-
- دسترسی به اطّلاعات مالی شرکتهای پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار آسانتر است. به خصوص که برخی از اطّلاعات به صورت بانکهای اطّلاعاتی بر روی لوح های فشرده موجودند.
-
- با توجه به این که اطّلاعات مالی شرکتهای پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تحت بررسی و نظارت قرار میگیرد؛ به نظر میرسد اطّلاعات مندرج در صورتهای مالی این شرکتها از کیفیت بیشتری برخوردار باشد.
-
- با توجه به لازم الاجرا بودن ضوابط، مقرارات و استانداردهای حسابداری مالی در تهیه صورتهای مالی شرکتهای پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار، به نظر میرسد اطّلاعات مندرج در گزارشهای مالی این شرکتها همگنتر بوده و قابلیت مقایسه بیشتری داشته باشند.
۳-۴-۳- قلمرو زمانی
قلمرو زمانی تحقیق، فاصله زمانی سالهای ۱۳۸۸ تا ۱۳۹۱ میباشد.
۳-۵- روشهای آماری و اندازه گیری متغیرها
۳-۵-۱- روش اندازه گیری سرمایه فکری
در این پژوهش برای اندازه گیری سرمایه فکری از روش ضریب ارزش افزوده سرمایه فکری استفاده شده است. روش ضریب ارزش افزوده سرمایه فکری، توسط پالیک تدوین شد و ابزار تحلیلی برای اندازه گیری عملکرد شرکت است. مدل ضریب ارزش افزوده فکری مبتنی بر این فرض است که اندازه گیری و توسعه ارزش افزوده شرکت ممکن است بر ارزش بازار شرکت تأثیر گذارد (پالیک، ۲۰۰۰). این روش به صورت عملی در بین ۲۵۰ شرکت به شکل تصادفی به اجرا درآمد و بر اساس نتایج حاصل شده، رابطهای نزدیک بین کارایی ایجاد ارزش توسط منابع (که همان ضریب ارزش افزوده سرمایه فکری است) و ارزش بازار شرکتها دیده شد. ضریب ارزش افزوده فکری کارایی ایجاد ارزش در شرکتها را اندازه گیری و مورد پایش قرار میدهد. کارایی سرمایه انسانی به عنوان زیر مجموعه ضریب ارزش افزوده فکری، کارایی سرمایه فکری شرکت را توصیف مینماید. روش ضریب ارزش افزوده فکری بر اساس این اصل است که ایجاد ارزش، برخاسته از دو عامل اولیه با عنوان منابع سرمایهای فیزیکی و منابع سرمایهای فکری میباشد. در حقیقت این ضریب کارایی مطلق ایجاد ارزش مربوط به تمامی منابع به کار گرفته شده را منعکس می کند (پالیک، ۲۰۰۴).
(( اینجا فقط تکه ای از متن درج شده است. برای خرید متن کامل فایل پایان نامه با فرمت ورد می توانید به سایت feko.ir مراجعه نمایید و کلمه کلیدی مورد نظرتان را جستجو نمایید. ))
در مدل پالیک (۲۰۰۰) ارزش افزوده از تفاوت بین ستادهها و داده ها حاصل شده است:
(VA) داده ها – ستادهها = ارزش افزوده (۳-۱)
(VA) هزینه مواد و خدمات خریداری شده – کل درآمد حاصل از فروش کالاها و خدمات = ارزش افزوده (۳-۲)
منظور از داده ها همه هزینه های به کار رفته برای تولید کالا و خدمات به جز هزینه های حقوق و دستمزد کارکنان و هزینه استهلاک است. زیرا پرداخت هزینه نوعی سرمایه گذاری در نیروی انسانی است و در نتیجه به ایجاد ارزش افزوده فکری و ساختاری در اثر اصلاح فرآیندها و مقرارت کمک می کند. هزینه استهلاک نیز جزء هزینه های غیرنقدی شرکتهاست. منظور از ستادهها درآمد حاصل از فروش کالا و خدمات است.
