاتالیست (فاز جامد)والکترولیت(در برخی از پیلها فاز مایع و در برخی دیگر نظیر PEM فاز جامد) صورتمیگیرد. اینناحیه دویا سهفازینقشمهمیدرعملکردالکتروشیمیاییپیلسوختیبهویژهپیلهایسوختیباالکترولیتجامددارد. دراینگونهپیلهایسوختی،گازهایواکنشدهندهازمیانیکلایهنازکازالکترولیتکهسطحالکترودهایمتخلخلراپوشاندهاستعبورکردهوواکنشالکتروشیمیاییمناسبرویسطحالکترودمربوطهانجاممیشود.
چنانچهالکترودمتخلخلحاویمقادیربیشازحدالکترولیتباشدالکتروددر اصطلاحغرقشده[۲۱]وبه اینترتیبانتقالالکترونهابهمکانهایواکنشمحدودمیشود.درنتیجهعملکردالکتروشیمیاییالکترودمتخلخلتضعیفمیشودلذاضروریاستکهدرساختارالکترودهایمتخلخلیکتعادلمناسببینالکترود،الکترولیتوفازگازیایجادشود.
تلاشهایاخیربر بهبودعملکردواکنشالکتروشیمیایی،کاهشهزینههایتولید،کاهشضخامتاجزایپیلسوختیودرعینحالاصلاحوبهبودساختارالکترودهاوالکترولیتمتمرکزشدهاست. الکترولیتباهدایتیونهابینالکترودهاسببتکمیلمدارالکتریکیپیلسوختیمیشود. الکترولیتیکمانعفیزیکیبینسوختوگازاکسیژنایجادمیکندومانعاختلاطمستقیمآنهامیشود. از جمله وظایف مهمصفحاتالکترودمتخلخلدرپیلسوختیعبارتاند از:
۱- ایجادیکسطحفعال کافیومناسبکهواکنشهایالکتروشیمیاییرویاینسطوحانجاممیشود.
۲- هدایتیونهایحاصلازواکنشبهداخلیاخارجازناحیهتبادلسهفازیوانتقالالکترونهایتولیدیبهمدارخارجی(الکترودهابایدهدایتالکتریکیخوبیداشتهباشند).
۳- انتقال واکنش دهندهها به سطوح انجام واکنش.
۴- انتقال گرمای تولید شده در لایه کاتالیست کاتد به سیستم خنککاری پیل، بویژه برای پیلهای دما بالا.
( اینجا فقط تکه ای از متن فایل پایان نامه درج شده است. برای خرید متن کامل پایان نامه با فرمت ورد می توانید به سایت feko.ir مراجعه نمایید و کلمه کلیدی مورد نظرتان را جستجو نمایید. )
برایافزایشسطحتماسواکنشدهندههاباکاتالیستلازماستکهساختارالکترود،متخلخلبودهومیزانسطحدردسترس، وپوششدادهشدهتوسطکاتالیستنسبتبهحجمالکترود (مساحت در واحد حجم سطح مؤثر پلاتین[۲۲])(m2/m3)زیادباشد. ساختارمتخلخل،دسترسیراحتاجزاءواکنشدهندهبهمراکزفعالراتسهیلمینماید.
نرخواکنشهایالکتروشیمیباافزایشدماافزایشپیدامیکند،لذاخاصیتکاتالیزوریالکترودهادرپیلهایسوختیدماپایینازاهمیتبیشتریدرمقایسهباپیلسوختیدمابالابرخورداراست. الکترودهایمتخلخلبایددرهردوطرفتماسباالکترولیتوگازهایواکنشدهنده،نفوذپذیرباشندتاحدیکهتوسطالکترولیتاشباعنشدهوبوسیلهگازهایواکنشدهندهخشکنشوند [۲].
پیلسوختیPEM
پیلهایسوختی غشاءمبادلهگر پروتون[۲۳] (پلیمری) اولین بار در دهه ۱۹۶۰ برای برنامهجمینی ناسا استفاده شد. ایننوع پیل سوختی از نقطه نظر طراحی و کارکردیکی از جذابترین انواع پیلسوختی است. پیلسوختیپلیمریدارایالکترولیتپلیمری به شکلیک ورقه نازک منعطف است کههادییونهیدروژن(پروتون)میباشد و بین دو الکترود متخلخل قرار میگیرد. جهت کارایی مطلوب لازم است الکترولیت، از آب اشباع باشد. نفیونیکی از بهترینالکترولیتهای مورد استفاده در این نوع پیل سوختی است. این غشاء کوچک و سبک است و در دمایپایین ۸۰ درجه سانتیگراد(تقریباً ۱۷۵ درجه فارنهایت) کارمیکند. در پیل سوختیپلیمریواکنشاحیاءاکسیژنواکنشکندتر است (اینواکنشپنج مرتبه کندتر از واکنشاکسید شدن هیدروژن است [۴]). کاتالیست مورد استفاده در اینپیل سوختی اغلب از جنس پلاتین بوده و میزانکاتالیستمصرفی در الکترودهایاین نوع پیل سوختیبیشتر از سایر انواع پیل سوختی است.
بازدهالکتریکیاین نوع پیل سوختی بر اساس ارزش حرارتی پایین[۲۴] در حدود ۴۰% تا ۵۰% است [۴]. سوخت مصرفی در پیل سوختیپلیمرینیازمندهیدروژنتقریباً خالص است لذا مبدل در خارج پیل سوختی جهت تبدیلسوختهای متانول و یابنزین به هیدروژننیاز است.گسترهتوان تولیدیاین نوع پیل سوختیبیشتر از انواع دیگرپیل سوختی است. محدوده توان در این نوع پیل سوختیبین(۱W الی ۱۰۰kW) است[۴]. طول عمر پیشبینی شده برایپیل سوختیپلیمریبیش از ۲۰۰۰۰ ساعت است [۵].
در پیل سوختیپلیمری سوخت مورد استفاده هیدروژنمیباشد. مولکولهایهیدروژن در آند به یونهای پروتون و الکترونیونیزه شده، و الکترونهااز پروتونها جدا میشوند. یونهایهیدروژنکه شامل بار مثبت هستند (پروتون) به یک سطح غشاء متخلخل نفوذ میکنند و به سمت کاتدمیروند. الکترونهاینمیتوانند از این غشاء عبور کنندبلکه از یک مدار خارجی عبور کرده و موجب تولید برق میشوند. در کاتدالکترونها، پروتونهای و اکسیژن موجود در هوا با هم ترکیبمیشوند و مطابق شکل۱‑۱ آب را تشکیلمیدهند.واکنشها در الکترودها به شرح ذیلمیباشند:
(۱- ۱) | واکنش سمت آند: | |
(۱- ۲) | واکنش سمتکاتد: | |
(۱- ۳) | واکنشکلیپیل: |