در این رابطه از جمله شاخص های این تحقیق عبارتند از:
سرانه فضای سبز، وضعیت شبکه معابر و دسترسی ها، سرانه خدمات عمومی شامل آموزشی، بهداشتی، درمانی، تفریحی و گذران اوقات فراغت، فرهنگی، وضعیت کالبدی ساختمانها و سازه ها، منظر شهری، دفع آبهای سطحی ، توزیع آب آشامیدنی، آلودگی هوا، آلودگی صدا، دفع فاضلاب خانگی، دفع و جمع آوری زباله ها، نظافت عمومی معابرو فضاهای عمومی و… وشاخص های کیفیت زندگی نیز برمبنای دو الگوهای جدید توسعه شهری، شهر پراکنده و شهر فشرده تعیین می شود . در این رابطه هریک از الگوهای شهری بر اساس شاخص های کیفیت زندگی بحث و بررسی می گردد .
۱-۸- قلمرو تحقیق (زمانی،مکانی،موضوعی):
قلمرو زمانی این تحقیق عمدتا بر تحولات شهری ساری با تاکید بر دردو دهه ی اخیر می باشد.
قلمرو مکانی این پژوهش شهر ساری به عنوان نمونه مورد مطالعه بخصوص حاشیه های رو به بیرون با تاکید بر محدوده های نوساز چند سال اخیر ونمونه ای از محلات آپارتمانی و یک نمونه ازبخش مرکزی شهروبافت قدیم راشامل می گردد.
قلمرو موضوعی آن نیز مبتنی بر تاثیر فرم کالبدی شهر برکیفیت زندگی با تاکید بر شاخص های کالبدی، اجتماعی ،اقتصادی، محیطی،نگرش وحمل و نقل می باشد .
۱-۹- روش و ابزار گرد آوری اطلاعات
جهت دستیابی به اهداف تحقیق، از روش های پیمایشی ( روش زمینهیابی با هدفهای توصیفی، اکتشافی) و روش توصیفی و تحلیلی از طریق بررسی و تحلیل آثار مورد مطالعه استفاده شده است. با توجه به اطلاعات ثانوی موجود به بررسی چگونگی تاثیر فرم کالبدی شهربر کیفیت زندگی رامورد مطالعه خواهیم پرداخت دراین پژوهش از روش تحقیق کاربردی استفاده خواهد شد.
۱-۹-۱-روش کتابخانه ای واسنادی : شامل مراجعه به کتابخانه و استفاده از مقالات معتبر فارسی و انگلیسی و جهت تهیه و ثبت اطلاعات در زمینه پژوهش از روش فیش برداری استفاده گردید .
۱-۹-۲ - روش میدانی : به منظور مطالعه و شناخت فرم شهر و بازدید از محلات مورد استفاده قرار می گیرد . این بررسی پیمایشی می تواندبه صورت مصاحبه و پرسشنامه صورت پذیرد بدین ترتیب از مصاحبه به منظور کسب اطلاعات دقیق از موقعیت محلات وتاثیر آن برروی میزان رضایتمندی ساکنان آن از طریق حضور در محل انجام خواهد شد .
ازپرسشنامه به منظور کسب اطلاعات لازم ازتاثیر فرم شهر بر کیفیت زندگی ساکنان آن با توجه به مولفه های مورد نظر ،استفاده می گردد. و با حضور در محل توسط کلیه ی شهروندان تکمیل و جهت بررسی اجمالی جمع آوری می گردد .
پرسشنامه یکی از ابزار رایج تحقیق و روش مستقیم برای کسب داده های تحقیق است . این ابزار، مجموعه ای از سوالات چند گزینه ای(سوالات بسته ) و سوالات باز است که پاسخ دهنده با ملاحظه آنها پاسخ لازم را ارا ئه می دهد .پاسخ های دریافتی نیز داده مورد نظر پژوهشگر را تشکیل می دهد.
(( اینجا فقط تکه ای از متن درج شده است. برای خرید متن کامل فایل پایان نامه با فرمت ورد می توانید به سایت feko.ir مراجعه نمایید و کلمه کلیدی مورد نظرتان را جستجو نمایید. ))
ساختار پرسشنامه این تحقیق از سه قسمت تشکیل شده است . ضمن تقدیر و تشکر ازپاسخ دهندگان هدف پرسشنامه تقدیمی بیان شده است؛ سوالات بر اساس ابعاد کالبدی،زیست محیطی ،اقتصادی ، نگرش،اجتماعی و حمل و نقل ازشاخص های کیفیت زندگی تدوین گردیده است .
۱-۱۰- روش تجزیه و تحلیل
در این پژوهش تجزیه و تحلیل آماری به دو روش توصیفی و استنباطی می باشد .
در روش توصیفی، داده ها رادر قالب نمودار ، شکل و جدول خلاصه نموده و روش های خلاصه کردن نیز در قالب شاخص هایی مانند : میانگین ،انحراف معیار ،واریانس و … می باشد .
روش استنباطی: روشی است که نتایج حاصل از یک نمونه ، قابل تعمیم به کل جامعه باشد . در این روش به کمک نرم افزار spss از آزمون های مختلف از جمله Tمستقل، تحلیل واریانس ،آزمون توکی و آزمون LSDاستفاده می شود .
