(کل هزینه های ضایعات /کل هزینه های تولید)
۴
نرخ دوبارهکاری
اثربخشی
(تعداد دوبارهکاریها/ تعداد کل محصولات تولیدی در ماه)
۵
نرخ تولید معیوب
اثربخشی
(خودرو های معیوب تولید شده /کل خودرو های تولید شده)
۶
نرخ تولید
اثربخشی
(ظرفیت تولید / میزان تولیدی قابل انتظار)
۳-۴ تحلیل سازمان :
۳-۴-۱ تحلیل با بهره گرفتن از نمودار ایشی کاوا
برای تحلیل مشکلات، یکی از راهها استفاده از نمودار استخوان ماهی[۲۵] است. بنابراین با توجه به مشکلات موجود در سازمان، به دنبال عوامل موثر بر آنها میرویم و آنها را در نرم افزار minitab پیادهسازی مینماییم. که در زیر بخشی از این تحلیلها در صنعت تولید خودرو و در سازمان مورد نظر بیان شده است.
(( اینجا فقط تکه ای از متن درج شده است. برای خرید متن کامل فایل پایان نامه با فرمت ورد می توانید به سایت feko.ir مراجعه نمایید و کلمه کلیدی مورد نظرتان را جستجو نمایید. ))
یکی از مشکلات سازمان، زمان تولید بالا است. از عوامل موثر بر آن میتوان به عوامل انسانی، اشکالات در برنامه ریزی تولید، ضعف زیر ساخت IT ، کندی و ضعف عملکرد دستگاهها و همچنین اشکالات در تأمین نیازمندیها و قطعات اشاره کرد.
ضعف نیروی انسانی هم در بخشهای مختلفی خود را نشان میدهد از جمله، توقف خط تولید به دلیل کندی و یا عدم حضور میتواند باشد. اشتباهات انسانی در نصب و مونتاژ و به تبع آن ایجاد خسارات بر روی خودروها و یا دستگاهها و همچنین کمبود نیرو جهت پوشش دادن بخشهای مختلف، از جمله مهمترین عوامل موثر در افزایش زمان تولید توسط نیروی انسانی است.
نقطه ضعف اصلی سازمان که اساساً بخش عظیمی از ایرادات سازمان را تحت شعاع خود قرار میدهد، اشکالات در برنامهریزی تولید است. تأمین قطعات و نیازمندیها تأثیر بسزایی میتواند بر روی عملکرد سایر بخشها داشته باشد که به نوعی به دو زیر شاخه “عدم هماهنگی با تولید” و “تخمین نامناسب نیازمندیها” تقسیم می شود. در واقع برنامهریزی دقیق و در عین حال همگام با تولید میتواند نقش بسیار مهمی را در صرفه جویی زمان و هزینه داشته باشد. لازمهی بهبود سیستم از هر جهت، وجود زیر ساخت IT است که نقش کلیدی در بهبود عملکرد کلیه بخشها و هماهنگی بین کلیه بخشها و افزایش کارایی آنها دارد. کندی نرم افزارها، عدم مکانیزه بودن کلیه بخشها و عدم هماهنگی بین آنها و ارتباطات ضعیف بین سیستمهای مرکزی و خط تولید و سایر بخشها از جمله عوامل مهم در این زمینه میباشد از عوامل دیگر میتوان تأمین نامناسب و غیر موقع تأمین کنندگان و هم چنین دستگاههای کند، ضعیف و نامتناسب را نام برد.
شکل (۳-۵) نمودار علی و معلولی زمان تولید
نمودار بعدی مربوط به ایراد مربوط به تولید خودرو معیوب است. ۵ عاملی که میتواند بر آن اثر بگذارد شامل: برنامهریزی تولید، کنترل کیفی، زمان، عوامل انسانی و زیرساخت فناوری است. در این نوع ایراد، بخش مهمی از مشکلات به بخش کنترل کیفی و برنامه ریزی تولید و عوامل انسانی مربوط میشود. که در شکل زیر میتوان عوامل موثر بر آن را دریافت.
شکل (۳-۶) - نمودار علی و معلولی نرخ بالای تولید خودروی معیوب
از دیگر معضلات سازمان نرخ بالای دوباره کاری است. که از عوامل موثر در آن، عوامل انسانی، برنامهریزی تولید، کنترل کیفی و ایراد در زیرساخت فناوری را میتوان نام برد. در زمینه نیروی انسانی، خطاها و اشتباهات و خسارات انسانی و همچنین کمبود عوامل و ضعف عملکرد آنها میتواند بسیار موثر باشد. در شاخه برنامه ریزی تولید، درست مانند موارد گذشته میباشد. در شاخه کنترل کیفی، ضعف عملکرد تیم و عدم بررسی و فعالیت به هنگام بسیار موثرند؛ و نهایتاً عدم هماهنگی بین کلیه اجزا که مربوط به زیر ساخت فناوری میباشد. دچار ضعف است.
شکل (۳-۷) - نمودار علی و معلولی نرخ بالای دوبارهکاری
نتیجه:
با توجه به عوامل و ایرادات بیان شده، وجود چند ضعف اساسی مشخص میشود. این عوامل در ابتدا مربوط به برنامهریزی تولید میشود که همان طور که مشاهده میشود، در همه نمودارها تأثیر گذار بوده است؛ و عامل اصلی بعدی، زیر ساخت فناوری است. که به نوعی عملکرد برنامه ریزی تولید و تأمین را تحت شعاع خود قرار میدهد. عوامل مربوط به نیروی انسانی به دلیل مشکلات در تأمین نیرو و با توجه به بودجه، چندان قابل بهبود نمیباشد. اما با بهبود فرهنگ سازمانی امکان بهبود وجود دارد؛ لذا عوامل کلیدی استخراج شده از این فاز، برنامه ریزی تولید و زیر ساخت فناوری است.
۳-۴-۲ تحلیل با بهره گرفتن از نمودار پارتو
یک فاز از تحلیل وضع موجود بیان تئوریک از اشکالات و تحلیل اسمی آنها بود. علاوه بر این روش، روش پارتو نیز در تحلیل موثر است. بر اساس اصلی که” ویلفرد پارتو” در مورد اقتصاد بیان کرده است، در این پروژه ۸۰ درصد مشکلات سازمان، مربوط به ۲۰ درصد عوامل و فرایندها می شود. با بهره گرفتن از این روش به دنبال فرایندهایی که معیوب هستند میگردیم. تا با اصلاح آنها بهبود در عملکرد کل سازمان مشاهده شود.
در این پروژه چند مورد از مشکلات مطرح را در نمودار پارتو در نرم افزار Minitabپیاده سازی نمودیم. در ادامه چند مورد نشان داده میشود که شامل تأخیر فرایندها، هزینه مازاد تحمیلی و زمان کارکرد، نرخ مازاد کار و دوباره کاری و کیفیت بخش تولید میباشد. در این نمودارها، فرایندهای دخیل نیز بیان شدهاند و در نهایت میزان تأثیر آنها و همچنین نمودار تجمعی اثر آنها نیز رسم شده است.
شکل (۳-۱۰) - نمودار پارتو-ایرادات کیفی مربوط به بررسی کیفیت بخش
شکل (۳-۸) - نمودارپارتو-زمان تأخیر فرایندها