یکی از مهمترین اجزای آمادگی جسمانی، استقامت قلبی-تنفسی است. استقامت قلبی-تنفسی عبارت است از: توانایی انجام فعالیت ورزشی پویا که در آن گروه های عضلانی بزرگ با شدت متوسط تا زیاد برای یک دوره زمانی طولانی مدت، درگیر میشوند (آ سی اس ام، ۱۹۹۵). فیزیولوژیستهای ورزشی، معتبرترین شاخص ظرفیت عملکردی سیستم قلبی-تنفسی را اکسیژن مصرفی بیشینه (VO2max) یا حجم اکسیژن مصرفی اوج را که به طور مسقیم اندازه گیری میشوند، در نظر گرفته اند. VO2max یا میزان اکسیژن برداشتی هنگام فعالیت ورزشی هوازی بیشینه، بازتابی است از:
( اینجا فقط تکه ای از متن درج شده است. برای خرید متن کامل فایل پایان نامه با فرمت ورد می توانید به سایت feko.ir مراجعه نمایید و کلمه کلیدی مورد نظرتان را جستجو نمایید. )
-
- توانایی قلب، ریهها و خون، برای انتقال اکسیژن به عضلات در حال کار
-
- استفاده از اکسیژن توسط عضلات هنگام فعالیت ورزشی (گائینی، ۱۳۸۲).
روشهای اندازه گیری برای تغیین آمادگی قلبی-تنفسی
VO2max را به دو روش زیر اندازه گیری می کنند:
۱) آزمونهای آزمایشگاهی برای تعیین آمادگی قلبی- تنفسی
بهترین آزمون آزمایشگاهی برای سنجش استقامت قلبی-تنفسی، اندازه گیری مسقیم اکسیژن مصرفی، از طریق آزمونهای ورزشی مرحله ای تا رسیدن به حداکثر ظرفیت است. این آزمونها معمولا با بهره گرفتن از دوچرخهی ثابت و یا نوارگردان اجرا می شود و شخص مورد آزمایش، به طور فزاینده فعالیت سبک را تا حداکثر شدت فعالیت اجرا می کند و در همه مراحل، اکسیژن مصرفی به وسیله دستگاههای گاز سنج اندازه گیری میشوند. اما به علت گران بودن و عملی نبودن این روش در موقعیتهای مختلف، اغلب از برآورد اکسیژن مصرفی به صورت غیر مستقیم از طریق واکنش ضربان قلب به تمرین، مسافت طی شده و یا زمان سپری شده در آزمونهای مختلف میدانی و آزمایشگاهی استفاده می شود. متداولترین آزمونهای برآورد غیر مستقیم حداکثر اکسیژن مصرفی در آزمایشگاه عبارتند از آزمون بروس و بالک روی نوارگردان، آزمون آستراند-رایمینگ[۱۰۳] روی دوچرخه کارسنج و انواعی از آزمونهای پله (گائینی، ۱۳۸۶).
۲) آزمونهای میدانی برای تعیین آمادگی قلبی-تنفسی
انواع مختلفی از آزمونهای میدانی وجود دارد که می تواند برای برآورد آمادگی قلبی-تنفسی استفاده شود. برای اجرای این آزمون ها، به وسایل خاصی نیاز نیست و در هر جا انجام می شود و میتوان از فعالیتهای سادهای مانند راهپیمایی یا دویدن بهره جست. در آزمونهای میدانی، بر اساس سرعت حرکت و مسافت طی شده، به ارزیابی آمادگی قلبی-تنفسی میپردازیم (گائینی، ۱۳۸۶).
یکی از آزمونهای نسبتا جدید در ارزیابی قابلیت هوازی که برای بچهها و بزرگسالان معتبر است، آزمون چند مرحله ای رفت و برگشت ۲۰ متر است که با نامهای پیسر[۱۰۴]، آزمون لیگر[۱۰۵]، آزمون شاتل[۱۰۶] و آزمون بوق[۱۰۷] نیز شناخته می شود. در این آزمون، شخص در یک مسافت ۲۰ متری که با علایمی از جمله خط یا مخروط مشخص شده است، به صورت رفت و برگشت، میدود. در ابتدا سرعت کم است و سپس مرحله به مرحله افزایش مییابد تا به حداکثر سرعت برای برآورد حداکثر اکسیژن مصرفی برسد. سرعت آزمون با صدای بوق که از نوار پخش صوت به گوش میرسد، کنترل می شود. شرکت کننده باید هنگام به صدا درآمدن بوق، به یکی از خطوط انتهایی یا ابتدایی مسیر ۲۰ متر رسیده باشد. آزمون زمانی پایان میپذیرد که شرکت کننده موفق نشود سه مرتبه متوالی با صدای بوق خطوط محدوده کننده مسیر برسد (گائینی، ۱۳۸۶).