۱-۱ ۱- جامعه آماری و روش نمونه گیری
۱-۱۱-۱-جامعه آماری
جامعه آماری در این تحقیق از کلیه ی سرپرستان خانوار اعم از زن و مرد ساکن در سطح شهرساری می باشد . هریک از این افراد به عنوان واحد مشاهده و سنجش انتخاب و پرسشنامه از طریق آنان تکمیل می گردد. در این پژوهش از روش نمونه گیری خوشه ای و چند مرحله ای استفاده می شود .به طوری که از مناطق چهار گانه ی شهری نمونه ها راانتخاب نموده و سپس از میان هر یک از این نواحی شهری به صورت تصادفی یک محله را انتخاب نموده سپس چند بلوک مسکونی رابه طورتصادفی به عنوان نمونه انتخاب و مورد پرسش قرار می دهیم .چهارمحله را از حاشیه ی شهر انتخاب ونمونه ی پنجم از مناطق آپارتمان نشین وحاشیه ی بخش مرکزی وبافت قدیم و نمونه ی ششم را از هسته ی مرکز ی شهر وبافت قدیم انتخاب می نماییم . باید در نظر داشته باشیم که نمونه هابه صورت تصادفی انتخاب می شوند.
بدین ترتیب براساس سرشماری ۱۳۸۹وآخرین تقسیمات شهری:
کد ۱ - ۱ با مساحتی حدود۴۲ هکتار با جمعیت ۱۹۶۹ نفر ، کوی برق واقع دربلوارخزر
کد ۱-۶-۲با مساحتی حدود۵۱هکتار با جمعیت ۵۵۳۴نفر، محله ی میرزازمانی واقع درخیابان فرهنگ
کد ۳-۲-۳ با مساحتی حدود ۲۱هکتار با جمعیت ۹۷۶۳ نفر، محله ی صاحب زمان واقع در بلوار کشاورز
کد ۴-۴-۲ با مساحتی حدود ۳۶ هکتار با جمعیت ۳۹۸۷ نفر، کوی شهید قاسمی واقع در بلوار امام رضا
کد ۳-۴-۱با مساحتی حدود۶۳ هکتاربا جمعیت ۲۳۳۲نفر، محله ی ارم واقع در بلوار پاسداران
کد ۴-۵با مساحتی حدود ۲۰ هکتار با جمعیت ۲۸۰۴ نفر، محله ی قلیچ در مرکز شهر انتخاب گردید .
قابل ذکر است ، واحدتحلیل ،سرپرست خانوار تعیین گردید.
۱-۱۱-۲- روش نمونه گیری:
همانطور که میدانیم در تحقیق، نمونه به زیر مجموعه ای از جامعه آماری گفته می شود که اطلاعات و داده های آماری آن بعنوان جایگزینی برای اطلاعات و داده های آماری کل جامعه گردآوری، بررسی و تجزیه وتحلیل می شود (عزتی، ۱۳۷۶: ۲۳).
۱-۱۱-۲-۱- اعتبار وپایایی:
تحلیل اعتبار و پایایی فرایند اصلاح و بهبود مقیاسها و برای حصول اطمینان از دقت و ثبات سنجش آنها است.
اعتبار:
برای حصول اطمینان از دقت مقیاس و سنجش روشهای مختلفی وجود دارد .یکی از روشهای سهل الوصول تعیین اعتبار صوری مقیاس است .در این پژوهش پرسشنامه پس از طرح سوالات در اختیار خانوارهای ساکن در بافت پیرامونی قرار میگیرد و نظرات آنها اخذ میگردد.بدین شکل اعتبار صوری و محتوایی گویه ها فراهم می شود.
پایایی:
در بحث پایایی ساده ترین تعریف آن عبارت است از میزان همسانی نتایج مکرر که این امر قابلیت اعتماد و ثبات تحقیق را میرساند.
برای سنجش صحت پایایی و اعتبار پرسشنامه ی تحقیق ابتدا ۳۰ پرسشنامه در محلات توزیع گردید و پس از تائید پایایی و روایی آن ،اقدام به توزیع کلیه ی پرسشنامه ها در محلات نمونه توسط پژوهشگر صورت گرفت .
۲-۱۱-۲-۲- تعیین حجم نمونه آماری:
منظور از نمونه آماری تعداد کل عناصر موجود در نمونه میباشد. در مقابل حجم جامعه آماری شامل مجموعه عناصر موجود در جامعه آماری است که مبنای محاسبه در نمونه گیری ما محسوب می شود ( ساروخانی، ۱۵۷:۱۳۸۵).
جهت تعیین حجم نمونه از روش آماری کوکران بهره گیری می شود .
فرمول حجم نمونه (۱)
در این فرمول:
n = حجم نمونه ، N= تعداد کل جامعه آماری (۲۹۳۲۱۲)، t2 = درصد احتمال صحت گفتار( ۱٫۹۶ )،
p = احتمال وجود صفت( ۰٫۷ )q = احتمال عدم وجود صفت( ۰٫۳)، d2 = خطای نمونه گیری ( ۰٫۰۵ )
محلات منتخب طبق آخرین نقشه ی موجود از محلات ساری درطرح تفصیلی ۱۳۷۹ ،نقشه ی شماره ی ( ۴-۱)از کدهای زیر انتخاب گردیده و براساس داده های آماری طرح جامع ۱۳۸۹ شهرساری واطلاعات جمعیتی از شش محله ی موردمطالعه ،تعداد نمونه ها نیز به شرح ذیل مشخص گردیدند .
کد ۱-۱ کوی برق ۶۸ نمونه
کد۳-۴-۱ کوی ارم ۶۰ نمونه
کد۵-۴ قلیچ ۵۸ نمونه