میزان امنیت در پارک وفضای سبز،میزان بزهکاری اجتماعی،مشارکت اجتماعی،رضایتمندی از روابط با خویشان و دوستان و همسایگان
محیطی
کیفیت هدایت آبهای سطحی ،وضعیت جمع آوری زباله ،آبگرفتگی معابر،رفت و آمد حیوانات ،کیفیت آب آشامیدنی،آلودگی هوا،ازدحام جمعیت واختلال درآسایش ،تعداد و کیفیت وسایل بازی در پارک
اقتصادی
تعدادخانوار،میزان درآمد،تعداد ماشین،نوع ملک،مساحت منزل
نگرش
میزان تمایل به زندگی در نواحی داخلی شهر ،میزان تمایل به زندگی آپارتمانی/عامل انتخاب محل سکونت،دلایل انتخاب محل سکونت درپیرامون شهر،درخواست ساکنین برای سکونت
(( اینجا فقط تکه ای از متن درج شده است. برای خرید متن کامل فایل پایان نامه با فرمت ورد می توانید به سایت feko.ir مراجعه نمایید و کلمه کلیدی مورد نظرتان را جستجو نمایید. ))
منبع :نگارنده
۴-۳-۱- آمارهای توصیفی و استنباطی مولفه هاومعرف های کیفیت زندگی کل شهر ساری براساس فرم فشرده و پراکنده وتشریحات مربوط به آن
۴-۳-۱- ۱-کیفیت کالبدی
کیفیت فیزیکی شهرها ، زیبایی شهر و رضایت شهروندان بدون برنامه ریزی صحیح ، مکان یابی مناسب، لحاظ شرایط بومی- فرهنگی ، ایجاد تناسب کارکردی و ابعادی در شهر ، سطوح ارتباطی و به ویژه مبلمان آن ایجاد نخواهد شد (فرجی ملایی، ۱۳۹۰: ۱۷).
۴-۳-۱-۱-۲- روشنایی معابر
یکی از مولفه های زیباسازی محیط شهری و نیز ایجاد امنیت برای عابرین پیاده در برابرخودروهای در حال تردد و در برابررفتارهای ضد اجتماعی نقش بسزایی دارد .لازم است این تمهیدات در شب بیشتر مورد استفاده قرارگیرند. در تمامی ساعات شب نه فقط در ساعات رفت و آمد، اهمیت وجود روشنایی در سطح شهر به دلیل افزایش ایمنی در سطح خیابا نها به ویژه در مراکز پررفت و آمد، چراغ های راهنمایی درسر تقاطع ها، چهاررا ه ها، پل ها، ساختمان ها، تشخیص هویت و موقعیت محل است ( فرجی ملائی، ۱۳۹۰ :۱۸ ). درتحلیل حاضر وضعیت روشنایی در کل شهر ساری باانحراف معیار ۱٫۰۴۴ ومیانگین ۲٫۸۳ بوده است که سطح معناداری آن ۰٫۰۰۱ می باشد .درنتیجه کیفیت شاخص مورد نظر از منظر شهروندان مطلوب ارزیابی نشده است .
۴-۳-۱-۱-۳- مراکز آموزشی (تعدادوتسهیلات مراکز آموزشی )
فضای آموزشی به عنوان یکی ازنیازهای یک فضای مسکونی بوده و بدین ترتیب همجواری واحدهای آموزشی با کاربری مسکونی بخصوص در مقاطع ابتدایی وراهنمایی نه تنها سازگار بلکه بسیار ضروری می باشد.