۵- سرعت[۱۰۸]
سرعت متوسط برابر است با میزان جابجایی جسم، تقسیم بر زمان لازم برای جابجایی آن جسم است. از آنجایی که جابجایی یک بردار است، که توسط یک عدد (مقدار) و یک جهت تعریف می شود، سرعت متوسط نیز یک بردار است که توسط یک عدد (مقدار) و یک جهت، توصیف می شود. این مطلب به صورت ریاضی میتوان چنین بیان کرد (ژاله معماری، ۱۳۸۴):
تندی میانگین = زمان لازم =
جابجایی =
سرعت حرکت[۱۰۹] عبارت است از قابلیت فرد در جلو راندن، یا حرکت دادن تمام یا بخشی از بدن در فضا در کوتاهترین زمان ممکن مانند: سرعت یک کشتی گیر در جلو راندن دست برای اجرای یک فن، حرکت دست پرتاب کننده وزنه، حرکات پای شناگر و اسکیت باز و حرکات دست یک قهرمان کاراته (هادوی، ۱۳۷۸).
۶- چابکی[۱۱۰]
چابکی عبارت است از قلبلیتی است که انسان را قادر میسازد تا با سرعت، حالت بدن و جهت حرکت را همواره با حفظ تعادل در فضا تغییر دهد. عوامل بسیاری، مانند سرعت حرکت، زمان واکنش، تعادل، هماهنگی – عصبی عضلانی، دید و همچنین آگاهی های لازم در چابکی مؤثرند (هادوی، ۱۳۷۸).
چابکی را میتوان به دو طریق تعریف نمود. در تعریف نخست، توانایی تغییر جهت در حین حرکت چابکی نامیده می شود. چه باور بکنید و چه نکنید، برخی از ورزشکاران برجسته فاقد چابکی هستند. این مهارت جسمانی تنها بخشی از توصیف شغلی آنها نیست. یک دونده سرعت که در مسیر مستقیم میدود باید سریع باشد نه چابک. چابکی همیشه شامل دویدن نمی شود، بلکه به معنای توانایی ایجاد تغییرات سریع در وضعیت بدن است که در ورزشهایی چون ژیمناستیک و کشتی ضروری میباشد (سعید ارشم، الهام راد نیا، ۱۳۸۵).
در گذشته محققان بر این باور بودند که چابکی یک عامل کاملاً ارثی است و تمرین بر آن اثر ندارد، اما تحقیقات بعد نشان داد که این قابلیت بر اثر تمرین، تکرار و توجه قابل توسعه است.
تحققات بسیاری بر اساس انواع شکلهای بدنی و تأثیر آنها بر چابکی انجام شده است. اکثر دانشمندان عقیده دارند که افراد چاق از نظر چابکی نسبت به سایرین ضعیف ترند.
تحققات بسیاری مؤکد این مطلب است که چابکی یکی از عوامل با ارزش آمادگی حرکتی و قابلیت های ورزشی است که به عنوان یکی از اصول اساسی انجام مهارت های ورزشی شناخته شده است (هادوی، ۱۳۷۸).
۷-قدرت و استقامت عضلات
قدرت و استقامت عضلانی، از عوامل مهم تندرستی و آمادگی جسمانی هستند. قدرت عضلانی، توانایی یا ظرفیت یک عضله یا گروهی از عضلات، برای اعمال حداکثر نیرو علیه یک مقاومت است، بنابراین افزایش قدرت عضلانی، یکی از عوامل ضروری آمادگی برای کسانی است که در یک برنامه فعالیت جسمانی شرکت می کنند. قدرت عضلانی رابطه نزدیکی با استقامت عضلانی دارد. استقامت عضلانی به توانایی عضله یا گروه عضلانی برای اجرای مجموعه ای از انقباضهای تکراری یا تولید نیروی ثابت در یک دوره زمانی گفته می شود. با افزایش قدرت عضلانی، استقامت عضلانی نیز افزایش مییابد.
