۴-۴- مدل اندازهگیری رضایت از برند در حالت ضرایب معنیداری………………….…………………………۹۶
۴-۵- مدل اندازهگیری اعتماد به برند در حالت تخمین استاندارد….……….……..………………………………۹۷
۴-۶- مدل اندازهگیری اعتماد به برند در حالت ضرایب معنیداری………………………………………….……..…۹۸
۴-۷- مدل اندازهگیری ارزش ویژه برند مرتبه اول در حالت تخمین استاندارد……………………….……………۹۹
۴-۷- مدل اندازهگیری ارزش ویژه برند مرتبه اول در حالت ضرایب معنیداری. ………………………………۹۹
۴-۷- مدل اندازهگیری ارزش ویژه برند مرتبه دوم در حالت تخمین استاندارد.…………………………………….۱۰۰
۴-۸- مدل اندازهگیری ارزش ویژه برند مرتبه دوم در حالت ضرایب معنیداری ……………………………..………۱۰۰
۴-۹- مدل اندازهگیری عملکرد برند مرتبه اول در حالت تخمین استاندارد…………………………………..………۱۰۱
۴-۱۰- مدل اندازهگیری عملکرد برند مرتبه اول در حالت ضرایب معنیداری ……………..…………………………۱۰۱
۴-۱۱- مدل اندازهگیری عملکرد برند مرتبه دوم در حالت تخمین استاندارد……………………………………..…۱۰۲
۴-۱۲- مدل اندازهگیری عملکرد برند مرتبه دوم در حالت ضرایب معنیداری ………………..………………..………۱۰۲
۴-۱۳- مدلسازی معادلات ساختاری (تخمین استاندارد) ..………………………..…….…………………..۱۰۳
۴-۱۴- مدلسازی معادلات ساختاری (ضرایب معناداری)……………….………………………………………………..………. ۱۰۴
فصل اول
کلیات تحقیق
۱- ۱- مقدمه
در سالهای اخیر بسیاری از دانشگاهیان و بازاریابان دریافتهاند که برندها ابزاری کارا برای ایجاد تمایز بین محصولات و خدمات متفاوت و در نهایت کسب مزیت رقابتی در بازار هستند. تمایزاتی که میتواند مشهود یا نامشهود و احساسی باشند. این برندها توانستهاند طی چندین دهه متمادی در بازار باقی بمانند و با نوآوری مستمر موقعیت برتر خود را حفظ کنند. از اینرو برندها هم برای شرکتها و هم برای مشتریان مزایای قابل توجهی داشتهاند و به همین دلیل طی چند دهه گذشته موضوع تحقیقات بسیاری بودهاند. با توجه به ارزش نامشهود قابل توجه برندها، ساخت و مدیریت ارزش ویژه برند به اولویتی برای شرکتها تبدیل شده است. در نتیجه، نظارت بر معیارهای برند که چگونگی عملکرد برند در بازار را ارزیابی میکنند، بسیار حائز اهمیت است. با توجه به اهمیت این موضوع، در این تحقیق به ارائه الگوی مدل مسیری عملکرد برند میپردازیم. از طرفی هر تحقیق برای رسیدن به نتایج مطلوب و قابل اطمینان ملزم به رعایت اصول و چارچوبهای از پیش تعریف شده است. در این تحقیق نیز، با رعایت این چارچوب نتایج در پنج فصل تدوین شده که فصل اول شامل کلیات تحقیق و فصل بعدی در برگیرنده مبانی نظری موجود در مورد موضوع تحقیق و پیشینه است. در فصل سوم روششناسی تحقیق مطرح شده و در فصل بعدی نیز به آزمون فرضیات بیان شده است. در خاتمه نیز نتایج تحقیق و بر مبنای آن پیشنهاداتی جهت استفاده مدیران شرکت لبنیاتی کاله و محققان آتی ارائه شده است.
