۳ ـ ۹ ـ ۲ ـ مهاجرت :
میزان مهاجر فرستی از شهرستان سنقر به دیگر استانها زیاداست با توجه به نمودار صفحه قبل با در سرشماری سال ۱۳۸۵ جمعیت این شهرستان سیر نزولی داشتند که علت اصلی آن مهاجرت مردم این شهرستان به دیگر استانهای اطراف آن می باشد .بیشترین مناطق مهاجر پذیر جمعیت این استان به ترتیب استانهای تهران ، کردستان همدان ، قم ، خوزستان ، خراسان ، قزوین بوده و در بعضی از استانها به صفر هم رسیده است. مهمترین علل افزایش مهاجرت در این شهرستان بعلت کمبود درامد و اقتصاد ضعیف وکم توجهی مسئولین شهرستان برای سرمایه گذاری بیشتر در بخش کشاورزی و صنعت ، معدن و خدمات و غیره می باشد .
(( اینجا فقط تکه ای از متن درج شده است. برای خرید متن کامل فایل پایان نامه با فرمت ورد می توانید به سایت nefo.ir مراجعه نمایید و کلمه کلیدی مورد نظرتان را جستجو نمایید. ))
در مقایسه با دهه ی قبل سال ۱۳۷۵ از کمترین میزان مهاجرت فرستی حدود ۱۰۶۴۷ نفر نیز مهاجر وارد این شهرستان شده است که ۵۵۴۴ نفر در آنها جوامع شهری ساکن شده اندو ۵۰۱۳ نفر آن در جوامع روستایی ساکن شده اند .
جمعیت شهرستان سنقر دراین دهه ( ۱۳۸۵ ) برابر با ۹۷۰۱۲ نفر می باشد در مقایسه با دهه قبل ( ۱۳۷۵ ) که برابر با ( ۱۱۲۰۱۲) نفر بوده است که حدود ۱۵ هزار نفر از جمعیت این شهرستان کاسته شده است و ناشی از کمبود امکانات رفاهی ، خدماتی ، بهداشتی درمانی و بخصوص کمبود درامد برای ساکنین این شهرستان می باشد.(مرکز آمار ایران، ۱۳۸۵)
۳ ـ ۹ ـ ۳ وضعیت اشتغال در شهرستان سنقر :
درشهرستان سنقر جمعیت ۱۰ ساله به بالا و درحال فعالیت برابر با ۴۰۹۳۳ نفر بوده است که از این تعداد فقط ۱۵۸۷۶ نفر از آن ها در حال اشتغال در شهرستان می باشند. که به تفکیک در بخشهای مختلف مشغول به کار هستند .
از جمله ۹۱/۴۴ % از آن در بخش زراعت کشاورزی جنگلداری وشکار و ۵۴/۱۸ % دیگر از این جمعیت در بخشهای مختلف ساختمان معدن و صنعت و تعداد ۰۸/۳۵ % نیز در قسمت خدمات مختلف شهری و روستایی مشغول هستند و ۷/۱۴ % در فعالیتهای نامشخص و اظهار نشده درحال فعالیت هستند .
۳ ـ ۱۰ زبان ودین مردم شهرستان سنقر :
ساکنان اصلی شهر سنقر به زبان ترکی که آمیخته ای از کلمات کردی است تکلم می کنند و ساکنان اطراف سنقر بیشتر جمعیت روستایی کرد زبان هستند، با گویش سورانی آمیخته ای از لغات گویش کرمانج حرف می زنند . د رمنطقه فعله کری اهالی از طایفه فعله کری در منطقه کلیائی طوایف بیگوند ، موسیوند ، ورمزیار صوفیوند ساکن هستند .
مرحوم حاج میرزا زین العابدین شیروانی در کتاب (نینان السیاحه ) می نویسد به ضم سین وقاف سنقر از مضافات کرمانشاه بوده و کلیه اهالی آن علی اللهی هستند و مقتدای آنها آقا سید عباس است درصورتی که مطلب مذکور هیچگونه اساسی ندارد و برای نمونه حتی یک نفر علی اللهی در سنقر نمی توان یافت .
