مدوکس[۱۲۴] در سال ۲۰۰۳ مطالعه ایی را با عنوان “حمایت مالی بخش کنونی آمیخته رسانه” انجام میدهد و در آن اینگونه بیان میدارد که امروزه بازاریابان و برنامه ریزان رسانه ای به طور فزایندهایی در جستجوی فرصتهای حمایت کنندگی نوآورانه در تلاش برای دستیابی به مخاطبین هدف خویش میباشند(مدوکس،۲۰۰۳).
(( اینجا فقط تکه ای از متن درج شده است. برای خرید متن کامل فایل پایان نامه با فرمت ورد می توانید به سایت nefo.ir مراجعه نمایید و کلمه کلیدی مورد نظرتان را جستجو نمایید. ))
در تحقیق دیگری که توسط جوهن فاهی[۱۲۵] و همکارانش(۲۰۰۴) با عنوان “مزیت رقابتی بوسیله حمایت مالی[۱۲۶]” کار شده است سعی شده مدلی ارائه شود که نشان دهد حمایت مالی به چه نحوی باعث ایجاد مزیت رقابتی میشود(جوهن فاهی . همکاران ،۲۰۰۴).
مقاله دیگری با عنوان “پخش تلویزیونی و فراخوانی حمایت مالی[۱۲۷]” در سال ۲۰۰۴ توسط ون هیردن و همکاران[۱۲۸] در مورد جام جهانی کریکت ۲۰۰۳ انجام شد که در آن رابطه بین نمایش رسانه ای بازیها و فراخوانده شدن حامی مالی در رابطه با یک رویداد بین المللی، به نام جام جهانی کریکت ۲۰۰۳ بررسی شد. یافتهها نشان داد که بین نمایش رسانه ای و فراخوانده شدن حامی مالی رابطه وجود دارد(ون هیردن،۲۰۰۴).
ون هیردن و پلسیس[۱۲۹] در سال ۲۰۰۴ پژوهش مشابهی را با عنوان “تجزیه و تحلیل مدیریت حمایت مالی در آفریقای جنوبی” در آفریقای جنوبی انجام دادند. پرسشنامه تهیه شده در تحقیق توسط ۴۱% از اعضای بدنه صنعت بازاریابی آفریقای جنوبی پاسخ داده شد که نتایج زیر را به همراه داشت:
مدیریت حمایت مالی ورزش بر اساس هدف گذاری ها و اندازه گیری کارایی است .
متغییرهای ارتباطات بازاریابی معین از قبیل تبلیغات فروش، بازاریابی مستقیم، فروش حضوری؛ با وسعت زیاد تبلیغ و آگاهی تجاری استفاده نشده است.
-
- هدف گذاری حمایت مالی یک گرایش به سمت پوشش تلویزیونی و اثرات خدمات /علامت تجاری / محصول را نشان داد.
-
- بین اهمیت درک شده و بکارگیری از ابزار ارزیابی حمایت مالی معین شکافهای قابل توجهی وجود دارند . شاید این شکافها نشان دهندهی این باشند که سطح بکارگیری ابزار اندازه گیری به سهولت استفاده یا آشنایی با ابزار ارتباط دارد.
-
- پاسخ دهندگان یک گرایش به سمت استفاده از ابزار اندازه گیری را نمایان ساختند که اخیرا استفاده شدهاند تا اثرات در حوزه های دیگر بازاریابی ارتباطات از قبیل تبلیغ وآگهی تجاری و تبلیغ انتشاراتی را اندازه گیری کنند.
-
- نظرات بیان شده توسط پاسخ دهنده گان بیان میکند که آنها یک مبلغ اضافی را در ورزش حرفهای و درک تجاری مایملکی که مورد حمایت مالی واقع شده قرار میدهند.
-
- پاسخ دهنده گان یک سوگیری به سمت مصرف کنندگان موجود و بالقوه را نشان دادند.
-
- شکاف بین هزینه کردن در حمایت مالی ورزشی و شکلهای دیگر حمایت مالی (هنر ، محیط زیست و بشر دوستانه) نزدیک به ۶۰:۴۰ است.
