فصل سوم: مبانی نظری و ساختار الگو
۳-۱- مقدمه
در این فصل، مبانی نظری رابطه تورم و نااطمینانی تورم و همچنین ساختار الگو و روش تجزیه و تحلیل بررسی میگردد. در این راستا ابتدا به بیان مفاهیم تورم، عوامل ایجاد آن، نااطمینانی تورم، منابع ایجاد آن و روشهای محاسبه نااطمینانی پرداخته می شود. سپس به بررسی رابطه تورم و نااطمینانی تورم بر اساس تئوریهای موجود در این زمینه پرداخته شده است. پس از بیان نظریه های مهم در رابطه با ارتباط تورم و نااطمینانی آن، به معرفی الگوی بکار برده شده، اساس و پایه های اقتصاد سنجی مربوط به مطالعه مطرح می شود. در این قسمت، نخست به معرفی مختصری از مدل انتقال رژیم و ماتریس احتمال انتقال میپردازیم و در پایان، انتخاب روش برآورد الگو و آزمونهای مربوط در این پایان نامه پرداخته می شود.
۳-۲- مبانی نظری
۳-۲- ۱- تورم
۳- ۲- ۱- ۱- تعریف تورم
تورم به معنای افزایش در سطح عمومی قیمتها در طول زمان است. به بیان دیگر نرخ تورم بیانگر درصد افزایش شاخص قیمتها میباشد(بوردا و ویپلوز[۵۰] ۱۹۹۷).
تورم وضعیتی است که سطح عمومی قیمتها، به طور مداوم و به مرور زمان افزایش مییابد. یک نکته حائز اهمیت در تعریف تورم عنصر زمان و تداوم سطح عمومی قیمتها است. بدین معنا که قیمتها باید به صورت مداوم در طول زمان افزایش داشته باشد (کتابی، ۱۳۷۰).
۳-۲-۱-۲- نظریات در خصوص منشأ تورم
برخی نظریات در مورد منشأ تورم شامل: نظریه مقداری پول، نظریه جدید مقداری پول(پولیون)، الگوی شکاف تورمی کینز، الگوی فشار هزینه، الگوی تورم از دیدگاه ساختارگرایان میباشد.
در نظریه مقداری پول استدلال به این صورت میباشد که اگر مثلا افزایشی در حجم پول رخ دهد با فرض اینکه سرعت گردش پول و سطح تولید ثابتاند، مردم احساس مینمایند بیشتر از میزانی که پول احتیاج دارند پول نزد خویش نگهداری کرده اند. واکنش مردم به این شکل میباشد که پول اضافی را برای خرید کالاها و خدمات و سایر دارایی ها به جریان انداخته و با توجه به ثابت بودن سطح تولید هر خرید بیشتر منجر به افزایش قیمتها شده و هیچ تأثیری بر سطح تولید ندارد.
( اینجا فقط تکه ای از متن فایل پایان نامه درج شده است. برای خرید متن کامل پایان نامه با فرمت ورد می توانید به سایت feko.ir مراجعه نمایید و کلمه کلیدی مورد نظرتان را جستجو نمایید. )
پولیون اعتقاد دارند"تورم یک پدیده پولی است". این جمله معروف فریدمن که"تورم همیشه و همه جا یک پدیده پولی است"، را می توان به عنوان شعار واحد اقتصاددانان پولی مطرح نمود. این ادعا که تورم یک پدیده پولی است بدان مفهوم است که میزان بالا و مستمر رشد پول سبب ایجاد تورم بالا می شود افزون بر این، این ادعا که تورم یک پدیده پولی است بدان معناست که میزان بالای تورم نمیتواند مدتی طولانی بدون میزان رشد پول ادامه یابد.
در الگوی شکاف تورمی کینز، کینز استدلال خویش برای ایجاد تورم را این طور ارائه می کند که اگرتقاضا برای کالاهای مصرفی بیش از عرضه آنها باشد این اضافه تقاضا شکاف تورمی ایجاد کرده و قیمتها آن قدر افزایش مییابند تا این شکاف پر شود.
برخلاف دو نظریه قبلی(مکتب کلاسیکها وکینزیها) که فزونی تقاضای کل نسبت به عرضه را علت اصلی تورم عنوان میدارند، الگوی فشار هزینه، افزایش هزینه های تولید و انتقال منحنی عرضه کل را علت اصلی ترقی قیمتها میداند. از مصادیق تکانههای عرضه (انتقال منحنی عرضه) میتوان به افزایش قیمت مواد اولیه اشاره کرد.
