مدلهای آزمون فرضیهها
برای بررسی فرضیههای تحقیق مدلهای رگرسیون (۱) تا (۳) برآورد شده است. برای بررسی فرضیه اول مبنی بر اینکه بین کیفیت اقلام تعهدی و بازده آتی سهام رابطه وجود دارد، مدل رگرسیون (۳-۱) بین بازده آتی سهام و شاخص کیفیت اقلام تعهدی تعدیلشده دیچو و دچو (۲۰۰۲) و مدل سه عاملی فاما و فرنچ (۱۹۹۲) مورد استفاده قرار گرفته است که در آن بازده آتی سهام نسبت به بتاهای عوامل خطرپذیری برآورد میشود.
( اینجا فقط تکه ای از متن فایل پایان نامه درج شده است. برای خرید متن کامل پایان نامه با فرمت ورد می توانید به سایت feko.ir مراجعه نمایید و کلمه کلیدی مورد نظرتان را جستجو نمایید. )
(۳-۱) |
ماشرووالا و ماشرووالا (۲۰۱۱) برای آزمون این که شاخص کیفیت اقلام تعهدی یک عامل خطرپذیری قیمتگذاری شده است، تأثیرات ماهانه را بر معیار تعدیلشده کیفیت اقلام تعهدی دیچو و دچو (۲۰۰۲) را مورد آزمون قرار دادند و نتیجه گرفتند شاخص کیفیت اقلام تعهدی تنها در ژانویه رابطه مثبتی با بازدههای غیرعادی آتی سهام دارد. در مقابل در ماههای غیر ژانویه، شاخص کیفیت اقلام تعهدی همبستگی منفی با بازده آتی سهام دارد به طوری که معمولاً صرف خطرپذیری سالانهای وجود ندارد. آنها همچنین بیان نمودند صرف شاخص کیفیت اقلام تعهدی یک خطا در ارزشگذاری تصنعی پیرامون تغییر سال است تا اینکه منعکسکننده خطرپذیری نظاممند اطلاعات باشد. زیرا هیچ دلیل نظری برای خطرپذیری نظاممند وجود ندارد که تنها در یک ماه خاص نمود پیدا کند. لذا در این تحقیق نیز برای بررسی این که شاخص کیفیت اقلام تعهدی یک عامل خطرپذیری قیمتگذاری شده است، ابتدا حساسیت بازده آتی سهام به کیفیت اقلام تعهدی در طول زمان به صورت ماهانه با بهره گرفتن از مدل رگرسیون (۳-۱) مورد آزمون قرار گرفت (فرضیه دوم).
در نهایت همانند کور و همکاران (۲۰۰۸)، با بهره گرفتن از روش رگرسیون مقطعی ۲ مرحلهای[۱۰۱] که در آن بازده اضافی نسبت به بتاهای عوامل خطرپذیری برازش میشود، بررسی شد آیا شاخص کیفیت اقلام تعهدی یک عامل خطرپذیری قیمتگذاری شده است. این روش، رویکردی برای آزمون اینکه آیا متغیر مورد نظر یک عامل خطرپذیری قیمتگذاری شده است، فراهم میکند. مشابه فرانسیس و همکاران (۲۰۰۵) و ابودی و همکاران (۲۰۰۵) و بخش بزرگی از ادبیات قیمتگذاری داراییها (نظیر پاستور و ستامبو ۲۰۰۳؛ پتکوا ۲۰۰۶) بررسی شده است آیا پس از کنترل عوامل سهگانه فاما و فرنچ (صرف خطرپذیری بازار (RM-RF)، اندازه (SMB) و نسبت ارزش دفتری به ارزش بازار (HML))، شاخص کیفیت اقلام تعهدی یک عامل خطرپذیری قیمتگذاری شده است. لذا در مرحله اول، بتا متغیرهای مدل سه عاملی فاما و فرنچ و عامل کیفیت اقلام تعهدی را با بهره گرفتن از رگرسیون سری زمانی بازده اضافی یک شرکت خاص و یا پرتفویی از شرکتها (Rp-RF) نسبت به بازدههای عوامل فاما و فرنچ و شاخص کیفیت اقلام تعهدی (AQFactor) به صورت ماهانه به شرح ذیل برآورد شده است (کور و همکاران. ۲۰۰۸، ص ۸).
(۳-۲) |
در مرحله دوم، رگرسیون مقطعی میانگین بازده اضافی نسبت به بتاهای محاسبهشده با استفاده مدل (۳-۲) برازش میشود.
(۳-۳) |
متغیرهای تحقیق
متغیرهای مورد استفاده در این پژوهش به صورت زیر تعریف میشوند:
الف- متغیر وابسته
متغیر وابسته این تحقیق شامل ۱) بازده واقعی سالانه (ماهانه) سهم است، که عبارت است از بازدهی که به لحاظ تملک سهم در طی یک دوره معین به دست میآید یا به عبارت دیگر، بازده حاصل از تغییر قیمت سهم و سود تقسیمی سهم است و ۲) بازده اضافی نسبت به بازده بدون خطرپذیری است.
Rit برابر با بازده سالانه (ماهانه) است.
ب- متغیر توضیحی اصلی
به دلیل اینکه اکثر مطالعات تجربی (نظیر فرانسیس و همکاران ۲۰۰۴ و ۲۰۰۵، کور و همکاران ۲۰۰۸، اوگنوا ۲۰۱۰، ماشرووالا و ماشرووالا ۲۰۱۱) از معیار نوسانات باقیماندههای اقلام تعهدی دیچو و دچو (۲۰۰۲) (شاخص AQ) برای پی بردن به رابطه بین کیفیت اقلام تعهدی و هزینه سرمایه (نظیر بازده مورد انتظار) استفاده نمودهاند. متغیر توضیحی اصلی این پژوهش، شاخص تعدیلشده کیفیت اقلام تعهدی دیچو و دچو (۲۰۰۲) است. شاخص کیفیت اقلام تعهدی بر اساس انحراف معیار باقیماندههای حاصل از رگرسیون اقلام تعهدی سرمایه در گردش نسبت به جریانهای نقدی عملیاتی گذشته، حال و آینده به اضافه تغییرات در درآمد، داراییهای ثابت مشهود محاسبه میشود؛ چنانچه انحراف معیار باقیماندههای اقلام تعهدی زیاد باشد به معنای کیفیت پایین حسابداری شرکت است. یعنی کیفیت حسابداری رابطه معکوس با شاخص کیفیت اقلام تعهدی دارد. بنابراین شاخص کیفیت اقلام تعهدی بالاتر نشاندهنده کیفیت پایینتر اقلام تعهدی است. به عبارت دیگر، شاخص کیفیت اقلام تعهدی هر شرکت خاص در سال t برابر با انحراف معیار باقیماندههای آن شرکت (εit) حاصل از برازش مدل (۳-۴) به صورت مقطعی در یک دوره پنج ساله منتهی به پایان سال مالی t (4-t تا t) است. لذا برای محاسبه مدل (۳-۴) اطلاعات ۷ سال یک شرکت (بدون داده گمشده) نیاز است (کلیه متغیرها بر اساس مجموع داراییها در ابتدای سال موزون شدهاند).
(۳-۴) |
;