قبول سپرده (دیداری- مدتدار) یا تجهیز منابع پولی.
ایجاد تسهیلات (وام- اعتبار).
خرید و فروش فلزات قیمتی.
اجاره دادن صندوق امانات.
نقل و انتقال پول در داخل یا خارج از کشور.
نگهداری و انجام امور مربوط به اوراق و اسناد بهادار.
انجام عملیات بورس.
صدور ضمانتنامه بانکی.
تنزیل اوراق تجارتی.
انجام معاملات ارزی (خرید و فروش).
خرید و فروش سهام و اوراق قرضه و اسناد خزانه.
گشایش اعتبارات اسنادی و انجام عملیات داد و ستد بین المللی.
سرمایه گذاری در صنایع کشور.
و بالاخره خدمات امانی که عبارتند از: قبول قیومیت، وصایت و وکالت.
در تطبیق این وظایف با توجه به مبانی سیاست پولی و بانکی در نظام بانکداری جمهوری اسلامی که ملهم از آیات قرآن و متاثر از فقه اسلامی است، قانون عملیات بانکی بدون ربا تدوین شد و پس از تصویب مجلس شورای اسلامی در هشتم شهریور ۱۳۶۲ و تایید شورای نگهبان در دهم شهریور همان سال، از آغاز سال ۱۳۶۳ به مرحله اجرا گذاشته شد.
۲-۲-۳-۵- بانکهای فعال موجود در ایران
۲-۲-۳-۵-۱- بانکهای دولتی
۲-۲-۳-۵-۱-۱- بانک ملی ایران:
قانون اجازه تاسیس بانک ایرانی در ۱۴ اردیبهشت ۱۳۰۶ بهوسیله مجلس شورای ملی تصویب شد. براساس این قانون، دولت مکلف شد که بانکی به نام «بانک ملی ایران» تأسیس کند (تقوی، ۱۳۸۴). در شهریور ۱۳۰۷ هم بانک ملی ایران در تهران رسما کار خود را آغاز کرد (امیدی نژاد، ۱۳۸۶).
۲-۲-۳-۵-۱-۲- بانک صادرات ایران:
در پانزدهم شهریور سال ۱۳۳۱ موسسهای اقتصادی به نام شرکت سهامی بانک در اداره ثبت شرکتها و مالکیتهای صنعتی تهران به ثبت رسید. این شرکت بعدها «بانک صادرات و معادن» نام گرفت. اولین شعبه خارج از کشور بانک صادرات ایران در سال ۱۳۴۰ در هامبورگ آلمان تاسیس شد و به راه افتاد.
پس از پیروزی انقلاب اسلامی در ایران، بانک صادرات در هفتم خرداد ماه ۱۳۵۸ با تصویب لایحه ای از سوی مجلس شورای اسلامی، ملی شد و در زمره بانکهای تجاری دولتی کشور جای گرفت.
۲-۲-۳-۵-۱-۳- بانک تجارت
بانک تجارت به موجب لایحه قانونی اداره امور بانکها مصوب مهرماه ۱۳۵۸ از ادغام یازده بانک خصوصی داخلی و مشترک داخلی و خارجی با سرمایهای بالغ بر ۳۹ میلیارد ریال در تاریخ ۲۹ آذرماه سال ۱۳۵۸ تأسیس شد و سپس در سال ۱۳۶۰ بانک ایران و روس نیز به آن ملحق گردید (سایت اینترنتی بانک تجارت ایران).
۲-۲-۳-۵-۱-۴- بانک سپه
اولین بانک ایرانی، بانک سپه است که در سال ۱۳۰۴ و از محل وجوه صندوق بازنشستگی درجهداران ارتش، به نام بانک پهلوی قشون تاسیس گردید. گرچه هدف اولیه از تاسیس این بانک انجام امور مالی ارتش بود، ولی بهتدریج با تاسیس شعب در شهرستانهای مختلف و انجام عملیات بانکی، به یک بانک بزرگ تبدیل شد (حسنزاده و سلطانی، ۱۳۸۵).
۲-۲-۳-۵-۱-۵- بانک کشاورزی
در قانون اجازه تاسیس بانک ملی مقرر شده بود که چنانچه دامنه معاملات شعبه فلاحتی این بانک توسعه یابد، به بانک مستقلی تبدیل گردد. از این رو، در تاریخ ۲۵ تیرماه ۱۳۱۲ شعبه فلاحتی بانک ملی ایران تفکیک و به بانک مستقلی به نام بانک کشاورزی تبدیل شد (سایت اینترنتی بانک رفاه). ماموریت اساسی بانک کشاورزی فراهم آوردن امکانات اعتباری برای توسعه بخش کشاورزی و سایر فعالیتهای مرتبط با آن و ارتقای سطح زندگی و درآمد روستاییان یا به طور خلاصه، تامین مالی کشاورزی و با اتکای به سرمایه و سایر کمکهای دولتی انجام میگرفت (امیدینژاد، ۱۳۸۶).
( اینجا فقط تکه ای از متن فایل پایان نامه درج شده است. برای خرید متن کامل پایان نامه با فرمت ورد می توانید به سایت feko.ir مراجعه نمایید و کلمه کلیدی مورد نظرتان را جستجو نمایید. )
۲-۲-۳-۵-۱-۶- بانک رفاه کارگران
بانک رفاه در اجرای تبصره ماده ۳۹ قانون بودجه سال ۱۳۳۸ کشور و ماده ۳۸ قانون سازمان بیمههای اجتماعی بهمنظور سرمایه گذاری و بهره برداری از وجوه بیمه کارگران با هدف کمک به تأمین رفاه و ایجاد تسهیلات لازم برای رفع نیازمندی طبقه کارگر، عملیات خود را از ششم فروردین ۱۳۴۰ با افتتاح شعبه مرکزی در تهران و شعبه اصفهان آغاز کرد (سایت اینترنتی بانک رفاه ایران).
