۲/۲۵
۷/۲۱-۲/۲۵
۸/۱۴-۷/۲۱
۸/۱۴
۱۲
۳-۵-۴-اندازه گیری دور کمر
ابتدا فاصلهی بین دنده تحتانی و تاج خاصره را تعیین و سپس قسمت وسط آنها را مشخص کرده و با بهره گرفتن از متر نواری دور کمر را در حالتی که موازی با زمین بود اندازه گیری شد (۳۵).
دور کمر
شکل ۱
شکل ۳- نحوه اندازه گیری دور کمر (سانتیمتر)
۳-۵-۵-دور لگن
برای اندازه گیری دور لگن (HC) جایی از لگن که بیشترین قطر را دارد، تعیین کرده و سپس با بهره گرفتن از متر نواری اندازه گیری انجام شد (۳۵).
( اینجا فقط تکه ای از متن فایل پایان نامه درج شده است. برای خرید متن کامل پایان نامه با فرمت ورد می توانید به سایت feko.ir مراجعه نمایید و کلمه کلیدی مورد نظرتان را جستجو نمایید. )
دور لگن
شکل ۴- نحوه اندازه گیری دور لگن (سانتیمتر)
۳-۵-۳- تعیین نسبت دور کمر به دور لگن
نسبت دور کمر به دور لگن (WHR) با اندازه گیری دور کمر و دور لگن و از طریق تقسیم دور کمر به دور لگن به دست می آید. در قسمت پایین فرمول محاسبه نسبت دورکمر به دور لگن آمده است.
(cm) دور لگن /(cm) دور کمر= WHR
۳-۵-۶- اندازه گیری درصد چربی بدن در آزمودنیها
درصد چربی بدن آزمودنیها از طریق اندازه گیری ضخامت لایه چربی زیرپوستی ناحیه سه سر بازو و ساق پا با بهره گرفتن از کالیپر اندازه گیری و با جایگزینی در معادلات مخصوص برآورد درصد چربی بدن که توسط جکسون و پولاک ارائه شده برآورد شد. لازم به ذکر است تمام اندازه گیریها از سمت راست بدن صورت گرفت. همچنین دو تا سه بار اندازه گیری در هر دو ناحیه انجام شد. ۴ ثانیه پس از رهایی دستگیره کالیپر اندازه ضخامت خوانده شد. روش اندازه گیری ضخامت لایهی چربی هر ناحیه از بدن بر اساس معادله جکسون پولاک بود که به صورت زیر انجام شد و از طریق فرمول زیر که مخصوص دختران است درصد چربی بدن به دست آمده (۸۷).
۵ + (مجموع چین پوستی سه سر و ساق×۶۴۵/۰) = درصد چربی بدن
۳-۵-۶-۱-اندازه گیری ضخامت لایه چربی زیر پوستی سه سر بازو
در حالتی که آزمودنی ایستاده آرنج خود را تا زاویه ۹۰ درجه در کنار بدن خم نموده، فاصله بین مفصل شانه تا زائده آرنجی را اندازه گرفته و سپس نقطه میانی آنها را تعیین کرده، در نهایت از آزمودنی خواسته تا دستش را به حالت شل و آزاد در کنار بدن رها نموده و محقق در پشت سر فرد ایستاده و کالیپر را دست راست و انگشت سبابه و شست دست چپ یک سانتیمتر بالای علامت را گرفته و میزان چین پوستی سه سر بازو اندازه گیری و ثبت شد (۸۸).
شکل ۵- نحوه اندازه گیری ضخامت لایه چربی زیر پوستی سه سر بازو
۳-۵-۶-۲- اندازه گیری ضخامت لایه چربی زیر پوستی ساق پا
در حالتی که کف پای آزمودنی روی زمین و زاویه ساق و ران ۹۰ درجه بود. ضخیمترین محیط ساق پای آزمودنی را تعیین کرده و سپس ناحیه میانی آن را مشخص و سپس با انگشت سبابه و شست دست چپ ناحیه مورد نظر گرفته و در دست دیگر که کالیپر وجود داشت، میزان چین پوستی ساق را تعیین و ثبت شد (۸۸).