کاربری های آموزشی باید پاسخگوی نیاز شهروندان باشد،زیراکمبود فضاهای آموزشی موجب افت کیفیت آموزشی خواهد شد (رضویان ،۱۳۸۸).مساحت واحدهای آموزشی شهر ساری اعم ازمقاطع ابتدایی،راهنمایی، متوسطه ۴۱۲۸۹۷٫۵مترمربع وآموزش عالی ۱۰۲۰۸۹٫۸ مترمربع می باشدامادر طرح های شهری ایران در مجموع براساس الگوی مصوب وزارت مسکن سرانه ی مدارس ۴مترمربع و آموزش عالی ۱٫۵ می باشد که در حال حاضر شهر ساری درکاربری های آموزشی ۱۱۸٫۸ هکتار کمبودوجود دارد .(طرح جامع ساری، ۱۳۸۹)
درپژوهش حاضر سعی شده است تا بردسترسی به مدرسه ی ابتدایی به عنوان یکی از مهمترین عنصرشاخص محله تاکید بیشتری شود.بنابراین براساس نتایج آزمون انحراف استاندارد ۱٫۳۴۶میانگین ۲٫۲۹وسطح معنی داری آن ۰٫۰۰۰ شهرمورد مطالعه از نظرتعدادو امکانات آموزشی با کاستی هایی مواجه است .
۴-۳-۱-۱ -۴-وضعیت ایستگاه های حمل و نقل عمومی به لحاظ وجود نیمکت و سقف ورواق
توجه به تعبیه ی خدمات رفاهی در ایستگاههای حمل و نقل عمومی ازجمله نیمکت و سقف ورواق امری بسیار ضروری است .ایستگاه ها باید دارای مکانی برای نشستن مسافرین باشند تادر هوای بارانی ونامساعد ازآن استفاده شود وافرادکهنسال یا بیمار احساس راحتی نمایند . در پژوهش حاضرازشش محله ی مورد مطالعه غیرازچند مورد ایستگاه های مناسب جهت استفاده از وسایط نقلیه عمومی وجود ندارد . این در حالی است که ایستگاههای مرکز شهر از خدمات رفاهی کافی برخوردارند. نتایج آزمون براساس انحراف استاندارد ۱٫۴۶۰ و میانگین ۲٫۴۳سطح معناداری صفر را نشان می دهد. کیفیت ایستگاههای حمل ونقل مناسب ارزیابی نشده است.
۴-۳-۱-۱-۵-تعداد پارک های شهری وکیفیت تاسیسات و تجهیزات آن
انریکو پنالوسا اظهار می دارد که فضای عمومی با کیفیت،مخصوص اشخاص پیاده وپارک ها به طور اخص نشان دهنده ی وجود دموکراسی واقعی در جامعه است (براون ،۱۳۸۶).
بنابراین فضاهای سبز شهری یکی از مهم ترین ابزار های دستیابی به توسعه ی پایدار می باشدکه نه تنها ارزش تفریحی داشته و محل مناسبی برای سپری کردن اوقات فراغت افراد بشمار می آید .بلکه در مواردی از توسعه ی بی قواره و نسنجیده ی شهر ها نیز جلوگیری می کنند (وارثی و همکاران ،۱۳۸۷).
براساس مطالعات انجام شده ،وضعیت پارک ها وکیفیت تجهیزات وتاسیسات آن از منظر شهروندان با توجه به انحراف معیار ۱٫۳۱۰ و میانگین ۲٫۹۳ درحد مطلوب ارزیابی نشده است .
۴-۳-۱-۲-کیفیت اجتماعی
۴-۳-۱-۲-۱-وضعیت پارکها از لحاظ امکانات و تجهیزات مناسب برای معلولان و سالخوردگان
فضای سبز، از جمله اساسی ترین عوامل حیات انسان به شمار می رود و موجب تجدید قوای جسمی و روحی وی می شود . لذا مناسب سازی پارکها از لحاظ امکانات و تجهیزات برای معلولین و سالخوردگان از جمله وظایف برنامه ریزان و کارشناسان امورمی باشد ،تاامکان استفاده ی این افراد را از پارکها و فضاهای سبز شهری در کنار سایر افراد جامعه فراهم آورند.در ارتباط باامکانات و تجهیزات پارک ها درشهر ساری جهت استفاده ی معلولان و سالخوردگان براساس تحلیل آزمون انحراف استاندارد ۱٫۴۱۴ومیانگین ۳٫۲۹ مناسب ارزیابی شده است .
