R
P
آنچه که در خرید یک سیستم ERP و پیاده سازی آن در یک سازمان باید مورد نظر قرار گیرد رساندن سازمان از نظر ارتباط بین سیستمها، گردش اطلاعات و فرایند کارها به سطح قابل قبول جهانی است که لازمه چنین کاری تغییر و اصلاح گردش اطلاعات با استانداردهای معرفی شده از طرف فروشندگان ERP می باشد.
شکل (۱-۱ - )برنامه ریزی منابع سازمانی
در اینجا توضیح این نکته نیز ضروری است در صورتیکه سازمانی تشخیص دهد
بهترین راه حل، خرید یک بسته ERP موجود و سفارشی نمودن آن است باید
فروشنده ای را انتخاب کند که دارای شرایط زیر باشد .
۱- دارای سوابق و تجربیات مناسب در این زمینه باشد.
۲- در سازمانها و صنایع مشابهی این پیاده سازی را انجام داده باشد.
۳- بتواند هزینه کلی پروژه را تخمین بزند.
۴- بتواند زمان مورد نیاز برای پیاده سازی و سفارشی نمودن سیستم را مشخص کند.
( اینجا فقط تکه ای از متن فایل پایان نامه درج شده است. برای خرید متن کامل پایان نامه با فرمت ورد می توانید به سایت feko.ir مراجعه نمایید و کلمه کلیدی مورد نظرتان را جستجو نمایید. )
۵- بتواند فاصله زمانی بین نصب سیستم تا پایداری و استقرار کامل آنرا مشخص نماید.
۶- نحوه ارتقاء و بهنگام سازی سیستم را در آینده مشخص نماید.
۲-۲-۵ مدیریت برنامه ریزی منابع سازمانی (ERP)
در دورههای اولیه استفاده از کامپیوتر در کسب و کارها بسیاری سازمانها مبادرت به تهیه نرمافزارهای خاص جهت کنترل فرآیندهای خود مینمودند و نرمافزارهایی که سازمانها خریداری یا تولید میکردند، تنها راهحل موجود برای مدیریت فعالیتها بود، واحدهای سازمان جدا از هم عمل میکردند و وظایف، ورودیها و پایگاه دادههای جداگانه داشتند. از طرفی با توجه به وسعت فعالیتها، برخی از این شرکتها مجبور به استفاده از برنامههای کاربردی متعدد جهت فعالیتهای روزمره خود بودند. مسلماً مدیریت و پشتیبانی تمامی این برنامههای کاربردی مستلزم هزینه و زمان زیادی بود. سیستمهای برنامهریزی سازمانی در دهه های اخیر توسعه یافتهاند و ERP در این میان روشی جدید محسوب میشود. ERP مجموعهای وسیع از فعالیتها جهت افزایش کارآیی و بهینهسازی فرآیندهای درون سازمانی محسوب میشود و به تولیدکنندگان یا سایر صاحبان شرکتها اجازه میدهد بخشهای مهم کسب و کار خود را مدیریت نمایند. ERP به عنوان روشی برای برنامهریزی و کنترل مؤثر تمامی منابع مورد نیاز برای دریافت، تولید، ارسال و پاسخگویی به نیازهای مشتریان در شرکتهای تولیدی، توزیعی و خدماتی محسوب میشود.
سیستمهای ERP سیستمهای وسیعی هستند که تمامی بخشهای سازمان که درگیر تولید یا سایر عملیات سازمانی هستند را در یک سیستم نرمافزاری متمرکز نموده و توسط نرمافزارهای چندپیمانهای استاندارد پشتیبانی میشود که فعالیتهای یک سازمان اعم از برنامهریزی، تولید، فروش، بازاریابی، توزیع، حسابداری، مدیریت منابع انسانی، مدیریت پروژه، مدیریت موجودی، مدیریت خدمات و نگهداری و تعمیرات، مدیریت حمل و نقل و بازرگانی را مجتمع و سازماندهی می کند و منجر به یکپارچگی وظایف در سازمان میشود. [۴]
بهطور کلی منابع شرکت را به چهار منبع اساسی تقسیم می کنند.