دین :
مردم شهرستان سنقر بیش از ۹۰ % درصد آن مسلمان و پیرو مذهب شیعه می باشد و ۱۰ % دیگر آن اهل تسنن می باشد که د ر روستاهای کیونانات زندگی می کند که این بخاطر نزدیکی آن با استان کردستان است.
۳ ـ ۱۱ پیشنیه ی تاریخی سنقر :
عده ای از نویسندگان براین عقیده اند در روزگار تسلط مغول عهده ای از ترکان تحت رهبری سنقر نامی به این ناحیه آمده اند و این ناحیه را بنام رئیس خود سنقر نامیده اند
در دروه ی صفویه اسد آباد جز منطقه سنقر شمرده می شد، در زمان شاه عباس صفوی فرماندار سنقر عثمانیها را از مرز بیرون راند در زمان شاه عباس دوم صفوی حکومت سنقر به عهده ( سولاق حسین تکلو ) بود د رعصر شاه طهماسب اول حکومت بنام سنقر کلهر دراین ناحیه ایجاد شد و به خوانین زنگنه تفویض گردید . در دوره افشار و زندیه به سران ایل کلیایی که خود را از اعقاب صفی خان از خانهای دوره صفوی می دانندبه حکومت سنقر منصوب بودند. پس از ان حکومت سنقر به خسروخان اردلانی والی کردستان تفویض گردید . در زمان فتحعلی شاه قاچار فتح الی میرزا به حکومت سنقر گماشته شد و سپس این ناحیه با نواحی کنگاور، ملایر ، تویسرکان یکی شد. تحت حکمفرمایی شاهزاده شیخعلی میرزا ـ پسر فتحعلی شاه قرار گرفت نام قسمت گردنشین این ناحیه از اسم ایل کلیائی ماخوذ و به کلیائی معروف شد.(سایت اینترنتی سنقر،۲۸ و ۳۱)
وجه تسمیه سنقر :
متداولترین معنا برای سنقر در فرهنگها آماده، پرنده و بازی شکاری است . علامه دهخدا به نقل از فرهنگهای چون آنندراج براهان قاطع و غیات اللغات در لغت نامه چنین آورده اند، سنقر به معنای سنقار و آن مرغی باشد شکاری از جنس چرخ ، گویند بسیار زننده است و پیوسته پادشاهان بدان شکار کنند ( برهان ) پرنده ای شکاری مثل باز که در هندوستان بواسطه حرارت تزید این ترکی است.(سلطانی، ۱۳۷۴ ، ۱۲۸و ۱۳۱)
بنظر می رسد معنای دیگر که برای سنقر آمده « مرد آژین کننده آسیا » است. البته با تفاوت املائی زیرا سنقر به معنای آژین کننده آسیا با حرف « غ » نقل شده است به هر حال این مفهوم بعنوان مفهوم ثانوی با اسکان یافتن قبایل دامپرور و حرکت از شیوه کوچ نشینی در رابطه دانست .
کلمه کلیائیی که به دنبال سنقر آمده است، به یکی از دو ناجیه روستایی این منطقه اطلاق می شود. که در آن طوایف ایل کلیائی سکونت دارند این کلمه از دو بخش ( کلیا ) و ( ئی ) تشکیل شده است (یی) یا ء نسبت است و تعلق و و ابستگی به کلیا را می رساند ، کلیا در زبان اوستایی به معنی گوسفند است. در لغت نامه دهخدا درباره کلیا این چنین توضیح داده است کلیا به لغت زنده و یا زند گوسفند را گویند .
رابطه معنی واژه کلیایی و رابطه نزدیک گویش کردی با زبان پارسی پهلوی و نزدیکی مقر زیست این ایل با آسیای صغیر نیز می تواند در تبیین چگونگی کلمه ی کلیائی و سیر مفهومی آن رهنما باشد .
۳ ـ ۱۲ ساختار اقتصادی شهرستان سنقر :
۱- کشاورزی:
شهرستان سنقر یکی از قطبهای مهم کشاورزی استان کرمانشاه است درتولید برخی از محصولات کشاورزی مانند گندم ، جو ، آفتاب گردان ، نخود رتبه اول در استان را دارد .
