۴-اندرسون۴ در تحقیقات خود به ارتباط میان ساختار مالی شرکت ها و تکنولوژی آن ها پرداخت. نتایج بدست آمده حاکی ز این است که شرکت هایی که دارای نسبت سرمایه به نیروی کار بالا هستند بدهی بالاتری در مقایسه با شرکت هایی که نسبت سرمایه به نیروی کار پایین تری دارند، استفاده می کنند.
۱-Modiliani & Miler
۲-Eskat & Martin
۳-Reimerz
۴-Anderson
۵- مایر۱در سال ۱۹۸۹ ساختارهای مالی شرکت ها را در هشت کشور مختلف صنعتی طی دوره ی ۸۵-۱۹۷۰ بررسی و مقایسه کرد. برخی از نتایج این تحقیقات به شرح زیر است:
-
- سود انباشته، مهم ترین منبع تأمین مالی همه ی کشورها به ویژه در انگلستان، کانادا و آمریکا است به طوری که در آمریکا و انگلستان بیش از ۷۵ درصد سرمایه گذاری ها از طریق سود انباشته تأمین مالی شده است.
-
- یک ارتباط معکوس بین استفاده از سود انباشته و اعتبارات بانکی وجود داشته است.
-
- شرکت های کوچک و متوسط نسبت به شرکت های بزرگ از منابع خارجی بیشتر استفاده نموده و در این تأمین مالی بیشتر با بانک های تجاری ارتباط داشته و کمتر از اوراق بهادار جهت تأمین مالی استفاده می نمایند. (احمدی، ۱۳۸۶)
۶-بیکرو وگلر۲ برای منفی بودن تأثیر انتشار سهام جدید بر بازده آتی سهام دو دلیل عمده ذکر می کنند :
(( اینجا فقط تکه ای از متن درج شده است. برای خرید متن کامل فایل پایان نامه با فرمت ورد می توانید به سایت feko.ir مراجعه نمایید و کلمه کلیدی مورد نظرتان را جستجو نمایید. ))
-
- هر چه سهام منتشر شده از سوی یک واحد اقتصادی بیش تر باشد، نسبت بدهی و در نتیجه ریسک مالی آن شرکت، کم تر است. از این رو، سرمایه گذاران، بازده مورد انتظار کمتری را مطالبه می کنند.
-
- با فرض اینکه شرکت ها برای تأمین منابع مالی، از مدل سلسله مراتبی تبعیت می کنند،
سرمایه گذاران انتشار سهام جدید را نوعی خبر نامساعد راجع به وضعیت مالی و نتایج عملیات مورد انتظار شرکت های ناشر سهام، تلقی می کنند و سهام منتشر شده را کم تر از قیمت واقعی، ارزیابی نمایند و در نتیجه، این خبر باعث کاهش بازده آتی سهام می شود. . (احمدی، ۱۳۸۶)
- با فرض اینکه شرکت ها برای تأمین منابع مالی، از مدل سلسله مراتبی تبعیت می کنند،
۱-Maier
۲-Biker and Wegler
ب)تحقیقات مرتبط داخلی : در رابطه باروش های تامین مالی و بازده تحقیقات داخلی به شرح زیر انجام شده است:
در ایران، به دلیل نبود بازار سازمان یافته بدهی برای تأمین مالی و محدودیت در انتشار اوراق مشارکت از سوی شرکت ها، مطالعات زیادی در زمینه ی موضوع این تحقیق انجام نشده است و تحقیقات موجود، بیشتر حول انتشار سهام جدید، متمرکز شده است. تحقیقاتی که تاکنون در این زمینه در داخل کشور صورت گرفته است که به شرح زیر است:
۱- مجتهد زاده در تحقیقات خود به این نتیجه رسیده است که اهرم مالی، مدیران را برای بالا بردن بازده شرکت، تحت فشار قرار می دهد. آن ها می دانند که باید اقساط وام را بپردازند . از این رو سعی می کنند که برنامه ریزی دقیق تری در ارتباط با عوامل تولید داشته باشند. اخذ وام مدیران را مجبور می کند تا به کارایی دارائی ها توجه بیشتری نمایند وبه سخن دیگر مدیران انتظار دارند که بازده دارائی خریداری شده از بهره وام بیشتر باشد و بنابراین اگر دارائی کارایی لازم را نداشته باشد، آن را می فروشند یا متحول می نمایند. مزیت دیگر تأمین مالی از طریق بدهی جلب توجه مدیران به جریان های نقدی به جای سود می باشد.
