نتیجه آزمون نشان داد فرض صفر پذیرفته میشود زیرا آلفای کرونباخ پرسشنامه برابر ۰٫۹۹۳ و آلفای کرونباخ شاخص ها برابر با ۰٫۸۹۲ می باشد و از ۰٫۷ بزرگتر است، یعنی اینکه قابلیت اعتماد پرسشنامه در حد خوب است.
ارزیابی اهمیت و عملکرد شاخص های حکمرانی خوب شهری
بر اساس اطلاعات جمع آوری شده در مقیاس ۹ واحدی لیکرت در پرسشنامه و همچنین بر اساس مدل تحلیل اهمیت-عملکرد که در فصل سوم توضیح داده شد میانگین امتیاز های داده شده به هریک از شاخص ها به عنوان میزان اهمیت و نیز عملکرد شاخص در نظر گرفته می شود. در جدول شماره ۴-۶ میزان اهمیت هر شاخص و نیز عملکرد آنها در چهار شهر مقصد گردشگری آورده شده است.
جدول۴- میزان اهمیت و عملکرد شاخص ها بر اساس مدل IPA
همانطور که در این جدول مشخص است، مهمترین شاخص در زمینه حکمرانی خوب شهری در شهرهای مقصد گردشگری، شاخص مشارکت شهروندان می باشد، چرا که ذات حکمرانی خوب در مدیریت مشارکتی است. پس از آن بینش راهبردی و کارایی و اثر بخشی بیشترین امتیاز اهمیت را به خود اختصاص داده اند. در امتیازات مربوط به عملکرد نیز مشخص می گردد که در هر چهار شهر مورد بررسی اشتراکاتی وجود دارد که از آن جمله می توان به داشتن حداقل امتیاز در ۷ شاخص مشارکت شهروندان، مسئولیت پذیری، قانون مندی، عدالت، شفافیت، تمرکز زدایی و اجماع سازی اشاره کرد. به عبارتی دیگر عملکرد شهرهای نمونه در ۷ شاخص نامبرده شده حداقل است. همچنین در هر چهار شهر بیشترین عملکرد به ترتیب مربوط به شاخص های امنیت، کارایی و اثر بخشی، بینش راهبردی و پاسخده بودن می باشد. همچنین از نظر میانگین کل عملکرد به ترتیب شهرهای نور، تنکابن، بابلسر و چالوس بهترین عملکرد را دارند.
آزمون دو جمله ای شاخص های حکمرانی خوب شهری
با توجه به جهت دار بودن فرضیه های تحقیق، در آزمون های باینومیال (دو جمله ای)، حداقل نسبت مشاهده شده قابل قبول برای پذیرش فرضیات صفر ۰٫۷۰ در نظر گرفته شده است اگرچه برای این مقادیر ۰٫۶ و حتی ۰٫۵۵ نیز قابل قبول و پذیرش است (سلینک، ۱۹۴۹). لذا در آزمون های باینومیال جداول متعاقب، احتمالات مشاهده شده بیش از ۰٫۷ نشان می دهند که فرضیه صفر تایید می شود. و اگر احتمال مشاهده شده کمتر از ۰٫۷ باشد مقدار سطح معنی داری بیشتر از ۰٫۰۵ نشان می دهد که فرضیه صفر مورد تایید است.
( اینجا فقط تکه ای از متن فایل پایان نامه درج شده است. برای خرید متن کامل پایان نامه با فرمت ورد می توانید به سایت feko.ir مراجعه نمایید و کلمه کلیدی مورد نظرتان را جستجو نمایید. )
جدول۴- نتایج آزمون دو جمله ای
مشاهده می شود که تاثیر تمامی شاخص های ۱۱ گانه بر حکمرانی خوب شهری تایید شده است.
