خازن گیت، اثر خازن اکسید گیت ، خازن کوانتومی و خازنهای پارازیتی حاصل از خطوط میدان الکتریکی جانبی فلز گیت به سمت نواحی سورس و درین میباشد ]۴۶،۴۷[
شکل(۴-۱): نمایشی از خازن گیت [۴۸].
باتوجه به شکل۴-۲، خازن کوانتومی از طریق تغییرات بار کانال نسبت به ولتاژ کانال قابل محاسبه است ]۴۹[.
(۴-۲)
باید توجه کرد که در ساختارهای در ابعاد نانو، بدلیل کوتاه بودن طول کانال اثر خازنهای پارازیتی زیادتر میباشد به طوری که میتوانند با خازنهای ذاتی افزاره قابل مقایسه باشند ]۵۰[.
باتوجه به اینکه در GNRFET از دی الکتریک با ضریب ۱۶ استفاده می شود. بنابراین معمولا است و این امر سبب می شود تا با انجام یک تقسیم ولتاژ، ولتاژ کانال را برابر با ولتاژ گیت بدست آوریم و این بدین معنا است که کنترل ولتاژ کانال با گیت صورت میگیرد.
(( اینجا فقط تکه ای از متن درج شده است. برای خرید متن کامل فایل پایان نامه با فرمت ورد می توانید به سایت feko.ir مراجعه نمایید و کلمه کلیدی مورد نظرتان را جستجو نمایید. ))
(۴-۳)
(۴-۴)
۴-۲- فرکانس قطع بهره جریان واحد
برای بررسی رفتار فرکانس بالای یک ترانزیستور معمولا از فرکانس قطع بهره جریان واحد (فرکانسی که بهره جریان به یک میرسد) استفاده می شود. به فرکانس قطع یک ترانزیستور اثر میدانی نانو نوار گرافن ذاتی، فرکانس قطع ذاتی (اصلی) و به فرکانس قطع یک ترانزیستور اثر میدانی نانو نوار گرافن که شامل خازنهای پارازیتی میباشد، فرکانس قطع بیرونی (فرعی) میگویند. هنگامی که خازنهای پارازیتی کوچک هستند، فرکانس قطع بیرونی، به فرکانس قطع ذاتی نزدیک می شود.
شکل(۴-۲): مدار معادل سیگنال کوچک یک ترانزیستور نانو نوار گرافن با تقریب شبه ایستا.
برای محاسبه فرکانس قطع () از تقریب شبه-ایستا[۶۵] استفاده کردهایم. تقریب شبه-ایستا در جایی کاربرد دارد که سیگنال در مقایسه با ثابت زمانی تعیین شده توسط خازن گیت ذاتی و اندوکتانس کانال، به آرامی تغییر می کند ]۵۱[ مدل مداری سیگنال کوچک برای یک ترانزیستور اثر میدانی نانو نوار گرافن ، بر اساس تقریب شبه ایستا، در شکل ۴-۲ نشان داده شده است. که شامل المانهای مقاومتی و خازنی معادل میباشد و المانهای سلفی معادل، در نظر گرفته نشدهاند و حذف شده اند.
با بهره گرفتن از مدل مداری میتوانیم فرکانس قطع را به طور کلی به صورت زیر بنویسیم:
(۴-۵)
که هدایت انتقالی، هدایت کانال، و مقاومتهای پارازیتی سورس و درین، خازن ذاتی گیت، و خازنهای پارازیتی بین گیت و الکترود سورس(درین) میباشد ]۵۲[. که نیاز به محاسبات الکترواستاتیکی جداگانه ای دارد. اگر مقاومتهای پارازیتی در محاسبات در نظر گرفته نشوند در نتیجه داریم:
(۴-۶)
فرکانس قطع ذاتی ترانزیستور بدون خازنهای پارازیتی برابر است با:
(۴-۷)
فرکانس قطع ذاتی را میتوان بر حسب نسبت تغییر جریان به تغییر بار کانال تعیین نمود]۵۳[ :
(۴-۸)
که جریان سورس-درین است و کل بار کانال نانو نوار گرافن، است و به صورت زیر محاسبه می شود:
(۴-۹)
که چگالی الکترون به عنوان تابعی از موقعیت کانال و طول کانال میباشد. با توجه به معادله (۴-۹)، میتوان نتیجه گرفت که فرکانس قطع با خازنهای پارازیتی نسبت عکس دارد. همچنین با تغییر ابعاد فلز گیت میتوان خازنهای پارازیتی را تغییر داد. برای مثال با کاهش طول اتصال گیت نسبت به منطقه کانال، فاصلهی بین گیت و الکترود سورس (درین)[۶۶] بیشتر می شود و از این طریق خازنهای پارازیتی کاهش مییابند و فرکانس قطع افزایش مییابد]۵۴[. یا با افزایش ضخامت فلز گیت، خازنهای پارازیتی افزایش یافته و فرکانس قطع کاهش مییابد.