(( اینجا فقط تکه ای از متن درج شده است. برای خرید متن کامل فایل پایان نامه با فرمت ورد می توانید به سایت feko.ir مراجعه نمایید و کلمه کلیدی مورد نظرتان را جستجو نمایید. ))
۱-۲- بیان مسئله
بر اساس تعریف ارائه شده از طرف انجمن بازاریابی آمریکا برند[۱] «یک اسم، کلمه، علامت اختصاری، طرح یا ترکیبی از اینها»، برای شناسایی محصولات یا خدمات یک فروشنده یا گروهی از فروشندگان و تمایز آنها از محصولات رقیب است (کریمی و همکاران، ۱۳۹۰). برند برای محصولات و خدمات هویت ایجاد میکند و آنها را از محصولات رقیب متمایز میکند. یکی از با ارزشترین داراییهای هر شرکت دارایی نامشهودی است که توسط برند آن شرکت ارائه میشود. بنابراین از آنجایی که سرمایه اولیه بسیاری از کسب و کارها برندشان است (کشورشاهی و رستگار، ۱۳۸۹) و برند ارزش شرکت - ارزش ویژه شرکت- را حداکثر میکند، مدیریت برند مقوله مهمی است (کلر[۲]، ۲۰۰۳) و این مهم به اولویتی برای شرکتها تبدیل شده است. با توجه به این واقعیت که برند به عنوان یک مفهوم قدرتمند در بازاریابی در نظر گرفته میشود، ارزش ویژه برند یک مفهوم مهم در استراتژی بازاریابی است که منجر به ایجاد ارزش افزوده برای محصولات یا خدمات در نتیجه سرمایهگذاری در بازاریابی یک برند میشود (موتمنی و شاهرخی، ۱۹۹۸). مفهوم ارزش ویژه برند را میتوان منفعت اضافی و ارزش افزوده به یک محصول با بهره گرفتن از نام برند دانست (کلر و لمن[۳]، ۲۰۰۳) که بر چگونگی عملکرد برند موثر است. در نتیجه، نظارت بر معیارهای اندازهگیری چگونگی عملکرد برند بسیار حائز اهمیت است (کاتلر[۴]، ۱۹۸۸). در سالهای اخیر محققان علاقه فزایندهای به ارزیابی عملکرد برند نشان دادند (پارک و سیرنیواسان[۵]، ۱۹۹۴). برای درک بهتر چگونگی عملکرد یک برند در بازار، شرکتها طیف گستردهای از معیارها را در نظر گرفتند که در این بین با توجه به نقش حیاتی مصرفکننده در موفقیت یک برند بسیاری از معیارها برای جذب باور، نگرش و رفتار مصرفکننده به سمت برند در نظر گرفته شدهاند (کاتلر، ۱۹۸۸). از بین تعداد زیادی از معیارهای عملکرد برند ارائه شده از طرف محققان، در این پژوهش از معیارهای حضور برند، نوآوری، ارزش برای پول، مزیتها، تبلیغات توصیهای و پتانسیل گسترش برند استفاده شده است.
از پیشایندهای ارزش ویژه برند اعتماد به برند و رضایت از برند هستند که جزء ساختارهای مهم تجربه برند هستند. تجربه برند برای درک و مدیریت اعتماد به برند بسیار مهم است، باعث ایجاد و توسعه اعتماد برند در بستر ارتباطی بین مشتری و برند میشود (مونزو[۶]، ۲۰۰۴) و بر رضایت از تجربههای گذشته و وفاداری آینده مشتری تاثیر میگذارد (آکر[۷]، ۱۹۹۱). رضایت واکنش عاطفی مثبت نسبت به نتیجه تجربه قبلی است. در واقع رضایت ایجاد شده به عنوان بخشی از تجربه قبلی است. تولیدکنندگان باید درک کنند که چگونه به وسیله ارزش ویژه برند در مصرفکننده اعتماد ایجاد کنند و از این طریق به عملکرد برند پاسخ دهند. رضایت مصرفکننده یکی از پیشایندهای شناخته شده عملکرد اقتصادی شرکت است. بهطور کلی، رضایت بر حسب اینکه آیا یک محصول یا خدمت نیاز و انتظار مصرفکننده را برطرف میکند یا نه، تعریف میشود. مشتریان راضی نسبت به مشتریان