آزمون وایت(White) برای واریانس ناهمسانی
( اینجا فقط تکه ای از متن فایل پایان نامه درج شده است. برای خرید متن کامل پایان نامه با فرمت ورد می توانید به سایت feko.ir مراجعه نمایید و کلمه کلیدی مورد نظرتان را جستجو نمایید. )
دربخش۵-۴ به شرح چگونگی برآورد رابطۀ تعادلی بلندمدت رشد اقتصادی پرداخته میشود.
۵-۴ برآورد ضرایب تابع رشد اقتصادی
برای برآورد تابع رشد اقتصادی ابتدا معادلۀ زیر با بهره گرفتن از نرم افزار Eviewsبه روش OLS برآورد میشود.
(۵-۴-۱)
در این رابطه نرخ رشد تولید ناخالص سرانه متغیر وابسته است.
سایر متغیرها در در بخش(۵-۳) معرفی شدهاند.
نتیجۀ حاصل از برآورد معادلۀ رشد اقتصادی در جدول (۵-۷) در پیوست ۲ آمده است.
قبل از اظهارنظر در مورد قدرت توضیح دهندگی الگو و چگونگی رابطۀ بین شاخص نااطمینانی سیاستهای دولت و رشد اقتصادی به آزمون همجمعی بین متغیرهای الگو با بهره گرفتن از روش انگل گرینجر میپردازیم.
به منظور آزمون همجمعی بین متغیرهای رابطۀ رشد اقتصادی، براساس روش انگل گرینجر، لازم است پایایی جملات پسماند رابطه (۵-۴-۱) مورد آزمون قرار گیرد. اگر بر اساس آمارۀ آزمون انجام شده فرضیۀ صفر وجود ریشه واحد در جملات پسماند به تأیید نرسد چنین نتیجه خواهد شد که جملات پسماند پایاست و در نتیجه متغیرهای تابع رشد اقتصادی همجمعند. وجود همجمعی بین متغیرها مبین آن است که یک رابطۀ تعادلی بلندمدت بین رشد اقتصادی و متغیرهای توضیحی به گونهای که در الگو تصریح شده است، برقرار است.
نتایج مربوط به آزمون ریشه واحد در جملات پسماند تابع نرخ رشد اقتصادی بلندمدت که با RES نشان داده شده است در جدول(۵-۸) پیوست ۲ آمده است.
همانگونه که مشاهده میشود، کمیت محاسبه شدۀ آمارۀ آزمون۷٫۰۷۲۴۵۱ - از مقادیر بحرانی ارائه شده به صورت قدرمطلق بزرگتر است؛ بنابراین فرضیه صفر وجود ریشه واحد در جملات پسماند رد میشود، یعنی RES پایاست و در نتیجه یک رابطۀ تعادلی بین نرخ رشد تولید ناخالص داخلی سرانه، نااطمینانی سیاستهای دولت و دیگر متغیرهای اقتصادی مدل وجود دارد. حال که از کاذب نبودن رگرسیون برآورد شده با توجه به آزمون انگل-گرینجر اطمینان حاصل شد میتوان در مورد رابطۀ تعادلی بلندمدت تابع نرخ رشد اقتصادی اظهار نظر کرد. اما قبل از اظهار نظر نهایی، لازم است تورش مربوط به ضرایب برآورد شده از نمونه های کوچک از بین برود. برای این منظور از روش فیلپس استفاده می شود. در روش فلیپس علاوه برخود متغیرهای موجود در تابع رشد، تفاضل مرتبه اول آنها نیز به مدل اضافه میشود در جدول(۵-۹) پیوست ۲ نتایج حاصل از برآورد الگو به روش فلیپس آمده است. در این جدول ضرایب مربوط به تفاضل مرتبه اول متغیرها (که با پسوند Dنشان داده شده است) حائز اهمیت نبوده و تنها به منظور از بین بردن تورش ضرایب رابطه تعادلی بلندمدت در الگو لحاظ شدهاند.
ضرایب برآورد شده از روش فلیپس به صورت رابطه زیر است که به عنوان رابطۀ بلندمدت رشد اقتصادی بررسی می شود.
(۵-۴-۲)
برای اظهار نظر نهایی در مورد رابطۀ تعادلی بلندمدت تابع رشد باید آزمون پایایی جملات اخلال مربوط به رگرسیون بلندمدت تصحیح شده را انجام داد. اگر جملات خطا پایا باشد؛ میتوان گفت که یک رابطۀ بلندمدت به صورتی که برآورد شده وجود دارد. جملات اخلال به صورت رابطه (۵-۴-۳) محاسبه شده و نتیجۀ آزمون پایایی مربوط به آن در جدول (۵-۱۰) پیوست ۲ آمده است.
( ۵-۴-۳)
همانطور که در جدول(۵-۱۰) پیوست ۲ ملاحظه میشود، کمیت محاسبه شدۀ آمارۀ آزمون ۷۲۸۴۹۶/۵- میباشد که به صورت قدرمطلق از کمیت های بحرانی ارائه شده بزرگتر است. در نتیجه RES1 پایا بوده و میتوان یک رابطۀ تعادلی بلندمدت به صورت جدول(۵-۹) برای رشد اقتصادی قائل شد.
همانطور که در جدول(۵-۹) مشاهده میشود اثر نااطمینانی سیاستهای دولت بر رشد اقتصادی به صورت معنیداری منفی است.
قبل از ادامۀ کار در این مرحله جهت اطمینان از صحت و اعتبار روابط مورد برآورد با بهره گرفتن از آزمونهای تشخیص اقدام میشود. نتایج آزمونهای انجام شده در جدول۵-۴-۱ ارائه شده است. چنانچه مشهود است مشکلی در تصریح تابع مورد برآورد مشاهده نمیشود.
جدول۵-۴-۱آزمونهای مربوط به تابع نرخ رشد اقتصادی بلندمدت
نتیجه آزمون | سطح زیر منحنی پس از کمیت آماره ی آزمون |
آماره آزمون | نوع آزمون |
جملات خطا دارای همبتگی پیاپی نیستند | P=13/0 P=10/0 |
F =35/2 =۱۵/۳ | Lm-test |
جملات خطا دارای توزیع نرمال هستند | P=99/0 | =۱۲/۰ | Jarque-Bera آزمون |
مدل به درستی تصریح شده است | P=14/0 | F= 9/1 |