تقویت لولههای بتنی یا فولادی
تقویت دیوارهای آجری و مصالح سنتی
ساخت دیوارهای ساحلی
سقفهای پشت بامهای صنعتی
سیستم دال کف در محیطهای خورندهی شیمیایی
نشیمنگاه تجهیزات راکتورها
مرمت و تقویت سازههای مهمی چون بیمارستانها، آثار باستانی و . . .
از ورقههای FRP برای تقویت خمشی، برشی، پیچشی و ترکیب آنها در اعضای باربر سازه چون تیرها، ستونها، اتصالات، دیوارها و دالهای بتن آرمه وحتی عناصر غیر باربر استفاده می شود. اخیراً حتی برای تقویت پروفیلهای فولادی ساختمانی از ورقه FRP استفاده شده و برای استفاده بهینه حتی ورقهها را در حالت پستنیده و یا پیشتنیده در سیستم تقویت بکار میبرند. که در ادامه تقویت انواع مختلف اعضای باربر سازه ای با ورقههای FRP تشریح میگردد.
(( اینجا فقط تکه ای از متن درج شده است. برای خرید متن کامل فایل پایان نامه با فرمت ورد می توانید به سایت feko.ir مراجعه نمایید و کلمه کلیدی مورد نظرتان را جستجو نمایید. ))
الف) تقویت خمشی وبرشی تیرها
در شکل های ۲-۴ و ۲-۵ نحوه تقویت خمشی و برشی تیر بتن مسلح نشان داده شده است.
شکل (۲-۴). تقویت خمشی تیر بتن آرمه با ورقهی FRP[11].
شکل(۲-۵). الگوهای مختلف تقویت برشی [۱۱].
برای کنترل گسیختگیهای موضعی، چون عدم پیوند و چسبندگی در انتهای تیر در حالت تقویت خمشی از باریکهها (نوارها) یا ورقه پیوسته U شکل برای گیرداری مهار انتهایی تیر مطابق شکل۲-۶ استفاده شده است.
شکل (۲-۶). تقویت خمشی تیر بتن ارمه با ورقهی FRP و نوار انتهایی U شکل [۱۲]
در حالت تقویت برشی میتوان از الگوی یکپارچه ورقه یا Laminate و نوارهای منقطع یا Strips مطابق شکل ۲-۷ استفاده کرد. گاهی اوقات یک عضو باربر سازهای با ترکیب چند روش تقویت می شود. حتی با توجه به شکل ۲-۸ مشاهده می شود جنس ورقهای که برای تقویت خمشی (CFRP Laminate) بکار میرود با جنس ورقهای که برای تقویت برشی (GFRP Laminate) بکار میرود متفاوت هستند.
شکل (۲-۷). الگوی تقویتی یکپارچه و منقطع
شکل (۲-۸ ). تقویت برشی و خمشی تیر بتن آرمه با FRP [13]
باریکهها و نوارهای FRP یا حتی ورقههای آن می تواند در زوایای مختلف بخصوص ۴۵ درجه برای کنترل ترکهای برشی و در تعداد لایه های مختلف و حتی دو لایه عمود بر هم با زوایای مختلف به عنوان مثال۰-۹۰ درجه یا ۴۵± درجه بکار برده شوند. این امر در شکل ۲-۹ نشان داده شده است.
شکل (۲-۹). بکار بردن نوار مورب برای تقویت برشی تیر بتن آرمه[۱۳].
ب) تقویت ستونها
روش های تقویت ستونها با ورقه FRP مطابق شکل ۲-۱۰ عبارتند از:
الف- دور پیچ سراسری ب- پیچاندن و لفاف کردن به صورت دورانی
ج- استفاده از نوارها کامپوزیت د- دورپیچ به صورت خودکار و اتوماتیک
ﮪ- چسباندن پوستههای پیش ساخته ی- تزریق چسب یا ماتریس
شکل (۲-۱۰). حالات مختلف تقویت ستون با FRP [13].
بایستی توجه داشت در مورد ستونهای مربع مستطیل شکل پوشش ورقه FRP محصوریت کمتری ایجاد می کند، لذا معمولاً این ستونها را با گروت یا بتن پرکننده مطابق شکل ۲-۱۱ به صورت ستون بیضوی یا دایروی در آورده سپس با FRP دورپیچ مینمایند[۱۳].
شکل (۲-۱۱). عدم محصورشدگی مناسب برای ستون مربع مستطیل و تبدیل آن به ستون بیضوی یا دایروی برای ایجاد محصورشدگی مناسب و کافی
ج) تقویت اتصال و سیستم دال یا عرشه پل
اتصالات بتنآرمه از حساسیت زیادی برخوردار هستند و در مجموع تقویت آنها به دلایل اجرایی ساده نمی باشد. این اتصالات را میتوان به کمک ورقهای FRP تقویت نمود. شکل ۲-۱۲ زیر روشهای متداول تقویت اتصال در ساختمان نشان داده شده است[۱۳].
شکل (۲-۱۲). تقویت اتصال
مقایسه FRP و فولاد در مقاومسازی سازهها
پلیمرهای الیافی دارای مقاومتی حداقل دو برابر و تا بیش از ده برابر مقاومت فولاد هستند در حالیکه وزن آنها حدود یک چهارم وزن فولاد میباشد. بنابراین مواد FRP نسبت مقاومت به وزن بسیار بزرگتری از فولاد دارند. سبکی وزن مزایای قابل توجهی از جمله کاهش هزینه های کارگر، سهولت حمل و نصب و کارکردن در محیطهای با فضای دسترسی محدود به دنبال دارد. مضافاً برای چسباندن صفحات FRP در زیر دال عرشه پلها و یا کف ساختمانها نیازی به برپایی داربست نمی باشد. سادگی کارکردن با ورقهایFRP سبب شده است که نصب آن را به نصب کاغذ دیواری تشبیه کنند.
از سوی دیگر حمل و نقل صفحات فولادی مستلزم استفاده از تجهیزات سنگین است همچنین برای نگهداشتن صفحات فولادی درجای خود تا زمانی که ماده چسباننده صفحهی فلزی و سطح بتنی به مقاومت کافی برسد نیاز به شمعگذاری یا استفاده از پیچ برای اتصال صفحه به سطح بتن میباشد. اما در مورد صفحات FRP همینکه صفحه به سطح بتنی چسبانده شد می تواند بدون تکیهگاه رها شده و همچنان در جای خود پایدار باشد. بویژه نیاز به استفاده از پیچ برای اتصال صفحه FRP به سطح بتن، که مستلزم ایجاد سوراخ در بتن بوده و احتمال صدمهزدن به آرماتورهای فلزی مقطع بتنی را پیش می آورد، کاملاً حذف میگردد. نکته دیگر امکان تولید مواد FRP در طولهای بسیار زیاد میباشد. اساساً در عمل هیچ محدودیتی در ابعاد و هندسه مواد FRP وجود ندارد. این انعطافپذیری، خود سبب سهولت در نصب میگردد، که از آن جمله موارد زیر قابل اشاره است:
محل های قطع صفحات FRP در طول عضو بتنی کاسته شود.
لایه های FRP نامنظمی درشکل سطوح بتنی را پذیرفته و میتوانند به سادگی از انحناء سطوح پیروی کنند.