۰٫۰۰۰۰۲۸۶
۰٫۰۰۰۰۶
۰٫۰۰۳
۸۵٫۷۹
Cr-noncancer
۱٫۸۵E-08
۴٫۴E-10
۴۲
۸۵٫۷۹
Cr-canc
شکل۳-۲۰- خطر سرطانزایی عناصر در غبار خیابان
شکل۳-۲۱- شاخص خطر عناصر در غبار خیابان
در این مطالعه فقط شاخص خطر مربوط به عنصر سرب به عدد ۱ نزدیک است، که نشاندهنده غلظت آستانه آن در بروز نابهنجاری است. درهرحال مقایسه شاخص خطر، و خطر سرطان مربوط به نمونههای برداشتهشده از غبار در این مطالعه با مطالعاتی که در شهر لواندا(آنگولا) و شمالشرق چین انجام شدهاست نشان میدهد که غلظت بالاتر عناصر بالقوه سمی در اصفهان، نسبت به آنگولا، موجب بالاتر بودن ریسک بروز نابهنجاریهای سلامتی در این منطقه نسبت به آنگولا است. همچنین ریسک بروز نابهنجاری در اصفهان نسبت به چین کمتر است. در مورد عناصر سرطانزا نیز مقایسه بین اصفهان و شهر لواندا در آنگولا صورت گرفت که در این حالت، عناصر آرسنیک و کروم در آنگولا، ریسک بالاتری نسبت به اصفهان نشان می دهند، اما خطر ابتلا به سرطان در اثر قرارگرفتن در معرض عناصر نیکل، کبالت و کادمیم در اصفهان بیش از لواندا است( شکل ۳-۲۲).
شکل ۳-۲۲- مقایسه شاخص خطر و خطر سرطانزایی در اصفهان با چین و آنگولا
در پایان به دلیل اهمیت شهرستان اصفهان به عنوان مرکز استان، و نیز با توجه به اینکه بیشترین چگالی نمونهبرداری در این شهرستان در منطقه مورد مطالعه بوده است(۱۵ نمونه)، نقشه پهنه بندی این شهر از لحاظ شاخص خطر بالقوه بومشناختی رسم شد(شکل ۳-۲۳). همانگونه که در شکل مشخص است، بیشترین خطر موجود در این شهر در مرکز و شرق آن که پرترافیکترین نقاط شهر اصفهان هستند وجود دارد.
شکل۳-۲۳- نقشه پهنه بندی خطر بالقوه بومشناختی فلزات سنگین شهرستان اصفهان
۳-۴-۹- جذب روزانه شیمیایی(Chemical daily intake)
میتوان با بهره گرفتن از فرمول زیر میزان جذب روزانه شیمیایی فلزات بالقوه سمناک را محاسبه کرد:
CDI= C× EF× ED× IR / WAB× TA
که در آن CDIمیزان جذب روزانه فلزات بالقوه سمی، و فلزات سنگین میباشد که بر حسب میلیگرم برکیلوگرم برروز بیان می شود.IR نرخ بلعیدن است، که برای بزرگسالان ۱۰۰ میلیگرم در روز و برای کودکان ۲۰۰ میلیگرم در روز بیان شده است(US EPA., 2001). EF برابر با تکرر در معرض قرارگیری است که میزان آن برای بزرگسالان و کودکان در این مطالعه برابر با ۱۸۰ روز در سال میباشد(Ferreira-Baptista and De Miguel, 2005; Zheng et al., 2010). ED توالی در معرض قرارگیری میباشد که در این مطالعه برای بزرگسالان برابر با ۲۴ و برای کودکان برابر با ۶ سال در نظر گرفته می شود(us EPA., 2001). WAB میانگین وزن بدن میباشد که در این مطالعه برای بزرگسالان آن را برابر با ۷۰ کیلوگرم و در کودکان برابر با ۱۵کیلوگرم در نظر گرفتهاند(US EPA., 1989; Zheng et al.,2010).TA میانگین زمان میباشد که برای عناصر سرطانزا از طریق فرمول TA= 70× ۳۶۵= ۲۵۵۵۰ daysو برای عناصر غیرسرطانزا از رابطه TA= ED× ۳۶۵ days بدست می آید. C نیز حد بالایی میانگین غلظت عناصر با ضریباطمینان ۹۵درصد است که با بهره گرفتن از نرمافزار SPSS براحتی قابل محاسبه است.نتایج محاسبه جذب روزانه شیمیایی فلزات بالقوه سمناک در نمونههای غبار خیابان کلانشهر اصفهان در جدول ۳-۱۹ آورده شده است.
( اینجا فقط تکه ای از متن درج شده است. برای خرید متن کامل فایل پایان نامه با فرمت ورد می توانید به سایت feko.ir مراجعه نمایید و کلمه کلیدی مورد نظرتان را جستجو نمایید. )
جدول۳-۱۷- جذب روزانه شیمیایی فلزات بالقوه سمناک در نمونههای غبار خیابان کلانشهر اصفهان
element
C
CDI adult
CDIchild
Mo
۴٫۲۲
۲٫۹۷۲۹۹۴۱۲۹
۲۷٫۷۴۷۹۴۵۲۱