وجود دشت هموار سنقر با ۲۶۰ کیلومتر مربع و سایر دشتهای حاصلخیز اطراف و وجود سه رود خانه دائمی از جمله گاوه رود و جامیشان، خاله سره و چشمه های دائمی اهمیت بسزایی در رونق کشاورزی سنقر دارند.کل اراضی زیر کشت محصولات شهرستان سنقر در سال زراعی ۱۳۸۵ ـ ۸۶ بالغ بر ۱۳۵۰۰۰هکتار آن یعنی ۹۵۸۸۳ هکتار آن یعنی ( ۷۵%) درصد آن بصورت دیم، و ۲۱۲۹۳ هکتار آن یعنی ( ۷/۱۵%) درصد آن بصورت آبی، و ۱۴۶۵۴ هکتار آن یعنی ( ۱۰%) درصد آن بصورت آیش دیم، و ۳۱۷۰ هکتار یعنی ( ۳/۲%) درصد بصورت باغات کشت می شود شاغلین در بخش کشاورزی درسال ۱۳۸۵ برابر با ( ۹۱/۴۴) درصد می باشد .
۲- دامداری :
دامداری یکی از ارکان اصلی اقتصاد در کنار کشاورزی شهرستان سنقر می باشد با وجود مراتع مرغوب و علوفه های مرتعی سبب شده تا اکثر کشاورزان در کنار کارهای کشاورزی به پرروش دام نیز بپردارند. تمامی دامهای از اول بهار تا نیمه های پاییز از مراتع موجود در منطقه استفاده می کنند این شهرستان از صادر کنندگان گوسفند به استانهای همدان ، قم ، تهران ، اصفهان است. درسال ۱۳۸۵ مقدار ۲۲۹۳۸ تن تولید گوشت دامی استان در سنقر می باشد .
درآمد تولید در بخش زراعی ، دامی ، باغی در سال ۱۳۸۵برابر با ۵۰۰/۸۱۵/۵۲ تومان بوده است.(اداره کشاورزی شهرستان سنقر، ۱۳۸۶)
۳ ـ صنعت و معدن:
صنعت : مهمترین صنعت این شهرستان فر ش دستباف می باشد که در سالهای اخیر موفقیتهایی را در نمایشگاه های بین المللی تهران ( مقام چهارم در سطح کشور ) داشته است و فرش یکی از مهمترین صادرات این شهرستان به بازارهای داخلی و خارجی اروپا می باشد . این صنعت بعنوان یکی از درآمدهای مهم خانوار روستایی در کنار فعالیتهای کشاورزی و … می باشد صنایع ماشینی موجود در شهرستان درسال ۱۳۸۵ عبارتند از کارخانه چرم سازی،کارخانه آرد، کارخانه آجر پزی، کارخانه نخ ریسی ، زهتابی ـ پست ۲/۶ هزار کیلوات برق، کارخانه نشاسته سازی.
تعدادی کارخانه سنگبری فعال دریک شهرک صنعتی در ۷کیلومتری سنقز در زمینی به مساحت تقریبا ۳۳ هکتار واقع گردیده است. یک واحد مرغ تخم گذار ماشینی با ظرفیت ۲۵۰۰۰ قطعه مرغ ۸۰ واحد صنعتی مرغ گوشتی ۵ واحد تراشکاری نیمه صنعتی برخوردار می باشد. در سال ۱۳۸۵ از کل فعالیتهای شهرستان ( ۳۳%) را به خود اختصاص داده است درصد شاغلین در بخش صنعت ( ۵۴/۱۸) درصد می باشد . (گزارش اقتصادی اجتماعی کرمانشاه، ۱۳۸۵، )
۴ ـ معدن:
براساس مطالعات انجام شده در شهرستان سنقر یک معدن گرانیت وجود دارد که در غرب شهرستان واقع گردیده و درصورت استخراج قابلیت صدور به بازارهای جهانی را خواهد داشت . بعلاوه درمنطقه خسرو آباد سنقر معادن آهن شناسایی شده که درسالهای آتی وضعیت پتانسیل آن از نظر عیار ذخیره و چگونگی بهره بردارای احتمالی روشن خواهد شد . درحال حاضر دراین شهرستان ۸ معدن وجود دارد دو معدن آن ( لاشه آلودره و لاشه تازه آباد ) فعال می باشد و ۶ معدن دیگر در وضعیت راکد می باشند میزان استخراج واقعی از این معادن هم اکنون ۱۱۰۰۰ هزار تن درسال می باشد.(همان منبع)