ناراضی نام یک برند را سریعتر به خاطر میآورند. سطوح بالایی از رضایت و نارضایتی از برند میتواند باعث ایجاد تداعیهای قوی در ذهن مصرفکننده شود. رضایت مصرفکننده از برند بر شدت و مطلوبیت تداعیهای برند در ذهن او اثر میگذارد. رضایت و کیفیت ادراک شده ارتباط زیادی با هم دارند. محققان معتقدند رضایت شرط لازم ولی ناکافی برای ایجاد وفاداری است. علیرغم اینها به نظر میرسد باور غالبی وجود دارد که مشتریان راضی اغلب وفادارتر هستند (میتال و کاماکورا[۸]، ۲۰۰۱). مصرفکنندهای که به یک برند اعتماد میکند، راضی خواهد بود و تمایل بیشتری برای متعهد ماندن به برند دارند. محققان به این نتیجه رسیدند رضایت پیشایند اعتماد است (جیسکنز و همکاران[۹]، ۱۹۹۹). ابعاد مختلف ارزش ویژه برند عامل رشد و ارزیابی عملکرد کلی شرکت هستند. ارزش ویژه برند، ارزش افزودهای است که با توجه به نام برند به وجود میآید و ادراک درست از ابعاد آن میتواند درک بهتری از نقاط ضعف و قوت برند در بازار و به طور کلی عملکرد برند به وجود آورد. انتظار میرود ابعاد ارزش ویژه برند (آگاهی از برند[۱۰]، کیفیت ادارک شده[۱۱]، وفاداری به برند[۱۲] و تداعی برند[۱۳]) باعث افزایش عملکرد بازار برند شود (آکر، ۱۹۹۱). این جنبه از ارزش ویژه برند به سازمان کمک میکند تا مشتری را جذب و حفظ کند (ها و پرک[۱۴]، ۲۰۰۵). برندهایی که ارزش ویژه بالایی دارند میتوانند ترجیح و تمایل مصرفکننده را به دست آورند و منجر به سطوح بالایی از فروش شوند. بنابراین، از آنجایی که مدیران آرزوی داشتن یک برند قوی دارند، انتظار میرود عواملی که بر عملکرد برند موثر هستند، به دقت ارزیابی گردند (میتال و کاماکورا، ۲۰۰۱). دغدغه اصلی این تحقیق تعیین عملکرد برند شرکت کاله است. در این تحقیق عملکرد برند کاله از طریق متغیرهای تجربه برند، اعتماد[۱۵] به برند، رضایت مصرفکنندگان از برند و ارزش ویژه برند کاله مورد بررسی قرار میگیرد. بنابراین، این تحقیق درصدد است ضمن تعیین و بررسی میزان حضور این متغیرها، رابطه متقابل این متغیرها را مشخص نماید و راه کارهایی جهت ایجاد ارتباط بیشتر این متغیرها و در نتیجه بهبود عملکرد برند ارائه دهد.
۱-۳- اهمیت و ضرورت تحقیق
در سالهای اخیر، اهمیت نقش داراییهای نامشهود در اثربخشی فعالیتها، خلق و بقای عملکرد مالی کسب و کارها در صنایع مختلف بر همگان آشکار شده است. شناخت این نقش، نیاز سازمانها به ارزیابی وضعیت برند خود و مقایسه آن با سایر رقبا را تقویت کرده و ضرورت سنجش ارزش آن با بهرهگیری از جدیدترین شیوهها و ابزارهای کیفی و کمی را یادآوری کرده است (آمبلر و همکاران[۱۶]، ۲۰۰۴). «چیزی که اندازهگیری نشود، مدیریت نشده است»، این یک جمله معروف مدیریتی است. در واقع، هیچ کسبوکاری وجود نخواهد داشت مگر این که سازمانها به طور پیوسته سلامت و ثبات خود را با بهره گرفتن از معیارهای عملکرد برند اندازه بگیرند (لمن و همکاران، ۲۰۰۸). از آنجایی که جامعه سرمایهگذاران برای ارزیابی کلی ارزش سهامداران و به طور خاص ارزش برند، عملکرد برند و همین طور چشمانداز آینده آن (نرخ رشد) را در نظر میگیرند (کلر، ۲۰۰۳)، عملکرد مناسب برند را میتوان به عنوان یکی از منابع تامین مالی شرکت در نظر گرفت.
