در این پژوهش منظور از IL-4، مقادیر اینترلوکین-4 است که با بهره گرفتن از کیت ELISA ساخت کشور امریکا به صورت پیکوگرم بر میلیلیتر و توسط دستگاه ELISA Reader اندازه گیری می شود.
1-7-2-5- لکوسیت:
در این پژوهش منظور از لکوسیت، تعداد سلولهای سفید خون است که به صورت n×109)در لیتر( و توسط دستگاه Cell Counter XL 22 ساخت شرکت Drew Scientific، امریکا اندازه گیری می شود.
فصل دوم:
مباني نظري و
پیشینه پژوهش
مقدمه
هدف از اين تحقيق بررسی تاثیر شدت تمرین برتغییرات الگوی سایتوکاینی و تعداد لکوسیت در بازیکنان فوتبال میباشد. لذا در اين فصل، ابتدا مرور مختصري بر مفاهیم بنیادی تحقيق صورت گرفته، سپس به بيان دست آوردهاي كلي پژوهشهايي كه در مورد موضوع تحقيق صورت گرفته، اقدام شده است.
2-1- مفاهیم بنیادی:
2-1-1- سیستم ایمنی
از لحاظ تاريخي، واژه ايمني[49] از ريشه كلمه لاتين” ايمونيته[50]” به معناي معافيت از پيگرد قانوني اخذ شده كه به سناتورهاي رومي در طي دوره مسئوليت آنها اهدا ميشد و اين در حالي است كه امروزه از لحاظ پزشكي، ايمني به معناي مصونيت در برابر بيماريها و علي الخصوص بيماريهاي عفوني است. مجموعه سلولها، بافتها و مولكولهايي كه موجب مقاومت نسبت به عفونتها ميشوند، سيستم ايمني را به وجود ميآورند که واكنش هماهنگ آنها در مقابل مواد بيگانهاي چون ميكروبهاي عفوني، پاسخ ايمني[51] ناميده ميشود (عباس، 2003).
ايمونولوژي[52]، دانش مطالعه ايمني و در مفهوم جامعتر، بررسي رويدادها و وقايع سلولي است كه پس از برخورد يك موجود زنده با ميكروبها و ساير مولكولهاي بيگانه روي ميدهند (عباس، 2003).
سيستم ايمني، بدن انسان را از تهاجم ميكروبها محافظت ميكند. اين سيستم داراي ارگانهاي تخصص يافتهاي است كه از ورود ميكروبها به بافتها جلوگيري كرده و در صورت ورود، به آنها پاسخ ميدهد. كاركرد فيزيولوژيك سيستم ايمني، دفاع در مقابل ميكروبهاي عفوني است. گرچه، مواد بيگانه غير عفوني هم ميتوانند پاسخ ايمني را ايجاد كنند (عباس و همکاران، 2007). سیستم ایمنی یک شبکه دفاعی سازگاری است که از بدن در مقابل میکرو ارگانیسمها و عوامل بیماری زا محافظت می کند. برای انجام دادن این کار، سیستم ایمنی قادر است تا دامنه وسیعی از سلولها و مولکولهایی را تولید کند که همگی قادرند به طور ویژه عوامل خارجی را تشخیص دهند. این اجزای سیستم ایمنی در یک شبکه قابل سازگاری با هم کار می کنند (نیمن و همکاران، 1994).
(( اینجا فقط تکه ای از متن درج شده است. برای خرید متن کامل فایل پایان نامه با فرمت ورد می توانید به سایت feko.ir مراجعه نمایید و کلمه کلیدی مورد نظرتان را جستجو نمایید. ))
سازوكارهاي بدن انسان از ايمني ذاتي و ايمني تطبيقي تشكيل شده است، كه اولي سبب محافظت اوليه در مقابل عفونتها شده در حاليكه دومي آهسته تر بوجود ميآيد و موجب دفاع ديرتر در برابر عفونتها ميشود (گیلسون و همکاران، 2004؛ تررا و همکاران، 2012 ).
