جریان نقدی حاصل از عملیات – هزینه استهلاک +سود عملیاتی
(۱- )* ―――――――――――――――――――――――= شاخص محافظه کاری
جمع داراییها در اول دوره
باتوجه به اینکه حسابرسی ابعاد و ویژگیهای متفاوتی دارد، این فرضیه کلی می تواند با فرضیه های اختصاصی زیر اثبات گردد
-
- بین کیفیت حسابرس و محافظه کاری مبتنی بر اقلام تعهدی ارتباط معنا داری وجود دارد ؛
-
- بین اندازه حسابرس و محافظه کاری مبتنی بر اقلام تعهدی ارتباط معنا داری وجود دارد ؛
-
- بین دوره تصدی حسابرس و محافظه کاری مبتنی بر اقلام تعهدی ارتباط معنا داری وجود دارد ؛
-
- بین نوع اظهارنظر حسابرس و محافظه کاری مبتنی بر اقلام تعهدی ارتباط معنا داری وجود دارد ؛
۳-۵-۲) بررسی فرضیه دوم
فرضیه دوم : بین مولفه های حسابرسی و محافظه کاری بر مبنای معیار نسبت ارزش دفتری به ارزش بازار رابطه معنی داری وجود دارد.
همچنان که عنوان شد اتخاذ رویکردهای محافظه کارانه منافع و هزینه هایی برای واحدهای تجاری به دنبال دارد. مهمترین مزایای محافظه کاری عبارتست از:
( اینجا فقط تکه ای از متن فایل پایان نامه درج شده است. برای خرید متن کامل پایان نامه با فرمت ورد می توانید به سایت feko.ir مراجعه نمایید و کلمه کلیدی مورد نظرتان را جستجو نمایید. )
انعقاد قراردادهای کارا ،
کاهش دعاوی حقوقی،
کاهش یا به تعویق انداختن مالیات،
کاهش هزینه های سیاسی ،
کاهش عدم تقارن اطلاعاتی درشرکتهای کوچک ،
کاهش فشارها و تهدیدات رقابتی
و افزایش کیفیت اطلاعات مالی را می توان برشمارد.
در مقابل این منافع هزینه هایی نیز در بردارد که مهمترین آنها کاهش انتظارات از عملکرد آتی واحد تجاری خواهد بود. واحدهای تجاری با به کارگیری اصل منفعت و هزینه ، رویکرد مناسب خود را اتخاذ می کنند.
معیار محافظه کاری مبتنی بر ارز شهای بازار:
ارزش بازار داراییها و تعهدات در برگیرنده تغییر خالص داراییها در هر دوره است، اما تمام این تغییرات در حسابها و گزارش های مالی منعکس نمی شوند. تحت حسابداری محافظه کارانه، افزایش داراییها) سود( که فاقد قابلیت رسیدگی بالایی باشند، ثبت نمی شوند؛ درحالی که کاهشهایی با همان میزان قابلیت رسیدگی، ثبت میشوند.
در نتیجه خالص دارایی ها کمتر از واقع و زیر ارزش بازار گزارش میشود احمد و دولمان از نسبت ارزش دفتری به ارزش بازار و ضرب آن در عدد ( -۱) به عنوان معیار محافظه کاری استفاده کردند.
از آنجا که محافظه کاری معمولا منجر به کمتر از واقع نشان دادن ارزش دفتری حقوق صاحبان سهام نسبت به ارزش بازار آن می شود، شرکتهای استفاده کننده از حسابداری محافظه کارانه تر، دارای نسبت ارزش دفتری به ارزش بازار کمتری هستند. به عبارت دیگر رابطه نسبت ارزش دفتری به ارزش بازار با محافظه کاری معکوس است، که با ضرب آن در عدد ( -۱) نسبت مستقیمی از محافظه کاری به دست می آید.