-
- مدیران حامی مالی زمانی را که به برنامه ریزی حمایت مالی ، مدیریت فعالیتهای ارتباطات بازاریابی و ایجاد معاملات حمایت مالی اختصاص میدهند به نظارت محیطی و ارزیابی اختصاص نمیدهند(ون هیردن،۲۰۰۴).
آپوستولوپولو و پاپادیمیتریو[۱۳۰] در سال ۲۰۰۴ در حین برگزاری المپیک در شهر آتن مطالعه ایی با عنوان “انگیزش و اهداف حامیان مالی المپیک ۲۰۰۴” را انجام دادند. شرکتهای مورد بررسی در این مطالعه شامل هفت حامیمالی اصلی از ۱۰ حامی مالی اصلی بود که نتایج زیر را به دنبال داشت:
در ارتباط با انگیزش آنها نتایج بررسیها نشان داد که انگیزه ورود آنها به این عرصه تنها مربوط به کسب و کار نمیباشد بلکه احساس حمایت از رویدادهای ملی و بین المللی و احساس تعهد در این ارتباط عوامل مهمی میباشند.
در ارتباط با اهداف این شرکتها نیز میتوان به افزایش فروش و سهم بازار و تصویر سازی برای شرکت و آگاهی و اطلاع بیشتر افراد از علامت تجاری شرکت اشاره نمود (آپوستولوپولو و پاپادیمیتریو،۲۰۰۴).
هولمکویست[۱۳۱] (۲۰۰۵) پژوهشی با عنوان “حمایت مالی به عنوان یک ابزار ترویجی[۱۳۲]” در سوئد انجام داد . البته این این پژوهش به صورت بررسی موردی[۱۳۳] بود که نتایجی به شرح زیر داشت:
شرکت های حامی مالی ورزش اهداف متفاوتی را دنبال میکنند که بدست آوردن گروه هدف و آگاهی عمومی[۱۳۴] به عنوان مهمترین اهداف شرکتها شناسایی شده است . البته تحقیقات قبلی نیز نشان داده بودند که برای شرکتهای ملی حمایت مالی از ورزش یک ابزار عالی برای بدست آوردن گروه های هدف بزرگ و خلق آگاهی عمومی است . همچنین شرکتهایی با گروه های هدف کوچک و یا شرکتهایی که فقط با شرکتهای دیگر در ارتباط هستند و مستقیم با مصرف کننده در ارتباط نیستند ممکن است دنبال اهداف دیگری باشند . از مهمترین اهداف دیگری که شرکتها داشتهاند نفوذ در افراد جوان و بالا بردن وجهه (افزایش تصویر شرکت)[۱۳۵] بوده است . در بخش فرایند حامی مالی شدن در مورد بانکی که پژوهش بر روی آن انجام شده بود نتایج به این گونه بود که فرایند با تماس سازمانهای ورزشی با بانک مورد نظر و با دریافت یک طرح پیشنهادی شروع شده و با ارزیابی طرح و تصمیم گیری در مورد اجرای آن به پایان رسیده است.
در بخش ملاکهای شرکتهای حامی مالی ورزش ؛ ملاکهای مختلفی شناسایی شد که مشخص شد دو ملاک مهمتر از بقیه ملاک هاست . اولین ملاک این است که بین گروه هدفی که شرکت میخواهد در آنها نفوذ کند و حمایت مالی که قرار است انجام شود هماهنگی وجود داشته باشد . دومین ملاک که خیلی هم مهم است این است که فرصتهای بازاریابی و ارتقاء و ترویج[۱۳۶] برای شرکت در آنجا وجود داشته باشد. همچنین عنوان شده است که برای سازمانهایی که به یک مسئولیت اجتماعی متعهد هستند حمایت مالی از ورزش خیلی بیشتر اهمیت دارد . به طور کلی مهمترین نتایجی که در مورد ملاکها و فرآیندهای شرکتها در بخش حامی مالی شدن وجود داشت به این شرح بود که:
-
- بیشتر ، انجمن ورزشی اولین تماس را میگیرد.
-
- فرایند انتخاب حمایت مالی از ورزش یک رویه به خوبی توسعه یافته است.
-
- داشتن یک فرایند پیگیری برای اینکه حمایتهای مالی موثر باشد مهم و اساسی است.
