شکل (۷-۷) دیگ بازیاب تک فشاره
ب - دیگ بازیاب دوفشاره
در این دیگها بخار در دوسطح فشار ضعیف ودیگری شار قوی تولید می شود . استفاده از این دیگها در نیروگاههای سیکل ترکیبــی متداول می باشد . شــکل (۸-۷) دیگ بازیـاب دو فـشاره را نشـان
می دهد .
در شکل (۹-۷) دو ترکیب مختلف دیگهای دو فشاری نشان داده شده است . در ترکیب A بخش کم فشار می تواند عمل هوازدایی را انجام دهد ودر نتیجه نیازی به دی اریتور برای هوازدایی در سیکل نمی باشد . ترکیب B کمی پیچیده تراست .
(( اینجا فقط تکه ای از متن درج شده است. برای خرید متن کامل فایل پایان نامه با فرمت ورد می توانید به سایت nefo.ir مراجعه نمایید و کلمه کلیدی مورد نظرتان را جستجو نمایید. ))
این دیگ می تواند بطور همزمان بخار فوق گرم پر فشار وهمچنین بخار اشباع کم فشار تولید نماید . دیگهای دو فشاری نرخ حرارتی بهتری نسبت به دیگهای تک فشاری دارند .
شکل (۸-۷) دیگ بازیاب دوفشاره
شکل (۹-۷) ترکیبهای مختلف دیگها ی دو فشاری
دردیگ دو فشاره نکته مهم تعیین مقدار بهینه فشارهاست . با افزایش فشار بخار قسمت فشارقوی، دبی بخار تولیدی آن کاهش می یابد . این امر منجر به کا هش توان تولیدی قسمت فشار قوی وافزایش توان در قسمت فشار ضعیف می شود .
ج - دیگ بازیاب سه فشاره
دیگ بازیاب سه فشاره برای سیکل ها ی ترکیبی خاص وچند منظوره به کار می رود . شکل (۱۰-۷) یک دیگ بازیاب سه فشاره را برای تولید بخار نشان می دهد . دیگ بازیاب در این سیستم شامل سطح فشار قوی برای توربین بخار ، سطح فشار متوسط برای بخار تزریقی به محفظه احتراق توربین گاز وسطح فشار ضعیف جهت پیش گرم نمودن آب تغذیه می باشد .
شکل (۱۰-۷) سیکل ترکیبی با دیگ سه فشاری
۴-۱-۷- تقسیم بندی دیگهای بازیاب حرارتی از دیدگاه تغذیه هوازدا
تقسیم بندی دیگری که برای دیگهای بازیاب صورت می گیرد بر اساس نوع تغذیه بـخار هوازدا می باشد . در دیگهای بازیاب ، بخار لازم برای گرمایش وهواگیری آب هوازدا را می توان با بهره گرفتن از بخار زیرکش توربین بخار یا بخار مصرفی تولیدی مورد نیاز ، تأمین کرد ویا اینکه از گرمای دود کمک گرفته واین بخار را تولید نمود که این عمل به دو طریق امکان پذیرا ست .
الف – استفاده از سیستم آب پاششی
در این روش درصدی ازآب هوازدا توسط یک پمپ به درون حلقه پیش گرم داخل دیگ فرستاده می شود . آب گرم شده در این المان وارد یک فلاش تانک شده وبا تغییر فشار آب گرم در آن ، درصدی از آبگرم به بخار تبدیل گردیده وبه هوازدا می رود . آب با قیمانده در فلاش تانک نیز مستقیماً به هوازدا فرستاده می شود .
ب – استفاده از اواپراتور فشار ضعیف
در این روش یک اواپراتور فشار ضعیف با گردش طبیعی یا اجباری جهت تولید بخار مورد نیاز هوازدا استفاده می شـود ( شکل (۱۱-۷) ) . در ایـن روش معمولا ً فشار اواپراتور معادل هـوازدا می باشد . که برای کاهش قیمت می توان از هوازدای مربوطه به عنوان درام برای اواپراتور استفاده نمود . یا بخار مورد نیاز هوازدا را پس از کاهش فشار درام اواپراتور تأمین نمود .
شکل (۱۱-۷) استفاده از اواپراتور فشارضعیف جهت گرمایش هوازا
۲- ۷ - پارامترهای مؤثر در طراحی دیگها ی بازیاب حرارتی
با توجه به اهمیت دیگ بازیاب در واحدهای نیروگاهی وصنعتی ، طراحی آنها باید با دقت عمل بیشتری انجام شود . شکل (۱۲-۷) چگونگی تغییرات دمای آب وبخار را با دمای دود عبوری از دیگ نشان می دهد . تعیین اختلاف دمای آب ودود در نقاط خاصی از نمودار فوق (نقاط Pinch وApproach ) وهمچنین تعیین دمای دود خروجی از دیگ ، نقش مؤثری در طراحی دیگ بازیاب دارد . در این قسمت شیوه انتخاب ومحدوده پارامترهای فیزیکی مربوط به مسیر دود وآب در دیگ بازیاب شرح داده می شود .
الف - نقطه تنگنا (Pinch point)
یکی از پارامترهای اصلی طراحی دیگ بازیاب بدون مشعل انتخاب بهینه نقطه تنگنا می باشد.این نقطه، اختلاف بین دمای دود خروجی از اواپراتورودمای آب اشباع در فشار درام می باشد .اگر اختلاف دما دراین نقطه زیاد باشد،انرژی کمتری از دود جذب می شود وبالعکس کم بودن این اختلاف ،نشان دهنده جذب انرژی بیشتر از دود وبیشتر بودن سطح حرارتی اواپراتور خواهد بود.