نظریات قبلی که آنها را به دو دسته کلی، تورم ناشی از فشارتقاضا و فشار هزینه میتوان تقسیم بندی نمود، بیشتر برای توصیف تورم درکشورهای صنعتی قابل استفاده است و با شرایط خاص کشورهای درحال توسعه که دارای اقتصادی کشاورزی و نیمه صنعتیاند، سازگار نیست. بنابراین ناتوانی نگرشهای پولی- مالی سنتی در مهار تورم باعث توجه فزاینده به عوامل ساختاری تورم درکشورهای درحال توسعه گردیده است. نظریه های ساختاری تورم معتقد است که ریشه های بنیانی تورم در ساختار اقتصادی جامعه نهفته است. به طورکلی می توان گفت عصاره مطلب ساختارگرایان این است که درکشورهای درحال توسعه تورم معلول عدم توازنهای ساختاری و کشش ناپذیری عرضه در بخشهای کلیدی اقتصاد میباشد، و این که برای درمان اصولی تورم تغییر در سیستم تولید، ساختار اقتصادی و توزیع درآمد ضروری است. بدین معنا که سیاستهای ضد تورمی نباید به عنوان یک واکنش مقطعی نسبت به شرایط بحرانی تلقی شود بلکه باید جزئی از استراتژی توسعه باشد(طیب نیا، ۱۳۷۴).
با توجه مباحث ارائه شده در خصوص علل ایجاد تورم میتوان نظریه های مختلف تورم و مصادیق عمده آنها را در جدول زیر خلاصه نمود:
جدول شماره ۳-۱- علل ایجاد تورم و نظریه های مرتبط به آن
انواع تورم | برخی مصادیق |
تورم ناشی از فشار تقاضا | افزایش عرضه پول سیاستهای انبساط مالی به ویژه کسری بودجه دولت |
تورم ناشی از فشار هزینه تولید | شوکهای طرف عرضه افزایش دستمزد و کاهش بهره وری کاهش ارزش پول ملی افزایش قیمت حاملهای انرژی افزایش قیمت خدمات ناشی از تسهیلات زیر بنائی دولت ازجمله هزینه ارتباطات |
تورم ساختاری | رشد نامتوازن بخشهای مختلف اقتصادی وابستگی درآمدهای دولت به درآمدهای ناشی از بخش نفت کشش ناپذیری عرضه در بخش کشاورزی ماهیت و پیامدهای راهبردی صنعتی شدن با تکیه بر الگوی جانشینی واردات، محدودیتهای موجود در عرضه نهادههای تولیدی مانند نیروی کار ماهر، مواد اولیه، حمل و نقل و انرژی و محدودیتهای موجود در تجارت خارجی |
مأخذ: معاونت برنامه ریزی و بررسیهای اقتصادی
۳-۲-۲- نااطمینانی تورم
۳-۲-۲-۱- تعریف نااطمینانی تورم
نااطمینانی شرایطی است که در آن پیشامدهایی که در آینده اتفاق میافتد مشخص و معلوم نیست یا احتمال های مربوط به وقوع این پیشامدها در دسترس نیست و وقتی هر کدام یا هر دوی این موارد پیش می آید، تصمیم گیری نسبت به آینده پیچیده و مشکل می شود و از این رو فضای نااطمینانی بر تصمیمها حاکم می شود(فرزین وش وعباسی، ۱۳۸۵). نااطمینانی ناشی از تورم، که در دهههای اخیر تمرکز بیشتری بر آن صورت گرفته و اغلب به عنوان یکی از مهمترین هزینه های تورم خوانده شده، در واقع به نااطمینانی درباره سطوح آینده تورم اشاره دارد.
ماهیت تصادفی شوکها و اطلاعات ناقص[۵۱] از ساختار بازار از جمله عواملی هستند که باعث میشوند نااطمینانی تورم در هر رژیم سیاستی وجود داشته باشد. اگرچه نااطمینانی را نمی توان به طور کامل از بین برد اما این امکان وجود دارد تا نااطمینانی تورم را در یک رژیم سیاستی خاص حداقل کرد. از آن جایی که بر اساس برخی مدلهای نظری نااطمینانی تورم با سطح تورم افزایش مییابد، این امکان وجود دارد که هزینه های نااطمینانی تورم را از طریق اعمال سیاست تثبیت قیمت[۵۲] حداقل کرد(کروفورد و کاسموویچ[۵۳]،۱۹۹۶).