۲-دولت آبادی (۱۳۸۱)؛ رودپشتی و گل کاریان (۱۳۸۴) و گازران (۱۳۸۴) به این نتیجه رسیدند که افزایش سرمایه، باعث افزایش قیمت و بازده سهام می شود.
۳-کردستانی و همکارانش در سال ۱۳۸۹در تحقیقات خود به این نتیجه رسیدند که روش های مختلف تامین مالی خارجی بر بازده آتی سهام، تاثیری منفی دارند. یافته ها دلالت بر آن دارد که رابطه ای معنادار بین خالص تغییر در تامین مالی کل و خالص تغییر در تامین مالی خارجی، با بازده غیر عادی انباشته سهام وجود دارد. ولی بر خلاف پیش بینی، این رابطه مثبت می باشد. علاوه بر این، رابطه بین نسبت تامین مالی داخلی به تامین مالی خارجی، در شرکت های با رشد زیاد، قوی تر از شرکت های با رشد کم است.
۴-ملانظری و همکارانش در سال ۱۳۸۸، در تحقیقات خود اعلام نمودند که شرکت ها برای اجرای برنامه های سرمایه گذاری سودآور در دسترس، تسویه بدهی های موعد رسیده، افزایش سرمایه در گردش و پرداخت سود به سهامداران به منابع مالی نیاز دارند. هم چنین نتایج نشان دادکه افزایش سرمایه از طریق وام بانکی بیشتر برموفقیت شرکت ها تاثیر دارد.
فصل سوم
روش اجرای تحقیق
۳-۱) مقدمه
یکی از عوامل اصلی موفقیت در طرح های تحقیقاتی آگاهی و میزان تسلط محقق به روش یا روش شناسی تحقیق می باشد. به عبارت دیگر هرچقدر روش تحقیق مشخص تر، علمی تر و متناسب با نوع تحقیق باشد به همان اندازه می توان به موفقیت تحقیق دردستیابی به نتایج معتبر و قابل استناد امیدوار بود. تحقیق، فرایند پیچیده ای است که شامل مجموعه ای منظم از اعمال ویژه همراه با کاربرد فنون خاص به منظور پاسخگویی به یک سوال معین می باشد. معمولا از روش قیاسی در این فرایند یک سوال اساسی وجود دارد و فرضیه یا فرضیه هایی به آزمون گذاشته می شود. هدف از انجام هرنوع تحقیق و تحقیق علمی، کشف یک واقعیت است و واقعیت بر مبنای کاوش و کشف روابط منطقی مربوط به ویژگی های اجزاء موضوع قرار دارد. منظور از یک تحقیق علمی، متابعت از رویه های منظم و منطقی است که در جریان استفاده از روش ها و ابزارهای علمی و مرتبط ساختن عوامل موضوع تحقیق باید رعایت گردد.
شناخت هر شخص نسبت به هر مورد بستگی به چگونگی دریافت های او از محیط دارد که ممکن است روا یا ناروا باشد. شناختی که به وسیله تحقیق نسبت به محیط ایجاد می شود، در واقع صحت آن مورد آزمون واقع شود، می تواند به تحقیقی مقرون به واقعیت تبدیل گردد که به آن دانش یا علم انسانی گویند. در علوم انسانی، شناخت یا معرفت نسبت به محیط، با روش خاص خود صورت می گیرد که به آن روش شناسی اطلاق می شود. یک محقق پس از انتخاب موضوع، باید به دنبال تعیین روش تحقیق باشد. انتخاب روش تحقیق به اهداف موضوع تحقیق و امکانات اجرای آن بستگی دارد، بنابراین هنگامی می توان در مورد روش بررسی و انجام یک تحقیق تصمیم گرفت که ماهیت موضوع و اهداف آن مشخص باشد. به عبارت دیگر، هدف از انتخاب روش تحقیق آن است که محقق مشخص نماید چه شیوه و روشی را آغاز کند تا او را هر چه دقیق تر، آسان تر و سریع تر در دستیابی به پاسخ هایی که برای پرسش های تحقیق در نظر گرفته شده، یاری نماید. در این فصل روش شناسی تحقیق را بیان می نمائیم. جامعه آماری، نمونه آماری و شیوههای گردآوری داده ها نیز بیان می شود.