-
- هماهنگی بین حامی مالی ورزشی انتخاب شده و گروه هدف آن ضروری است.
-
- عرضه فرصتهای بازاریابی و ارتقاء و ترویج برای جذب حامیمالی در ورزش ضروری است .
-
- داشتن یک تعهد اجتماعی مهم است(هولمکویست،۲۰۰۵).
هیک من، لارنس و وارد[۱۳۷] در سال ۲۰۰۵ مطالعه ایی با عنوان “دورنمای هویت اجتماعی در کارکنان شرکت به واسطه حمایت مالی از ورزش” انجام دادند. نتایجی که ارائه دادند حاکی از آن بود که میتوان از حمایت مالی به عنوان یک ابزار برای توانمندسازی کارکنان شرکت در جهت مشتری مداری استفاده کرد. یافته های این تحقیق میزان تعهد و تمایل کارکنان شرکت به ارضای خواسته های مصرف کنندگان در شرکتهای حامی مالی ورزش از شرکتهای دیگر بالاتر میباشد. همچنین حمایت مالی از ورزش میتواند به عنوان یک شکل از ارتباطات داخلی در نظر گرفته شود که میتواند به تغییر و رشد فرهنگ شرکت در سطوح مختلف سازمانی کمک کند(هیک من، لارنس و وارد،۲۰۰۵).
گلندا جی آلواردو[۱۳۸] در سال ۲۰۰۶ پژوهشی دیگری را[۱۳۹] انجام داد تا ارزشهای حمایت مالی را آنگونه که ارائه دهندهگان طرح ورزشی در دانشگاه درک کردند را تعیین کند . یافتهها نشان داد که حامیان مالی محلی به عنوان با ارزش ترین حامی برای طرح دیده شدهاند و نزدیکی حامی مالی به دانشگاه نقش مهمی در فراخوانی حامی مالی بازی میکند ( باید یادآور شد که این پژوهش در مورد حامیان مالی ورزش دانشگاهی بوده است) (گلندا جی آلواردو،۲۰۰۶).
کو و همکاران (۲۰۰۶) در تحقیق خود پی بردند که واکنش های عاطفی و شناختی نسبت به شرکتهای حامی در جامعه به شدت وجود دارد. همچنین آنان پیشنهاد نمودند که شرکت های حامی در صورتی که در ورزش سرمایه گذاری کنند صاحب تاثیرات بسیار بر درک جامعه از خود خواهند شد و این به طور حتم سبب افزایش سود و مقبولیت اجتماعی این شرکت ها خواهد بود.
تیسوتوسا و همکاران (۲۰۰۹) تحقیقی با هدف بین رابطه بین نگرش طرفداران تیم های ورزش بر حامی مالی باشگاه مورد علاقه را انجام دادند. آنان در تحقیق خود پی بردند که هواداران تصویر مثبتی را از حامی مالی تیم مورد علاقه خود را رقم خواهند زد و همچنین در بازار و نمایشگاه ها رابطه عمیقی با حامی مالی تیم های خود برقرار خواهند نمود.
نافر و بوهلر در تحقیق خود که در سال ۲۰۱۰ به انجام رسیدند به فرایند انجام حمایت در ورزش پرداختند. آنان در بعضی شرایط علایق شخصی مدیران شرکت های حامی به عنوان عاملی مهم ظاهر میشود و می تواند در فرایند انتخاب حمایت تاثیر گذار باشد. آنان پیشنهاد کردند که به این منظور میتوان راه حل های از جمله جذاب کردن شرایط موجود برای تغییر نگرش و ورود آنان به ورزش به وجود آورد.
ژانگ و همکاران، (۲۰۱۰) در تحقیقی با عنوان: تاثیر رسانه های جمعی بر روی لیگ بسکتبال حرفهای زنان آمریکا، ذکر می کند که پوشش مناسب رسانه ای باعث جذب و سرمایه گذاری سرمایه گذاران و حامیان مالی در ورزش می شود.
لی و روس (۲۰۱۱) در تحقیق خود پی بردند که به منظور تحت حمایت مالی قرار گرفتن در ورزش می بایستی باشگاه ها رابطه خود را با شرکت های بزرگ و مطرح بین المللی حفظ و قوی نمایند.
