بسم اللّه الرحمن الرحیم
دانشکده علوم انسانی
پایان نامه کارشناسی ارشد رشته MBA گرایش استراتژی
طراحی مدل انتخاب تأمین کنندگان بر اساس
ریسکهای زنجیره تأمین در صنعت دارویی کشور
نگارش:
محدثه مرکباتی
استاد راهنما:
دکتر علی رجبزاده قطری
استاد مشاور:
دکتر منوچهر منطقی
شهریور ۱۳۹۰
حکایت ما
حکایت موری است در اندیشه پیش کش دادن به سلیمان نبی(ع)؛
این اثر اگرچه ناچیز است
تقدیم میکنم به مولایم،مهدی (عج)
اگر نبود لطف خداوند بخشنده
تشویقهای پدر و مادر عزیزم
همراهیها و همدلیهای همسر مهربانم
و دلگرمیهای دخترکم
قطعاً این پژوهش به سرانجام نمیرسید …
تقدیر و تشکر
حمد و سپاس پروردگار یکتا را که ثمره بیهمتایی آفرینش را هستی بخشید و او را از نعمتهای خویش بهرهمند ساخت.
انجام این پژوهش بدون رهنمودهای استادم، جناب آقای دکتر علی رجب زاده امکان پذیر نبود و همواره در زمان تحصیل و گذراندن این دوره پژوهشی از راهنمائیهای علمی ایشان سود بردهام بدینوسیله از توجه و الطاف ایشان نهایت سپاسگزاری را دارم.
از جناب آقای دکتر منوچهر منطقی که در امر مشاوره این کار زحمات فراوانی را متحمل شده اند صمیمانه قدردانی مینمایم.
همچنین برخود لازم میدانم از مشاورههای ارزشمند جناب آقای دکتر مشعلی، دکتر مهرعلیان و دوست عزیزم فروزنده زارع نژاد تقدیر و تشکر نمایم.
از همکاری صمیمانه هولدینگهای داروپخش، البرزدارو، پارس دارو و شرکتهای تابعهشان در جمع آوری پرسشنامه ها کمال تشکر را دارم.
چکیده
در رقابتهای جهانی خواست مشتری بر کیفیت بالا و خدمت رسانی سریع، موجب شده تا شرکتها نتوانند به تنهایی از عهده تمامی کارها برآیند. بر این اساس، فعالیتهایی نظیر تهیه مواد، تولید و برنامه ریزی محصول، خدمت نگهداری کالا، کنترل موجودی، توزیع، تحویل و خدمت به مشتری، اینک به سطح زنجیره تأمین انتقال پیدا کردهاست. مسأله کلیدی در یک زنجیره تأمین، مدیریت و کنترل هماهنگی بین تمامی این فعالیتها است.
تغییر پذیری در زمینه برآیندها و نتایج ممکن زنجیره تأمین، احتمال رخداد و اثرات آن را مدیریت ریسک زنجیره تأمین مینامند. ریسکهای زنجیره تأمین شامل ریسکهای برخواسته از تغییرات در جریان مواد، محصول و اطلاعات است که از تأمینکننده اولیه آغاز و به مصرف کننده نهایی ختم می شود.
صنعت دارو به عنوان مجموعه ای از فرایندها، عملیات و سازمانهای درگیر در کشف، ایجاد و تولید داروها تعریف می شود. با توجه به گستردگی زنجیره تأمین دارویی، تمرکز این تحقیق به انتخاب تأمینکنندگان معطوف گردیده است و اینکه چه عواملی برای انتخاب تأمینکننده در یک زنجیره تأمین باید در نظر گرفته شود تا ریسک موجود در این زنجیره کاهش یابد.
(( اینجا فقط تکه ای از متن درج شده است. برای خرید متن کامل فایل پایان نامه با فرمت ورد می توانید به سایت nefo.ir مراجعه نمایید و کلمه کلیدی مورد نظرتان را جستجو نمایید. ))
در این پژوهش، با توجه به استراتژی های کاهش ریسک در زنجیره تأمین و مشورت اساتید و خبرگان زنجیره تأمین و داروسازی، چک لیستی برای انتخاب تأمینکننده با هشت شاخص اصلی و ۳۰ شاخص فرعی در زمینه انتخاب تأمین کننده برتر و چهار شاخص اصلی و ۹ شاخص فرعی در زمینه ریسکهای محیطی تأثیرگذار، بدست آمد. پس از بررسی نتایج آماری پرسشنامه ها و استفاده از روش تاپسیس فازی، در نهایت به هفت شاخص اصلی “کیفیت، انعطاف پذیری، تحویل، تکنولوژی، سیستمهای ارتباطی و فناوری اطلاعات، هزینه و سابقه” با ۲۴ شاخص فرعی در زمینه انتخاب تأمین کننده برتر و چهار شاخص اصلی ” اقتصادی، سیاسی، بلایای طبیعی و فرهنگی/ اجتماعی” با ۸ شاخص فرعی در زمینه ریسکهای محیطی رسیدیم.
این پژوهش برای فعالان صنعت دارویی کشور و هم چنین اساتید، پژوهشگران و دانشجویان، به منظور بهبود وضع موجود انتخاب تأمین کنندگان قابل بهره برداری است.
واژگان کلیدی: مدیریت زنجیرهتأمین، مدیریت ریسک، مدیریت ریسک زنجیرهتأمین، زنجیره تأمین دارو، شاخص های انتخاب تأمینکننده برتر، روش تاپسیس فازی
فهرست مطالب
فصل اول:کلیات پژوهش ۱
۱-۱- مقدمه ۲
۱-۲- تعریف موضوع و اهمیت پژوهش ۲
۱-۲-۱- مدیریت زنجیره تأمین ۳
۱-۲-۲- ریسک ۴
۱-۲-۳- مدیریت ریسک در زنجیره تأمین ۴
۱-۲-۴- عوامل اصلی ایجاد کننده ریسک در زنجیره تأمین ۶
۱-۲-۵- مدیریت زنجیره تأمین در صنعت دارو ۸
۱-۳- اهداف پژوهش ۹
۱-۴- بیان مسأله و سؤالات پژوهش ۹
۱-۵- فرضیه های پژوهش ۱۱
۱-۶- کاربرد نتایج و مخاطبان پژوهش ۱۱
۱-۷- روش انجام پژوهش ۱۲
۱-۸- واژگان تخصصی ۱۲