۲.۱.۷.۲. نمای خلفی و قدامی
در این حالت باید بدن توسط این خط به دو نیمه مساوی و قرینه تقسیم شود و خط ثقل بین دو پا فرود آید (جینکینز و همکاران، ۱۹۸۹).
۲.۷.۲. تکامل وضعیت بدنی
ستون فقرات در افراد بزرگسال دارای چهار انحنا میباشد. در حالیکه در بدو تولد فقط دارای یک انحنا مقعر C شکل است. انحناهای سینهای و خاجی به همان حالت اولیه باقی میمانند که به آنها قوسهای اولیه میگویند. قوسهای لوردوز گردنی و کمری محدب بوده که بعد از تولد ایجاد میشوند و به آنها قوسهای ثانویه میگویند. لوردوز گردنی زمانی که نوزاد در حدود ۳ ماهگی شروع به کنترل سر می کند، شروع به شکل گیری کرده و در ۷-۶ ماهگی که قادر به نشستن است، به طور اولیه تکمیل می شود. در حالیکه لوردوز کمری همزمان با شروع ایستادن و راه رفتن کودک شکل میگیرد. در گذر پیشرفت از مرحله سینه خیز رفتن تا راه افتادن کودک، که لگن خود را به شکل عمودی در می آورد، نیاز به تعادل بیشتری وجود دارد. در واقع افزایش و شکل گیری انحنای کمری در پاسخ به نیروهای گرانشی است که در نتیجه ایستادن، راه رفتن و نگهداری تنه به طور مستقیم به وجود آمده است. توسعه انحناهای ستون فقرات معمولاً تا کامل شدن رشد ستون فقرات تقریباً تا ۱۷-۱۲ سالگی ادامه پیدا خواهد کرد. وجود این انحناها به طور مستقیم با شکل و اندازه دیسکهای بین مهرهای و جسم مهرهها در ارتباط است (لطافت کار و همکاران، ۱۳۸۹).
۳.۷.۲. عوامل موثر بر وضعیت بدن
وضعیت بدنی از جنبه های مختلف تحت تاثیر شکل بندی استخوانها، ویژگی تاندونها و عضلات متصل به آنها قرار میگیرد. عملکرد غیر عادی استخوانها، عضلات و بیماریهای تخریب کننده به عنوان عامل اصلی بر هم خوردن راستای بدنی شناخته شده اند. با این وجود عواملی که در تعیین و کنترل وضعیت بدنی نقش دارند را میتوان به پنج دسته تقسیم کرد:
۱. عوامل ژنتیکی: مانند جنس، نوع بدن، نقصهای مادر زادی، بیماریهای ذاتی و ناتواناییها، مشکلات بینایی و نرمی مفاصل.
۲. عوامل محیطی: تغذیه، ضربات، اعمال کشش و فشار ناشی از وضعیت بدنی خاص، بیماری، پوشش، سازگاری شغلی، ورزش و آب و هوا.
۳. عوامل روانی: اعتماد به نفس، تصور بدنی، سلامت روحی، عادات روزمره روش زندگی افراد، افسردگی و انگیزش.
۴. عوامل فیزیولوژیکی: سن، رشد، بارداری، خستگی، وزن بدن، فرسودگی و تغییر شکل بافتها، تون عضلانی، نرمی استخوان و درد.
۵. عوامل ایدئوپاتیک.
البته لازم به ذکر است که این نوع تقسیم بندی کامل نمی باشد. زیرا برای مثال عامل درد هم فیزیولوژیکی و هم روانی به حساب می آید و یا سن را میتوان هم در طبقه عوامل فیزیولوژیکی و هم عوامل محیطی قرار دارد (لطافت کار و همکاران، ۱۳۹۱، کیسنر و کوبی، سخنگویی، ۱۳۷۹).
( اینجا فقط تکه ای از متن فایل پایان نامه درج شده است. برای خرید متن کامل پایان نامه با فرمت ورد می توانید به سایت feko.ir مراجعه نمایید و کلمه کلیدی مورد نظرتان را جستجو نمایید. )
۴.۷.۲. دلایل وضعیت بدنی ضعیف
بعضی از دلایل وضعیت بدنی ضعیف؛ وضعیتی و بعضی ساختاری است.
