نیاز آبی سالانه ( متر مکعب)
نیاز آبی روزانه ( لیتر)
تعداد
نوع دام
۱۴۹۹۲۵
۵/۱
۹۹۹۵۰
دام سبک
۸۴۳۰۱۰
۳۵
۲۴۰۸۶
دام سنگین
ماخذ: نگارنده ۱۳۹۱
۳-۲-۲-۹- تعیین کمبود یا مازاد آب در منطقه
وضعیت موجود در شهرستان خنداب نشان از کمبود منابع آب در منطقه دارد. بر اساس اعداد مندرج در جداول مربوطه، میزان تخلیه چشمه ها و قنات و چاه های منطقه در فصول زراعی حجمی برابر با ۱۹۱۷۰۹۲۲۰ متر مکعب در سال می باشد و نیاز آبی بخش زراعت، باغداری و دام به ۲۳۱۳۴۷۹۳۵ متر مکعب در سال می باشد. ضمن اینکه، رودخانه قره چای با احتساب مینیمم دبی سالیانه ۲۷۴۳۶۳۲۰ مترمکعب در سال آبدهی دارد. اما به دلیل نبود آمار و اطلاعات در میزان و مقدار آب مصرفی از این رودخانه در بخش کشاورزی نمی توان تخمین واقعی را جهت کمبود منابع آب در منطقه زد. مبتنی بر گزارشات دفتر مطالعات پایه منابع آب ایران بلوک شراء دارای ۴۸۶ میلیون متر مکعب جریان ورودی و ۴۹۸ میلیون متر مکعب جریان خروجی و انتقالی در سال است که تغییر آبخوان آبرفتی در این منطقه ۱۲- می باشد. برآورد برداشت فعلی از منابع آب در این حوزه آبریز ۲۳۱ میلیون متر مکعب است که مقدار مجاز آن ۱۷۷ میلیون متر مکعب می باشد. به طور نسبی وضعیت ذخایر منابع آب در شهرستان خنداب و حوزه آبریز شراء در شرایط مطلوبی قرار دارد. این درحالی است که بسیاری از دشت های استان مرکزی در شرایط بحرانی به سر می برند و از این حیث شهرستان خنداب وضعیت بسیار مناسبی نسبت به سایر شهرستان های استان دارد.
۳-۲-۳- وضعیت آب و هوایی
۳-۲-۳-۱- بارش
بارش را می توان مهمترین پارامتری دانست که به طور مستقیم در سیکل هیدرولوژی دخالت دارد. از زمانی که قطرات باران در هوا تشکیل می شود تا موقعی که به سطح زمین می رسد پدیده هایی رخ می دهد که بیشتر در قلمرو علم هواشناسی است اما هنگامی که به سطح زمین رسید به عنوان اساسی ترین نهاده سیکل هیدرولوژی به حساب می آید. به لحاظ کاربرد بارندگی سالانه در مباحث مختلف هیدرولوژی و هواشناسی مانند تعیین اقلیم، برآورد سیلاب، تعیین خشکسالی ها و ترسالی ها، تعیین نیاز آبی گیاهان منطقه و … بررسی آن از اهمیت خاصی برخوردار می باشد. بطورکلی، میزان بارش سالیانه ایستگاه بارندگی شهرستان خنداب ۱۹/۲۸۲ میلیمتر می باشد.
جدول(۳-۱۲): میانگین بارندگی و ارتفاع ایستگاه منتخب در دوره ۲۲ ساله(۶۸- ۱۳۹۰)
ارتفاع
میانگین بارندگی سالانه
نام ایستگاه
۱۶۵۰
۱۹/۲۸۲
خنداب
ماخذ: اداره کل هواشناسی استان مرکزی، ۱۳۹۰
شکل(۳-۱۱): توزیع جغرافیایی بارندگی در شهرستان خنداب
برای تشخیص دوره های ترسالی و خشکسالی از روش درصد از میانگین بارش استفاده گردید. در این روش با مقایسه مقادیر متوسط بارندگی سالانه در یک دوره آماری با بارندگی سالانه هر یک از سال های آن دوره ترسالی ها و خشکسالی ها تعیین می گردد. به این منظور از رابطه زیر استفاده می شود:
(( اینجا فقط تکه ای از متن درج شده است. برای خرید متن کامل فایل پایان نامه با فرمت ورد می توانید به سایت feko.ir مراجعه نمایید و کلمه کلیدی مورد نظرتان را جستجو نمایید. ))
P(%) = *100
که در آن:
P(%) : شاخص درصد از بارش میانگین
Pi : مقدار بارندگی در هر سال به میلی متر
P : متوسط بارندگی سالانه به میلی متر
مقادیر P(%) محاسبه شده از رابطه فوق با بهره گرفتن از جدول زیر مورد ارزیابی قرار می گیرد و شدت خشکسالی در سال های مختلف تعیین می شود.
جدول (۳-۱۳): مقیاس طبقه بندی شدت خشکسالی براساس شاخص درصد از بارش میانگین