تغییر ابعاد طول کانال می تواند خازن ذاتی گیت را تغییر دهد. با کاهش طول کانال، خازن ذاتی گیت کاهش مییابد و سبب افزایش فرکانس قطع می شود.
۴-۳- زمان تاخیر در هر بار عمل کلید زنی ()
خازن گیتی که بین گیت-سورس و گیت-درین از طریق میدانهای پارازیتی و بواسطهی دیالکتریک با ضریب گذردهی زیاد ایجاد شدهاست، دلیل اصلی محدودیت زمان تاخیر سریع، میباشد ]۵۵[.زمان تاخیر یکی از مهمترین معیارهای عملکرد در کاربردهای الکترونیک دیجیتال میباشد و تعیینکننده سرعت کلیدزنی ترانزیستور میباشد. زمان تاخیر در هر بار عمل کلیدزنی به صورت زیر محاسبه می شود:
(۴-۱۰)
که بار کلی کانال در حالت روشنایی () ، بار کلی کانال در حالت خاموشی () و جریان روشنایی میباشد]۵۴[.
میتوان نتیجه گرفت که با افزایش طول کانال و بزرگتر شدن خازن گیت، بار داخل کانال دیرتر تخلیه شده و سبب افزایش تاخیر خواهد شد.
۴-۴- توان مصرفی[۶۷](PDP)
توان مصرفی میانگین انرژی مصرف شده در هر بار عمل کلید زنی و به عبارتی معادل می باشد با:[۷۰].
(PDP) = Pav. Tp
=∆q.VDD = ().vDD (۴-۱۱)
۴-۵- شبیه سازی ترانزیستورهای اثر میدانی مبتنی بر نانو نوار گرافن
در این بخش سعی می کنیم با بهره گرفتن از روش شبیه سازی تابع گرین غیر تعادلی، ابتدا منحنی ساختار نوار انرژی و چگالی الکترون و سپس منحنی مشخصه در ولتاژهای مختلف و منحنی مشخصه در ولتاژهای مختلف برای ساختار مشخص از ترانزیستورهای اثر میدانی مبتنی بر نانو نوار گرافن(GNRFET ماسفتی) با بهره گیری از تابع گرین غیر تعادلی ترسیم و سپس منحنی پارامترهای موثر بر حالت های گذرا در ترانزیستورهای اثر میدانی همانند منحنی مشخصه () ، منحنی مشخصه () ، متغیرهای موثر بر آن شامل مشخصه () و منحنی مشخصه () ، منحنی مشخصه () را نمایش دهیم. نهایتا با مهندسی ساختار این افزاره، این پارامترها و یا به عبارتی اثرات پاسخ گذرا را در چندین ساختار پیشنهادی شامل گیت Over lap و Underlap شده و گیت ایده آل بر روی سورس و درین را بررسی خواهیم نمود.
۴-۵-۱- مشخصات افزاره GNRFETماسفتی
شکل(۴-۳): نمایش طول قسمت های مختلف GNRFET ماسفتی با توجه به ساختار اصلی.[۳۸]
همانطور که در شکل۴-۳ مشاهده می شود، طول نواحی سورس و درین این ترانزیستور یکسان است و از هر دو سو به GNR ذاتی منتهی شود، که نقش کانال را ایفا می کند. ابعاد افزاره مطرح شده برای شبیهسازی به شرح زیر میباشد:
طول افزاره: ۷۰ نانومتر | طول گیت: ۳۰ نانومتر |
طول کانال: ۳۰ نانومتر | طول سورس: ۲۰ نانومتر |