۸۸/۰± ۲۵/۱
۷۵/۰± b ۵۰/۱
۲
۲۵/۰ ± ۷۵/۰
۵۰/۰±۰۰/۱
۳۰/۱± ۳۷/۱
۹۱/۰± a ۳۷/۲
۳
۲۵/۰ ± ۵۰/۰
۵۰/۰ ± ۱۲/۱
۰۳/۱± ۲۵ /۲
۶/۰ ± b a ۸۷/۱
a-b اعداد در هر ستون بدون حروف مشترک با هم اختلاف معنی دار دارند (۰۵/۰>P)
فصل پنجم:
بحث و نتیجه گیری
۵-۱- صفات عملکرد
۵-۱-۱- مصرف خوراک
بر طبق نتایج پژوهش حاضر، سیاهدانه افزوده شده به جیره بلدرچین هیچ تأثیر بر روی مصرف خوراک در کل دوره پرورش نداشت نتیجه این پژوهش با آزمایش طاها و همکاران (۲۰۱۱) که از سطوح (۲، ۴، ۶، ۸،۱۰ ) گرم سیاهدانه در جیره جوجههای گوشتی آزمایش کردن و تأثیری بر روی مصرف خوراک مشاهده نکرده بودن مطابقت دارد. در آزمایش دیگری یک درصد سیاهدانه را در جوجههای گوشتی مورد بررسی قرار دادن و تأثیری را در مصرف خوراک مشاهده نکردن. ( ۷۰)؛ و در مورد مرغان تخم گذار (۳۶) و بلدرچین نیز این امر صادق است (۷۵) .
این پژوهش با گزارش البتاوی و همکاران (۲۰۰۸) که از سطوح مختلف سیاهدانه (۱، ۲، ۵/۲، ۵/۳) درصد را بر مصرف خوراک مورد آزمایش قرار داده بودن و گزارش کردن که با افزایش سیاهدانه مصرف نیز بیشتر میشود مغایرت دارد.
تحقیقات مشابه نشان داد که گیاهان دارویی و مواد مؤثره آنها از طریق حواس بویایی و چشایی موجب تغییر در عملکرد برخی فعالیتهای فیزیولوژی در طیور به خصوص در دستگاه گوارش شد و از این طریق میزان مصرف خوراک را تحت تأثیر قرار میدهند (۳۲). احتمالاً سیاهدانه به دلیل بو و مزه مخصوص خود و از طریق تأثیر که بر اشتهای حیوانات دارد، سبب چنین تغییرات فیزیولوژیکی از جمله هورمونهای افزاینده و کاهنده مصرف خوراک شده است.
۵-۱-۲- افزایش وزن
بر طبق نتایج پژوهش حاضر، سیاهدانه افزوده شده به جیره بلدرچین تأثیر موثری بر روی افزایش وزن و افزایش وزن هفتگی داشت نتیجه این پژوهش با آزمایش گولر و همکاران (۲۰۰۶) که از چهار سطح (۵/۰، ۱، ۲ و ۳) درصد سیاهدانه را بر افزایش جوجههای گوشتی آزمایش کردند و گزارش کردند که سیاهدانه موجب بهبود افزایش وزن میشود مطابقت دارد. در آزمایش دیگری سطح ۴ درصد سیاهدانه موجب بهبود افزایش وزن را گزارش کردند (۸۸) در آزمایش دیگری سیاهدانه را در جیره مرغان تخم گذار، مورد استفاده قرار دادن و گزارش کردن سیاهدانه موجب افزایش وزن میشود (۹۵).
طغیانی و همکاران (۲۰۱۰) از دو سطح ۲ و ۴ درصد سیاهدانه را مورد آزمایش قرار دادند و گزارش کردن که سیاهدانه بر افزایش وزن تأثیری ندارد. در تحقیق دیگری تأثیر اسانس سیاهدانه (۶۰ میلی گرم بر کیلو گرم) را بر افزایش وزن تأثیری ندارد که با تحقیق ما مغایرت دارد (۷۵).
هنوز نحوه تأثیر گذاری سیاهدانه بر عوامل عملکرد در انواع حیوانات اهلی به روشنی مشخص نشده است ( ۷۲). فرآوردههای گیاهی به صورت رایجی جهت بهبود عملکرد پرندگان بکار برده میشوند که این بهبود از طریق تحریک ترشح آنزیمهای گوارشی و بهبود هضم و جذب مواد مغذی حاصل میشود. سیاهدانه حاوی مخلوطی از اسیدهای چرب ضروری به ویژه لینولئیک، لینولنیکو اسید اولئیک است (۲۴) سیاهدانه حاوی اسید آمینههای ضروری است که برای رشد ضروری است را شامل میشود (۹۱) وجود آمیلاز و لیپاز که به هضم و جذب کمک میکند در سیاهدانه موجود میباشد (۲۰) علاوه بر آن وجود اجزای فنولیک در گیاهان باعث کاهش تعداد میکروبهای بیماری زا روده و ممانعت از اتلاف مواد مغذی شده و بدین ترتیب سبب بهبود عملکرد، سلامتی بیشتر روده و افزایش پروتئین در بافت بدن میشوند. بنابراین اجزای فنولیک موجود در سیاهدانه احتمالاً از طریق بهبود جذب مواد غذایی منجر به بهبود میانگین افزایش رشد در بلدرچینها شده است (۸۲).
