به وسیله اجرای دستورالعملهای منطقی ساده که اغلب به شکل دیاگرام نردبانی هستند صورت میگیرد و در واقع اجزای یک دیاگرام نردبانی یا یک برنامه نویسی ساده می تواند جایگزین تعداد زیادی از سیمکشیهای خارجی مورد نیاز برای کنترل یک فرایند شود. PLC ها دارای یک سری توابع درونی از قبیل تایمرها، شمارندهها و شیفت رجیسترها میباشند که امکان کنترل مناسب را حتی با بهره گرفتن از کوچکترین PLC نیز فراهم میآورند.
( اینجا فقط تکه ای از متن فایل پایان نامه درج شده است. برای خرید متن کامل پایان نامه با فرمت ورد می توانید به سایت feko.ir مراجعه نمایید و کلمه کلیدی مورد نظرتان را جستجو نمایید. )
یک PLC با خواندن سیگنالهای ورودی کار خود را شروع کرده و سپس دستورالعملهای منطقی را که از قبل برنامه ریزی شده و در حافظه آن قرار دارد، بر روی این سیگنالهای ورودی اعم از دیجیتال و آنالوگ اعمال می کند و در نهایت سیگنال خروجی مورد نظر را برای راه اندازی تجهیزات فرایند تولید مینماید. تجهیزات استانداردی در درون PLC تعبیه شده که به آنها اجازه میدهد مستقیما و بدون نیاز به واسطههای مداری یا رلهای، به المانهای خروجی یا محرک و مبدلهای ورودی متصل شوند، بنابراین تغییر در سیستم کنترل بدون نیاز به تغییر محل اتصالات سیمها ممکن شده و برای هر گونه تغییر کافی است که برنامه کنترلی که بر روی حافظه ی PLC ذخیره شده تغییر یابد [۱].
-
-
-
- ارتقاء و اعمال روش های کنترلی پیشرفته روی PLC ها
-
-
PLC یک رایانه کنترل فرایند است که به علت مزایای فراوان ازجمله سرعت عملکرد مناسب، پردازش نسبتا سریع، عیبیابی ساده، مدت زمان کاری طولانی، داشتن استانداردهای صنعتی شناخته شده، قابلیت اعتماد بالا در برابر نویز و شرایط نامناسب محیطی و … کاربرد گستردهای در صنعت دارد، با این وجود قابلیت اعمال روشهای کنترلی پیشرفته و یا حتی کنترل کننده های پیوستهی ساده با بسیاری از PLC ها چندان میسر نمی باشد [۲]. امروزه روشهای مدلسازی و کنترلی پیشرفته جدیدی مطرح شدهاند که به علت کمبود حافظه و قدرت پردازشی پایین اغلب PLC ها، پیادهسازی این روشهای کنترلی پیشرفته روی PLC ها با محدودیتهایی روبهرو شده است. بنابراین ایجاد روشهایی که بتواند قابلیت های PLC را جهت دستیابی به کنترل دقیقتر بهبود بخشد، مورد توجه قرار گرفتهاند.
روشهای مختلفی برای ارتقاء قابلیت PLC ها وجود دارد. یک روش ساده و در عین حال پرهزینه برای ارتقاء قابلیت PLC های قدیمی جایگزین کردن آنها با PLC های جدیدتر با قدرت پردازشی بالاتر است و یا اگر PLC ماژولار باشد با افزودن ماژولها و کارتهای پیشرفته میتوان قابلیت آن را افزایش داد. روش دیگری که میتواند قابلیت PLC ها را بالا ببرد ارتباط آن با کامپیوتر جانبی همرا با نرمافزارهای قدرتمند و پیشرفتهای همچون Labview و Matlab میباشد. این نرمافزارها از آنجا که در محیطهای آکادمیک مورد استفاده قرار میگیرند برنامهنویسیهای پیشرفتهی مختلفی با بهره گرفتن از آنها قابل اجرا است. البته یک بستر ارتباطی برای ارتباط بین PLC و این نرم افزارها لازم است. این ارتباط ازطریق OPC [3، ۴] امکان پذیر است.
از طرف دیگر در سالهای اخیر روشهای کنترلی پیشرفتهای مطرح شدند. کنترل مدل پیش بین (که در آن از مدل سیستم برای کمینه کردن یک تابع هزینه به منظور محاسبه سیگنال کنترل بهینه استفاده می شود) یکی از روشهای قدرتمند کنترل پیشرفته است که به عنوان یک کنترل کننده قابل اطمینان در صنایع نیز مورد توجه بسیار قرار گرفته است، بنابراین پیادهسازی این الگوریتم و سایر الگوریتمهای کنترلی پیشرفته به روشهای مختلف روی PLC ها و جایگزینی این روشها با روشهای کنترل سنتی مرسوم همچون PID[3]، به موضوعی جالب و قابل توجه تبدیل شده است.
-
-
-
- هدف تحقیق
-
-
امروزه در کشورهای مختلف، رقابت شدیدی برای ارائه راهکارهایی برای کنترل بهتر فرآیندهای صنعتی وجود دارد و از آنجا که تجهیزات موجود در صنایع شامل سیستمهای مبتنی بر PLC هستند نیاز به روشهایی جدید برای افزایش بازده و کارایی آنها بیشتر می شود و روشهایی که بتوانند بدون صرف هزینه قابل توجهی قابلیت PLC ها را افزایش دهند و آنها را توانمند سازد، مورد توجه قرار میگیرند. استفاد از روشهای مدلسازی جدید و اعمال روشهای کنترل پیشرفته روی این کنترل کنندهها ما را به این اهداف نزدیک میسازد.