۴-۳-۱-۲-۲-جرم
خیابان های کم نور و یاتاریک، ساختما نها ومحله های مخروبه وخالی ازسکنه و اطراف پل های بزرگ، زیرگذرها و حریم ریلهای راه آهن، مکان های مناسبی برای افزایش و تشدید وقوع جرایمی چون قتل، سرقت، شرارت، تجمع معتادان وموارد مشابه است .با بررسی میزان وقوع جرایم در میدانها و خیابان های اصلی شهر آشکارمی گردد که به لحاظ وجود امکانات فرهنگی، اجتماعی، اقتصادی، انتظامی و مراکز کنترل ونظارت اجتماعی در این بخش ها، درصد جرایم بسیار پا یین تر از مناطق حاشیه ای شهر می باشد. نکته حائز اهمیت اینکه نوع و کیفیت معماری و شهرسازی نیزرابطه مستقیمی با جرم خواهد داشت.
یافته های تحقیق نشان می دهد، بزهکاری درشهر مورد مطالعه بامیانگین ۳٫۵۳وانحراف معیار ۱٫۲۱۴ یکی از مشکلات مهم واساسی ودغدغه های شهروندان در ارتباط با امنیت اجتماعی بیان شده است .
۴-۳-۱-۳-کیفیت حمل و نقل
۴-۳-۱-۳-۱-وضعیت پیاده رو های شهرجهت رفت و آمد افراد معلول و سالخورده
حرکت پیاده طبیعی ترین ،قدیمی ترین وضروری ترین شکل جابجایی انسان درمحیط است وپیاده رو مهمترین شبکه دسترسی شهری است .این شبکه از آن جهت مهم است که در مقیاس حرکت انسان قرار دارد و از این رو باید از دیدگاه سهولت در حرکت ،کاملا بی مانع باشد.
ایمن سازی و روان سازی پیاده رو ها برای عابران پیاده مخصوصا معلولان و سالمندان ، کانالیزه کردن عبور پیاده و سواره ،تعریض پیاده رو ها و بهسازی محل تلاقی پیاده ها و سواره ها از اهمیت فراوانی برخوردار است. طراحی این گونه پیاده رو ها نه تنها هیچگونه مشکلی برای تردد افراد جامعه بوجود نمی آورد ،بلکه موجب افزایش ایمنی افراد جامعه نیز می گردد.عرض مفید پیاده رو برای حرکت دو صندلی چرخدار از کنار یکدیگر ۲متر است .حد اکثر شیب عرضی پیاده رو ۲% و حداکثر شیب طولی آن باید ۸% باشد بین پیاده رو و سواره باید اختلاف سطح یا جدول جهت حفظ ایمنی این افرادوجود داشته باشد (سعید نیا ،۱۳۸۳).
پوشش کف پیاده رو باید از مصالح سخت و غیر لغزنده باشد وقرار دادن تک پله ویا اختلاف سطح ناگهانی در طول پیاده رو ممنوع می باشد . گسترش فضای پیاده در سطح شهر ها به جهت ارتقای سطح کیفی زندگی شهری و ایجاد میل به پیاده روی در شهروندان با گسترش این مقوله در سطح شهرها می توانیم شاهد برقراری رابطه عمیق تری بین شهروندان و محیط شهری باشیم( فرجی ملائی، ۱۳۹۰ :۱۸ ).
تصویر شماره (۴-۳):پیاده رو درمحلات نمونه
شرایط محلات دارای پیاده رو در محلات نمونه
براساس برداشت های میدانی وتصویر فوق حاکی از آن است که اکثر خیابان های ساری فاقد پیاده رو و یا پیاده رو باعرض کمتر از میزان استاندارد (حداقل۲متر)می باشد .بعضی از پیاده روهانیز بدلیل عریض نمودن خیابانها موردتعرض قرار گرفته و فاقد عرض مناسب می باشند و عواملی چون اشغال وسایل کسبه در پیاده رو هاوپوشش نامناسب کف و وجود اختلاف سطح سبب ایجاد مشکل رفت و آمد برای عابرین پیاده ، معلولین و سالخوردگان می شود.بنابراین نتایج آزمون انحراف استاندارد ۱٫۲۷۳ ومیانگین ۱٫۹۷ با سطح معناداری صفر ، عدم مطلوبیت پوشش معابر را در شهر ساری می رساند.
۴-۳-۱-۳-۲-وضعیت ترافیک در ساعات خاصی از روز