۵ ـ خدمات :
بخش خدمات در شهرستان سنقر نشان میدهد که این پهنه از لحاظ برخورداری از خدمات پشتیبانی در شرایط نامساعدی قرار دارد . براساس آمار سال ۱۳۸۵ در سنقر ۵ مرکز خدمات روستایی فعالیت دارند که ۲ مرکز در شهر سنقر و ۳ مرکز دیگر در دهستانی باوله ، فارسینج ، سطر قرار دارند . و همچنین در روستاهای ، حرمله سفلی ، آگاهان علیا ، هفت آشیان ، سورن آباد ، کرجی بیان هر کدام با داشتن یک تعمیر گاه ماشین آلات کشاورزی به رو ستاهای اطراف خدمات می دهند . از هشت دهستان موجود در شهرستان فقط چهار روستا از جمله قشلاق ، پارسینه ، آبیاریک ، سطر دارای خدمات بانکی هستند.
۵۸/۳۰ درصد شاغلین در سال ۱۳۸۵ در بخش خدمات مشغول بکار بودند برابر با ۰۸/۳۵ درصد می باشد.(سالنامه آماری ۱۳۸۵، استان کرمانشاه)
۳-۱۳ راه های شهرستان سنقر :
سیستمهای حمل و نقل :
حمل و نقل در سطح شهرستان بصورت زمینی انجام می پذیرد، و این شهرستان فاقد حمل و نقل هوایی است .
حمل و نقل مسافر :
حمل و نقل مسافر از شهر به شهر های دیگر عمدا بوسیله ماشین های سواری و مینی بوس از مراکز شهرستان به مراکز دهستان عمدا با مینی بوس و از روستا به روستا در مناطق صعب العبور بوسیله جیپ ، وانت بار و حتی تراکتور انجام می شود .
مراکز عمده جابجایی مسافر در این شهرستان پایانه مسافری است و روستا ها عمدا فاقد پایانه مسافر بری می باشد .
در زمینه ی حمل و نقل مشکلات و کمبودهای فراوانی بچشم می خورد که درابعاد گوناگون قابل بررسی است ، تک سیستمی بودن، راه های زمینی (جاده) عدم وجود سیستم ریلی و سایر سیستمها کافی نبودن شبکه حمل و نقل و همچنین کوهستانی بودن منطقه از مشکلات و نارسایهای شبکه حمل و نقل ناحیه می باشد و کمبود پایانه های حمل و نقل مسافری که تنها یک جایگاه دارد .
حمل و نقل کالا:
حمل ونقل کالا در سطح شهرستان از طریق جاده بوسیله کامیون ، تریلر ، کامیونت ، وانت بار ، در سطح روستاها انجا می گیرد ، مشکلات و کمبودهای حمل و نقل مسافر در منطقه بوده است .
فصل چهارم :
بررسی جاذبه های طبیعی شهرستان سنقر
مقدمه:
اکوتوریسم:
توریسم طبیعت که بنام اکوتوریسم طبیعت نامیده می شود، پدیده ای تازه است که فقط بخشی ازکل صنعت توریسم را نشان می دهد و مبتنی بر مسافرت هدفمند به مناطق طبیعی برای مطالعه لذت جویی و استفاده معنوی از مناظر گیاهان و جانوران و هر نوع جنبه فرهنگی معاصر یا گذشته موجود در این مناطق می باشد . بطور کلی اکوتوریسم سفر و گردش مسئولانه در نواحی طبیعی است که باعث حفظ طبیعی شده و شرایط زیست مردم بومی آن نواحی را بهبود می بخشد واژه اکوتوریسم از سال ۱۹۶۵ متدوال گشت و چها رمعیار مهم را در نظر داشته است.
۱ ـ حداقل تاثیر منفی بر محیط زیست