با توجه به اهمیت این موضوع در این پایان نامه هدف پیادهسازی ابتکاری و صنعتی شده روش کنترل مدل پیش بین مبتنی بر PLC، بر روی فرایند نیمه صنعتی چندمتغیره موجود در آزمایشگاه PLC دانشگاه شیراز میباشد. در گام اول، پیادهسازی روش کنترل مدل پیشبین برای دو فرایند تک متغیره دما و سطح مورد بحث قرار میگیرد. از آن جا که بسیاری از فرآیندهای موجود در صنایع چند متغیره هستند، در گام دوم، در ابتدا فرایند یک فرایند چند متغیره با تکمیل تجهیزات، طراحی و پس از آن پیادهسازی روش کنترل مدل پیشبین چند متغیره تحقیق می شود و پارامترهای این روش کنترل پیشرفته برای دسته وسیعی از فرآیندهای صنعتی محاسبه می شود. برای نیل به این هدف لازم است الگوریتمهای معمول کنترل مدل پیش بین (MPC[4]) سادهسازی شود تا امکان پیادهسازی روی PLC های نسبتا معمولی فراهم شود. در نهایت نتایج اعمال روش کنترل مدل پیش بین به منظور نشان دادن برتری آن، با کنترل کننده سنتی و مرسوم PID مقایسه می شود.
-
-
-
- ساختار پایان نامه
-
-
پس از شرح مسئله و بیان اهداف پایان نامه در فصل اول، در فصل دوم کنترل کننده برنامهپذیر (PLC) و روشهای مختلف ارتقاء قابلیت کنترلی این کنترل کنندهها ذکر می شود. در فصل سوم مروری بر فعالیت و کارهای انجام شده قبلی خواهیم داشت. در فصل چهارم روش کنترل مدل پیش بین تعمیمیافته و فرم صنعتی آن برای فرآیندهای تک متغیره معرفی می شود. در فصل پنجم روش کنترل مدل پیش بین تعمیمیافته برای فرآیندهای چند متغیره (MIMO[5]) تحقیق می شود. پس از آن به علت حجم محاسبات بالا روش کنترل مدل پیش بین تعمیمیافته صنعتی (IGPC[6]) برای فرآیندهای MIMO پیشنهاد می شود. در فصل ششم روند طراحی فرایند دو متغیره تشریح و سختافزار فرایند مورد بررسی، به تفصیل معرفی میشود. پس از آن در فصل هفتم چگونگی پیادهسازی روشهای ذکر شده فوق بر روی فرایند زمان واقعی موجود در آزمایشگاه ذکر می شود و نتایج به دست آمده با روش کنترل سنتی و مرسوم PID مقایسه و برتری روش کنترل مدل پیشبین نشان داده می شود. در نهایت در فصل هشتم نتیجه گیری و پیشنهادات برای فعالیتهای آتی ذکر میگردد.
فصل دوم
-
کنترلکنندهی قابل برنامه ریزی (PLC)
-
- تاریخچه PLC
-
خط سیر و هدف همه صنایع به سمت افزایش تولید بیشتر میباشد و این خط سیر از میان خودکارسازی فرآیندها و ماشینآلات میگذرد. خودکارسازی ممکن است به دلیل افزایش کمیت محصول و یا بهبود در کیفیت و دقت آن صورت گیرد، اما به هر شکل این روند همواره با جایگزینی برخی یا همه اعمال و وروردیهای انسانی مورد نیاز جهت انجام و کنترل عملکردهای ویژه، همراه میباشد.
بسیاری از کارخانهها و کارگاهها، به جای اینکه کارگران را عملا و به طور فیزیکی با انجام وظایف درگیر کنند، از آنها جهت کنترل ماشینها وتجهیزات استفاده می نمایند. این نوع از کنترل نیازمند کارگری است که نحوه عمل یک فرایند خاص را بداند. اما به منظور تحقق خودکارسازی یک فرایند اپراتورها و کارگران باید توسط شکلی از سیستمهای خودکار جایگزین گردند. سیستمهای خودکار قادرند فرایند را بدون مداخله انسان یا با دخالت اندک آن کنترل کنند. این امر نیازمند سیستمی است که قادر باشد یک فرایند را راه اندازی و آن را متوقف کند. همچنین متغیرهای یک سیستم کنترل را در حین انجام عمل فرایند به طور مداوم اندازه گیری کرده و در حد مطلوب تنظیم نماید تا بتواند خروجی دلخواه را پدید آورد. سیستمی که همه تواناییهای فوق الذکر را داشته باشد، یک سیستم کنترل نامند [۱].
به طور کلی سیستمهای کنترلی موجود را می توان در چهار دسته زیر قرار داد:
-
- سیستمهای رلهای که از قدیمیترین سیستم کنترلی هستند و در آنها کلیه عملیات کنترلی با بهره گرفتن از رلهها انجام میپذیرد.
-
- سیستمهای کنترلی مبتنی بر مدارهای منطقی که در آنها از دروازههای منطقی و تراشههای کوچک برای پیادهسازی عملیات منطقی استفاده می شود.
-
- کنترل با کامپیوتر شخصی یا کامپیوترهای صنعتی (DCS[7])
- کنترل مبتنی بر PLC [5]