نمره افتراقی و تجزیه و تحلیل شکاف
در این قسمت جهت تحلیل وضعیت شاخص ها از مدل نمره افتراقی استفاده شده است. به منظور انجام این مدل ابتدا سطح معنی داری تفاوت بین میانگین ها از طریق آزمون t همبسته به کمک نرم افزار SPSS و سپس تفریق میانگین اهمیت از عملکرد (P-I) محاسبه گردیده است. در هر شاخص که تفاوت این تفریق منفی باشد و هم چنین سطح تفاوت میانگین ها معنی دار باشد نشانه آن است که عملکرد شاخص ها از وضعیت ایده آل (سطح اهمیت شاخص) فاصله دارد.
فرضیههای پژوهشی:
فرضیه صفر: تفاوت بین میانگین اهمیت و عملکرد شاخص ها در سطح معنی دار است.
فرضیه یک: تفاوت بین میانگین اهمیت و عملکرد شاخص ها در سطح معنی دار نیست.
فرضیههای آماری:
H0: Sig < 0.01
H1: Sig ≥ ۰٫۰۱
به دلیل اینکه فاصله اطمینان در این آزمون ۹۹ درصد در نظر گرفته شده است بنابراین سطح معنی داری برابر با ۰٫۰۱ می شود. پس از انجام آزمون مشخص گردید که مقدار Sig برای تمامی شاخص ها برابرصفر است. بنابراین برای تمامی شاخص ها در چهار شهر نمونه فرضیه صفر مورد تایید می باشد و تفاوت معناداری بین میانگین اهمیت و عملکرد وجود دارد. حال در جدول شماره۴-۸ نتیجه مدل نمره افتراقی و آزمون t همبسته آورده شده است.
جدول۴- نتایج تحلیل آزمون t و نمره افتراقی
با توجه به جدول فوق مشخص می گردد که نتیجه افتراق عملکرد از اهمیت (P-I) برای تمامی شاخص ها در تمامی شهرها منفی می باشد و از سوی دیگر سطح معنی داری تمامی میانگین ها تایید شد، بنابراین می توان نتیجه گیری کرد که در هر چهار شهر مقصد گردشگری مورد بررسی، در زمینه تمامی شاخص های ۱۱ گانه از وضعیت مطلوب فاصله وجود دارد. این در حالی است که بیشترین شکاف برای هر چهار شهر، در شاخص مشارکت شهروندان که سنگ بنای حکمرانی خوب شهری است اتقاق افتاده است. همچنین کمترین شکاف در شاخص امنیت اتفاق افتاده است که نشان می دهد شهر های مورد بررسی در زمینه امنیت از سایر شاخص ها وضعیت بهتری دارند.
تجزیه و تحلیل ماتریس اهمیت - عملکرد
همانطور که در فصل ۳ ارائه گردید پس از محاسبه میزان اهمیت و عملکرد شاخص ها به کمک پرسشنامه، در این مدل به تشکیل ماتریس جهت انجام تجزیه و تحلیل پرداخته می شود. به منظور تشکیل این ماتریس از دو روش مقیاس محور و داده محور استفاده می شود که در روش اول میزان مطلق سطح اهمیت و عملکرد شاخص ها و در روش دوم میزان نسبی این دو مورد بررسی قرار می گیرد. در این تحقیق به منظور انجام تجزیه و تحلیل جامع تر، ماتریس اهمیت – عملکرد شهر های نمونه به کمک هر دو روش ترسیم شده است.
ماتریس اهمیت – عملکرد شهر بابلسر
به دلیل اینکه در پرسشنامه تحقیق حاضر از مقیاس ۹ تایی لیکرت استفاده شده است بنابر این در ترسیم به شیوه مقیاس محور محل تلاقی محور ها نقطه ۵ می باشد. همچنین در ترسیم به شیوه داده محور با توجه به میانگین اطلاعات به دست آمده محور اهمیت در نقطه ۷٫۹۷ و محور عملکرد در نقطه ۱٫۷۸ واقع شده است. نمودارهای زیر ماتریس های اهمیت – عملکرد شهر بابلسر را نشان می دهد.
