۴-۳٫ نمودار درختی بازی دلار و یورو ۳۵
۴-۴٫ روش تحقیق ۳۸
۴-۴-۱) سری های زمانی ۳۸
۴-۴-۲٫ مانایی ۳۸
۴-۴-۲-۱٫ آزمون ریشه واحد دیکی-فولر ودیکی –فولر تعمیم یافته (ADF) 38
۴-۵٫مدل رهبر - پیرو ۴۱
۴-۶٫ نتیجه گیری ۴۳
فصل پنج: جمع بندی، نتیجه گیری و پیشنهادات ۴۴
۵-۱٫ مقدمه ۴۵
۵-۲٫ نتیجه گیری ۴۵
۵-۳٫ پیشنهادات ۴۶
۵-۴٫ محدودیت تحقیق ۴۶
منابع ۴۷
منابع فارسی و لاتین ۴۸
پیوست ۵۲
فهرست جداول صفحه
جدول ۴-۱٫ سهم ارزها در تجارت جهانی ۳۴
جدول ۴-۲٫نتایج آزمون ریشه واحد روی متغیرها با عرض از مبدا و بدون روند ۴۰
جدول ۴-۳٫نتایج آزمون ریشه واحدروی تفاضل گیری مرتبه اول ۴۱
فهرست نمودارها صفحه
نمودار ۴-۱ سهم ارزها در تجارت جهانی ۳۳
فصل اول
طرح تحقیق
۱-۱٫ مقدّمه
امروزه با گسترش ارتباطات بین المللی به ویژه در حوزه اقتصاد، بررسی روابط متغیّرها و مؤلّفه های بین المللی اهمّیّت زیادی پیدا کرده است. موفّقیّت در بازار بین المللی و اتّخاذ استراتژی صحیح مالی و ارزی بستگی شدیدی به شناخت فضای بین المللی، مؤلّفه ها و بازیکنان تأثیرگذار دارد. در این ارتباط اهمّیّت مسائل ارزی بسیار زیاد است. در دهه گذشته شاهد بودیم در کنار دلار، پول واحد اروپایی یعنی یورو نیز حضور گسترده ای داشته است و این مسأله باعث شده که کشورها در سیاست ارزی و سبد ارزی خود یورو را نیز رقیب دلار قرار دهند. انتخاب ضریب اهمّیّت این دو پول پر قدرت در سبد ارزی می تواند تعیین کننده باشد. به نظر می رسد رابطه این دو پول نه تنها در معاملات اقتصادی قرار دارد بلکه در قالب نظریّه بازی ها قابل تبیین است. لذا در این تحقیق به دنبال بررسی این دو پول در مدل نظریّه بازی ها هستیم.
۱-۲٫ بیان مسأله
بعد جنگ جهانی دوّم مسئله پول جهانی مطرح شد. اجلاس مهمّی در برتون وودز آمریکا برگزار شد که در آن پول بنکور از طرف کینز مطرح گردید طرح وایت طرح دیگری بود که فقط پول آمریکا را معرفی کرد. طرح وایت در سال ۱۹۵۰پیروز شد و دلار به عنوان پول جهانی مطرح شد. لذا در فضای مالیّه بین الملل یک بازیکن بیشتر نداشتیم و آن فقط دلار بود. بنابراین یک انحصار پولی وجود داشت آمریکا از دلار به عنوان وسیله مبادله استفاده می کرد و دلار نقش پول واسطه ای را در سطح جهان ایفا می کرد. ۲۰سال بعد در قارّه اروپا پیمانی امضاء شد که در آن بسیاری از سران اروپا به دنبال یک پول جدید بودند و نهایتاً در سال ۱۹۹۹ یورو مطرح شد و پول ۱۱ کشور یورو شد. به دلیل پشتوانه کشورهای اتّحادیّه پولی که ۱۱ کشور بودند یورو رشد کرد و به عنوان پول ملّی مطرح شد. از سال ۲۰۰۰ به بعد انحصار پول واحد جهانی از بین رفت و مالیّه بین الملل پول جهانی دو قطبی شده بود. در چند سال گذشته یک بحران در امریکا رخ داد و آمریکا برای آنکه بتواند یورو را خارج کند اقتصاد اروپا را دچار تزلزل کرد و باعث شد یورو ارزشش کم شود. یورو در برابر دلار شکننده است چون چند کشور باید تصمیم بگیرند یورو تزریق یا نشت شود ولی آمریکا به تنهایی می تواند هر زمان بخواهد تزریق یا نشت انجام بدهد و استراتژی این بود، بحران را به اروپا منتقل کنند. آن چیزی که به نظر می رسد این است که بعد از سال ۲۰۰۰ و دو قطبی شدن بازار مالیّه بین الملل یک بازی و رقابت بین دلار و یورو وجود دارد. در این مطالعه به دنبال تبیین رابطه بین دلار و یورو براساس نظریّه بازی ها هستیم.
( اینجا فقط تکه ای از متن فایل پایان نامه درج شده است. برای خرید متن کامل پایان نامه با فرمت ورد می توانید به سایت feko.ir مراجعه نمایید و کلمه کلیدی مورد نظرتان را جستجو نمایید. )
در این تحقیق اوّل به معرفی مؤلّفه های بازی دلار- یورو می پردازیم. اوّلین عنصر هر بازی بازیکن های بازی هستند و بازیکن های این بازی دلار و یورو هستند. هرکدام از این بازیکن ها ویژگی هایی دارند و مهارت هر بازیکن در نتیجه اثر دارد. ضمن بررسی سوابق این دو پول پر قدرت، الگوی مناسب بین آنها معرّفی خواهد شد.
۱-۳٫ سوال های تحقیق
۱- آیا بازی دلار- یورو یک بازی رهبر – پیرو از سهم بازار است؟
۲- آیا بازی دلار – یورو در تعادل نش است؟
۱-۴٫ فرضیه تحقیق
۱- بازی دلار- یورو یک بازی رهبر – پیرو از سهم بازار است.
۲- بازی دلار – یورو در تعادل نش است.
۱-۵٫ اهداف تحقیق
هدف از این تحقیق، شناخت و استنباط صحیح از ارزش دو واحد معتبر پولی یعنی دلار آمریکا و یورو اروپا و بررسی تحوّلات ارزی دنیا و رابطه بین این دو ارز پس از سال ۲۰۰۰ می باشد.
۱-۶٫ استفاده کنندگان از نتایج تحقیق
۱- وزرات امور اقتصاد و دارایی
۲- وزارت امور خارجه
۳- شورای امنیّت ملّی
۴- مراکز پژوهشی
۵- بانک مرکزی
۱-۷٫ روش تحقیق
۱-۷-۱٫ نوع تحقیق
برای بررسی موضوع تحقیق از روش کتابخانه ای و مطالعاتی استفاده خواهد شد. روش آماری و ریاضی در تحلیل و نتیجه گیری مورد استفاده قرار می گیرد.
۱-۷-۲٫ ابزار گردآوری اطلاعات
استفاده از منابع کتابخانه ای و آمار نامه های بین المللی و آمار صندوق بین المللی پول و بانک جهانی.