درصد
تعداد
نقاط سکونتگاهی
ارتفاع
۳/۵۵
۲۵
سربند ، مورکان ، رحمت آباد ، زیق آباد ، یال بلند ، شورجه ، چم آسمان، چم پیر ، چم نور ، چم طاق ، چم یوسفعلی ، چم تقی ، سعید آباد ، کرچگان ، کته شور ، دورک ، اسلام آباد ، خشوئیه ، زردخشوئیه ، پرکستان ، چم علیشاه ، چم آغل ، برنجگان ، آیدوغمیش ، صادق آباد
۱۸۰۰-۰
۳۲
۱۶
چم کهریز ، قلعه ترکی ، حاج الوان ، چم حیدر ، محمود آباد ، هاردنگ ، زمان آباد ، کچوئیه ، لای بید ، حاجت آقا ، قلعه آقا ، آب میلی ، زیرآب ، حبیب آباد ، حسین آباد ، مزرعه ابوالفتح
۲۰۰۰-۱۸۰۰
۷/۱۰
۵
قلعه سنگی ، کلیشاد رخ ، جعفر آباد ، فتح آباد ، رکن آباد
۲۰۰۰+
(مأخذ : طرح ساماندهی فضا و سکونتگاه های روستایی ، بنیاد مسکن ، ۱۳۸۱، ص ۶۸ )
۳-۹ وضعیت اقلیمی منطقه باغبهادران :
عوامل مؤثر طبیعی در کیفیت آب و هوایی قسمتهای مرکزی ایران ، بخش باغبهادران را نیز شامل می شود و خشکی آب و هوا با قدرت تبخیر شدید ، موجب کاهش ریزشهای جوی در این ناحیه از کشور است . رطوبت موجود در هوا که از حوضه مدیترانه و اقیانوس اطلس به سوی شرق در حرکت است ، مقداری از شدت خود را به علت برخورد با رشته کوههای زاگرس که در قسمت غربی باغبادران قرار دارد از دست می دهد . این رطوبت موجود در هوا در دامنه های بلند زاگرس به مقدار زیاد تولید بارندگی می کند ولی در قسمتهای شرقی مانند باغبهادران ، ریزش به مقدار کم صورت می گیرد . بدون شک خشک بودن هوای منطقه و بارندگی اندک آن ، از مجاورت استان اصفهان با کویر تأثیر پذیرفته است ؛ ولی از جانب دیگر چون در اطراف منطقه ، جلگه ها و مزارع و دشتهای گسترده سرسبز وجود دارد ، از این رو آب و هوای آن معتدل و تا اندازه ای ییلاقی است . (طرح هادی شهر باغبهادران ، ۱۳۷۳ ، ص۴۹ )
در زمینه مطالعات اقلیمی ، به لحاظ آنکه محدوده مورد مطالعه فاقد ایستگاه سینوپتیکی بوده ، از نزدیکترین ایستگاه کلیماتولوژی ، ایستگاه پل کله و ذوب آهن استفاده شده است .
برای طبقه بندی اقلیم یک منطقه از روش های متعددی می توان بهره برد . که می توان به روش های طبقه بندی اقلیم بر اساس روش کوپن Koppen ( دانشمند معروف آلمانی )۱ ، روش ترنت وایت Thornthwaite ، روش دکتر کریمی و یا روش های دیگر اشاره نمود .
( اینجا فقط تکه ای از متن درج شده است. برای خرید متن کامل فایل پایان نامه با فرمت ورد می توانید به سایت feko.ir مراجعه نمایید و کلمه کلیدی مورد نظرتان را جستجو نمایید. )
در مورد اقلیم منطقه باغبهادران سعی شده که از روشی مرکب از روش های فوق بهره برده و نتیجه کلی در اینجا بصورت خلاصه بیان می شود :
بر اساس روش کوپن ، این بخش دارای اقلیم نیمه خشک با تابستانهای خشک بوده و مناطق محدود و غرب آن دارای اقلیم نیمه گرمسیری است .
بر اساس روش پیشنهادی دکتر کریمی ، این منطقه دارای اقلیم نیمه خشک گرم با زمستانهای نسبتاً سرد می باشد . ( نگاهی به شهرستان لنجان ، ۱۳۸۵ ، ص۲ )
به طور کلی می توان گفت که منطقه مورد نظر از نظر تیپ اقلیمی و شرایط آب و هوایی ، جزء مناطق خشک کشور محسوب می شود . این منطقه در دوره های سرد و گرم تحت تأثیر شرایط انتقالی دینامیک و ژنتیک کشور بوده و به درجات متنوع در ارتباط با اثرات متفاوت توده های هوا با منشأ متضاد دارای زمستانهای سرد و بارانی و تابستانهای گرم و خشک می باشد و به نظر اقلیم شناسان ، این منطقه با ضریب خشکی ۷/۵ ، جزء اقلیم خشک محسوب می شود .
با توجه به خشک و نیمه خشک بودن منطقه از نظر شرایط آب و هوایی ، گذر رودخانه زاینده رود از بسیاری از مناطق سکونتگاهی این بخش ، باعث تعدیل شرایط آب و هوایی و افزایش رطوبت نسبی منطقه شده است ؛ به طوریکه درحالت مقایسه ای بین دو شهر باغبهادران و چرمهین که هر دو در فاصله بسیار کمی از یکدیگر و در محدوده بخش قرار دارند ، می توان عنوان کرد که عبور رودخانه از وسط شهر باغبهادران باعث شده که این شهر نسبت به چرمهین دارای آب و هوای معتدل تر و ملایم تری در طی فصول مختلف باشد و همچنین بوجود آمدن بیشه زارهای مختلف را در حاشیه رودخانه سبب گردد که از نقاط مثبت گردشگری بخش می باشد .
۳-۱۰ بارش منطقه :
یکی از عناصر اقلیمی که عامل اصلی تزریق و نفوذ آب در سفره های زیرزمینی و آبهای سطحی است ، بارش می باشد . رژیم بارندگی منطقه ، تحت تأثیر دو دسته عوامل در مقیاس وسیع و محلی قرار دارد . در مقیاس وسیع ، تحت تأثیر هوای سرد حاصل از نفوذ آنتی سیکلون سیبری به داخل ایران و از طرف دیگر متأثر از جریانات مدیترانه ای از جهت غرب و شمال غرب می باشد . بارانهای دوره سرد منطقه ، نتیجه جریانات هوا با منشأ مدیترانه ای و شمال غربی است . در مقیاس محلی نیز از یک طرف از دشت که در شرق و غرب خود با ناهمواریهایی مشخص شده است ؛ با توجه به برخورداری از میزان رطوبت لازم و دریافت توده های مرطوب هوای گذری از زاگرس در قسمتهای مرتفع تر از بارش برخوردار می گردد . البته به علت موقعیت خاص این منطقه که در پناه نواحی مرتفع غربی قرار گرفته ، توده های مرطوب و سیکلونهای رطوبت زا قبل از رسیدن به این منطقه بخش اعظم رطوبت خود را از دست می دهند .
حداکثر بارش منطقه ، مربوط به ماه اسفند و حداقل آن ، مربوط به ماه شهریور است .
جدول شماره ۴- میانگین بارش ۱۱ ساله در بخش باغبهادران ( ۱۹۹۴ـ ۱۹۸۴)
کمبود بارش
مازاد بارش
میانگین بارش
ماه
۱/۱۸
—-
۹۳/۲۲
فروردین
۳/۳۴