شکل ۶- نحوه اندازه گیری ضخامت لایه چربی زیر پوستی ساق پا
۳-۵-۷- تعیین BMI
BMI با تقسیم وزن بر حسب کیلوگرم بر مجذور قد بر حسب متر مربع و از طریق از فرمول BMI=W/h2 محاسبه شده است.
۳-۵-۸- سن تقویمی
سن آزمودنیها بر اساس سن شناسنامهای تعیین شد.
۳-۵-۹- سطح فعالیت بدنی
سطح فعالیت بدنی در این پژوهش با بهره گرفتن از پرسشنامه استاندارد فعالیت بدنی بک (Beacke)[24] تعیین شد. مجموع امتیازاتی را که هر آزمودنی از طریق جواب دادن به سوالات پرشسنامه بک به دست آورد به عنوان معیاری برای تعیین سطح فعالیت بدنی در نظر گرفته شد و سطح فعالیت بدنی کودکان را با هم مقایسه شد.
۳-۵-۱۰- آزمون YO-YO
پس از اندازه گیری قد، وزن، دور کمر، دور لگن، درصد چربی بدن و کامل کردن پرسشنامه استاندارد بک، ازدختران ۷-۱۲ سال آزمون YO-YO گرفته شد. به دلیل کمبود زمان و تعطیل شدن مدارس امکان ارزیابی آزمون YO-YO برای همه آزمودنیها نبود، به همین دلیل به طور تصادفی از بین ۹۱ نفر کودک ۷-۱۲ سال انتخاب شدند و آزمون YO-YO را انجام دادند. به دلیل عدم دسترسی همه آزمودنیها به سالن و کمبود زمان این آزمون هم در سالن و هم در مدرسه حیاط انجام شد که یک منطقه ۲۰ متر معین شد و سپس علامت گذاری شد و ابتدا و انتهای این منطقه ۳ متر را معین کرده پس از دادن توضیحات لازم در مورد نحوه اجرای آزمون از آزمودنیها خواسته شد که آزمون را انجام دهند. فرد باید با شنیدن صدای بوق شروع به دویدن کند و قبل از به صدا در آمدن بوق بعدی باید به منطقه ۳ متری آخر مسیر رسیده باشد (یعنی اینکه حداقل ۱۷ متر از مسیر را طی کرده باشد). زمانی که فرد به انتهای مسیر رسید، باید دور زده و به نقطهی شروع بازگردد و قبل از به صدا در آمدن بوق بعدی باید فرد به منطقه ی ۳ متر آخر رسیده باشد و به همین صورت طبق زمان بندی تعیین شده بوقها به صدا در میآیند و فرد هم باید قبل از به صدا در آمدن بوق بعدی به نقاط مشخص شده برسد، در غیر اینصورت فرد آزمودنی از آزمون حذف می شود و مسافت طی شده ثبت گردید. زمان بندی این آزمون را اصطلاحا YO-YO میگویند، به این صورت که زمان بندی در دور اول و دوم مدت ۹ ثانیه خواهد بود و در دورهای بعدی زمان به صورت متناوب کم و زیاد می شود.
۲۰ M
۳ M
۳ M
شکل ۷- نحوه اجرای آزمون YO-YO
۳-۷- روش آماری
برای تجزیه و تحلیل داده ها از روشهای توصیفی در قالب جدول، نمودارها و … و استنباطی مناسب شامل آزمون کلموگراف – اسمیرنف برای بررسی توزیع طبیعی داده ها و از همبستگی پیرسون و اسپیرمن برای تعیین همبستگی بین عوامل در سطح معنی داری ۰۵/۰p استفاده شد. کلیه محاسبات آماری با بهره گرفتن از نرم افزار SPSS17 انجام شد.
فصل چهارم
یافته ها
۴-۱- مقدمه
در فصل حاضر، اطلاعات جمعآوری شده با بهره گرفتن از روشهای آماری مربوطه مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفته است. ابتدا به توصیف داده های اندازه گیری شده در مراحل مختلف پژوهش پرداخته و سپس نتایج حاصل از روشهای آمار استنباطی و چگونگی پذیرش یا رد فرضیه های پژوهش ارائه شده است.
۴-۲- تجزیه و تحلیل داده ها