۱.۴.۷.۲. عوامل وضعیتی
شایعترین علت وضعیت بدنی ضعیف، عادت وضعیت بدنی غلط است که در آن شخص وضعیت بدنی صحیح را حفظ نمیکند. حفظ یک وضعیت بدنی صحیح به عضلاتی قوی و انعطاف پذیر نیاز دارد که به راحتی خود را با تغییرات محیطی وفق دهند. این عضلات بایستی دائماً بر ضد جاذبه عمل کرده و با عضلات دیگر برای حفظ وضعیت بدنی مستقیم هماهنگ باشند (نوربخش و همکاران، ۱۳۷۹). علت دیگر وضعیت بدنی ضعیف عدم تعادل یا کوتاهی عضلات است. برای مثال کوتاهی عضله ایلیوپسواس باعث افزایش لوردوز کمری می شود. درد نیز ممکن است سبب ایجاد وضعیت بدنی ضعیف شود. فشار بر روی ریشه عصب در مهرههای کمری ممکن است باعث کمر درد شده و به دلیل وضعیتی که فرد برای کاهش درد به خود میگیرد، باعث ایجاد ناهنجاریهای وضعیتی بدن از جمله اسکولیوز شود (نوربخش و همکاران، ۱۳۷۹، لطافت کار و همکاران، ۱۳۹۱).
مشکلات تنفسی مثل آمفیزم، ضعف عمومی، وزن زیادی، کاهش حس عمقی و اسپاسم عضلانی (فلج مغزی) نیز ممکن است منجر به وضعیت بدنی ضعیف شوند. اکثر معایب وضعیت بدنی غیر ساختاری را بعد از تشخیص به راحتی میتوان اصلاح کرد. اصلاح آنها شامل تقویت عضلات ضعیف، کشش ساختارهای کوتاه شده و آموزش حفظ وضعیت بدنی مستقیم در حین نشستن، ایستادن و دیگر فعالیتهای روزمره است (لطافت کار و همکاران، ۱۳۹۱).
۲.۴.۷.۲. عوامل ساختاری
شامل آن نوع از عوامل هستند که به طور مادرزادی، حین یا بعد از تولد فرد به وجود میآیند و به صورت تغییرات دائمی در وضعیت بدنی فرد ظاهر میشوند. وضعیتهای ناهنجار ایجاد شده از این نوع را نمی توان با حرکات اصلاحی درمان کرد ولی شاید بتوان با ورزش مرتب و تمرین درمانی به موقع از وخیمتر شدن آنها جلوگیری کرد (نوربخش و همکاران، ۱۳۷۹، لطافت کار و همکاران، ۱۳۹۱).
۵.۷.۲. ناهنجاریهای اسکلتی- عضلانی
بسیاری از مردم از لحاظ قامتی، در وضعیتی پایینتر از وضعیت ایده آل هستند. اگرچه همه انحرافات وضعیتی موجب بروز آسیب، محدودیت حرکتی و یا ایجاد عوارض ثانویه نمیشوند و لیکن افراد مرتبط با حوزه حرکات اصلاحی و تندرستی باید بتوانند وضعیتهای ناهنجار را شناسایی کنند و در جهت رفع و کنترل آنها برنامه ریزیهای لازم را انجام دهند. برخی از ناهنجاریهای مربوط به ستون فقرات در ادامه به طور اختصار توضیح داده شده است.
۱.۵.۷.۲. انحراف جانبی سر
در وضعیت ایستاده طبیعی و از نمای خلفی و قدامی، سر باید به شکل متعادل قرار بگیرد به
گونه ای که خط کشش ثقل از مرکز استخوان پس سری و از روی ستون مهرهای ناحیه گردن بگذرد. خط شاقولی باید دقیقاً سر را به دو نیمه مساوی و قرینه تقسیم کند، چناچه سر به یک سمت متمایل باشد و خط کشش ثقل بر روی استخوان پس سری منطبق نباشد، عارصه کج گردنی ایجاد می شود. شدت ناهنجاری به میزان انحراف سر و مهرههای گردنی از راستای خط کشش ثقل بستگی دارد. این ناهنجاری غالباً مدت زمانی بعد از تولد یا در زمان بلوغ ظاهر می شود. چناچه این عارضه درمان نشود اختلال در وسعت میدان دید و چرخش چشمها را به دنبال خواهد داشت (جینکینز و همکاران، ۱۹۸۹). از آنجایی که سر سنگین است و از طریق یک بخش نسبتاً کوچک و انعطاف پذیر به بدن اتصال دارد از این رو مهم است که به صورت متوازن بر روی شانهها قرار بگیرد. برخی افراد دوست دارند که سر خود را به یک سو خم کنند، که این کار نه تنها باعث اعمال فشار به غضلات نگهدارنده و حرکت دهنده سر و شانه می شود، بلکه باعث ایجاد مشکلات بصری نیز می شود، زیرا با این کار ارتفاع چشم آنها به هم میخورد، معمولاً این عارضه بر طبق عادت ایجاد می شود (جینکینز و همکاران، ۱۹۸۹).
از جمله روشهای تشخیص و ارزیابی این ناهنجاری میتوان به خط شاقولی، صفحه شطرنجی و آزمون نیویورک اشاره کرد که به عنوان معیار ارزیابی وضعیت سر به جلو مورد استفاده قرار میگیرند، با این وجود اطلاعات حاصل از این روشها کیفی بوده و اجازه تجزیه و تحلیل دقیق و بیشتر داده های مربوط را فراهم نمیآورد.