ارزش افزوده را با توجه به اطّلاعات موجود در صورتهای مالی سالانه شرکتها میتوان به صورت رابطه (۳-۳) نیز محاسبه نمود:
(VA) هزینه استهلاک + هزینه حقوق و دستمزد کارکنان + سود عملیاتی = ارزش افزوده (۳-۳)
در مدل پالیک، ضریب ارزش افزوده فکری دارای سه زیر مجموعه کارایی سرمایه به کار گرفته شده، کارایی سرمایه انسانی و کارایی سرمایه ساختاری میباشد. نحوه محاسبه هر یک از این زیرمجموعهها به صورت زیر میباشد:
۱) کارایی سرمایه به کارگرفته شده (CEE)
این نسبت نشان دهنده ارزش افزوده ایجاد شده ناشی از به کارگیری دارایی های فیزیکی و مشهود میباشد. یعنی به ازای یک ریال دارایی چند ریال ارزش افزوده ایجاد شده است. این نسبت از تقسیم ارزش افزوده به سرمایه به کارگرفته شده حاصل می شود (پالیک،۲۰۰۰).
CEE = (3-4)
CE: سرمایه به کارگرفته شده که برابر ارزش دفتری کل دارایی های شرکت به جز دارایی های نامشهود میباشد.
۲) کارایی سرمایه انسانی (HCE)
این نسبت نشان دهنده ارزش افزوده ایجاد شده توسط کارکنان میباشد که از تقسیم ارزش افزوده به هزینه حقوق و دستمزد کارکنان به دست می آید و نشان میدهد که به ازای هر ریال هزینه حقوق و دستمزد چند ریال ارزش افزوده ایجاد شده است (پالیک، ۲۰۰۰).
HCE = (3-5)
: HC سرمایه انسانی که برابر هزینه حقوق و دستمزد کارکنان میباشد.
۳) کارایی سرمایه ساختاری (SCE)
این نسبت نشان دهنده ارزش افزوده ایجاد شده ناشی از فرآیندها و ساختارهای موجود در شرکت میباشد و از تقسیم سرمایه ساختاری به ارزش افزوده حاصل می شود (پالیک، ۲۰۰۰).
SCE = (3-6)
SC: سرمایه ساختاری که از رابطه (۳-۷) حاصل می شود:
SC = VA – HC (3-7)
بنابراین، ضریب ارزش افزوده فکری پالیک از رابطه (۳-۸) به دست می آید:
VAIC = CEE + HCE + SCE (3-8)
در مدل پالیک سرمایه ارتباطی (مشتری) در نظر گرفته نمی شود.
با توجه به مدل مورد استفاده و مبانی نظری مدل پالیک، اجزای تشکیل دهنده سرمایه فکری به عنوان متغیرهای مستقل فرعی مورد استفاده قرار گرفت که عبارتند از:
کارایی سرمایه به کارگرفته شده، کارایی سرمایه انسانی، کارایی سرمایه ساختاری.
۳-۵-۲- روش اندازه گیری نسبت سرمایه در گردش
برای اندازه گیری سرمایه در گردش از فرمول (۳-۹) استفاده می شود (آقاشیری و همکاران، ۱۳۹۲):
نسبت سرمایه در گردش مورد نیاز= (۳-۹)
۳-۵-۳- روش اندازه گیری عملکرد مالی
یکی دیگر از متغیرهای این تحقیق عملکرد مالی شرکتهای تولیدی میباشد که با نسبتهای بازده دارایی ها، بازده حقوق صاحبان سهام و حاشیه سود اندازه گیری می شود.
۱) بازده دارایی ها:
نسبت بازده دارایی ها از طریق رابطه (۳-۱۰) محاسبه می شود و به واسطه تحلیل دوپونت امکان تجزیه آن به شکل زیر وجود دارد (نوو، ۱۳۸۹، ۵۱):
ROA= = ∗ (۳-۱۰)
ROA: بازده دارایی ها
NI: سود خالص
Sales: فروش
Asset: ارزش دفتری دارایی ها