۳-۲ )روش تحقیق
تحقیق حاضر از نوع تحقیقات، پس رویدادی می باشد که براساس داده های مالی گذشته شرکت ها، به بررسی فرضیه ها می پردازد. واز لحاظ هدف، کاربردی می باشد که نتایج به دست آمده آن مستقیما قابل استفاده جهت انتخاب منابع تامین مالی و سرمایه گذاری است. همچنین از لحاظ ماهیت این تحقیق از نوع توصیفی است. اطلاعات این تحقیق شامل داده های به دست آمده از گزارش های مالی شرکت های پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران می باشد که با مراجعه به پایگاه های اطلاعاتی استخراج، محاسبه و براساس آن مدل های تحقیق مشخص شده تا مبنایی برای آزمون فرضیه ها فراهم گردد. داده های خام مورد نیاز شرکت ها به منظور بررسی فرضیه های تحقیق از طریق نرم افزارهای ره آورد نوین و در بسیاری از موارد از طریق سایت بورس اوراق بهادار تهران، گردآوری شده و پس از مقایسه و رفع عدم هماهنگی های فراوان و انتقال به صفحه گستردهEXCEL، جهت تجزیه و تحلیل نهایی به نرم افزارهای ۱۵SPSS وEVIEWS 7منتقل گردید.
۳-۳) جامعه و نمونه آماری
جامعه آماری تحقیق در برگیرنده تمامی شرکت های پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران در طی دوره زمانی ۱۳۸۶لغایت۱۳۹۰ می باشد. از جامعه مذبور به وسیله روش سیستماتیک، نمونه گیری شده است. شروط زیر در نمونه گیری رعایت شده است:
-
- شرکت ها تا ابتدای سال ۱۳۸۶در بورس اوراق بهادار پذیرفته شده باشند.
-
- به دلیل نوع خاص تحقیق، شرکت هایی در نمونه قرار می گیرند که حداقل یکبار در طی دوره تحت پوشش تحقیق، از طریق سودانباشته، وام بانکی بلندمدت و یا صدور سهام، اقدام به تامین مالی نموده اند.
-
- اطلاعات مالی مورد نیاز و صورت های مالی حسابرسی شده شرکت ها برای سال های ۱۳۸۶لغایت۱۳۹۰به طور کامل ارائه و در دسترس باشند.
-
- در طی دوره مورد بررسی، شرکت ها تغییر سال مالی نداده باشند.
-
- پایان سال مالی شرکت ها به ۲۹ اسفندماه منتهی گردد.
-
- شرکت ها مالی نباشند.
۳-۴)روش گردآوری اطلاعات
اطلاعات مربوط به این تحقیق به دو دسته تقسیم می شوند، دسته اول اطلاعات مربوط به ادبیات موضوعی و تحقیقات انجام شده در حوزه مربوطه می باشد، دسته دوم شامل اطلاعات مربوط به فرضیه ها و متغیرهای تحقیق بوده است که با بهره گرفتن از نرم افزار رهآورد نوین و نیز پایگاه اینترنتی بورس اوراق بهادار و لوح فشرده موجود، داده های لازم جهت آزمون فرضیه ها استخراج گردید.
۳-۵)متغیرهای تحقیق
متغیرهای تحقیق را در سه طبقه متغیر مستقل، متغیرهای وابسته و متغیرهای کنترلی، به شرح زیر بیان میداریم:
۳-۵-۱)متغیرهای مستقل-متغیرهای مستقل تحقیق حاضر، روش تامین مالی کل می باشد که با بهره گرفتن از ۲ مولفه، ۱. تامین مالی داخلی، ۲)تامین مالی خارجی محاسبه گردید.
۳-۵-۲)متغیر وابسته- متغیر وابسته این تحقیق بازده سهام شرکت ها می باشد.
۳-۵-۳) متغیرهای کنترلی-از آن جایی که بازده سهام ممکن است تحت تاثیر عوامل دیگری به جز روش های تامین مالی قرار گیرد، به منظور بررسی دقیق تر تاثیر روش های تامین مالی بر بازده سهام، متغیرهای اثرگذار دیگری وارد مدل شده تااثر آن ها تعدیل و فرضیه های تحقیق دقیق تر آزمون شوند. متغیرهای کنترلی این تحقیق اندازه شرکت و نوع صنعت و ضریب تغییرات سود عادی می باشند.
۳-۶)مدل های رگرسیونی تحقیق
مدل فرضیه اصلی: