۲- سینگ وی و دسای[۱۰۵]در سال ۱۹۷۱ تحقیقی را تحت عنوان ” تجزیه و تحلیل تجربی کیفیت افشای اطلاعات واحدهای تجاری” انجام دادند. در واقع گزارش سالانه به سهامداران از مهم ترین اشکال افشای اطلاعات واحد تجاری میباشد. نمونههای رسیدگی توسط این پژوهشگران ۱۰۰ شرکت از شرکتهای پذیرفتهشده در بورس اوراق بهادار و ۵۵ شرکت از شرکتهای پذیرفته نشده در بورس بوده است.
این دو محقق به منظور بررسی کیفیت افشای اطلاعات منتشر شده در گزارشهای سالانه، لیستی از ۳۴ مورد اطلاعات تشکیل دادند که شاخص موارد افشای آن به غیر از چند مورد اختلاف مشابه شاخص افشای تحقیق سرف بود. اطلاعات مندرج در شاخص موارد افشای تشکیل شده توسط سینگ وی و دسای بیشترین اطلاعات لازم و مهم مالی برای تصمیمگیری آگاهانه سرمایهگذاری را در بر داشت در این تحقیق با بهره گرفتن از نمرات و امتیازات افشا به چند دسته تقسیم گردیده است. هم چنین به منظور معنی دار بودن رابطه بین کیفیت افشا و ویژگیهای محتلف یک تجزیه و تجلیل چند منظوره انجام گرفت.
(( اینجا فقط تکه ای از متن درج شده است. برای خرید متن کامل فایل پایان نامه با فرمت ورد می توانید به سایت feko.ir مراجعه نمایید و کلمه کلیدی مورد نظرتان را جستجو نمایید. ))
متغیرهای این تحقیق عبارت بودند از:
۱- اندازه دارایی ها A 2- تعداد سهامداران N 3- در لیست بودن شرکت هها L 4- موسسات حرفه ای حسابرسی C 5- نرخ بازده R 6- سود نهایی E
رابطه بین شاخص کیفیت افشا ( I) و متغیرهای فوق به صورت زیر میباشد:
I= F (A,N,L,C,R,E)
فرض های سینگ وی و دسای در این تحقیق این است که بین متغیرهای فوق با شاخصهای کیفیت افشا رابطه معنی داری وجود دارد.
بر اساس این تحقیق، افشای اطلاعات شرکتها می تواند شکل های گوناگونی داشته باشد و گزارش سالانه به سهامداران شکل مهمی از افشای ادواری شرکت است.
این محققان با تحقیق خود به نتایج زیر دست یافتند:
شرکتهای بزرگ نسبت به شرکتهای کوچک از کیفیت افشای بهتری برخوردارند.
شرکتهایی که تعداد سهامداران بیشتری داشته باشند، از کیفیت افشای بهتری برخوردارند.
شرکتهایی که توسط موسسات حرفه ای CPA حسابرسی میشوند، نسبت به شرکتهایی که توسط موسسات حرفه ای کوچک حسابرسی میشوند از کیفیت افشای بهتری برخوردارند.
شرکتهای با بازده حقوق صاحبان سهام ( سود خالص به ارزش دفتری حقوق صاحبان سهام اول دوره) بالاتر، نسبت به شرکتها با بازده حقوق صاحبان سهام پایین تر از کیفیت افشای بهتری برخوردار می باشند (سینگ-وی و دسای، ۱۹۷۱).
۳- در سال ۱۹۹۴، والاس وهمکاران وی در زمینه “رابطه بین جامعیت گزارشهای سالانه شرکتها و ویژگیهای این شرکت در اسپانیا” تحقیقی تجربی انجام دادند. این محققین به بررسی گزارشهای سالانه مربوط به ۵۰ شرکت در دو شهر والنسیا و مادرید پرداختند.
این تحقیق دارای دو هدف عمده بود:
۱- آیا اختلاف در جزئیات اقلام انتخاب شده و ارائه شده در شرکتهای اسپانیایی سیستماتیک میباشد؟ و به عبارت دیگر آیا اختلاف در سطح افشا از اختلاف در ویژگیهای شرکتها ناشی میشود؟
۲- آیا ویزگی های مرتبط با سطح افشا در مطالعه سایر کشورها در اسپانیا نیز کاربرد دارد یا خیر؟
در اسپانیا موارد افشا طبق طرح حسابداری اسپانیا در سال ۱۹۹۰ کمسیون ملی بورس اوراق بهادار انتخاب میگردد. به دلیل محدودیت، لیست موارد افشا به ۱۶ مورد الزامی در اسپانیا محدود گردید.
به همین منظور تحقیق چک لیستی تهیه نمودند که در ان جزییات مورد انتظار از هر یک از اقلام انتخاب افشا را منعکس میکرد.
این چک لیست هم اطلاعات کمی و هم کیفی را ارائه می کند. اطلاعات کیفی در بحث ها و تجزیه و تحلیل های مدیریتی، یادداشت های پیوست، گزارشهای سالانه و حساب ها قابل ردیابی میباشند.
این محققین به بررسی گزارشهای سالانه مربوط به سال ۱۹۹۱، ۵۰ شرکت به طور نمونه که ۳۰ گزارش مربوط به شرکتهای لیست شده و ۲۰ گزارش مربوط به شرکتهای لیست نشده در بورس در دو شهر والنسیا و مادرید بوده است، پرداختند.
متغیر وابسته در این تحقیق، جامعیت گزارشهای سالانه بوده و تحت عنوان میزان موارد افشا در گزارش سالانه تعریف شده که از ۱۶ قلم اطلاعات تشکیل میشد و متغیرهای مستقل ویژگیهای مالی بودند که به سه طبقه متغیرهای مربوط به ساختار، متغیرهای مرتبط با عملکرد که شامل نسبت نقدینگی، بازده حقوق صاحبان سهام، بازآوری ( ) و متغیرهای مرتبط با بازار تقسیم شدهاند.
نتایج حاصل از بررسیهای این محققین را میتوان به صورت زیر خلاصه کرد:
شرکتهای نمونه با ساختار مالی پیچیده تر تمایل به ارائه میزان افشای بیشتر و با ساختار مالی ساده تر تمایل به میزان افشای کمتر در گزارشهای سالانه خود دارند.
شرکتهای نمونه با عملکرد (سود قبل از مالیات به حقوق صاحبان سهام و سود قبل از مالیات به فروش خالص) بالاتر و نقدینگی (دارایی جاری به بدهی جاری ) بالاتر، تمایل به افشای کمتر و بالعکس دارند.
شرکتهای لیست شده در بورس سهام مادرید و والنسیا نسبت به شرکتهای لیست نشده تمایل به افشای اطلاعات با جامعیت بیشتر دارند (والاس و دیگران، ۱۹۹۴).
۴- هو و ونگ[۱۰۶] در سال ۲۰۰۱ به بررسی رابطه بین ساختار حاکمیت شرکتی و دامنه افشای اختیاری پرداختند. نتایج تحقیق ایشان نشان داد که ساختار حاکمیت شرکتی با افشای اختیاری رابطه مستقیم و درصد اعضای یک خانواده که عضو هیئت مدیره هستند با افشای اختیاری رابطه معکوس دارد (هو و ونگ، ۲۰۰۱).
۵- لونتیس و ویتمن (۲۰۰۴) در تحقیقی تحت عنوان ” افشای اختیاری در بازار سهام نوظهور” به بررسی ارتباط بین ۷ متغیر خاص شرکتها (اندازه، اهرم، سودآوری، نقدینگی، نوع صنعت، بازده سهام و وضعیت در بورس) و سه طبقه افشای اختیاری در گزارشهای سالانه ۸۷ شرکت عضو بورس اوراق بهادار آتن پرداختند. این محققین اقدام به ایجاد فهرستی شامل ۷۲ مورد اطلاعات اختیاری در سه طبقه (محیط فعالیت شرکت، مسئولیت های اجتماعی و اطلاعات مالی) نموده و جهت بررسی میزان افشای اطلاعات در گزارشگری شرکتها یک شاخص ویژه افشای اختیاری ایجاد نمودند. در این تحقیق برای امتیازدهی به اقلام افشا از روش غیرموزون استفاده نمودند.
این تحقیق شامل ۷ فرضیه بوده که شامل موارد زیر است:
۱- افشای اختیاری ارتباطی مستقیم با ارزش بازار کل سرمایه شرکت دارد.
۲- افشای اختیاری با میزان اهرم مرتبط است.
۳- افشای اختیاری با میزان سودآوری مرتبط است.
۴- افشای اختیاری با میزان نقدینگی مرتبط است.
۵- افشای اختیاری با نوع صنعت مرتبط است.
۶- افشای احتیاری به طور مستقیم با بازده سهام مرتبط است.
۷- افشای اختیاری به طور مستقیم با وضعیت در بورس بودن شرکت مرتبط است.
جهت آزمون فرضیات فوق از آزمون رگرسیون خطی استفاده شده و نتایج آن نشان دهنده آن است که ۳۵٫۶ درصد تغییرات افشای اختیاری توسط متغیرهای مستقل تشریح میگردد.
۶- خالد السعید در سال ۲۰۰۶ در کشور عربستان سعودی تحقیقی تحت عنوان “رابطه بین مشخصه های شرکت و افشای اطلاعات” انجام داد. وی برای این منظور نمونه ای شامل ۴۰ شرکت پذیرفتهشده در بورس را به عنوان نمونه انتخاب کرد.
اقلامی که به منظور تعیین شاخص افشا مورد نظر وی بود شامل موارد زیر است:
اطلاعات راهبردی
خلاصه تاریخچه شرکت
اطلاعاتی از رویدادهایی که نتایج سال آتی شرکت را تحت تأثیر قرار میدهد
نام اعضای هیئت مدیره
نام مدیران ارشد
سهامداران اکثریت
اطلاعات مربوط به انواع مختلف محصوات
اطلاعات راهبردی برای بیش از دو سال
اطلاعات مربوط به سیاستهای تقسیم سود
اطلاعات مربوط به پروژههای توسعه آتی
اطلاعات مربوط به آموزش کارکنان
اطلاعات مربوط به فعالیتهای اجتماعی و زیست محیطی