(۲‑۱) |
خطاهای داخلی
این نوع از خطا در زون حفاظتی ترانسفورماتور رخ می دهند و خود به دو گروه تقسیم می شود:
-
-
-
- خطا های اولیه مانند خطا فاز به زمین، خطای سه فاز، اضافه حرارت، اضافه شار و اضافه فشار که باید حرکتی سریع برای حفاطت آن انجام داد.
(( اینجا فقط تکه ای از متن درج شده است. برای خرید متن کامل فایل پایان نامه با فرمت ورد می توانید به سایت feko.ir مراجعه نمایید و کلمه کلیدی مورد نظرتان را جستجو نمایید. ))
-
-
-
- خطاهای اکتیو.که شامل موارد زیر میباشند:
-
- اتصالکوتاه دور با دور(اتصالحلقه)[۳۴]
-
- خطاهای مربوط به تانک
-
- تغییر شکل فیزیکی سیمپیچها
-
- خطاهای هسته
اجزای ترانسفورماتور و نقش آنها در بروز خطا
خطاهای دسته دوم به مرور زمان باعث تضعیف قدرتعایقی بین سیمپیچها و خسارتدیدن ترانسفورماتورها میشوند. با نظارت ترانسفورماتورها و تشخیص به موقع این عیوب میتوان از وارد آمدن خسارات بیشتر به ترانسفورماتور جلوگیری شود و این امکان را ایجاد کند که ترانسفورماتور طبق برنامه در زمان مناسب ار مدار خارج و تعمیر گردد. اگر نظارت مورد نظر بر روی ترانسفورماتورها انجام نگیرد، خطاهای کوچک تبدیل به خطاها با دامنه بزرگتر می شوند و باعث از دست رفتن شبکه می شود. شکل ۲‑۱سهم هر قسمت از ترانسفورماتور در ایجاد خطا و عیب در درون ترانسفورماتور را نشان میدهد.
.
شکل ۲‑۱: میزان تاثیر اجزای ترانسفورماتور در رخداد خطا]۲[
خطاهای مربوط به تانک
کاهش میزان روغن از طریق نشت در تانک، شرایط بسیار خطرناکی را در ترانسفورماتور ایجاد می کند که خود به دلیل افزایش حرارت می تواند باشد. بر اثر قوسهایی که در درون ترانسفورماتورها رخ میدهد روغن موجود در ترانسفورماتور به گازهای آتشزا و انفجاری مانند استیلن[۳۵] و هیدروژن[۳۶] تجزیه شده که. به دلیل عدم تراکم پذیری روغن ترانسفورماتور، فشار در تانکترانسفورماتور افزایش یافته و تانک به آرامی با افزایش حجم گازها، منبسط خواهد شد تا آن جا که فشار در درون تانک از حد قابل تحمل بیشترشده و ابتدا تانک تغییر شکل داده و سپس منفجر میگردد.
خطاهای مربوط به هسته
هرگاه عایق هسته دچار نقص گردد جریان فوکو در ورقههای هسته به راه میافتد و در نتیجه افزایش حرارت را به دنبال خواهد داشت. این جریانها باعث افزایش تلفات هسته و درنهایت منجر یه افزایش گرما خواهد شد اما تغییر قابل توجهی در جریان ورودی ایجاد نمیکند و در نتیجه با حفاظت عادی نمی توان آن را تشخیص داد. البته با افزایش حرارت در هسته و بالطبع در تانک، روغن به گازهایی تجزیه شده و این گازها وارد کنسرواتور[۳۷] شده و زمینه را برای عملکرد رله مکانیکی ایجاد می کند.
