-
- شهر زنجان در مناطق اسکان غیررسمی که جزء محدودههای پرازدحام و متراکم شهر میباشد و دارای ساختار کالبدی نامناسب و با امکان کنترل کمتر میباشد شکل گرفته است. همچنین بخش مرکزی این شهر (C.B.D) محل تمرکز برخی جرایم همچون سرقت از مغازه و مراکز تجاری است.
-
- عباسی (۱۳۸۷) در پایان نامه کارشناسی ارشد با عنوان «شناسایی و تحلیل فضایی کانونهای جرم خیز شهر قزوین با بهره گرفتن از سیستم اطلاعات جغرافیایی (GIS)، نمونه موردی: بزه قاچاق و سوه مصرف مواد مخدر در شهر قزوین» اقدام به بررسی کانونهای جرمخیز مواد مخدر شهر قزوین پرداخته است، نتیجه پژوهش وی نشان میدهد که مهمترین کانونهای جرمخیز شهری قزوین در هادی آباد و نواب و عمری محله واقع شده است که جزء محدودهای پرازدحام و متراکم شهر که دارای ساختار کالبدی نامناسب با امکان کنترل کمتر می باشد، صورت گرفته است.
-
- جباری (۱۳۸۸) در پایان نامههای کارشناسی ارشد با عنوان «شناسایی و تحلیل فضایی کانونهای جرم خیز شهری با بهره گرفتن از سامانههای اطلاعات جغرافیایی (GIS)، مورد مطالعه: بخش مرکزی شهر تهران» به این نتیجه رسیده است، که مهمترین کانونهای جرمخیز بخش مرکزی شهر تهران در محلههای ۱۲۰۲ و ۱۲۰۸ در منطقه ۱۲ شهرداری تهران واقع شده است که جزء محدودهای پرازدحام و متراکم در طول روز و کمتراکم در طول شب میباشد. بررسی نوع و ترکیب و میزان کاربریهای اراضی بخش مرکزی و فراوانی وقوع جرم نشان میدهد بیشتر جرایم در محدوههای تجاری و اداری این بخش از شهر رخ داده است که بیانگر وجود رابطه بین نوع کاربری و نحوه استفاده از اراضی بخش مرکزی و شکل گیری کانونهای جرمخیز میباشد.
۱-۵- سوالهای تحقیق
-
- توزیع فضایی مهمترین کانونهای جرایم مرتبط با مواد مخدر منطقه ۲ شهر تهران چگونه است و از چه الگوهای فضایی تبعیت می کند؟
-
- مهمترین ویژگی های کالبدی یا عوامل مکانی موثر، ترغیب کننده یا تسهیل کننده ارتکاب جرایم مرتبط با مواد مخدر در منطقه ۲ شهر تهران کدام است؟
۱-۶- فرضیه های تحقیق
-
- کانونهای جرمخیز جرایم مرتبط با مواد مخدر منطقه ۲ شهر تهران در محدودههای پرازدحام و متراکم منطقه که دارای ساختار کالبدی نامناسب و امکان کنترل کمتر میباشد متمرکز شده است.
-
- نوع کاربری و نحوه استفاده از اراضی در منطقه ۲ شهر تهران در شکل گیری و توزیع فضایی کانونهای جرمخیز و نوع و میزان جرایم جرایم مرتبط با مواد مخدر در این محدوده موثر است.
۱-۷- روش تحقیق
نوع تحقیق این پژوهش کاربردی و روش آن توصیفی- تحلیلی است. بدین صورت که در زمینه بررسی پراکندگی نوع و میزان جرائم در سطح منطقه ۲ شهر تهران از روش توصیفی و در تبیین عوامل مکانی- فضایی تأثیرگذار در شکل گیری این جرایم در محدوده مورد مطالعه از روش تحلیلی - بومشناسانه (رابطه جرم و محیط)، استفاده شده است.
۱-۷-۱- ابزار گردآوری اطلاعات
برای جمعآوری اطلاعات این پژوهش سه مرحله اساسی مورد توجه قرار میگیرد:
(( اینجا فقط تکه ای از متن درج شده است. برای خرید متن کامل فایل پایان نامه با فرمت ورد می توانید به سایت feko.ir مراجعه نمایید و کلمه کلیدی مورد نظرتان را جستجو نمایید. ))
۱ - در مرحله اول از طریق مطالعات کتابخانهای، ویژگیهای جغرافیایی، جمعیتی، اجتماعی، اقتصادی . کالبدی منطقه ۲ شهر تهران در دوره های مختلف و کارهای صورت گرفته در دانشگاهها و مؤسسات مورد بررسی قرار گرفت. که در این زمینه از سایت های علمی و اطلاعاتی و سال نامه های آماری مرکز آمار ایران و طرح های جامع و تفصیلی که سابقاً برای منطقه ۲ شهر تهران انجام گرفته استفاده می شود.
۲ - در مرحله دوم با بهره گرفتن از مطالعات میدانی شامل مراجعه به محل، مشاهده و برداشت میدانی جهت آگاهی از نوع و میزان جرائم منطقه ۲ شهر تهران نسبت به تکمیل اطلاعات و به هنگام سازی نقشهها از طریق مشاهده و تصویر برداری اقدام میگردد.