تیری و همکاران (۲۰۱۲) تحقیقی را با موضوع تأثیر تبدیل وضعیت باشگاه های ورزشی به شرکت تجاری روی باشگاه های مذکور انجام دادند. جامعه آماری این تحقیق ۱۷ باشگاه حرفه ای فوتبال حاضر در بورس انگلستان بود. از جمله نتایج به دست آمده این بود که حضور باشگاه ها در بورس، نه تنها یک منبع در دسترس برای تأمین مالی باشگاه های فوتبال است، بلکه راهی است برای نظم بخشیدن و ایجاد تعادل در ساختار مالی باشگاه هایی که در مورد بدهکاری و تعادل مالی خود نگرانی دارند.
کاریلات و همکاران (۲۰۱۳) در تحقیق خود به بررسی تاثیر انتخاب حامیان مالی بومی بر کسب فواید حداکثری از این حمایت پرداختند. آنان در تحقیق خود اعلام نمودند که با توجه به گسترش حمایت های مالی در ورزش جهان اما کمتر مشاهده می شود که در بعضی مناطق شرکت های از همان مناطق در ورزش سرمایه گذاری کنند. آنان در تحقیق پس از بررسی مشخص نمودند که انتخاب حامیان مالی بومی برای ورزش آن منطقه حداکثر سود را برای هر دو طرف در پی خواهد داشت.
جمع بندی
در این فصل ابتدا به مبانی نظری که در ارتباط با بحث حمایت مالی از ورزش میباشد پرداخته شد و در ادامه تحقیقات مرتبطی که در جاهای مختلف انجام شده است آورده شد. همانگونه که ملاحظه میشود تحقیقات زیادی در مورد حمایت مالی ورزشی در ایران انجام نشده است. اما در خارج از ایران تحقیقات متعددی در این رابطه صورت گرفته است که انجام این تحقیقات همچنان ادامه دارد. در یک نگاه کلی به تحقیقات متوجه میشویم که اکثر تحقیقات در مورد اهداف حامیان مالی صورت گرفته است و کمتر به موانع و مشکلات پیش روی حامیان و مدیریت حمایت مالی پرداخته شده است. حال با بررسی موانع حامیان مالی در جاهای مختلف متوجه میشویم که حامیان مالی در همه جا موانع همانندی ندارند و بسته به حامی مالی و شرایط اجتماعی اهداف متفاوتی دارند. در واقع شرکتهای تجاری در محیطهایی که رقابت در آنجا وجود دارد به دنبال اهداف مالی نیز هستند ولی شرکتهای دولتی و شبه دولتی در محیطهای غیر رقابتی به دنبال اهداف غیر مالی بودهاند.
فصل سوم
روش شناسی تحقیق
در این فصل روش تحقیق، جامعه آماری، نمونه آماری و روش نمونهگیری، متغیرهای تحقیق، روش و ابزار گردآوری داده ها و روش تجزیه و تحلیل داده های جمعآوری شده ارائه میگردد.
۳-۱ روش تحقیق
با توجه به ماهیت پژوهش، روش تحقیق از نوع پیمایشی و از نظر هدف کاربردی بوده است که به صورت میدانی اجرا گردید.
۳-۲ جامعه آماری و نمونه آماری و روش نمونه گیری
جامعه آماری این تحقیق شامل متخصصان ورزشی(اساتید مدیریت ورزشی دانشگاه ها)، متخصصان بازاریابی ورزشی و شرکت ها و مدیر عامل های باشگاه های ورزشی می باشند. که بر این اساس تعداد ۶۲ نفر جامعه تحقیق را تشکیل دادند. که از این تعداد ۸ نفر از اساتید دانشگاهی رشته مدیریت ورزشی، ۳ مدیرعامل باشگاه های ورزشی و ۵۱ متخصص بازاریابی ورزشی که شامل مدیر عاملان سازمان ها و شرکت های که در حوزه ورزش به صورت حامی فعال بوده اند. در این تحقیق تعداد جامعه و نمونه تحقیق یکسان می باشد.
۳-۳ روش اجرای کار