روشهای اندازه گیری قدرت و استقامت عضلات
قدرت و استقامت ایستا، با بهره گرفتن از نیرو سنج (دینانومتر)، کشش سنجهای سیمی[۱۱۱] و سلولهای حساس به بار[۱۱۲] اندازه گیری می شود. برای ارزیابی قدرت و استقامت پویا از وزنههای آزاد و دستگاههای مختلف تمرین قدرتی مانند دستگاههای مقامت ثابت، مقاومت متغیر و هم جنبش یا آزمونهای میدانی استفاده می شود (گائینی، ۱۳۸۶).
۹٫۱٫۲٫ دو و میدانی
یک ورزش طبیعی است زیرا با رفتار و حرکات طبیعی انسان مطابقت دارد. بنابراین میتوان گفت دو ومیدانی از زمان پیدایش بشر وجود داشته است و اولین اسلحه انسان در برخورد با محیط و خطرهای آن به حساب میآمد(شاد مهر، مترجم، ١۳۷٩، جلد اول).
دو و میدانی از دو واژه دو و میدانی تشکیل شده و شامل کلیه موادی است که در پیست دو یا جاده (دوها) و در کنارهای اطراف پیست ( پرتابها، پرشها ) اجرا می شود. حرکات و تمرینات دو و میدانی اثرات سودمندی بر ارگا نیزم انسان دارد. در خلال فرایند تربیتی تمرینهای جسمانی، انتخاب رشتهها و فعالیتهای دو و میدانی و استفاده و کابرد آنها رشد و تکامل مناسب بدن را تنظیم می کند. راه رفتن، دویدن، پریدن، پرتاب کردن که پایه و اساس ورزش دو ومیدانی است عنوان (مادر ورزشها) را تشکیل میدهد و به توسعه و بهبود دستگاه قلبی-عروقی و کیفیتهای جسمانی و تکنیکی کمک می کند. این رشته یکی از ورزشهای محبوب بازیهای المپیک است که شامل دوها، پرشها، پرتابها و رشتههای ترکیبی است. (شاد مهر، مترجم، ١۳۷٩، جلد اول-دوم).
۱۰٫۱٫۲٫ مادههای دو و میدانی
مواد متنوع دو و میدانی به چند گروه تقسیم میشوند: الف) دوها ب ) پرشها ج ) پرتابها د) پیاده روی هـ ) مواد ترکیبی (هفتگانه بانوان)
چون ماده هفتگانه ترکیبی از موارد میدانی و دوهاست راجب تمامی موارد توضیحاتی آورده شده است.
الف ) دوها شامل:
١-دوهای سرعت: ۶٠ متر داخل سالن، ١٠٠، ٢٠٠ و ۴٠٠ متر
٢- دوهای نیمه استقامت: ۸٠٠ و ١۵٠٠ متر
٣- دوهای استقامت: ۵٠٠٠ و١٠٠٠٠متر
۴-دوهای جاده: ۵ کیلومتر، ۸ کیلومتر، ۱۰ کیلومتر، ۱۲ کیلومتر، ۲۰ کیلومتر، نیمهماراتن (۰۹۷۵/۲۱کیلومتر) و ماراتن ١٩۵/۴٢ کیلومتر که ماراتن تنها مسابقه دو جاده است که در مسابقات رسمی، مانند المپیک، برگزار میگردد و با اتمام این رشته المپیک پایان مییابد.
۵-دوهای با مانع: ١٠٠ متر بانوان، ۶٠ متر مانع داخل سالن، ۴٠٠ متر مانع، ۳۰٠٠ متر مانع
۶- دوهای امدادی: ١٠٠×۴ امدادی، ۴٠٠×۴ امدادی
ب) پرشها شامل: پرش ارتفاع، پرش طول، پرش سه گام، پرش با نیزه
ج) پرتابها شامل:پرتاب وزنه، پرتاب دیسک، پرتاب نیزه، پرتاب چکش
د) پیاده روی شامل:١٠ کیلومتر، ۲۰ کیلومتر و۵٠ کیلومتر
ه) مواد ترکیبی شامل:پنج گانه، هفتگانه (٢٠٠ متر، ۸٠٠ متر، ١٠٠ متر مانع، پرش ارتفاع، پرش طول، پرتاب نیزه، پرتاب وزنه) و ده گانه