(( اینجا فقط تکه ای از متن درج شده است. برای خرید متن کامل فایل پایان نامه با فرمت ورد می توانید به سایت feko.ir مراجعه نمایید و کلمه کلیدی مورد نظرتان را جستجو نمایید. ))
۵-۱-۳- ضریب تبدیل غذایی
بر طبق نتایج پژوهش حاضر، سیاهدانه افزوده شده به جیره بلدرچین تأثیر موثری بر روی ضریب تبدیل غذای داشت که سطح ۱ درصد سیاهدانه بهترین عملکرد را نشان داد.
نتیجه این پژوهش با آزمایش گولر و همکاران (۲۰۰۶) که از چهار سطح (۵/۰، ۱، ۲ و ۳) درصد سیاهدانه را در جیره جوجههای گوشتی آزمایش کردند و گزارش کردند که یک درصد سیاهدانه موجب ضریب تبدیل غذایی بهتری میشود مطابقت دارد. آزمایشهای دیگر در جوجههای گوشتی نشان میدهد که سیاهدانه موجب بهبود ضریب تبدیل غذای میشود (۲۴) (۷۰).
وکان و همکاران (۲۰۰۴) در تحقیقی تأثیر اسانس سیاهدانه (۶۰ میلی گرم بر کیلو گرم) را بر ضریب تبدیل در بلدرچین مورد آزمایش قرار دادن و گزارش کردن که سیاهدانه بر ضریب تبدیل غذایی تأثیری ندارد که با تحقیق ما مغایرت دارد.
ترکیبات سبزیجات دارایی تعدادی از مواد تشکیل دهنده دارویی فعال است که برای حفظ سلامتی سودمند هستند گزارش شد سیاهدانه با دارا بودن (لیپاز و آمیلاز) موجب بهبود هضم و جذب میشود و تعادل رودهای را موجب میشود. ( ۷۲).
سیاهدانه موجب بهبود عملکرد رشد، بهبود هضم و جذب خوراک، بهبود افزایش وزن و در نتیجه بهبود ضریب تبدیل شده باشد.
۵-۲- پارامترهای بیوشیمیایی اندازه گیری شده سرم خون و فاکتورهای خونی
۵-۲-۱- کلسترول، تری گلیسرید،
بر طبق نتایج پژوهش حاضر، سطح بالاتر سیاهدانه افزوده شده به جیره بلدرچین موجب کاهش کلسترول و تری گلیسرید شد.
این تحقیق با گزارش طاحا و همکاران (۲۰۱۱)، میر آقایی و همکاران (۲۰۱۱)، یالسین و همکاران (۲۰۱۲)، اختر و همکاران (۲۰۰۳) و البتاوی و همکاران (۲۰۰۹) که سیاهدانه در جیره جوجههای گوشتی را آزمایش کردن و گزارش کردن سیاهدانه موجب کاهش معنی دار کلسترول و تری گلیسرید می شود مطابقت دارد.
اما این تحقیق با گزارش کانان و همکاران (۲۰۰۹) که گزارش کرده بودن سیاهدانه موجب کاهش تری کلیسرید نمیشود مطابقت ندارد.
کاهش میزان کلسترول و تری گلیسرید میتواند به این دلیل باشد که سیاهدانه غنی از اسیدهای چرب اشباع نشده است و سنتز کلسترول توسط سلولهای کبدی یا کم شدن جذب روده کوچک توسط سیاهدانه باشد ( ۲۵) مطالعات نشان میدهد بتا گلوکان موجب کاهش غلظت کلسترول کل میشود (۹۵).
۵-۲-۲ LDL، VLDL، HDL
در آزمایش حاضر سیاهدانه موجب کاهش میزان LDL در شد و میزان آن در تیمار شاهد بیشتر از تیمارهای دیگر بود.
به چند دلیل ممکن است سیاهدانه موجب کاهش LDL شده باشد، سیاهدانه غنی از اسیدهای چرب اشباع نشده است (۲۵) حضور مقدار قابل توجهی از ویتامینهای محلول در چربی، به خصوص توکوفرول در سیاهدانه، سیاهدانه شامل مقدار قابل ملاحظه از استرول ها که این ها موجب کاهش مقدار LDL در سرم خون بلدرچینها شده است (۹۵).