شکل۴- ماتریس اهمیت – عملکرد مقیاس محور شهر بابلسر
شکل۴- ماتریس اهمیت – عملکرد داده محور شهر بابلسر
همچنین در جدول شماره۴-۹ موقعیت قرار گیری هریک از شاخص ها در چهار ربع ماتریس اهمیت – عملکرد آورده شده است.
جدول۴- موقعیت قرارگیری شاخص ها در ماتریس اهمیت – عملکرد شهر بابلسر
بر اساس ماتریس مقیاس محور مشخص می گردد که که از ۱۱ شاخص حکمرانی خوب شهری، در حالت مقیاس محور تنها شاخص امنیت در ناحیه Q2 واقع شده است و ۱۰ شاخص دیگر همگی در ناحیه Q1 واقع شده اند. بنابر آنچه در فصل سوم توضیح داده شد شاخص امنیت از وضعیت قابل قبولی در شهر بابلسر برخوردار است و رضایت از این شاخص وجود دارد. در مورد سایر شاخص ها به دلیل قرار گرفتن در منطقه ضعیف، برای رسیدن به حکمرانی خوب شهری نیاز به اقدامات اصلاحی شدیدی احساس می شود.
همچنین با توجه به رویکرد داده محور که شاخص ها را به طور نسبی با یکدیگر می سنجد، مشخص می گردد که دو شاخص مشارکت مردمی و اجماع سازی به دلیل واقع شدن در منطقه Q1 در وضعیت بدتری نسبت به سایر شاخص ها قرار گرفته اند. شاخص ها ی امنیت، کارایی و اثر بخشی و بینش راهبردی با توجه به قرار گیری در منطقه Q2 نسبت به سایر شاخص ها شرایط بهتری دارند. شاخص های واقع شده در منطقه Q3 در اولویت پایین تری نسبت به شاخص های مشارکت مردمی و اجماع سازی می باشند. بنابر این جهت انجام اقدامات اصلاحی، اولویت دار ترین شاخص ها مشارکت مردمی و اجماع سازی می باشند.
ماتریس اهمیت – عملکرد شهر نور
به دلیل اینکه در پرسشنامه تحقیق حاضر از مقیاس ۹ تایی لیکرت استفاده شده است بنابر این در ترسیم به شیوه مقیاس محور محل تلاقی محور ها نقطه ۵ می باشد. همچنین در ترسیم به شیوه داده محور با توجه به میانگین اطلاعات به دست آمده محور اهمیت در نقطه ۷٫۹۷ و محور عملکرد در نقطه ۲٫۱۳ واقع شده است. نمودار زیر ماتریس های اهمیت – عملکرد شهر نور را نشان می دهد.
شکل۴- ماتریس اهمیت – عملکرد مقیاس محور شهر نور
شکل۴- ماتریس اهمیت – عملکرد داده محور شهر نور
همچنین در جدول شماره ۴-۱۰ موقعیت قرار گیری هریک از شاخص ها در چهار ربع ماتریس اهمیت – عملکرد آورده شده است.
جدول۴- موقعیت قرارگیری شاخص ها در ماتریس اهمیت – عملکرد شهر نور
در شهر نور نیز مانند شهر بابلسر،در حالت مقیاس محور تمامی شاخص ها به جز امنیت در منطقه Q1 واقع شده اند که نشان دهنده این است که در این شهر نیاز نیاز اساسی به بازنگری در سیستم مدیریت شهری احساس می شود. شاخص امنیت به دلیل قرار گرفتن در منطقه Q2 از شرایط قابل قبولی برخوردار است و به عبارتی دیگر در زمینه امنیت رضایت وجود دارد.