بر اساس آنچه گفته شد ، این فرضیه کلی را نیز می تواند با فرضیه های اختصاصی زیر اثبات کرد:
-
- بین کیفیت حسابرس ومحافظه کاری مبتنی بر ارزش بازار به ارزش دفتری ارتباط معناداری وجود دارد ؛
۲- بین اندازه حسابرس و محافظه کاری مبتنی بر ارزش بازار به ارزش دفتری ارتباط معناداری وجود دارد؛
۳- بین دوره تصدی حسابرس و محافظه کاری مبتنی بر ارزش بازار به ارزش دفتری ارتباط معنا داری وجود دارد ؛
۴-بین نوع اظهارنظر حسابرس و محافظه کاری مبتنی بر ارزش بازار به ارزش دفتری ارتباط معنا داری وجود دارد ؛
-
-
-
- طریقه استخراج مدلها
-
-
مدل اصلی پژوهش:
CONSER = α۰ + β۱ QUALITY + β۲ AUDIT_SIZE + β۳ TENURE + β۴ REPORT+ β۵ SIZE +Β۶ LEV + β۷ ROA + εi
محافظه کاری CONSER:
در این مدل متغیر به مفهوم محافظه کاری به عنوان متغیر وابسته در نظر کرفته شده است. برای بدست آوردن مقدار آن از دو روش زیر استفاده شده است
روش اول: مدل اندازه گیری محافظه کاری بر مبنای معیار مبتنی بر اقلام تعهدی
اقلام تعهدی عملیاتی ازتفاوت سود عملیاتی و جریان نقدی عملیاتی بعلاوه هز ینه استهلاک به دست می آید. به عقیده گیولی و هین رشد اقلام تعهدی می تواند شاخصی از تغییر در درجه محافظه کاری حسابداری در طول یک دوره بلند مدت باشد .به بیانی دیگر اگر اقلام تعهدی افزایش یابد، در آن صورت محافظه کاری کاهش می یابد و بر عکس، از این رو برای تعیین جهت تغییرات محافظه کاری اقلام تعهدی در عدد منفی یک ضرب می شود.(حساس یگانه و شهریاری۱۳۸۹ ،۴)
از آن جایی که فروش می تواند بر اقلام تعهدی نظیر تغییرات در حساب های دریافتنی و موجودی کالا و شاخص سودآوری اثرگذار باشد ، لذا در این تحقیق نسبت فروش به جمع دارایی به عنوان متغیر کنترل به متغیرهای پژوهش اضافه شده است. برای کنترل عامل تورم بر اقلام تعهدی و تغییرات محافظه کار ی و همچنین برا ی همگن کردن اطلاعات در سطح شرکتها با اندازه ها ی مختلف و هم چنین برای کاهش ناهمسانی واریانس در باقی مانده مدل(جمله پسماند)، متغیر های پژوهش بر جمع دارایی ها تقسیم شده است
روش دوم: مدل اندازه گیری محافظه کاری بر مبنای معیار ارز بازار به ارزش دفتری
در این روش تعداد سهام هر شرکت از صورتهای مالی استخراج شده و همچنین با بهره گرفتن از سایت مدیریت فناوری بورس تهران ارزش سهام معامله شده در پایان هر سال شرکتها بدست آمده است سپس نسبت ارزش بازار به ارزش دفتری این سهام اندازه گیری شده است و عدد آن به عنوان عدد محافظه کاری در نظر گرفته شده است.
کیفیت حسابرسی :QUALITY
مطابق پژوهش ابراهیم کرد و سیدی در این تحقیق گزارشاتی که در آنها بندهای شرط کمتر از عدد میانه باشد به عنوان گزارش با کیفیت پایین درنظر گرفته شده و عدد صفر تخصیص داده شده و به گزارشاتی که بندهای شرط، بیشتر از عدد میانه باشد گزارش با کیفیت بالا تلقی شده و عدد یک اختصاص می یابد. (ابراهیم کردلر و سیدی ۱۳۸۷ ، ۱۵)
متغیر اندازه حسابرسی (AUDIT_SIZE ):