۲-۲-۳-۵-۱-۷- بانک ملت
براساس رای صادره از سوی مجمع عمومی بانک در جلسه مورخ ۲۸/۹/۱۳۵۸ و با مجوز حاصل از ماده ۱۷ لایحه قانونی اداره امور بانکها، بانک ملت از ادغام ۱۰ بانک خصوصی قبل از انقلاب ایجاد گردید (سایت اینترنتی بانک سپه).
۲-۲-۳-۵-۱-۸- بانک مسکن
به دنبال پیروزی انقلاب اسلامی، بانک مسکن در سال ۱۳۵۸ براساس طرح ادغام بانکها (مصوب ۱۷/۳/۱۳۵۸ شورای انقلاب اسلامی) از ادغام بانکهای رهنی ایران، ساختمان، شرکت سرمایه گذاریهای ساختمانی بانکهای ایران و ۱۳ شرکت پسانداز و وام مسکن (کوروش، اکباتان، پاسارگاد در تهران و سایر مراکز استانها از جمله همدان، کرمانشاه، مازندران، گرگان، سمنان و آبادان) تشکیل گردید (سایت اینترنتی بانک سپه).
۲-۲-۳-۵-۱-۹- بانک توسعه صادرات ایران
لزوم وجود سازمانی در کشور که بتواند کمبود یک نهاد مالی معتبر و موجود در بخش صادرات- واردات کشور را مرتفع سازد، از نکاتی بود که در ابتدای تدوین قانون عملیات بانکی بدون ربا در ایران، مورد نظر مقامات اقتصادی جمهوری اسلامی ایران قرار گرفت و در نتیجه، در تاریخ ۱۹/۴/۱۳۷۰ بانک توسعه صادرات ایران تاسیس شد و عملا از شهریور ماه ۱۳۷۱ آغاز به کار کرد (امیدینژاد، ۱۳۸۶).
۲-۲-۳-۵-۱-۱۰- بانک صنعت و معدن
بانکهای توسعهای از مهمترین نهادهای مالی هستند که وجوه میان مدت و بلندمدت را با شرایطی نسبتا مناسب از داخل و خارج کشور تجهیز می کنند و آنها را همراه با ارائه مشاورههای مدیریتی، فنی و اقتصادی در اختیار سرمایه گذاران قرار می دهند تا برای اجرای طرحهایی که براساس اهداف برنامه های توسعهای کشورها تعیین شده اند، مورد استفاده قرار دهند.
بانک صنعت و معدن بهموجب لایحه قانونی اداره امور بانکها در مهرماه سال ۱۳۵۸، از ادغام بانک اعتبارات صنعتی، بانک توسعه صنعتی و معدنی ایران، بانک توسعه و سرمایه گذاری ایران، شرکت سرمایه گذاری بانکهای ایران و صندوق ضمانت صنعتی تشکیل شد (امیدینژاد، ۱۳۸۶).
۲-۲-۳-۵-۱-۱۱- پست بانک
پست بانک هم پس از تصویب اساسنامه توسط هیات وزیران از دی ماه سال ۱۳۷۵ فعالیت خود را به طور رسمی آغاز کرد و انواع خدمات بانکی را ارائه نمود.
۲-۲-۳-۵-۱-۱۲- بانک توسعه تعاون
بانک توسعه تعاون نیز در راستای اصل ۴۴ قانون اساسی در تاریخ ۱۵ مرداد ۱۳۸۸ با سرمایه اولیه ۵۰۰۰ میلیارد ریال شکل گرفته است.
۲-۲-۳-۵-۱-۱۳- بانک قرضالحسنه مهر ایران
بانک قرضالحسنه مهر ایران براساس مصوبه ۱۷/۶/۸۵ شورای اقتصاد با سرمایه اولیه ۱۵ هزار میلیارد ریال و با مشارکت بانکهای دولتی تاسیس شده است.
۲-۲-۳-۵-۲- بانکهای خصوصی
از سال ۱۳۷۷ بهبعد، تاسیس بانک توسط بخش خصوصی در ایران قانونی شد و تعدادی موسسه اعتباری و پولی خصوصی در کشور فعالیت خود را در قالب جمعآوری وجوه و تخصیص منابع مورد نیاز جهت اعطای تسهیلات اعتباری به متقاضیان و همچنین ارائه خدمات پولی و بانکی- به استثنای حساب جاری- به عموم مشتریان آغاز کردند (بابایی، ۱۳۸۵). بانک مرکزی، اجازه فعالیت بانکهای خصوصی جهت فعالیت در سیستم بانکی ایران را در سال ۱۳۷۹ صادر کرد و هدف آن هم افزایش رقابت و بهبود خدمات بانکی بود (سایت اینترنتی رستاک).
۲-۲-۳-۵-۲-۱- بانک اقتصاد نوین
بانک اقتصاد نوین براساس مجوز بانک مرکزی جمهوری اسلامی ایران، در مرداد ماه ۱۳۸۰ تاسیس شد و بهعنوان اولین بانک خصوصی جمهوری اسلامی ایران به ثبت رسید.
۲-۲-۳-۵-۲-۲- بانک پارسیان