خرابی تپچنجر زیر بار
تپچنجر[۳۸] شامل ترمینالهای تپ، اجزای دورن تانک و نواحی اطراف آن میباشد. وظیفه تپچنجر تغییر تپ ارتباطی در سیمپیچهای ترانسفورماتور است در حالیکه ترانسفورماتور در مدار میباشد. تپچنجر می تواند در درون تانکاصلی ترانسفورماتور یا خارج از آن قرار بگیرند. تپچنجر تنها بخش قابل حرکت در ترانسفورماتور می باشد و ممکن است بر اثر عملکردهای زیاد دچار آسیب شود [۱] که با توجه یه شکل ۲‑۱ منشا حدود چهل درصد از خرابی ترانسفورماتور مربوط به تپچنجر میباشد.
خرابی بوشینگ
بوشینگ[۳۹] یک ساختار جداکننده است. عایق کاغذ-روغن بطور گسترده در بوشینگهای ترانسفورماتور قدرت استفاده میگردند و جزو بهترین عایقها میباشند که دارای خواص الکتریکی و تبادل خوب حرارت هستند. اگر چه استرسهای الکتریکی، گرمایی، مکانیکی و محیطی میتوانند این خواص را بدتر کنند و باعث شکست عایقی گردند. اکثر خرابیهای بوشینگ به خاطر ورود رطوبت به بوشینگ اتفاق میافتد که میتوان توسط بازرسیهای دورهای از وقوع آن پیشگیری کرد.
خرابیهای سیمپیچ
خطاهای اتصالکوتاه باعث کاهش فشار بستهای نگهدارنده سیمپیچ شده که توانایی ترانسفورماتور را در برابر تحمل نیروها کاهش میدهد.خطاهای سیمپیچ را می توان به دو گروه تقسیم کرد. خطاهای الکتریکی مانند خطای اتصالحلقه و اتصالفاز به فاز و اتصالفاز به زمین و خطاهای مکانیکی مانند تغییر شکل، واژگونی[۴۰] و مارپیچیشدن[۴۱].
خطای سیمپیچ از نوع الکتریکی
-
- اتصالکوتاه دور به دور(اتصال حلقه)
یکی از مسائل چالشبرانگیز در حفاظت ترانسفورماتورهای قدرت تشخیص اتصالحلقه در سیمپیچها میباشد. اتصالحلقه در حقیقت اتصالکوتاه شدن چند دور در سیم پیچهای یک فاز میباشد [۳۶]. شکل ۲‑۲ شماتیک کلی سیمپیچها با اتصالحلقه در یک ترانسفورماتور سه ستونه را نشان میدهد. اتصالکوتاه در فاز و با امپدانس ایجاد شده است. اگر شدت اتصالی شدید نباشد، افزایش قابل توجهی در جریانهای سیمپیچ ایجاد نمیگردد. پس این مسئله در تشخیص خطای اتصالحلقه چالش بزرگی ایجاد می کند و در اندازه های کم این مسئله شدیدتر خواهد بود[۳۷].
شکل ۲‑۲: شماتیک ترانسفورماتور سه ستونه با اتصال حلقه[۳۷]
-
- اتصالکوتاه فاز به فاز
اتصالکوتاه فاز به فاز در دورن ترانسفورماتور به مانند اتصالکوتاه خارجی دو فاز میباشد و جریان شدیدی در ترمینالها ایجاد می کند و با رلههای اضافهجریان[۴۲] و رله دیفرانسیل[۴۳] قابل تشخیص است.
خطای سیمپیچ از نوع مکانیکی
تغییرات مکانیکی ایجاد شده در سیمپیچهای ترانسفورماتور مانند واژگونی، جا به جایی محوری، مارپیچی، تلسکوپی[۴۴]، پدیده هایی هستند که بعد از رخداد یکی از خطاهای فوقالذکر در ترانسفورماتور ایجاد میگردند. پس وجود تغییرات مکانیکی در ترانسفورماتور می تواند نشان دهنده خطایی در آن باشد و با تشخیص این خطاهای مکانیکی به وجود خطاهای دیگر پیبرد.
نیروهای اتصال کوتاه
معادله اساسی برای محاسبات نیروهای الکترومغناطیسی از معادله (۲‑۲) پیروی می کند: