جدول ۳-۳- امتیاز بندی پنج گزینه ای طیف لیکرت
گزینه ها | کاملاً مخالفم | مخالفم | نظری ندارم | موافقم | کاملاً موافقم |
امتیازات | ۱ | ۲ | ۳ | ۴ | ۵ |
۳-۶-۱- متغیر مستقل :
در هر فرضیه متغیر مستقل متغیری است که بر روی متغیر دیگری تاثیر می گذارد و به عبارت دیگر متغیر علت می باشد و از قبل ( قبل از متغیر وابسته )وجود دارد . متغیر مستقل در این تحقیق با توجه به عنوان موضوع و فرضیه ها، ارزیابی عملکرد می باشد که با بررسی نقش متغیر مستقل( ارزیابی عملکرد ) تاثیر آن را می توان در دستیابی به کلاس جهانی سازمانها مشاهده کرد .
۳-۶-۲- متغیر وابسته :
متغیر وابسته متغیری است که تغییرات آن وابسته به متغیر مستقل می باشد و حالت معمولی دارد و محقق سعی می کند ابتدا در مطالعات مقدماتی با محور قرار دادن متغیر وابسته ، متغیر مستقل را شناسایی نموده و سپس با دستکاری متغیر مستقل ، تغییرات متغیر وابسته را بررسی نماید .با توجه به موارد فوق ، کلاس جهانی سازمانها در این تحقیق به عنوان متغیر وابسته می باشد و در فرضیه های تحقیق متغیر وابسته شامل کاهش زمان انتظار مشتری ، کاهش هزینه ها ، تامین انتظار مشتری ، کاهش زمان رسیدن محصول یاخدمات و ایجاد خلاقیت ونوآوری می باشد .
۳-۷- روایی[۱۱۱] و پایایی[۱۱۲] پرسشنامه
اعتبار ( روایی) و همچنین قابلیت اعتماد ( پایایی ) یک پرسشنامه یا ابزارهای اندازه گیری دیگر ، از موضوعات بسیار مهم در امر جمع آوری اطلاعات و مشاهدات می باشد . زیرا اطلاعات و داده های لازم جهت تجزیه و تحلیل و نتیجه گیری نهایی بوسیله ابزار اندازه گیری به دست می آید. ابزار اندازه گیری باید از روایی و پایایی لازم برخوردار باشد تا پژوهشگر بتواند داده های متناسب با پژوهش را گردآوری نماید و از طریق داده ها و تجزیه و تحلیل آنها فرضیه های مورد نظر را بیازماید و به سوالات پژوهش پاسخ دهد. ابزار سنجش استاندارد معمولاً از روایی و پایایی مناسبی برخوردارند (حافظ نیا، ۱۳۸۳).
بنابراین باید اطمینان حاصل کنیم که ابزار اندازه گیری همان مفهومی می سنجد که ما می خواهیم اندازه گیری کنیم که در صورت اطمینان از این موضوع تحقیق از اعتبار ( روایی) برخوردار است و نیز باید مطمئن شویم که سنجش دارای پایایی است یعنی در صورت تکرار آن در مواقع دیگر به نتایج یکسان برسد . برای سنجش میزان مناسب بودن ابزار اندازه گیری که در این پژوهش پرسشنامه می باشد، دو مولفه روایی و پایایی سنجیده می شود تا صحت و درستی ابزار مذکور تایید شود.
( اینجا فقط تکه ای از متن فایل پایان نامه درج شده است. برای خرید متن کامل پایان نامه با فرمت ورد می توانید به سایت feko.ir مراجعه نمایید و کلمه کلیدی مورد نظرتان را جستجو نمایید. )
۳-۷-۱- روایی(قابلیت اعتبار ) پرسشنامه
منظور از اعتبار (روایی) یک مقیاس یا یک اندازه گیری ، پاسخ به این سوال است که ابزار اندازه گیری چه چیزی را می سنجد و تا چه اندازه از لحاظ سنجش موضوع موفق بوده و یا کارایی دارد به عبارتی دیگر میزان انطباق بین تعریف مفهومی متغیر با تعریف عملیاتی آن است ( چلبی ، ۱۳۶۷) .