لغت ايمني ذاتي (يا ايمني طبيعي يا سرشتي) به اين واقعيت اشاره دارد كه اين نوع از دفاع ميزبان، همواره در افراد سالم وجود دارد تا مانع ورود ميكروبها به بافتهاي ميزبان و نيز حذف سريع ميكروبهايي شود كه موفق به ورود به اين بافتها ميشوند (عباس، 2003 ؛ تررا و همکاران، 2012). ایمنی ذاتی اولین خط دفاعی بدن میباشد. سیستم ایمنی ذاتی مسئول دفاع فوری بر علیه عوامل خارجی میباشد. بر خلاف ایمنی اکتسابی، عملکرد ایمنی ذاتی اختصاصی و ویژه نمی باشد و با رویارویی مکرر با یک آنتی ژن، افزایش نمییابد ( گلیسون، نیمن و پدرسن [53]، 2004).
خط اول دفاع در ايمني ذاتي توسط سدهاي اپي تليالي و همچنين سلولهاي تخصص يافته و آنتي باديهاي طبيعي حاضر در اپيتليوم ها تامين ميشود كه عملكرد همه آنها، ممانعت از ورود ميكروبهاست. اگر ميكروبها سد اپيتليالي اپيتليومها را بشكنند و وارد بافتها يا گردش خون شوند، توسط فاگوسيتها، لنفوسيتهاي تمايز يافتهاي به نام سلولهاي كشنده طبيعي[54] و پروتئينهاي پلاسمايي گوناگون از جمله پروتئينهاي سيستم كمپلمان[55] مورد حمله قرار ميگيرند. همه اين سازوكارهاي ايمني ذاتي، ميكروبها را به طور اختصاصي شناسايي ميكنند و در مقابل آنها واكنش نشان ميدهند اما در برابر مواد خارجي غير عفوني، از خود واكنشي نشان نميدهند. ايمني ذاتي علاوه بر اينكه موجب دفاع سريع در مقابل عفونتها ميشود، پاسخهاي ايمني تطبيقي در برابر عوامل عفوني را هم تقويت ميكنند و به آنها آموزش ميدهد به ميكروبهاي مختلف به گونهاي پاسخ دهد كه در مبارزه با اين ميكروبها موثر باشد (عباس و همکاران، 2007).
براي سالها اعتقاد بر اين بودكه ايمني ذاتي، غير اختصاصي و ضعيف است و در مبارزه با اغلب عفونتها موثر نيست. ما اكنون ميدانيم كه در حقيقت، ايمني ذاتي، ميكروبها را به طور اختصاصي مورد هدف قرار ميدهد و يك سازوكار دفاعي ابتدايي قدرتمند است كه قادر به كنترل و حتي ريشه كني عفونتها قبل از فعال شدن ايمني اكتسابي است.
در ابتدا دفاع در برابرميكروبها بر عهده واكنشهاي زودرس ايمني ذاتي است و سپس توسط پاسخهاي ايمني اكتسابي صورت ميگيرد كه شامل مكانيسمهاي دفاعي سلولي و بيوشيميايي است كه حتي پيش از عفونت نيز وجود دارند و قدرت پاسخدهي سريع در مقابل ميكروبها را دارند. ضمناً اين مكانيسمها تنها به ميكروبها پاسخ ميدهند و نه به عوامل بيماريزا، ايمني ذاتي الزاماً واكنش تقريباً يكساني را در برابر عفونتهاي مكرر ايجاد ميكنند (عباس و همکاران، 2007 ؛ تررا و همکاران، 2012).
اجزاي اصلي ايمني ذاتي عبارتند از:
(1) سدهاي فيزيكي و شيميايي مثل اپيتيليوم و مواد ضد ميكروب كه حاصل از سطح اپيتليال هستند.
(2) سلولهاي بيگانه خوار (نوتروفيل ها ، ماكروفاژها)و سلولهاي كشنده طبيعي.
(3) پروتئينهاي خوني، كه شامل اجزاي سيستم كمپلمان و ساير مدياتورهاي التهابي است.
(4) پروتئينهايي كه سايتوكاين ناميده شده و بسياري از فعاليتها و اعمال سلولهاي ايمني ذاتي را تنظيم و هماهنگ ميكنند (عباس و همکاران، 2007).