۱٫منابع انسانی[۱۴]
-
- تجهیزات و امکانات[۱۵]
-
- ماشینآلات[۱۶]
-
- پول[۱۷]
در این میان باارزش ترین آنها منابع انسانی است که دانش و مهارتهای افراد را در برمیگیرد .
سیر تکامل سیستمهای ERP
متاثر از سیر تکاملی سخت افزارها و نرم افزارهای کامپیوتری
متاثر از تحولات صورت گرفته در زمینه مدیریت سازمانها و محیط رقابتی حاکم بر آنها
توسعه ERP برای غلبه بر مشکلات سیستمهای عملیاتی موجود در سازمانها
۲-۲-۶ تاریخچه برنامه ریزی منابع سازمانی
قبل از سال ۱۹۶۰ میلادی
دراین مدت نرم افزارهایی به نام پردازشگرهای فاکتوریا رسید مواد[۱۸] توسعه پیدا کرده بودند که هدف عمده آنها استخراج مواد لازم برای تولید تعدادی محصول بود. این نرم افزارها توجه چندانی به اندازه و حجم تولید[۱۹] نداشته و از سوی دیگر زمان تحویل این اقلام را مد نظر قرار نمی دادند. ضمنا این نرم افزارها، موجودی خطوط مختلف تولید و انبارها را مد نظر قرار نمی دادند و به همین جهت با بهره گرفتن از آنها حجم موجودی در جریان، افزایش پیدا می کرد.
بین سالهای ۱۹۶۰ و ۱۹۷۰ میلادی
در اوایل این دهه تمرکز نرم افزاری بیشتر بر روی سیستمهای کنترل موجودی بود. در این مدت همچنان بیشتر از مفاهیم سنتی کنترل موجودی برای توسعه نرم افزار های مرتبط استفاده می شد. اما در اواخر این دهه مفهوم برنامه ریزی مواد مورد نیاز[۲۰] و معرفی و نرم افزار برنامه ریزی مواد مورد نیازیک توسط آی بی ام[۲۱] شرکت توسعه پیدا کرد. مهمترین مشکل این نرم افزار و نرم افزارهای مشابه، اجرای آن بر روی رایانه های بزرگ[۲۲] گران قیمت مستقر در مراکز دانشگاهی و یا نظامی و … بود و همین امر فاصله زمانی بین دو برنامه ریزی را افزایش می داد. این سیستم بصورت برگشتی، زمان تحویل اقلام مورد نیاز برای ساخت یک محصول خاص را از زمان تحویل به مشتری تا زمانیکه مورد نیاز برای مونتاژ شدن روی خطوط مونتاژ بود، برنامه ریزی می کردند. سازمانها در اجرای برنامه ریزی مواد مورد نیازیک مشکلات زیادی داشتند. این مشکلات بیشتر مشکلاتی سیستمی و ناشی از کاربران بودند تا مشکلاتی تکنولوژیک. از طرف دیگر این سیستم ارتباط بین تولید و استراتژی های رقابتی سازمان را چندان مد نظر قرار نمی داد. ضمنا ظرفیتهای تولیدی سازمان چندان در این سیستم لحاظ نمی شدند. [۵]
بین سالهای ۱۹۷۰ و ۱۹۸۰ میلادی
تمرکز بر برنامه ریزی مواد مورد نیازیک با توجه به برنامه کلان تولید یا MPSو توسعه MRP حلقه بسته. در این سیستمها امکان بروز نارسایی در زنجیره تولید به حداقل رسید اما همچنان این سیستمها فقط برنامه ریزی تولید را انجام داده و حمایت چندانی از سایر منابع تولید نداشتند.
بین سالهای ۱۹۸۰ و ۱۹۹۰ میلادی
گسترش برنامه ریزی مواد مورد نیازیک به کف کارگاه و توسعه برنامه ریزی مواد مورد نیاز دو که برنامه ریزی بخش زیادی ازمنابع تولیدی را انجام می داد. در اوایل همین دهه سیستمهای DRP یا سیستمهای برنامه ریزی توزیع که مستقل از MRPII عمل می کردند وارد این سیستم شده و عملا مشکل عدم ارتباط این دو سیستم با یکدیگر مرتفع گردید.