۱.۱.۵.۷.۲. علل بروز کج گردنی
الف- انقباضات تند و تیز: اغلب بعد از یک تصادف کوچک با یک حمله التهاب روماتیسمی شدید به وجود می آید و یا به طور کلی در هنگام بیدار شدن از خواب یا اعمال زور شدید در تماس با عضلات گردن رخ میدهد. انقباضات به وجود آمده غیر ارادی مسبب انقباضات غیر ارادی در عضلات گردن، چرخشهای تند و تیز قابل جلوگیری و کج گردنی هستند.
ب- علت کج گردنی مادرزادی ناشناخته است، ولی چندین تئوری برجسته در این باره وجود دارد:
۱. آسیب به گردن در طول روندهای زایمان؛
۲. وجود رگهای خونی غیر نرمال و جریان خون غیر نرمال در جنین؛
۳. احتمال قرارگیری نامناسب گردن جنین در رحم مادر؛
۴. احتمالاً ضربههای درون رحم باعث خونریزی درون عضله شده و به تدریج تشکیل بافت زخم میدهد و در نتیجه سبب کوتاهی عضلات گردنی می شود؛
۵. ضربههای هنگام زایمان و کشیده شدن گردن در هنگام زایمان.
ج- اکتسابی
۱. فلج یا کوتاهی عضله جناغی-چنبری-پستانی در یکطرف باعث ناهنجاری می شود.
۲. ضربههای وارد بر گردن باعث خونریزی در عضله جناغی چنبری پستانی می شود که مانند خونریزی در سایر نقاط بدن تشکیل می شود و به بافت جوشگاهی اسکار تبدیل می شود. وجود این بافت باعث کوتاهی عضله شده و منجر به کج گردنی می شود.
۳. علل دیگر مثل ضربه به ستون مهرهای گردنی به علت سوختگی پوستی یاپارگی دیسک بین
مهرهای، آدنیهای چرکی و سایر عفونتهای گردن، سل ستون مهرهای گردنی و انقباض یکطرفه عضله جناغی چنبری پستانی به دلایل مختلف است.
۴. نگهداری سر در وضعیت بد یا نامناسب به مدت طولانی
۵. ضعف شنوایی و بینایی به گونه ای که فرد برای بهتر شنیدن یا بهتر دیدن به طور ناخودآگاه گردن خود را کج می کند.
۶. تومورها
۷. بیماریهای دیسک گردنی: نیمه در رفتگی و فتق دار شدن دیسک بین مهرهای گردنی نیز می تواند باعث کج گردنی شود.
۸. داروها
۹. الکل: ممکن است باعث بدتر شدن کج گردنی به طور غیر ارادی شود.
شکل ۱.۲. انحراف جانبی سر
۲.۵.۷.۲. عارضه شانه نابرابر
چنانچه سطح شانه را با یک خط افقی مرجع مورد ارزیابی قرار دهیم، در شرایط طبیعی هر دو شانه باید نسبت به این خط، فاصله یکسانی داشته باشند. یکسان نبودن شانهها با خط افقی مرجع در یک طرف را عارضه شانه نابرابر مینامند. در این عارضه معمولاً شانهی سمت دست برتر فردد چار افتادگی می شود. اگر در مراحل اولیه این ضعف تشخیص و درمان نگردد، پیشرفت آن موجب تغییراتی در ستون فقرات مثل پشت کج (اسکولیوزیس) می شود.
جهت تشخیص و ارزیابی این ناهنجاری نیز از روشهایی مانند خط شاقولی، صفحه شطرنجی و آزمون نیویورک استفاده می کنند که همانطور که عنوان شد، اطلاعات حاصل از این روشها کیفی بوده و اجازه تجزیه و تحلیل دقیق و بیشتر داده های مربوط را فراهم نمیآورد.
عوارض و نشانه های ناشی از این ناهنجاری عبارتنداز:
-نابرابری زاویه تحتانی کتفها؛ نابرابری زاویه بین گردن و سر شانه؛ از دست دادن وضعیت چهار شانه؛ درد در اطراف شانه و گردن؛ ضعف عضلات اطراف شانهها؛ کاهش تحرک مفصل شانه؛ نابرابری در ارتفاع دو زائده آخرمی و یا دو استخوان ترقوه و خارج شدن شانهها از وضعیت تعادل؛ ناهمسان بودن فاصله میان ناحیه داخلی بازو و تنه در دو طرف بدن.
شکل ۲.۲. ناهنجاری شانه نابرابر
۳.۵.۷.۲. اسکولیوزیس (کج پشتی)