۳ - در مرحله سوم بعد از جمع آوری اطلاعات، داده ها و نقشه های مورد نیاز تحقیق، نسبت به ایجاد پایگاه داده و رقومیسازی نقشهها و وارد ساختن داده های جدولی در پایگاه GIS اقدام و سپس نقشههای مورد نیاز استخراج گردید.
۱-۷-۲- جامعه آماری
جامعه آماری این پژوهش شامل مجموعه جرایم مرتبط با مواد مخدر شامل سوء مصرف، تهیه وتولید، خریدوفروش، نگهداری وحمل مواد مخدر میباشد که در سال ۱۳۸۸ در محدوده منطقه ۲ شهر تهران به وقوع پیوسته است.
۱-۷-۳- روش تجزیه و تحلیل داده ها
در تجزیه و تحلیل اطلاعات این پژوهش از روش های آماری و از نرمافزار office / Excel استفاده شده است. و برای تحلیلهای آماری و گرافیکی از نرمافزارهای سیستم اطلاعات جغرافیایی (GIS) و نرمافزار جانبی Crime analysis در محیط Arcview و Case در محیط ArcGIS استفاده شده است.
۱-۷-۴- روشهای شناسایی کانونهای جرم خیز
روش های متفاوتی برای شناسایی و فهم الگوهای بزهکاری وجود دارد که تحلیلگران بزهکاری می توانند داده های مربوط به جرم را ترسیم و به وسیله آن کانون های جرم خیز را تشخیص دهند. این روشها می تواند مبتنی بر روش های آماری یا گرافیکی باشد. برای استفاده از این روش ها داده های مربوط به جرم باید به شکل وقایع نقطهای در یک محدوده جغرافیایی در نظر گرفته شود. مهمترین آزمونهای آماری و گرافیکی جهت شناسایی کانونهای جرمخیز منطقه ۲ شهرداری تهران به شرح زیر است:
۱-۷- ۳- ۱ - آزمونهای آماری اولیه
در میان روش های شناسایی کانون های جرم خیز برخی روش های آماری یکپارچه وجود دارد که به تحلیل گران کمک می کند تا الگوهای کلی و عمومی بزهکاری را درک نمایند. آمارهای کلی اولیه نشان می دهد که چگونه با آزمون های ساده می توان حتی قبل از آن که نقشه ای ترسیم کرد، درکی از یک نقشه کانون جرم خیز به دست آورد. برخی از مهم ترین آزمون های اولیه در این رابطه عبارتند از :
-
- مرکز متوسط
نقطۀ مرکز متوسط را میتوان به عنوان معیاری تقریبی برای مقایسۀ توزیع فضایی انواع گوناگون جرم یا برای بررسی وقوع یک نوع جرم خاص در دوره های زمانی مختلف به کار گرفت. اندازه گیری جابجایی فضایی یک نوع جرم خاص از این جمله است. مرکز متوسط برای مجموع جرایم را میتوان به عنوان معیاری برای مقایسه الگوهای بزهکاری مجموعه انواع جرایم به کار برد (اک و همکاران، ۱۳۸۸: ۳۵).
-
- فاصله از انحراف معیار
شاخص فاصله از انحراف معیار به تشریح سطح و نحوه توزیع داده های مجرمانه در یک پهنه جغرافیایی کمک کند. بهتر است این آمار به عنوان شاخصی نسبی مورد استفاده قرار گیرد، تا بدین وسیله امکان مقایسه انواع جرایم یا مقایسه یک نوع جرم در دوره های زمانی متفاوت فراهم شود. هرچه اندازۀ فاصله از انحراف معیار بیشتر باشد، پراکندگی داده های بزهکاری بیشتر است (همان،۳۵).
-
- بیضی انحراف معیار
سطوح پراکندگی را میتوان به وسیلۀ بیضی انحراف معیار نیز نشان داد. اندازه و شکل بیضی، میزان پراکندگی را معین می کند و امتداد آن جهت حرکت رفتارهای مجرمانه را نشان میدهد (همان،۳۷).
-
- آزمون خوشهبندی
چهارمین و مفیدترین آزمون آماری جامع مقدماتی، آزمون خوشهبندی است. تحلیلگران جرم اغلب فرض می کنند توزیع جرم شکلی خوشهای و گرد آمده دارد، چه این خوشه ها وجود داشته باشد چه وجود نداشته باشد، تعدادی از این خوشه ها در توزیعهای تصادفی بزهکاری قابل مشاهده است. آزمون خوشهبندی، اولین گام برای شناسایی کانون جرمخیز است. چند روش برای آزمون خوشهبندی در توزیع بزهکاری قابل استفاده است. اکثر این روشها در برگیرنده اصل اولیۀ آزمون فرضیه و آمار کلاسیک است. که در آن فرض می شود توزیع بزهکاری از نظر فضایی کاملاً تصادفی است. در نظر گرفتن فرض توزیع فضایی کاملاً تصادفی جرایم به عنوان فرضیه صفر، میتوان توزیع جرایم را با سطح معناداری فرضیه صفر مقایسه نمود تا اعتبار آن قبول یا رد شود.”شاخص نزدیکترین همسایه“و آزمون ”خود همبستگی فضایی“از جمله آزمونهای خوشهبندی است.