نتیجه تعامل سطوح انتظار و عملکرد درک شده توسط مشتری در نظر میگیرد.
Miller
۱۹۹۹
به صورت میزانی است که محصول جامع شرکت تقاضاها و خواسته های مشتریان را برآورده میسازد.
Hill
۲۰۰۰
عکس العمل احساسی(عاطفی) یا حالتی از درک متقابل و شناختی است. پاسخی در ارتباط با تمرکز ویژه روی انتظارات از تولید و تجربه استفاده از خدمت یا مصرف است.
Kne –Anderson
۲۰۰۱
احساسات خوشایند شخص، که از مقایسه عملکرد ذهنی وی در قیاس با انتظارات او ناشی می شود.
Kotler
۲۰۰۶
تلقی مشتری از میزان تامین نیازهمندیهای مشتری
ISO 9000
۲۰۰۰
گیس و کات (۲۰۰۰) پس از بررسی دقیق پیشینه موجود دریافتند که یک تعریف از رضایت که مورد قبول همگان باشد وجود ندارد. برخی از تناقضات در تعریف عبارتند از :
- بحث بر سر اینکه رضایت یک فرایند است یا یک نتیجه؛
- اختلاف بر س راینکه رضایت یک پاسخ شناختی است یا انفعالی؛
-
-
- اختلاف بر سر استفاده از اصطلاحات معین برای بیان مفهوم: ” رضایت مصرف کننده"، ” رضایت مشتری” یا ” رضایت"؟
(( اینجا فقط تکه ای از متن درج شده است. برای خرید متن کامل فایل پایان نامه با فرمت ورد می توانید به سایت feko.ir مراجعه نمایید و کلمه کلیدی مورد نظرتان را جستجو نمایید. ))
-
همچنین آنها سه بخش کلی را که در تعریف موجود در پیشینه مشترک است را مشخص نمودند:
- رضایت مصرف کننده نوعی پاسخ است، یک قضاوت احساسی، شناختی یا ارادی؛
- پاسخ براساس ارزیابی یک مولفه خاص (انتظارات، محصول، تجربه، مصرف کننده و غیره)؛
- پاسخ در یک زمان خاص (پیش از خرید، پس از خرید، پس از مصرف، پس از تجربه تمدید شده و غیره) داده می شود (G. Chi, 2005).
البته اکثر مطالعات مرتبط با رضایت گردشگر بر فرهنگهای غربی تاکید داشته اند و تعداد اندکی از آنها این موضوع را در کشورهای آسیایی بررسی کرده اند (Wang et al., 2009).
۲-۲-۱- اهمیت و مزایای رضایتمندی
راضی نمودن مصرف کننده به سه دلیل دارای اهمیت است که عبارتند از :
- منجر به تبلیغات دهان به دهان مثبت محصول توسط گردشگر میان دوستان، بستگان و در نتیجه جذب مشتریان جدید میگردد.
- با ایجاد رضایتمندی در مشتریانی که برای اولین بار از محصول استفاده می کنند، میتوان آنها را تبدیل به مشتریان وفادار نموده و در نتیجه منبع ثابتی از درآمد را بدون نیاز به صرف هزینه اضافی در بازاریابی ایجاد نمود.
- رسیدگی به شکایات هزینهبر، وقتگیر و برای اعتبار ارائه دهندگان خدمات نامطلوب است. همچنین، هزینه های مستقیمی را که ناشی از پرداخت خسارت میباشد تحمیل مینماید (Huang & Sarigollu, 2007).
رضایت گردشگر مزایای زیادی را برای مقاصد گردشگری ایجاد می کند و سطوح بالاتر از رضایت گردشگران منجر به وفاداری مشتریان می شود.
رضایت مشتری به عنوان یک عامل کلیدی در شکل گیری تمایل خرید آتی مشتریان به شمار میرود. همچنین مشتریان راضی به احتمال از تجربه خوبشان نزد دیگران صحبت خواهند کرد؛ این امر به ویژه در فرهنگهای شرقی که زندگی اجتماعی به گونه ای شکل یافته است که ارتباطات اجتماعی با دیگر افراد جامعه را بهبود بخشد، از اهمیت بیشتری برخوردار است (Javdaneh, 1387).
بیگن و همکاران (۲۰۰۹) در پژوهش خود متوجه شدند که تنوع طلبی، دلیل اصلی برای بازگشت گردشگران به یک مقصد در بازه زمانی کوتاه و رضایت مهمترین و قوی ترین دلیل برای بازگشت گردشگران به یک مقصد در بلند مدت است. از این رو توسعه رضایت مشتری بایستی به عنوان یکی از کارکردهای سازمانهای مدیرت مقصد (DMS) و پیش نیازی برای توسعه راهبردهای اتخاذ شده پذیرفته شود که در نهایت منجر به توسعه جذابیت و جایگاه رقابتی مقصد میگردد. این آرمان وابسته به همکاری و تلاش عرضه کنندگان متعددی است که اگرچه هدایت و همسوکردن تلاش های آنها در بعد عرضه در راستای هدف مشترک افزایش رضایت مشتری، منطقی به نظر می آید؛ اما دستیابی به آن در عمل بسیار مشکل است (Juergen Gnoth et al., 2009). مدیریت مقصد با کنترل منظم رضایت بازدیدکننده (بعد تقاضا) و بهبود عملکرد صنعت (بعد عرضه) در ارتباط است. نیل به اهداف فوق، به شناخت و درک نیازهای بازدیدکنندگان و توسعه محصولات موثر در مقصد بستگی دارد (Yoon, 2002). همچنین، به منظور افزایش قدرت رقابتمندی یک مقصد، بایستی فعالیتهای بازاریابی مشخص انجام گیرد که کاتلر و آرمسترانگ (۲۰۱۰) واژه “بازاریابی مکان” را برای آن استفاده می کنند. بازاریابی مکان شامل فعالیتهایی است که هدف از آن ایجاد، حفظ یا تغییر طرز تفکر یا رفتار نسبت به مکانهای خاص است. در رابطه با گردشگری نیز بازاریابی مکان بیش از هر چیز به چگونگی جلب گردشگران و بازدیدکنندگان به جاذبههای مقصد اشاره دارد که بدین منظور از شعارهای تبلیغاتی استفاده می شود. به طور مثال تگزاس تبلیغ می کند که ” خود یک کشور است” (Kotler & Armstrang, 1389).
مقالهای با عنوان بررسی پیش درآمدها و پیامدهای رضایت گردشگر با بهره گرفتن از رویکردهای معادلات ساختاری نوشته زیا، جی ، چائولین و فنگ در سال ۲۰۰۹ ارائه شد. مدل ارائه شده در این مطالعه عوامل موثر بر رضایت گردشگر شامل انتظارات گردشگر، تصویر مقصد، کیفیت ادراک شده و ارزش ادراک شده و همچنین عوامل ناشی از رضایت گردشگر شامل شکایت گردشگران و وفاداری آنها را مورد بررسی قرار داده است. جهت آزمون مدل پیشنهادی از معادلات ساختاری بهره گرفته شده و نتایج نشان می دهد که چهار عامل انتظارات گردشگر، تصویر مقصد، کیفیت ادراک شده و ارزش ادراک شده بر رضایت مشتری تاثیر داشته و از سویی دیگر رضایت گردشگر نیز تاثیر منفی بر شکایت آنان و تاثیر مثبت بر وفاداری آنها دارد (Wang et al., 2009).