مكانيسمهاي ايمني ذاتي، ويژه ساختمانهايي هستند كه در ميان گروههاي ميكروبي در ارتباط با هم مشتركند و امكان دارد كه تفاوتهاي جزيي بين مواد بيگانه راتشخيص ندهند. ايمني ذاتي، اولين سد دفاعي را در برابر ميكروبها فراهم ميآورد (اویلان و همکاران، 2003).
بر خلاف ايمني ذاتي، پاسخ ايمني ديگري نيز وجود دارد كه بعد از مواجهه با عوامل عفوني، تحريك شده و قدرت دفاعي آنها، بعد از هر بار برخورد با يك ميكروب خاص افزايش مييابد. از آنجايي كه اين نوع ايمني در پاسخ به عفونت و متناسب با آن تكامل مييابد، لذا ايمني تطابقي ناميده ميشود (عباس و همکاران، 2007). ايمني تطبيقي (يا ايمني اختصاصي يا اكتسابي[56])، نوعي از دفاع ميزبان است كه به وسيله ميكروبهايي تحريك ميشود كه بافتها را مورد تهاجم قرار ميدهند، به عبارت ديگر اين نوع از ايمني با حضور عوامل مهاجم ميكروبي، سازش مييابند (عباس، 2003؛ تررا و همکاران، 2012).
سيستم ايمني تطبيقي از لنفوسيتها و فرآوردههاي آنها ( مانند آنتي باديها) تشكيل شده است. درحاليكه سازوكارهاي ايمني ذاتي، ساختارهاي مشترك در ميان گروه هاي ميكروبي را شناسايي ميكند. سلولهاي ايمني تطبيقي، بويژه لنفوسيتها، گيرنده هايي[57] را در سطح خود باز ميكنند كه مواد توليد شده توسط ميكروبها و همچنين مولكولهايي غير عفوني را به طور اختصاصي شناسايي ميكنند. اين مواد آنتيژن[58] ناميده ميشوند. پاسخ هاي ايمني تطبيقي تنها در صورتي آغاز ميشوند كه ميكروبها يا آنتي ژنها از سدهاي اپيتليالي عبور كنند و توسط لنفوسيتها مشاهده شوند. پاسخهاي ايمني تطبيقي، سازوكارهايي را توليد ميكنند كه براي مبارزه با انواع مختلف عفونتها اختصاص يافتهاند. پاسخ هاي ايمني تطبيقي معمولاً براي از بين بردن ميكروبها، از سلولها و مولكولهاي سيستم ايمني ذاتي استفاده ميکنند و يكي از عملكردهاي ايمني تطبيقي، تقويت شديد سازوكارهاي ضد ميكروبي ايمني ذاتي است (عباس و همکاران 2007).
به طور كلي سه مكانيسم عمومي براي مقابله با عوامل بيگانه در بدن انسان وجود دارد (گیلسون و همکاران، 2004):
1) موانع ساختماني و جسماني (پوست، ترشحات موكوس، غشاء پوششي).
2)موانع شيميايي (PH بدن، ليزوزومها).
3) سلولهاي بيگانه خوار (منوسيتها، نوتروفيلها و ماكروفاژها)
2-1-2- اجزاء دستگاه ایمنی
اجزاء دستگاه ایمنی شامل عناصر محلول و سلولی است که در جدول زیر ارائه شده است (گلیسون، 2006).
جدول 2-1. عناصر اصلی اجزای ایمنی
ایمنی ذاتی ایمنی اکتسابی |
سلولی: سلولی: سلولهای کشنده طبیعی NK سلولهایT (CD8, CD4, CD3) بیگانه خوارها (نوتروفیلها، ماکروفاژها، سلولهای (CD22, CD20, CD19) B مونوسیتها، بازو فیلها و ائوزینوفیلها) محلول : محلول: پروتئینهای مرحله حاد ایمونوگلوبینIgE, IgG, IgM) (IgA, IgD, کمپلکس کمپلمان لیزوزومها سایتوکاینها |