بین سالهای ۱۹۹۰ و ۲۰۰۰ میلادی و پس از آن
گسترش برنامه ریزی مواد مورد نیاز دو به سایر حوزه ها و اضافه نمودن سیستمهای پشتیبان تصمیم به برنامه ریزی مواد مورد نیاز دو توسعه یافته که در تمام عرصه های تولیدی، خدماتی، تجاری، توزیع و … کارایی داشت و ظهور ERP. مشکل عمده سیستمهای برنامه ریزی مواد مورد نیاز دو و توسعه یافته های آن این بود که تنها سیستم تولیدی ساخت به منظور انبار یا MTS را پشتیبانی می کرد و سایر سیستمهای تولیدی را چندان پوشش نمی داد. اما با ظهور ERP در حوزه تولید، تمامی سیستمهای تولیدی تحت پوشش قرار گرفتند. بخشها، فرایندها و وظایف مختلفی از جمله کنترل کیفیت، نگهداری و تعمیرات، حسابداری و مالی و … به سیستمهای تولیدی متصل شده و ERP به عنوان حد فاصل سیستمهای SCM[23] و CRM مطرح گردید. این سیستم بیش از آنکه عنوان جدیدی برای برنامه ریزی مواد مورد نیاز دو باشد، به عنوان سطح بعدی در سطوح تکاملی سیستمهای کامپیوتری طراحی شده برای پشتیبانی از عملیات سازمان مطرح است.
در سال ۱۹۹۵ ، مقوله اینترنت وارد ERP شد و در سال های ۱۹۹۸ -۲۰۰۰ ، EDI و ERP با یکدیگر پیوند خوردند. در سال ۲۰۰۰ اینترنت به عنوان جزیی تفکیک ناپذیر از ERP محسوب و سیستمهای ERP تحت وب توسعه یافتند که فناوری چند لایه ای در معماری سیستم اطلاعاتی را پشتیبانی می کنند. امروزه هم سیستمهای جدیدی با عنوان ERP II در حال توسعه هستند که اساس آنها وب بوده و تمرکز بسیار زیادی بر حمایت از ماژول SCM دارند و عملا در تعریف امروز ERP، آن را کاملا مرتبط و جدایی ناپذیر از SCM تعریف می نمایند. قابل ذکر است که در سال ۱۹۹۸ بیش از ۲۰٫۰۰۰ سازمان درسراسر جهان مبلغی افزون بر ۱۷ میلیارد دلار در زمینه ERP سرمایه گذاری نموده اند که این رقم در سالهای بعد بین ۳۰ تا ۵۰ درصد رشد داشته و در سال ۲۰۰۳ به رقمی نزدیک به ۱۰۰ میلیارد دلار رسیده است.
تعاریف مختلف از برنامه ریزی منابع سازمانی ERP
سیستم یکپارچه اطلاعاتی برنامه ریزی منابع سازمان،
ERP ، یک علم و فن برای مدیریت منابع است،
یک راه حل نرمافزاری است که تمام فعالیتهای واحدهای مختلف سازمان را به طور یکپارچه در یک سیستم نرمافزاری واحد تعریف و ایجاد میکند،
مجموعهای از سیستمهای مکانیزه است که راه حل جامعی برای عملکرد اتوماتیک یک سازمان می باشد.
پیشرفتهای تکنولوژی نوین، توسعه سیستم های نرمافزاری جهت اداره کردن واحدهای وظیفه مند را آسان کردهاند و اجرای مدلی مفهومی را ممکن ساختهاند. به این مدل معماری و چارچوب یکپارچه که سیستمهای اطلاعاتی سازمان را شرح می دهد؛ میتوان بعنوان بذر(دانه) سیستم های ERP نگریست. سیستمهای ERPمختلف رایج در دسترس شامل موارد زیر می باشند :
SAP