مزیت اصلی اندازهگیری عملکرد برند ارتباطی است که بین مدیریت برند و عملکرد تجاری به وجود میآید. یک سیستم اندازهگیری زمانی قدرتمند است که به عنوان یک ابزار استراتژیکی مدیریت برای بهبود مستمر سازمان به آن نگاه شود نه یک تصویر لحظهای ساکن از عملکرد برند. بنابراین، به اندازهگیری باید به عنوان یک فعالیت مستمر نگاه شود. یک سیستم اندازهگیری موثر برند به کسب و کار تجاری کمک میکند تا انتظارات مشتری را درک کند، به چگونگی عملکرد برند در یک مجموعه رقابتی پی ببرد، نقاط ضعف را قبل از اینکه مشکلساز شوند، شناسایی کند و فعالیتهای ایجاد برند جهت خلق ارزش تجاری را متمرکز کند. علیرغم اهمیت برند به عنوان عامل موفقیت و ایجاد ارزش تجاری، تعداد معدودی از کسبوکارها از یک برنامه سیستماتیک برای تجزیه و تحلیل عملکرد برند برخوردار هستند. با توجه به خلا موجود در این زمینه، پژوهشی جهت ارائه مدل عملکرد برند انجام میشود.
۱-۴- اهداف تحقیق
۱-۴-۱- هدف کلی: هدف اصلی این پژوهش عبارت است از ارائه مدل عملکرد برند کاله در شهر بابل که خود اهداف جزئی زیر را در بر میگیرد.
۱-۴-۲- اهداف جزئی:
بررسی ارتباط بین تجربه برند و ابعاد ارزش ویژه برند کاله از طریق اعتماد به برند در بین مصرفکنندگان شهر بابل.
بررسی ارتباط بین تجربه برند و ابعاد ارزش ویژه برند کاله از طریق رضایت از برند در بین مصرفکنندگان شهر بابل.
بررسی ارتباط بین رضایت از برند و ابعاد عملکرد برند کاله از طریق ابعاد ارزش ویژه برند در بین مصرفکنندگان شهر بابل.
بررسی ارتباط بین اعتماد به برند و ابعاد عملکرد برند کاله از طریق ابعاد ارزش ویژه برند در بین مصرفکنندگان شهر بابل.
۱-۵- سوالات تحقیق
آیا تجربه برند از طریق رضایت از برند بر ابعاد ارزش ویژه برند کاله در بین مصرفکنندگان شهر بابل تاثیر میگذارد؟
آیا تجربه برند از طریق اعتماد به برند بر ابعاد ارزش ویژه برند کاله در بین مصرفکنندگان شهر بابل تاثیر میگذارد؟
آیا اعتماد به برند از طریق ابعاد ارزش ویژه برند بر مولفههای عملکرد برند کاله در بین مصرفکنندگان شهر بابل تاثیر میگذارد؟
آیا رضایت از برند از طریق ابعاد ارزش ویژه برند بر مولفههای عملکرد برند کاله در بین مصرفکنندگان شهر بابل تاثیر میگذارد؟
۱-۶- فرضیات تحقیق
تجربه برند از طریق رضایت از برند بر ابعاد ارزش ویژه برند کاله در بین مصرفکنندگان شهر بابل تاثیر میگذارد.
تجربه برند از طریق اعتماد به برند بر ابعاد ارزش ویژه برند کاله در بین مصرفکنندگان شهر بابل تاثیر میگذارد.
اعتماد به برند از طریق ابعاد ارزش ویژه برند بر مولفههای عملکرد برند کاله در بین مصرفکنندگان شهر بابل تاثیر میگذارد.
رضایت از برند از طریق ابعاد ارزش ویژه برند بر مولفههای عملکرد برند کاله در بین مصرفکنندگان شهر بابل تاثیر میگذارد.
۱-۷- قلمرو تحقیق
قلمرو تحقیق شامل قلمرو موضوعی، مکانی و زمانی میباشد.
قلمرو موضوعی: در این تحقیق از بین مدلهای ارائه شده برای ارزش ویژه برند از مدل آکر به دلیل اهمیت و جامع بودن آن استفاده شده است. منظور از ارزش ویژه برند ابعاد آگاهی از برند، کیفیت ادراک شده، وفاداری رفتاری و نگرشی به برند و تداعی برند است و منظور از عملکرد برند شش بعد حضور برند، نوآوری، مزیت، تبلیغات توصیهای، ارزش برای پول و پتانسیل گسترش برند است.
قلمرو مکانی تحقیق شامل بررسی مصرفکنندگان محصولات لبنی کاله در شهر بابل هستند.
قلمرو زمانی تحقیق نیز از آذر ۱۳۹۱ تا خرداد ماه ۱۳۹۲ را دربر میگیرد.
۱-۸- روششناسی تحقیق