در حالت داده محور شاخص های امنیت، بینش راهبردی و کارایی و اثربخشی نسبت به سایر شاخص ها از شرایط بهتری برخوردارند و در منطقه Q2 واقع شده اند. همچنین شاخص های اجماع سازی و مشارکت مردمی به دلیل قرار گرفتن در منطقه Q1 نسبت به سایر شاخص ها جهت رسیدگی و توجه در اولویت بالاتری برخوردارند. شاخص پاسخده بودن در منطقه Q4 واقع شده که نشان می دهد در این شاخص نسبت به سایر شاخص ها، با وجود اهمیت پایین تر عملکرد بهتری وجود دارد. همچنین شاخص های تمرکز زدایی، شفافیت، عدالت، قانون مندی و مسئولیت پذیری در اولویت پایین تری نسبت به سایر شاخص ها (به جز پاسخده بودن) جهت رسیدگی قرار گرفته اند.
ماتریس اهمیت – عملکرد شهر تنکابن
به دلیل اینکه در پرسشنامه تحقیق حاضر از مقیاس ۹ تایی لیکرت استفاده شده است بنابر این در ترسیم به شیوه مقیاس محور محل تلاقی محور ها نقطه ۵ می باشد. همچنین در ترسیم به شیوه داده محور با توجه به میانگین اطلاعات به دست آمده محور اهمیت در نقطه ۷٫۹۷ و محور عملکرد در نقطه ۱٫۹۱ واقع شده است. نمودار زیر ماتریس های اهمیت – عملکرد شهر تنکابن را نشان می دهد.
شکل۴- ماتریس اهمیت – عملکرد مقیاس محور شهر تنکابن
شکل۴- ماتریس اهمیت – عملکرد داده محور شهر تنکابن
همچنین در جدول شماره۴-۱۱ موقعیت قرار گیری هریک از شاخص ها در چهار ربع ماتریس اهمیت – عملکرد آورده شده است.
جدول۴- موقعیت قرارگیری شاخص ها در ماتریس اهمیت – عملکرد شهر تنکابن
بر اساس ماتریس مقیاس محور مشخص می گردد که که از ۱۱ شاخص حکمرانی خوب شهری، در حالت مقیاس محور تنها شاخص امنیت در ناحیه Q2 واقع شده است و ۱۰ شاخص دیگر همگی در ناحیه Q1 واقع شده اند. بنابر آنچه در فصل سوم توضیح داده شد شاخص امنیت از وضعیت قابل قبولی در شهر تنکابن برخوردار است و رضایت از این شاخص وجود دارد. در مورد سایر شاخص ها به دلیل قرار گرفتن در منطقه ضعیف، برای رسیدن به حکمرانی خوب شهری نیاز به اقدامات اصلاحی شدیدی احساس می شود.
همچنین با توجه به رویکرد داده محور که شاخص ها را به طور نسبی با یکدیگر می سنجد، مشخص می گردد که دو شاخص مشارکت مردمی و اجماع سازی به دلیل واقع شدن در منطقه Q1 در وضعیت بدتری نسبت به سایر شاخص ها قرار گرفته اند. شاخص ها ی امنیت، کارایی و اثر بخشی و بینش راهبردی با توجه به قرار گیری در منطقه Q2 نسبت به سایر شاخص ها شرایط بهتری دارند. شاخص های واقع شده در منطقه Q3 در اولویت پایین تری نسبت به شاخص های مشارکت مردمی و اجماع سازی می باشند. بنابر این جهت انجام اقدامات اصلاحی، اولویت دار ترین شاخص ها مشارکت مردمی و اجماع سازی می باشند.
ماتریس اهمیت – عملکرد شهر چالوس
به دلیل اینکه در پرسشنامه تحقیق حاضر از مقیاس ۹ تایی لیکرت استفاده شده است بنابر این در ترسیم به شیوه مقیاس محور محل تلاقی محور ها نقطه ۵ می باشد. همچنین در ترسیم به شیوه داده محور با توجه به میانگین اطلاعات به دست آمده محور اهمیت در نقطه ۷٫۹۷ و محور عملکرد در نقطه ۱٫۵۸ واقع شده است. نمودار زیر ماتریس های اهمیت – عملکرد شهر چالوس را نشان می دهد.
شکل۴- ماتریس اهمیت – عملکرد مقیاس محور شهر چالوس