باتوجه به تغییراتی که در تابع پرداخت مورد انتظار صورت پذیرفته، لازم است تا نحوه استقرار بازار توان راکتیو نیز اصلاح گردد.
طبق مطالب ذکر شده، استقرار بازار توان راکتیو بصورت زیر اصلاح میگردد:
(۳-۹)
در رابطه (۳-۹) مولفه اول دارای ضریب میباشد یعنی اگر واحدی برای جذب و یا تولید توان راکتیو انتخاب شود این ضریب یک میگردد و هزینه در دسترس بودن به آن واحد تعلق میگیرد و در غیر اینصورت این مولفه صفر میگردد. مولفه دوم و سوم بترتیب مربوط به عملکرد واحد در ناحیه جذب و تولید توان راکتیو میباشد و مولفههای چهارم و پنجم مربوط به عملکرد واحد در ناحیهی فرصت است.
( اینجا فقط تکه ای از متن فایل پایان نامه درج شده است. برای خرید متن کامل پایان نامه با فرمت ورد می توانید به سایت feko.ir مراجعه نمایید و کلمه کلیدی مورد نظرتان را جستجو نمایید. )
همانطور که اشاره شد به منظور تسویه بازار، بالاترین پیشنهاد قیمت در بین ارائه دهندگان انتخاب شده، بعنوان قیمت یکسان تسویه بازار انتخاب میگردد. قیود زیر اطمینان حاصل می کند که قیمتهای بازار، برای مجموعه ای از پیشنهادات داده شده، بالاترین پیشنهاد قیمت پذیرفته شده میباشد.
(۳-۱۰)
(۳-۱۱)
(۳-۱۲)
(۳-۱۳)
(۳-۱۴)
قیود (۳-۱۰) تا (۳-۱۳) بترتیب اطمینان حاصل می کند که قیمت تسویه بازار برای هزینه در دسترس بودن، هزینه جذب توان راکتیو، هزینه تولید توان راکتیو و هزینه فرصت، بالاترین قیمت پذیرفته شده باشد. قید (۳-۱۲) بیان می کند که قیمت تسویه برابر با بالاترین قیمت پیشنهادی واحد پذیرفته شده برای تولید توان راکتیو در ناحیه تولید توان راکتیو و یا ناحیه فرصت میباشد. قید (۳-۱۴) همچنین بیانگر آن است که اگر واحدی در یکی از نواحی دوم و یا سوم عمل کند، هزینه در دسترس بودن به آن تعلق میگیرد.( نواحی عملکرد روی مختصات توان راکتیو یک ژنراتور بطور مفصل در بخش (۲-۱-۶-۱) بیان گردید.)
مدل بازارهای مجزای توان اکتیو و راکتیو
-
- بازار مجزای توان اکتیو
-
در بازار مجزای توان اکتیو، همه واحدهای تولیدی پیشنهادات فروش خود را برای عرضهی میزان مشخصی از انرژی الکتریکی و با قیمت معینی در دوره زمانی مورد نظر به بهرهبردار مستقل سیستم ارائه می دهند. بهرهبردار مستقل سیستم ابتدا با انجام پخشبار بهینه با تابع هدف کمینه نمودن مجموع هزینه پیشنهادی واحدهای تولیدی، میزان خروجی آنها را در بازار انرژی تعیین می کند، سپس بیشترین قیمت پذیرفته شده در بازار بعنوان قیمت تسویه ([۳۱]MCP) تعیین میشود و به هریک از واحدهای برنده شده براساس حاصلضرب قیمت MCP در میزان تولیدشان پول پرداخت خواهد شد. همانطور که قبلاً اشاره شد این امر به تولیدکنندگان انگیزه کافی میدهد تا پیشنهادهای خود را بصورتی که بازتابدهنده هزینه حاشیهای تولیدشان میباشد ارائه دهند. بدین ترتیب تابع هدف در بازار مجزای انرژی بصورت زیر تعریف می شود:
(۳-۱۵)
در این رابطه قیمت تسویه بازار برای تولید توان اکتیو میباشد و توان اکتیو تولید شده توسط واحد ژنراتوری است. متغیر باینری بوده و نشان میدهد که واحد ژنراتوری برای تولید توان اکتیو انتخاب شده است یا خیر. نیز نشاندهنده تعداد واحدهای ژنراتوری متصل به گره iام میباشد و برابر با تعداد گرههای شبکه است.
قیود مربوط به برگزاری بازار توان اکتیو در ادامه آورده خواهد شد.
- بازار مجزای توان راکتیو
در بازار مجزای توان راکتیو هدف تأمین توان راکتیو مورد نیاز شبکه با کمترین هزینه میباشد. بدین منظور تابع پرداخت کل(TPF) اصلاح شده در این پایان نامه به عنوان تابع هدف مسأله پخشبار بهینه جهت تسویه بازار توان راکتیو بصورت زیر بکار برده می شود:
(۳-۱۶)
در این رابطه و و متغیرهای باینری برای ژنراتورها میباشند و نشان میدهد که ژنراتور uام متصل به گره iام در کدام ناحیه عملکرد انتخاب شده است. بعنوان مثال اگر برابر یک باشد یعنی این واحد برای عملکرد در ناحیه جذب توان راکتیو پذیرفته شده است.توضیحات کامل در ارتباط با این رابطه در بخش (۳-۲) آورده شده است.