روش های مختلف بررسی اعتبار به سه طبقه اصلی تقسیم شده است : اعتبار محتوا ، اعتبار املاکی و اعتبار سازه . اعتبار محتوا بطور کلی متضمن بررسی منظم محتوای آزمون می باشد. روایی صوری که به بررسی روایی ابزار سنجش با بهره گرفتن از شم عام و تجربه است و وابسته به قضاوت محقق می باشد ، این نوع قضاوت تا حدی قضاوت معنایی است .
در این پژوهش با توجه به پرسشنامه ساخته شده توسط محقق ، به نوعی روایی آن به طور ضمنی مورد تایید بود . اما به منظور اطمینان بیشتر نیز از روش روایی صوری بدست آمد . بدین منظور پرسشنامه در اختیار استاد محترم راهنما و اساتید و کارشناسانی که متخصص و خبره در رابطه با موضوع تحقیق بودند ، قرار گرفت و از آنان در مورد هر سوال و در خصوص ارزیابی هدف مربوطه، نظر خواهی شد و با اصلاحات جزئی پرسشنامه مورد تأیید قرار گرفت وسپس با بکارگیری تحلیل عاملی تاییدی (CFA)[113] روایی سازه ها بررسی شد. نتایج حاصل از تحلیل عاملی نشان داد که تمامی بارهای استاندارد شده به سطح معنی داری رسیده اند و سوالات ا ز روایی بالایی برخوردارند.
۳-۷-۲- پایایی( قابلیت اعتماد) پرسشنامه
مفهوم قابلیت اعتماد با این امر سرو کار دارد که ابزار اندازه گیری در شرایط یکسان ، تا چه اندازه نتایج یکسانی به دست می دهد . معمولاً قابلیت اعتماد ( پایایی) از صفر ( عدم ارتباط) تا ۱+ ( ارتباط کامل ) است . جهت سنجش پایایی ابزار اندازه گیری روش های مختلفی بکار برده می شود ( سرمد و همکاران ، ۱۳۸۶) .
از جمله روش های مورد استفاده جهت محاسبه و سنجش قابلیت اعتماد ( پایایی) پرسشنامه ، روش آلفای کرونباخ است که از مهمترین و رایجترین روشها میباشد و در این پژوهش استفاده شده است. روش آلفای کرونباخ مطابق با رابطه زیر استفاده می شود.
رابطه (۳-۱)
در این رابطه ضریب پایایی کل آزمون، j تعداد سوالات (بخش های) آزمون، واریانس نمرات سوال (بخش) و واریانس نمرات کل سوالات (آزمون) میباشد. ابزاری که آلفای کرونباخ آن بالاتر از سطح مقدار مینیمم که توسط نانلی[۱۱۴] (۱۹۸۷) پیشنهاد گردید یعنی ۷/۰ باشد از پایایی مناسبی برخوردار است. در این پژوهش به منظور سنجش پایایی پرسشنامه ، ابتدا بین ۳۰ نفر از جامعه آماری توزیع و پس از جمع آوری تجزیه و تحلیل شد . محاسبات تعیین ضریب آلفا با بهره گرفتن از نرم افزار SPSS صورت گرفت . مقدار آلفای محاسبه شده مربوط به هر متغیر و آلفای کل در جدول (۳-۴) آمده است . ضریب آلفای تمامی مولفه ها بالای ۸/۰ بدست آمده که نشان دهنده این است پرسشنامه از قابلیت اعتمادوپایایی لازم برخوردار می باشد .
جدول ۳-۴- ضریب آلفای کرونباخ پرسشنامه
متغیر | آلفای هر متغیر | آلفای کل |
کاهش زمان انتظار مشتری | ۰٫۸۴۲ |